Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Android 8.0 Oreo στο Xiaomi Mi A1

Android 8.0 Oreo στο Xiaomi Mi A1

απο Kostas Gliatiotis

Το Mi A1 της Xiaomi είναι η πρώτη συσκευή της εταιρείας που συμμετέχει στο «Android One» της Google, μια πρωτοβουλία με βάση την οποία η Αμερικάνικη εταιρεία καθορίζει τις προδιαγραφές των συσκευών που βασίζονται σε αυτό, και ταυτόχρονα προσφέρουν μια Stock έκδοση του Android χωρίς αλλαγές στην εμφάνιση και την λειτουργικότητα του.

Η σημαντικότερη διαφορά όμως του Mi A1 σε σύγκριση με τις υπόλοιπες Android One συσκευές άλλων κατασκευαστών, είναι ότι μόνο αυτό είναι διαθέσιμο σε σχεδόν παγκόσμιο επίπεδο, σε συνολικά 60 χώρες. Εκτός των προδιαγραφών στο Hardware από την Google που ορίζουν ένα συγκεκριμένο επίπεδο απόδοσης και εμπειρίας χρήσης, στο Review που έχουμε ήδη κάνει για το Α1 ανακαλύψαμε πως συνολικά σαν συσκευή αποτελεί μια από τις καλύτερες προτάσεις που μπορεί να βρει κανείς στην Ελληνική αγορά, πάντα από επίσημη εισαγωγή.

Στο συγκεκριμένο κείμενο θα δούμε μαζί μερικές από τις αλλαγές και προσθήκες του νεότερου Android 8.0 Oreo στην Stock μορφή του, αφού η InfoQuest είχε την ευγενή καλοσύνη να μας το παραχωρήσει για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να διατεθεί πρώτα η αναβάθμιση σε αυτό και να το δοκιμάσουμε στην συνέχεια.

Οθόνη αναμονής

Οι αλλαγές στην αρχική οθόνη του Android 8.0 Oreo είναι σχετικά περιορισμένες, και η βασικότερη από αυτές είναι η υποστήριξη των «badges». Τα εικονίδια των εφαρμογών μπορούν πλέον να εμφανίζουν ένα μικρό σήμα στο πάνω δεξί άκρο τους, ώστε να ενημερώνουν τον χρήστη του Mi A1 ότι υπάρχει κάτι νέο σε αυτές.

Οθόνη ειδοποιήσεων

Ο χρωματισμός της οθόνης ειδοποιήσεων έχει πλέον αλλάξει σε άσπρο από το μαύρο χρώμα των δύο προηγούμενων εκδόσεων. Εκτός αυτής της διαφοράς, υπάρχει και η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στις πιο συχνές λειτουργίες όταν ο χρήστης δεν θέλει να «εμφανίσει» ολόκληρη την οθόνη με το σύνολο των συντομεύσεων.

Σε κάποιες από αυτές, υπάρχει η δυνατότητα προβολής επιπλέον επιλογών από την ίδια την οθόνη ειδοποιήσεων, όπως η λίστα με τα διαθέσιμα Wi-fi δίκτυα για παράδειγμα. Η συγκεκριμένη λειτουργικότητα πάντως, για να είμαστε δίκαιοι δεν είναι κάτι νέο αφού υπήρχε ήδη στο γραφικό περιβάλλον άλλης εταιρείας που κατασκευάζει Android Smartphones. Αντίστοιχα, και η χρωματική επιλογή του άσπρου φόντου δεν μπορεί να αλλάξει από τον χρήστη, μια δυνατότητα που συμπεριλαμβάνεται στην γενικότερη υποστήριξη εναλλαγής θέματος εμφάνισης που απουσιάζει ακόμα από το Stock Android.

Dialler

Η εφαρμογή πραγματοποίησης κλήσεων έχει πλέον ενοποιηθεί ακόμα περισσότερο με αυτή της προβολής του τηλεφωνικού καταλόγου, έχει αποκτήσει όμως και μερικές ακόμα δυνατότητες.

Σε αυτές περιλαμβάνεται η προβολή σε λίστα των επαφών που θέλει να «αποκλείσει» ο χρήστης ώστε να μην χτυπάει το Mi A1 όταν αυτοί τον καλούν, αλλά και ένα εύχρηστο μενού που παρουσιάζει πληροφορίες για τον αριθμό που καλεί, όταν αυτός δεν είναι αποθηκευμένος στον τηλεφωνικό κατάλογο. Δυστυχώς η συγκεκριμένη δυνατότητα δεν λειτουργεί αξιόπιστα στη χώρα μας, τουλάχιστον όχι ακόμα

File Manager

Μετά από αρκετά χρόνια, η Google επιτέλους αποφάσισε να προσφέρει μια ξεχωριστή εφαρμογή διαχείρισης αρχείων, κάτι που έλειπε από την Stock έκδοση του Android αλλά ευτυχώς αρκετοί κατασκευαστές έχουν προσθέσει στο δικό τους γραφικό περιβάλλον (μεταξύ αυτών φυσικά και η Xiaomi).

Η λειτουργικότητα του είναι μάλλον περιορισμένη και σχετικά απλή, ενώ ακόμα και η προβολή όλων των περιεχομένων της ενσωματωμένης μνήμης του Mi A1 είναι καλά κρυμμένη. H Google μάλλον σωστά θεωρεί ότι ο χρήστης που ξέρει πως να εκμεταλλευτεί την δυνατότητα αυτή θα βρει και την επιλογή προβολής του συνόλου των αρχείων και φακέλων, ενώ απλά οι υπόλοιποι που δεν ξέρουν τι είναι αυτό και γιατί είναι … χρήσιμο είναι καλύτερα και να το αποφύγουν.

Εφαρμογές της Xiaomi

Όπως και πριν την αναβάθμιση σε Android 8.0 Oreo, η Xiaomi έχει προσθέσει δύο μόνο εφαρμογές στο Mi A1. Η μια από αυτές αναλαμβάνει να μεταφέρει στην εταιρεία τυχόν αναφορές προβλημάτων αλλά και σχόλια που θέλει να κάνει ο χρήστης του, σαν Feedback από την χρήση του Smartphone.

Η δεύτερη απλά εκμεταλλεύεται την θύρα υπερύθρων στο πάνω μέρος του Mi A1 που του επιτρέπει να λειτουργήσει σαν… τηλεκοντρόλ. Εδώ η εφαρμογή έχει μια εντυπωσιακά μεγάλη λίστα από διαφορετικά είδη συσκευών που υποστηρίζει, προκειμένου ο χρήστης του Mi A1 να μπορεί να τα διαχειριστεί από το κινητό του.

Ενδιαφέρουσες προσθήκες.

Η Stock έκδοση του Android της Google, όσο και αν έχει το πλεονέκτημα της απλότητας και των χαμηλότερων απαιτήσεων από το Hardware ενός Smartphone, για αρκετά χρόνια είχε και σημαντικές ελλείψεις στις δυνατότητες διαχείρισης του Smartphone που προσέφερε στον χρήστη.

Το μενού των ρυθμίσεων έχει αλλάξει σημαντικά, και πλέον οι διαθέσιμες επιλογές έχουν κατηγοριοποιηθεί αρκετά διαφορετικά, με κάποιες από αυτές να βρίσκονται σε λιγότερο συνηθισμένη, αλλά πιο «λογική» θέση. Η ρύθμιση της έντασης του φωτισμού για παράδειγμα ανήκει προφανώς στις επιλογές για την οθόνη του Mi A1 αλλά υπάρχει πλέον και στις ρυθμίσεις για την μπαταρία και την κατανάλωση ενέργειας αφού αλλάζει σημαντικά τον χρόνο λειτουργίας του Smartphone.

Η διαχείριση του αποθηκευτικού χώρου, έχει γίνει αρκετά πιο απλή, από την στιγμή που υπάρχει πλέον και ξεχωριστός File Manager. Η Google έχει προσθέσει πάντως και μια εφαρμογή αυτόματης εκκαθάρισης αρχείων που βρίσκονται στο Mi A1 για περισσότερες από 90 ημέρες.

Η δυνατότητα αυτή θέλει ιδιαίτερη προσοχή πάντως, αφού θεωρεί κακώς σαν δεδομένο ότι ο χρήστης εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες Backup στο Google Photos και δεν προσφέρει επιλογή να αγννοεί φωτογραφίες που απλά ο χρήστης θέλει να κρατήσει και να έχει στο Smartphone του.

Τέλος, για την διαχείριση της μπαταρίας, η Google έχει κάνει μια μικρή προσπάθεια να προσφέρει ότι και οι κατασκευαστές των συσκευών που κάνουν τις δικές τους προσθήκες. ΟΙ δυνατότητες είναι αρκετά περιορισμένες, δείχνουν όμως ότι η εταιρεία αναγνωρίζει την ανάγκη να δώσει επιπλέον ελευθερία στους χρήστες των συσκευών με Stock Android.

Με δεδομένο το ότι οι εφαρμογές τρίτων ποτέ δεν κάνουν την δουλειά που υπόσχονται, είναι βέβαιο ότι η Αμερικάνικη εταιρεία πρέπει στο μέλλον να αυξήσει τις διαθέσιμες επιλογές που η ίδια προσφέρει στο Android.

Συμπέρασμα.

Το Mi A1 είναι ιδανικό σαν επιλογή για όσους αναζητούν μια Stock Android πρόταση που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα του λειτουργικού με ένα αντίστοιχα ανταγωνιστικό Hardware συνολικά.

Η βασικότερη διαφορά του σε σύγκριση με τις λίγες γενικά συσκευές με Stock Android που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι η σχετικά εγγυημένη υποστήριξη από την Xiaomi αλλά και την ίδια τη Google. Στη θεωρία, η Google δίνει τις προδιαγραφές ακόμα και για μεγάλο μέρος του Hardware, με αποτέλεσμα οι κατασκευαστές να «παίρνουν» έτοιμο ένα μέρος του συνολικού R&D μιας συσκευής, προκειμένου αυτή να είναι ακόμα καλύτερη.

Συγκεκριμένα στη χώρα μας, εκτός των άλλων, το Mi A1 παραμένει μερικούς μήνες μετά την κυκλοφορία του μια ενδιαφέρουσα πρόταση και από οικονομικής άποψης. Με 249 ευρώ που κοστίζει πλέον από την ίδια την InfoQuest, προσφέρει ένα σύνολο με 64 GB αποθηκευτικού χώρου, 4 GB μνήμης RAM αλλά και μια εντυπωσιακή κατασκευή από αλουμίνιο.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

2 σχολια

stathis 13/01/2018 - 13:30

Είμαι ανάμεσα στην αγορά του P10 lite (229eu) και του Xiaomι Mi A1 (250eu)…Συμβουλή;

Reply
Kostas Gliatiotis 13/01/2018 - 14:58

Καλησπέρα !

Η επιλογή εξαρτάται πάντα από το ποιο χαρακτηριστικό είναι πιο σημαντικό για εσένα. Το Α1 έχει δύο ξεχωριστές κάμερες, έχει ενδιαφέρον να μπορέις να βγάλεις φωτογραφίες από πιο κοντά με τον δεύτερο τηλεφακό, όμως η κάμερα του P10 Lite βγάζει συνολικά καλύτερες φωτογραφίες.
Σε προσωπικό επίπεδο μου αρέσει το γραφικό περιβάλλον της Huawei, και οι επιπλέον δυνατότητες που προσφέρει. Το Stock Android από την άλλη, είναι λίγο πιο εύχρηστο σε καθημερινή χρήση, όμως πρέπει να εγκαταστήσεις αρκετές εφαρμογές για να αποκτήσεις την ίδια λειτουργικότητα.
Οι δύο συσκευές είναι πρακτικά το ίδιο γρήγορες, όμως το A1 έχει τον διπλάσιο αποθηκευτικό χώρο, έστω και αν δεν παίρνει κάρτα μνήμης microSD. Πιθανότατα αυτή τη στιγμή θα επέλεγα το Α1 περισσότερο λόγω της κατασκευής, της οθόνης και του Stock Android.

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights