Αρχικη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Facebook : Τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει τάσεις αυτοκτονίας
Facebook

Facebook : Τεχνητή νοημοσύνη ανιχνεύει τάσεις αυτοκτονίας

απο Kostas Gliatiotis

Μια νέα υπηρεσία έθεσε σε λειτουργία το Facebook, αρχικά τουλάχιστον για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και μερικές ακόμα χώρες.

Ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, θα ανιχνεύει δημοσιεύσεις χρηστών που σκέφτονται να αφαιρέσουν μόνοι τους τη ζωή τους, και στην συνέχεια θα ενημερώνει το προσωπικό της εταιρέιας, και ανάλογα με την περίπτωση και τις αρμόδιες αρχές.

Ο σκοπός είναι να αποκτήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, την εμπειρία και την ικανοτητα να ανιχνεύει όσο περνάει ο καιρός όλο και πιο μικρά “σημάδια” σε σχόλια και δημοσιεύσεις που κρύβουν ψυχολογικά προβλήματα από τους χρήστες που τα κάνουν. Η λογική είναι θεωρητικά σωστή, όμως δίνει στο facebook την δυνατότητα να χαρακτηρίζει και να ελέγχει το τι κάνουν οι χρήστες σε αυτό, και υπάρχει πάντα η δυνατότητα το πρόγραμμα να κάνει και λάθος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το Facebook θα έχει την δυνατοτητα να ενημερώνει τις αρχές με το σύνολο των στοιχείων που έχει, και ότι πιστεύει ότι ο χρήστης έχει τάσεις αυτοκτονίας, και αυτές να πράττουν αναλόγως. Σε χώρες που δεν υπάρχει η ανάλογη υποδομή, θεωρητικά το προσωπικό του Facebook θα ελέγχει το περιεχόμενο που “ξεχωρίζει” σαν …. ύποπτο το πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης, και στην συνέχεια θα αποφασίζει αν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό.

Τυπικά, υπάρχει κόσμος που αποδίδει ευθύνες στο facebook για την δυνατότητα προβολής θεμάτων ή και χρηστών γενικότερα που μπορεί να οδηγήσουν κάποιον άλλον σε τάσεις αυτού του είδους. Πρακτικά το facebook προφανώς και δεν μπορεί να γνωρίζει αν κάποιος θα δει μια φωτογραφία ή γενικά μια δημοσίευση από κάποιον / κάποια που γνωρίζει και το πως θα αντιδράσει. Από την πλευρά του το Facebook γνωρίζει ότι πρέπει έστω σαν επιπλέον υπηρεσία / βοήθεια να προσφέρει κάτι αντίστοιχο και προσπαθεί να βοηθήσει.

Στην Ευρώπη που η νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών είναι πιο αυστηρή και πολύπλοκη, το Facebook δήλωσε ότι δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης για να αποφύγει νομικά θέματα. Η συζήτηση για το αν μπορεί ένας υπολογιστής λοιπόν να παρακολουθεί τα δεδομένα μας (που παρόλα αυτά όταν τα δημοσιεύουμε πρέπει να γνωρίζουμε ότι γίνονται δημόσια από ιδιωτικά…) δεν έχει προς το παρόν πρακτική εφαρμογή στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights