Samsung Galaxy A8 2018 Review : Αναμενόμενη βελτίωση σε όλα

Samsung Galaxy A8 2018 Review : Αναμενόμενη βελτίωση σε όλα

Η Samsung έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια να αλλάζει την ονομασία και την σειρά των συσκευών της, προκειμένου αυτές να ταιριάζουν καλύτερα στα επίσης διαφορετικά σχέδια της εταιρείας ανά περίπτωση. Μερικά χρόνια αφού η σειρά Galaxy A προσπάθησε, και σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να φέρει αυξημένη πολυτέλεια και καλύτερα υλικά κατασκευής στην μεσαία κατηγορία, η Samsung αποφάσισε να διατηρήσει την σειρά «ζωντανή» αλλά να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ονομάζει κάθε συσκευή που ανήκει σε αυτή.

Θεωρητικά και τεχνικά, το Galaxy A8 2018 έρχεται με τον κωδικό μοντέλου SM-A530F που για όσους ακολουθούν την «τεχνική» ορολογία και ονομασία των συσκευών της εταιρείας, δείχνει ότι είναι ο άμεσος απόγονος του Galaxy A5 2017. Οι λόγοι για τους οποίους η Samsung άλλαξε την εμπορική ονομασία της συσκευής πριν την ανακοίνωση (και αφού είχε ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της) σίγουρα είναι περισσότεροι από ένας. Μια καλή πιθανότητα είναι η «ανάγκη» να ταιριάζει αριθμητικά με τα αντίστοιχα Galaxy Note8 και Galaxy S8, ενώ σίγουρα έχει να κάνει και με το διαφορετικό μέγεθος αλλά και είδος οθόνης που έχει το Galaxy A8 2018.

Αυτό που είναι σίγουρο, είναι ότι η Samsung συνεχίζει την πολιτική της, που θέλει τα πιο σημαντικά από τα χαρακτηριστικά των ακριβότερων Galaxy S να βρίσκουν σταδιακά τη θέση τους στις πιο «οικονομικές» προτάσεις της σειράς Galaxy Α.

Η Wind Hellas σε μοναδικό Event που διοργάνωσε για την παρουσίαση του νέου Galaxy A8 2018 σε συνεργασία με τη Samsung, μας παραχώρησε τη συσκευή, και την ευχαριστούμε για την συνεργασία και την εμπιστοσύνη που μας δείχνει ! To Galaxy A8 2018 είναι διαθέσιμο στο δίκτυο καταστημάτων της Wind, με επίσημη λιανική τιμή πωλησης στα 499 ευρώ.

Σχεδιασμός.

Είναι λογικό και αναμενόμενο για τη Samsung να θέλει να εκμεταλλευτεί την θετική εικόνα που έχει το αγοραστικό κοινό για τον σχεδιασμό και την κατασκευή του μέχρι και σήμερα εντυπωσιακού Galaxy S8. Για το Galaxy A8 2018 η λύση ήταν εκτός από προφανής, και σχετικά εύκολη, αφού η οθόνη με αναλογία 18:9 αφήνει έτσι και αλλιώς λίγα περιθώρια για πρωτοτυπία τουλάχιστον στην μπροστινή όψη του Smartphone.

Προς τιμήν της Samsung πάντως, και με δεδομένη και την όχι χαμηλή τιμή πώλησης του Galaxy A8 2018, τα υλικά κατασκευής και ο συνολικός σχεδιασμός δεν έχουν κάτι να ζηλέψουν από το Galaxy S8 και γιατί όχι ακόμα και το Note 8.

Οι σημαντικότερες διαφορές αφορούν τις συνολικές διαστάσεις που είναι ελάχιστα αυξημένες σε σύγκριση με την «Απλή» έκδοση του Galaxy S8 παρά και την τυπικά μικρότερη κατά 0.2 ίντσες οθόνη του A8 2018. Το πλαίσιο γύρω από την Infinity Dislplay είναι αισθητά μεγαλύτερο, ειδικά στο πάνω και κάτω μέρος, ενώ λόγω του ότι η οθόνη δεν είναι κυρτή, υπάρχει και ένα μικρό πλαίσιο αριστερά και δεξιά από αυτή. Η Samsung έχει πάντως εκμεταλλευτεί πλήρως τον χώρο πάνω από την οθόνη, και εκτός των γνωστών και απαραίτητων αισθητήρων και του ακουστικού, το Galaxy A8 2018 έχει πλέον και δυο διαφορετικές Selfie κάμερες.

Ο αντίστοιχα μικρός χώρος κάτω από την οθόνη, είναι αρκετά περιορισμένος και δεν μπορεί να «χωρέσει» αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, που βρίσκεται όπως και στις ακριβότερες συσκευές της εταιρείας στο πίσω μέρος πλέον (σε σημαντικά πιο σωστή θέση όμως…). Από το Galaxy A8 2018 απουσιάζει η ευαίσθητη στην πίεση επιφάνεια στο κάτω μέρος της οθόνης, που στα Galaxy S8 και Note8 είχε αντικαταστήσει το μηχανικό πλήκτρο των προηγούμενων χρόνων. Θα θέλαμε να μάθουμε πάντως αν η έλλειψη του οφείλεται σε λόγους κόστους ή απλά η Samsung θεωρεί ότι είναι ένα χαρακτηριστικό που πρέπει να κρατήσει μόνο για τις υψηλότερης κατηγορίας συσκευές της.

Το πίσω μέρος του Galaxy A8 2018 τώρα έχει περισσότερο ενδιαφέρον για επίσης περισσότερους από έναν λόγους. Αρχικά οι φήμες θέλουν την Samsung να αποφάσισε τελευταία στιγμή να τοποθετήσει μια μόνο κάμερα αντί για δύο, κάτι που ήταν υπό συζήτηση περισσότερο στο Galaxy A8+ 2018 που δυστυχώς δεν θα δούμε στην Ευρώπη. Η απόφαση έχει μάλλον να κάνει με το ότι ακόμα η σειρά Galaxy S δεν έχει δει το συγκεκριμένο «feature» μετά την εμφάνιση του στο Galaxy Note8, όμως και στο Galaxy S9, δύο κάμερες θα έχει τελικά μόνο η Plus έκδοση του.

Όμως, περισσότερο πρακτική σημασία έχει η τοποθέτηση του αισθητήρα αποτυπωμάτων, που επιτέλους έχει τοποθετηθεί κάτω από την βασική κάμερα του Galaxy A8 2018 και όχι δίπλα σε αυτή. Η διάταξη αυτή είναι σαφώς πιο εύχρηστη σε καθημερινή χρήση, μπερδεύει πολύ λιγότερο τον χρήστη στην αναζήτηση του αισθητήρα με την αφή, ενώ επειδή δεν μπερδεύεται με την κάμερα, αυτή διατηρείται πιο εύκολα… καθαρή.

Η έτσι και αλλιώς κατά παράδοση απλή σχεδίαση του υπόλοιπου πίσω τμήματος δικαιολογείται και από την γυάλινη κατασκευή, που θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο σημείο που συναντά το αλουμινένιο πλαίσιο είναι λιγότερο κυρτή από ότι στο Galaxy S8. Η Samsung έχει γίνει πολύ καλή τα τελευταία χρόνια στο να διαφοροποιεί τις συσκευές της μεσαίας κατηγορίας με τέτοιες «έξυπνες» μικρές λεπτομέρειες που δεν θεωρούνται απαραίτητα αρνητικές.

Όπως και στο Α5 2017 πριν ένα χρόνο, υπάρχουν δύο διαφορετικά «συρταράκια», με το ένα να φιλοξενεί την κάρτα SIM, το δεύτερο την κάρτα μνήμης αλλά και την δευτερη SIM στην δίκαρτη έκδοση του Smartphone σε ξεχωριστή υποδοχή η κάθε μια. Στο κάτω μέρος βρίσκεται και η Type-C USB θύρα επικοινωνίας, αλλά και η 3.5 mm θύρα ακουστικών που πλέον δυστυχώς απουσιάζει από πολλές συσκευές του ανταγωνισμού.

Το Galaxy A8 2018 είναι και η πρώτη συσκευή της σειράς που διαθέτει LED ειδοποιήσεων, ένα χαρακτηριστικό που μέχρι σήμερα ανεξήγητα η Samsung είχε “κρατήσει” μόνο για τις ακριβότερες συσκευές της. Στις ρυθμίσεις δυστυχώς δεν υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του φωτισμού του, παρά μόνο η απενεργοποίηση του αν ο χρήστης δεν το θέλει. Παρόλα αυτά, υποστηρίζεται κανονικά η προβολή διαφορετικών χρωμάτων ανάλογα με το είδος της ειδοποιήσης, αλλά το χρώμα μπορεί να αλλάξει μόνο αν το υποστηρίζει κάθε εφαρμογή.

Τυπικά θα αναφέρουμε επίσης ότι το Galaxy A8 2018 είναι “Αδιάβροχο” στο βαθμό που του επιτρέπει η πιστοποίηση IP68, όπως και σε πολλές άλλες συσκευές της Samsung αλλά και του ανταγωνισμού πλέον.

14 σχολια

 1. Δημήτρης

  Καλησπέρα και συγχαρητήρια για τις αξιόλογες και πολύ λεπτομερείς παρουσιάσεις σας. Επειδή έχω το samsung galaxy a5 2016 που έχει ois σκεφτόμουν να πάρω το a8 όμως με έχει προβληματίσει λίγο η έλλειψη ois. Θα ήθελα να ρωτήσω αν η κάμερα του είναι καλύτερη και γενικά αν αξίζει σαν κινητό.


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα και σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια !

   Συνολικά σαν συσκευή, το Α8 2018 είναι αισθητά καλυτερο πλέον από το Α5 2016. Από εκεί και πέρα, στον τομέα της κάμερας συγκεκριμένα, οι φωτογραφίες που βγάζει είναι το ίδιο καλές ή και λίγο καλύτερες από αυτές του Α5 2016. Μόνο σε συνθήκες με χαμηλό φωτισμό μπορεί κάποιες φορές οι φωτογραφίες να μην είναι το ίδιο καλές, όμως είναι μόνο ένα από τα πολλά σενάρια λήψης φωτογραφίων ανάλογα με τις συνθήκες, και η διαφορά είναι μικρή.
   Η κάμερα είναι πρακτικά ίδια σε συνολική απόδοση, αφού ότι χάνει αυτή του Α8 2018 σε χαμηλό φωτισμό, το αναπληρώνει με αρκετά καλύτερες φωτογραφίες σε όλες τις υπόλοιπες συνθήκες 🙂

 2. Μιχαλης

  Μια ερωτηση ειμαι αναμεσα σε a8 2018 και iphone7 32gb….το ξερω οτι το iphone εχει καλυτερα specs αλλα τι προτινετε? Θελω κατι που θα κρατησει τουλαχιστον για 2-3 χρονια και ελεγα να παρω μια συσκευη με καλο επεξεργαστη και σε τιμη που να αξιζει


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Παρότι συμπαθώ το Α8 2018 ιδιαίτερα, το iPhone 7 παραμένει αισθητά καλύτερη συσκευη. Εκτός από ισχυρότερο είναι και σημαντικά καλύτερο στον τομέα της κάμερας, σε ποιότητα φωτογραφιών αλλά και βίντεο. Για χρονικό βάθος 3 ετών πάντως, έχει σημασία και η υποστήριξη και το Service, και εκεί όσα προβλήματα και αν έχει, η Samsung παραμένει καλύτερη, αφού επίσημα το σερβις της Apple είναι κάτι δύσκολο στη χώρα μας. Πιθανότατα θα επέλεγα το Α8 για αυτόν τον λόγο περισσότερο, αλλιώς το iPhone 7 είναι η καλύτερη επιλογή με βάση τα χαρακτηριστικά του.

 3. giorgos katas

  καλησπερα και χρονια πολλα!!αναμεσα σε αυτο και στο Ηuawei P20 lite πιο θα προτηνες?πιο ειναι καλυτερο και σε φωτογραφικη την νυχτα και με χαμηλο φωτισμο πιο υπερτερει?τι sar εχουν?η μοθ προτινεις να παω στο Samsyng S7 αν και 2 χρονια πιο παλιο…review για το Huawei P20 lite ποτε θα βγαλετε?συγνωμη για τις πολλες ερωτησεις μου!!


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα και συγνώμη που προσωρινά το μήνυμα σου δεν είχε εμφανιστεί.
   Ανάμεσα στο P20 Lite και το Α8 η άμεση απάντηση είναι το Α8, κυρίως γιατί είναι αισθητά πιο ισχυρό σε επεξεργαστική ισχύ, και έχει καλύτερη οθόνη.
   Σε ότι αφορά την κάμερα, και στις δύο συσκευές η απόδοση είναι απλά πολύ καλή, για την κατηγορία τους όμως και όχι σε σύγκριση με ακριβότερες συσκευές, ακόμα και αν αυτές είναι παλαιότερες όπως το S7.
   Σε όλους τους τομείς, από την απόδοση, την οθόνη και κυρίως την κάμερα, το S7 είναι πολύ καλύτερη συσκευή και από τα δύο με αισθητή μάλιστα διαφορά.
   Πιο συγκεκριμένη άποψη για την απόδοση της κάμερας αλλά και συνολικά του P20 Lite θα έχουμε σε μερικές ημέρες που θα δημοσιευθεί το Review του, αφού σήμερα μας έδωσε την συσκευή επίσημα η Huawei Hellas

 4. catherine bukuvala

  το Α8 έχει slow motion; Με 500 ευρώ τηλέφωνο ανν δεν έχει το θεωρείτε δίκαιο; Πάντως η αναλυτική σας περιγραφή παραπάνω ήταν τέελεια με μόνη έλλειψη αν περιέχει slow motion


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα και συγνώμη που το σχόλιο σου δεν εμφανίστηκε άμεσα !

   Στα 500 ευρώ καμία συσκευή δεν έχει super slow motion σαν αυτό που έχουν κάποια Sony και το S9 της Samsung. Κανονικό βίντεο σε αργή κίνηση έχει, στα 120 καρέ και ανάλυση 720p, για βασική απλά χρήση.
   Όντως δεν το αναφέρουμε, και κακώς πιθανότατα, όμως μέχρι τώρα εκτός από συγκεκριμένες συσκευές με πιο εξεζητημένες δυνατότητες όπως τα 960 καρέ το δευτερόλεπτο, θεωρούμε ότι δεν είναι κάτι το αρκετά ξεχωριστό για αναφορά. 🙂

 5. giorgos katas

  καλησπερα κωστα!!λοιπον ειμαι αναμεσα στο Α5 2017 και στο Α8 2018..αξιζει να παρω το Α8 με80 ευρο παραπανω που το βρισκω?ενας φιλοσ με μαγαζι κινητων εχει το α5 στα 270 και το α8 στα 350ευρο!!θα δω διαφορα αναμεσα στα 2 τηλεφωνα και ειδικα για 80 ευρο παραπανω?σε παρακαλω βοηθησε με ρε κωστα!!και αν μπορεισ να μου πεισ σε τι ειναι καλυτερο το ενα απο το αλλο>?σε ευχαριστω πολυ εκ των προτερων!!


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Η πολύ απλή απάντηση είναι ότι το Α8 είναι σαφώς καλύτερο τηλέφωνο από το Α5 2017 και συνολικά αλλά και σε κάθε τομέα συγκεκριμένα. Η κάμερα του αρχικά είναι αισθητά καλύτερη, αρκετά ώστε να δικαιολογεί την ύπαρξη της σε ένα ακριβότερο Smartphone. Το Α8 όμως είναι εντυπωσιακά πιο γρήγορο συνολικά σαν συσκευή, με ισχυρότερο Hardware που βρίσκεται κάπου ανάμεσα στη μεσαία κατηγορία που ανήκει το Α5 2017 και την αμέσως επόμενη που ανήκει το S8 για παράδειγμα. Τέλος, η οθόνη είναι αισθητά καλύτερη και η αναλογία 18.5:9 την κάνει μεγαλύτερη σε σχεδόν ίδιες εξωτερικές διαστάσεις. Εϊναι και χρωματικά αλλά και σε φωτεινότητα και “ζωντάνια” αρκετά καλύτερη. Για 80 ευρώ διαφορά θεωρώ ότι το Α8 αξίζει με διαφορά περισσότερο 🙂


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Καμία συσκευή της Samsung δεν έχει ταυτόχρονα εν λειτουργία τη δεύτερη SIM όταν η άλλη βρίσκεται σε μια κλήση φωνής. Σε ότι αφορά τα δεδομένα τώρα, δεν έχει νόημα έτσι και αλλιώς να έχουν ενεργή σύνδεση και οι δύο κάρτες ταυτόχρονα. Μπορεί παρόλα αυτά ο χρήστης να αλλάζει ελεύθερα ποια από τις δύο θέλει κάθε φορά να παρέχει πρόσβαση στο Internet

 6. Myrto

  Καλησπέρα, Ευχαριστούμε πολύ για τις κριτικές που δημοσιεύετε, είναι πολύ εμπεριστατωμένες και αναλυτικές. Μας βηθούν πολύ! Πριν από 2 μέρες μου έκλεψαν το κινητό Α5 2017 οπότε αναγκαστικά πρέπει να αγοράσω κάποιο καινούργιο. To A8 2018 θεωρείτε ότι στα χαρακτηριστικά του είναι θα καλύτερο από το Α5 2018 που αναμένεται να κυκλοφορήσει? Θα είναι δηλαδή μια καλύτερη συσκευή προς αγορά? Δεν κατάλαβα ακριβώς τις διαφορές που θα έχουν οι 2 συσκευές. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας


  1. Post author
   Kostas Gliatiotis

   Καλησπέρα !

   Προς το παρόν η Samsung έχει ήδη κυκλοφορήσει στην αγορά τα Α8 και A8 Plus, με το μεγαλύτερο να μην έρχεται δυστυχώς στην Ευρώπη. Έχει ήδη διαθέσει και τα A6 και A6 Plus που πωλούνται κανονικά και στην χώρα μας, και εκτός-σοβαρού απροόπτου, δεν υπάρχει Α5 2018 που πρόκειται να κυκλοφορήσει μετά από αυτές τις συσκευές. Η εταιρεία δίνει πλέον σημασία σε λιγότερες προτάσεις στην Ευρώπη ώστε να συγκεντρώσει το αγοραστικό κοινό χωρίς υπερβολικά πολλές επιλογές.
   Εκτός αυτού, πάντα η εταιρεία τοποθετεί τις συσκευές της με βάση την ονομασία τους, οπότε ακόμα και αν είχε σκοπό να βγάλει ένα Α5 του 2018, αυτο δεν θα είχε καλύτερα χαρακτηριστικά από το Α8. 🙂

Γραψτε ενα σχολιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.