Αρχικη ΕΛΛΑΔΑ Στη Vodafone η Cyta Ελλάδας – Το “παρασκήνιο” της συμφωνίας

Στη Vodafone η Cyta Ελλάδας – Το “παρασκήνιο” της συμφωνίας

απο John Leondaris

Τη Vodafone προέκρινε τελικά ως προτιμώμενο πλειοδότη η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της Cyta Ελλάδας, στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού που είχε προκηρύξει.

Το ποσό της εξαγοράς δεν έγινε επίσημα γνωστό, ωστόσο πιθανότατα η μητρική εταιρεία στην Κύπρο θα κάνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες στο αμέσως επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του in2mobile.gr, το τίμημα που προσέφερε η Vodafone άγγιξε τα 120 εκατ. ευρώ, και ήταν αρκετά μεγαλύτερο από το αντίστοιχο τίμημα που προσέφερε η Wind (που ήταν ο δεύτερος υποψήφιος αγοραστής), σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Η Cyta Ελλάδας απασχολεί 700 άτομα ενώ η πελατειακή της βάση υπολογίζεται σε 250 – 300.000 συνδρομητές, νούμερο που σημείωσε σχετική κάμψη μέσα στο 2017. Ένα από τα “ισχυρά” περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας είναι το δίκτυο οπτικών ινών που ξεπερνά σε μήκος τα 1200 χλμ, και αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στο αντίστοιχο δίκτυο της Vodafone στην προσπάθεια της εταιρείας για την απόσπαση περισσότερων πελατών που θα υποστηρίζονται απευθείας με συνδέσεις οπτικής ίνας.

Σημαντική θεωρείται επίσης και η ενίσχυση της πελατειακής βάσης της Vodafone με τους συνδρομητές της Cyta Ελλάδας, ακόμα και στην περίπτωση που ένα ποσοστό τους επιλέξει άλλο πάροχο.

Οι οικονομικές δυσκολίες

Η Cyta Ελλάδας ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στη χώρα μας πριν από 10 χρόνια, με μεγάλες προσδοκίες, ωστόσο είχε την ατυχία η έναρξη της δραστηριότητάς της να συμπέσει περίπου με την αρχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα, καθώς ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών ήταν από αυτούς που επλήγησαν ιδιαίτερα από αυτή.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η εταιρεία να μην καταφέρει να σημειώσει κέρδη όλα αυτά τα χρόνια, και κάθε χρόνο να χρειάζεται οικονομική “ένεση” από την Κυπριακή μητρική.

Τον τελευταίο καιρό πλήθαιναν στη μεγαλόνησο τα δημοσιεύματα που αναφέρονταν στις άσχημες οικονομικές επιδόσεις της Cyta Ελλάδας, τη στιγμή που υπολογίζεται ότι η συνολική επένδυση στην ελληνική θυγατρική είχε φτάσει στα 200 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπερνούσαν τα 212 εκατ. ευρώ.

Αυτό αποτελούσε ένα σημαντικό οικονομικό “βαρίδι” στις οικονομικές καταστάσεις της μητρικής, και ήταν ο βασικός λόγος που το ΔΣ της εταιρείας αποφάσισε την προκήρυξη διαγωνισμού για την πώληση της εταιρείας.

Το “παρασκήνιο”

Σύμφωνα ωστόσο με πληροφορίες του in2mobile.gr, μέσα στη μητρική υπήρχαν (και υπάρχουν ακόμα) πολλές φωνές που υποστήριζαν ότι η ελληνική θυγατρική δε θα έπρεπε να πωληθεί (τουλάχιστον όχι τώρα), βασιζόμενες τόσο στο σημαντικό μέγεθος της επένδυσης, όσο και στο γεγονός ότι η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δείχνει να βαδίζει προς το τέλος της και το γεγονός αυτό (σε συνδυασμό και με το άνοιγμα της λιανικής αγοράς οπτικών ινών) θα έδινε αναπτυξιακή ώθηση στην ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και, συνεπακόλουθα, θα βοηθούσε την ελληνική θυγατρική να αυξήσει τους συνδρομητές της και να καταγράψει κέρδη.

Ωστόσο, η πλειοψηφία στη μητρική προέκρινε την πώληση της Cyta Ελλάδας.

Τα ερωτήματα

Η Cyta Ελλάδας απασχολεί 700 άτομα στη χώρα μας, και μένει να δούμε εάν το σύνολό τους θα ενσωματωθεί στο οργανόγραμμα της Vodafone, ή θα υπάρξουν “διαρροές”. Η εμπειρία πάντως από παλαιότερες συγχωνεύσεις δείχνει πως στις θέσεις όπου υπάρχουν “αλληλοεπικαλύψεις” σχεδόν πάντα κάποιοι “περισσεύουν”…

Μένει επίσης να διευκρινιστεί πόσες από τις οικονομικές υποχρεώσεις της εταιρείας αναλαμβάνει η Vodafone, εάν πρόκειται για το σύνολό τους ή για κάποιο μέρος.

Τέλος, για τη συγχώνευση είναι απαραίτητο και το “πράσινο φως” της ΕΕΤΤ, καθώς πρόκειται για σημαντική μεταβολή στο τηλεπικοινωνιακό τοπίο.

Τέλος, το κατά πόσο η συγκεκριμένη εξαγορά θα ωφελήσει τον τελικό καταναλωτή μένει να φανεί, καθώς είναι η δεύτερη φορά τε τελευταία 25 χρόνια που ο ελληνικός κλάδος των τηλεπικοινωνιών συρρικνώνεται, μετά την εξαγορά της Q Telecom από τη Wind.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights