Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Sony Xperia XA2 Review : Μικρά αλλά σωστά βήματα βελτίωσης

Sony Xperia XA2 Review : Μικρά αλλά σωστά βήματα βελτίωσης

απο Kostas Gliatiotis

Επεξεργαστής Μνήμη.

Το XA2 χρησιμοποιεί έναν από τους νεότερους επεξεργαστές της Qualcomm για την μεσαία κατηγορία, το Snapdragon 630. Σε σύγκριση με τον άμεσο προκάτοχο του, τον SD625 που έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές συσκευές (του ανταγωνισμού της Sony…) οι βελτιώσεις είναι αρκετές και σχετικά σημαντικές.

Η Qualcomm ονομάζει Kryo 285 «Effiency»  τους 8 πυρήνες επεξεργασίας του Snapdragon 630 αλλά πρόκειται απλά για τους γνωστούς A-53 της ARM με διαφορετική εμπορική ονομασία. Η μέγιστη συχνότητα φτάνει τα 2.2 GHz για τους τέσσερις από αυτούς και το 1.8 GHz για τους υπόλοιπους τέσσερις. Η κατασκευή στα 14nm (από τη Samsung) βελτιώνει σημαντικά την κατανάλωση ενεργειας αλλά μειώνει και την παραγωγή θερμότητας. Σχεδόν σε καμία περίπτωση το XA2 δεν ζεστάθηκε ενοχλητικά, και μόνο όταν κάποιος το «πιέσει» περισσότερο θα αντιληφθεί μια μικρή αύξηση της θερμοκρασίας στο πίσω μέρος του.

Η απόδοση του Snapdragon 630 τώρα είναι κοντά στο μέγιστο της μεσαίας κατηγορίας που ανήκει. Τα πάντα εκτελούνται με χαρακτηριστική άνεση, και σχεδόν καμία εφαρμογή δεν καθυστερεί περισσότερο από το φυσιολογικό για να «τρέξει».

Το σωστά σχεδιασμένο και όχι ιδιαίτερα απαιτητικό γραφικό περιβάλλον της Sony βοηθάει σημαντικά στην συνολική απόδοση του XA2. Σε κάθε περίπτωση, για την κατηγορία τιμής του και για τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάποιος από ένα κινητό σαν και αυτό, το XA2 σχεδόν ποτέ δεν πρόκειται να ενοχλήσει με την απόδοση του.

Μοναδικό «μειονέκτημα» είναι τα 3 GB μνήμης RAM που έχει το Smartphone. Με δεδομένο το σχετικά υψηλό κόστους του, είναι αρκετά δύσκολο να δικαιολογήσει κανείς στη Sony αυτή την επιλογή. Σε βάθος χρόνου, τα 3 GB αυτά θα είναι «οριακά» για την άνετη χρήση του XA2.

Στον τομέα των γραφικών τώρα, ο Snapdragon 630 έρχεται με μια σημαντικά βελτιωμένη Adreno 508 κάρτα γραφικών. Σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη Adreno 506 του Snapdragon 625 η συνολική απόδοση είναι αρκετά υψηλότερη και τουλάχιστον αυτή τη στιγμή είναι η πιο «δυνατή» κάρτα γραφικών στη μεσαία κατηγορία.

Για τον αποθηκευτικό χώρο τέλος, η Sony ονομαστικά δίνει 32 GB στον χρήστη, από τα οποία όμως για κάποιο λόγο είναι πραγματικά διαθέσιμα μόνο 19.5 GB. Χωρίς απαραίτητα να είναι … λίγα, με δεδομένη την εγγραφή βίντεο σε 4k και την έστω και υπό συνθήκες καλή απόδοση της κάμερας, είναι αρκετά πιθανό ο χρήστης του να πρέπει να αγοράσει και μια microSD.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

6 σχολια

antonis 05/03/2018 - 19:36

Αγαπητε μου γιατι τοσο “κραξιμο” για την καμερα; Εχω το Xperia L1 με σαφως υποδεεστερη καμερα 13mp και οι φωτογραφιες που βγαζει ειναι αψογες την ημερα και ικανοποιητικες την νυχτα,οποτε αυτο δεν νομιζω οτι ειναι κατωτερο.Θα συμφωνησω οτι επρεπε να τιμολογειται κανα 50αρι χαμηλοτερα οπως και το δικο μου L1,αλλα οπως πολυ σωστα αναφερετε ο”κινεζικος” ανταγωνισμος ειναι φθηνοτερος,πειτε μου σε πιο αλλο προιον οι κινεζοι ειναι ακριβοι.Μην ξεχναμε οτι προκειται για κινητο και οχι καμερα.Οσο για το ντιζαιν εμενα μου φαινεται απο τα ομορφοτερα,αλλωστε αυτο ειναι θεμα υποκειμενικο.Εμενα αρεσει σε αλλους οχι.Και ειναι λεει χοντρο ….ε και….και τι εγινε;Εχω κουραστει να διαβαζω αρνητικα σχολια για την sony.Την οποια την εμπιστευομαι απο τοτε που συνεργαζοταν με την ericsson. Παντως το αρθρο σας ειναι οπως παντα κατατοπιστικοτατο και αναλυτικοτατο.Να συνεχισετε ετσι……..και με λιγοτερα…..κραξιματα…..

Reply
Kostas Gliatiotis 06/03/2018 - 20:10

Καλησπέρα !

Ενδιαφέροντα τα επιχειρήματα σου, και πάντα έχουμε διάθεση για συζήτηση και να απαντήσουμε εξηγόντας την άποψη μας 🙂

H κάμερα δεν είναι αυτό που υπόσχεται, και δεν αυτό που η εταιρεία διαφημίζει με βάση την ανάλυση της. Στηρίζεται μόνο σε αυτή, και εδώ και χρόνια πλέον δυστυχώς δεν επιλέγει να βελτιώσει βασικούς τομείς όπως το Optical Image Stabilization, και ένα διάφραγμα που να βλέπει λίγο περισσότερο φως. Αν δεις τις φωτογραφίες που έχομε επιλέξει, δείχνουν δυστυχώς ότι η κάμερα δεν αποδίδει αυτό που περιμένει κανείς διαβάζοντας απλά την υψηλή της ανάλυση σε μια λίστα με χαρακτηριστικά. Μάλιστα είναι ουσιαστικά τα “καλύτερα” δείγματα που έχουμε βγάλει, αφούσε κάποιες περιπτώσεις ειδικά το βράδυ οι φωτογραφίες που έβγαζε ήταν λίγο κατώτερες και από αυτές.

Το θέμα του “Κινέζικου” είναι πολύ σημαντικό για την Sony, αφού μέχρι και σήμερα δεν έχει δικά της εργοστάσια κατασκευής, και από την εποχή που ήταν ακόμα Sony Ericsson οι συσκευές της συναρμολογούνται σε γραμμές παραγωγής στην Κίνα που η εταιρεία μισθώνει για αυτή τη δουλεια. Πρακτικά λοιπόν έχει μικρή διαφορά σε κόστος κατασκευής και μέρος της τιμολόγισης απο εκεί και πέρα αφορά το Brand και το πως θέλει η εταιρεία να τις κατατάξει στην αγορά.

Ο σχεδιασμός δεν λέμε πουθενά ότι είναι κακός, αντιθέτως είναι πολύ καλός, και αναφέρουμε ότι είναι ένα βήμα προόδου για την Sony σε ότι αφορά το μέγεθος συνολικά και πιο ειδικά το πλαίσιο γύρω από την οθόνη. Το πρόβλημα είναι ότι την εποχή που η Huawei για παράδειγμα έχει το αντίστοιχα καλό σε πραγματική απόδοση P Smart σε αρκετά χαμηλότερο κόστος, η Sony δεν έχει αλλάξει όσο θα έπρεπε τον σχεδιασμό της. Τον έχει αλλάξει μεν, αλλά όχι τόσο όσο περιμένει πλέον η αγορά. Για το πάχος είναι περισσότερο θέμα “προτίμησης” αφού κανένα από τα χαρακτηριστικά του ΧΑ2 δεν δικαιολογεί αυτό το πάχος. Η αίσθηση που αφήνει στο χέρι είναι όντως καλή επειδή το “πιάνεις” καλά, όμως και εδώ απλά απέχει πολύ από τον ανταγωνισμό του.

Το θέμα της τιμής επίσης προκαλεί επιπλέον “Ενόχληση” γιατί δείχνει την εταιρεία απλά να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την εμπορική της ονομασία, μια ονομασία που στον χώρο των Smartphones δεν έχει την απήχηση και την βαρύτητα που είχε παλαιότερα. Με βάση τα τεχνικά του χαρακτηριστικά, δεν είναι καλύτερο από ένα μέσο Smartphone που κοστίζει 100 ευρώ λιγότερο και δεν έχει κάποιο τρόπο να δικαιολογήσει τα 100 αυτά ευρώ. Η Sony επιλεκτικά εστιάζει στην κάμερα, σαν “δικαιολογία” στην διαφορά τιμής και κατηγορίας, και εκεί επανερχόμαστε στο ότι η πραγματική απόδοση της κάμερας δεν είναι αυτή που περιμένει κάποιος όταν ακούσει τα 23 Mpixels.
Εξηγούμε σχετικά αναλυτικά, ότι τεχνικά η κάμερα έχει περιορισμούς που η Sony δεν μπορεί να κάνει “μαγικά” για να τους αποφύγει. Ένας μικρός σε φυσικό μέγεθος αισθητήρας με μεγάλη ονομαστική ανάλυση έχει εξ ορισμού προβλήματα στην απόδοση του. Το f/2.0 διάφραγμα δεν βοηθάει αντιθέτως κάνει δυσκολότερη την κατάσταση και το Optical Image Stabilization επίσης απουσιάζει. Η Sony λοιπόν εστιάζει και δικαιολογεί την ύπαρξη του ΧΑ2 με βάση ένα χαρακτηριστικό που έχει περισσότερα μειονεκτήματα από ότι πλεονεκτήματα. Αυτό είναι πρόβλημα 🙂

Reply
antonis 06/03/2018 - 22:01

Δεν εχω λογο να διαφωνησω φιλε Κωστα.Απλα ως χρηστης της sony τοσα χρονια εχω αγανακτησει με σχολια (οχι εδω) διαφορων που πραγματικα θαβουν την sony.Σ αυτο φυσικα και δε φταις εσυ..Απλα απορησα που πανε τα 23mp που υποσχεται η sony και γι αυτο σχολιασα.Συνεχισε την καλη δουλεια Κωστα…..Μια παρατηρηση οταν εγραψα για “κινεζικο” αφορουσε τον ανταγωνισμο αλλωστε γνωριζω οτι και τα sony οπως και τα iphone και αλλα κατασκευαζονται στην Κινα.

Reply
Kostas Gliatiotis 07/03/2018 - 11:01

Είναι κρίμα όντως που ο κόσμος έχει τόσο άσχημη άποψη για τη Sony πλέον, όμως μέχρι ένα βαθμό είναι ευθύνη της ίδιας της εταιρείας και των επιλογών της. Τα 23 Mpixels είναι αλήθεια ότι σε τόσο μικρό αισθητήρα και με έναν τόσο λάθος φακό απλά χάνονται στο πως μπορεί να αποδώσει μια κάμερα με τέτοιους περιορισμούς. Το κινέζικο απλά σχολίασα ότι και εκεί η Sony κάνει λάθος με την τιμολόγηση της μερικές φορές δυστυχώς 🙂

Σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια, αλλά και για τις πολυ ενδιαφέρουσες απόψεις για συζήτηση !

Reply
antonis 07/03/2018 - 17:23

Θα μου επιτρεψεις και ενα τελευταιο σχολιο.Εκτος των ,οπως πολυ σωστα αναφερεις,λαθων της sony ο κοσμος εχει “κακομαθει” και ζηταει απο ενα απλο κινητο να κανει…..τα παντα. Θελει να εχει μπαταρια τερας,θελει επεξεργαστη βολιδα,θελει καμερα που να μπορει να τραβαει…..στο απολυτο σκοταδι.Τετοιο κινητο δεν υπαρχει και δεν νομιζω να υπαρξει. Μηπως τελικα ζηταμε πολλα απο ενα κινητο; Προσωπικα στα 18 χρονια περιπου που χρησιμοποιω κινητο ποτε δεν αγορασα ναυαρχιδα,παντα ημουν στη λεγομενη mid range κατηγορια οποτε ολα τα κινητα που ειχα (κυριως sony,ericsson και nokia) δεν ειχαν τα καλυτερα specs αλλα δεν μπορω να πω οτι μου ελειψε και κατι.Παρεπιπτοντως θα ηθελα να πω οτι και η νεα nokia αρχιζει σιγα σιγα και μπαινει στο παιχνιδι με αργα και σταθερα βηματα.Μακαρι να δουμε ξανα την nokia στις πρωτες θεσεις.

Reply
Kostas Gliatiotis 07/03/2018 - 21:42

Οι τρόποι που μπορείς να κρίνεις ένα Smartphone είναι πολλοί και διαφορετικοί όντως. Προκειμένου όμως να βρεις ένα “μέσο όρο” για το τι αξίζει να αγοράσει κάποιος σε ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, ένα σχετικά αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης είναι τα χρήματα και το τι μπορείς να πάρεις με αυτά.
Το τι περιμενει ο κόσμος με τα λεφτά που δίνει είναι μια άλλη μεγάλη συζήτηση. Το τι είναι πολλά και λίγα χρήματα για τον καθένα διαφέρει από λίγο έως πολύ και διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τη χώρα και την περιοχή. Ένα κινητό μεσαίας κατηγορίας για τη χωρα μας έιναι ίσως ακριβό για την Ινδία, και έναακριβό τηλέφωνο για εμάς είναι πιο προσιτό σε κάποιες πιο ισχυρές οικονομικά χώρες από εμάς. Οι εταιρείες σχεδιάζουν τις κορυφαίες τους συσκευές με βάση το τι αυτές θεωρούν καλύτερο και το κοστολογούν αντίστοιχα.
Στη χώρα μας θέλουμε με λίγα χρήματα να πάρουμε ένα κινητό που “πετάει” όπως σωστά λές και να κάνει και όλα τα υπόλοιπα στην μεσαία κατηγορία γιατί εκεί υπάρχει η μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη σε πλήθος. Είναι δικό μας λάθος αυτό και έχει να κάνει με το τι ποσό θεωρεί ο καθένας μεγάλο ή μικρό.
Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχουν αρκετά μέρη πλέον που το κόστος διαβίωσης με ενοίκιο μάλιστα ξεπερνά τα 5.000 δολάρια το μήνα. Η Νέα Υόρκη στο σύνολο της ανήκει σε αυτή την κατηγορία και είναι μια πολή που μόνη της έχει πληθυσμό μεγαλύτερο από ότι η χώρα μας ολόκληρη. Για τα 17 εκατομμύρια λοιπόν των κατοίκων της Νέας Υόρκης το κόστος ενός iPhone X που εκεί είναι 999 δολάρια είναι ένα μέρος μόνο του μέσου ενοικίου διαβίωσης (που είναι έτσι και αλλιώς ένα μόνο έξοδο) και αντιμετωπίζεται αντίστοιχα σαν μικρό ποσό.

Για την Nokia το κάναμε και πρόσφατα άρθρο, ότι οι πωλήσεις της είναι μεγαλύτερες από ότι άλλων εταιρειών και μάλιστα ειδικά σε σύγκριση με τη Sony είναι σχεδόν διπλάσιες. Δικαίως κατά τη γνώμη μου, αφού τα Smartphone τους είναι πολύ ανταγωνιστικά.

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights