Αρχικη ΕΛΛΑΔΑ Το “STEMpowering Youth” του Iδρύματος Vodafone μεγαλώνει

Το “STEMpowering Youth” του Iδρύματος Vodafone μεγαλώνει

απο Kostas Gliatiotis

Τα εργαστήρια STEM του Ιδρύματος Vodafone σε συνεργασία με τον Εκπαιδευτικό ΜΚΟ SciCo – Επιστήμη Επικοινωνία και την ακαδημαϊκή συμβολή της Ελληνογερμανικής Αγωγής που υλοποιούνται στο πλαίσιο του προγράμματος “STEMpowering Youth”, συνεχίζονται για 2η χρονιά και επεκτείνονται σε ακόμα περισσότερες απομακρυσμένες περιοχές, σε όλη την Ελλάδα. Στόχος του προγράμματος για την φετινή χρονιά είναι να δώσει τη δυνατότητα σε 600 νέους μαθητές της Θράκης, των Δωδεκανήσων, των νησιών Β.Α. Αιγαίου και της Κρήτης, μέσα από εξωσχολικά εργαστήρια και διαδραστική μελέτη επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών, να καλλιεργήσουν κριτική σκέψη και να αναπτύξουν τεχνολογικές εφαρμογές, για την επίλυση καθημερινών προβλημάτων στις τοπικές κοινωνίες.

Από τις αρχές τους 2018, το Ίδρυμα Vodafone δίνει μια νέα διάσταση στο πρόγραμμα “STEMpowering Youth”, καθώς υποστηρίζει το καθημερινό έργο των εκπαιδευτικών και μέσα στις σχολικές τάξεις των περιοχών όπου υλοποιείται. Παρέχει πιλοτικά σε 22 σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικά σχεδιασμένα εκπαιδευτικά πακέτα με εξοπλισμό STEM για τα μαθήματα Φυσικής, Πληροφορικής και Τεχνολογίας με στόχο τον εμπλουτισμό των μαθημάτων και την υιοθέτηση της ομαδικής και βιωματικής εκπαίδευσης μέσα στην τάξη. Με τον τρόπο αυτό, το Ίδρυμα Vodafone φροντίζει για την ενδυνάμωση επιπλέον 3.200 μαθητών ετησίως, μένοντας πιστό στην πεποίθηση του πως «η καινοτομία ξεκινάει από τα θρανία».

Η Ρούλη Χριστοπούλου, Υπεύθυνη Τμήματος Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κοινωνικής Συνεισφοράς της Vodafone δήλωσε σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος «Ξεκινήσαμε πριν από ένα χρόνο το Πρόγραμμα “STEMpowering Youth” με στόχο να φέρουμε την καινοτομία στις τοπικές κοινωνίες. Η ανταπόκριση μαθητών και καθηγητών και οι καινοτόμες κατασκευές που προέκυψαν απ τα μαθήματα επιβεβαιώνουν την επιλογή μας για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που στηρίζει το παρόν των τοπικών κοινωνιών, αλλά και το επαγγελματικό μέλλον των παιδιών. Μέσα στο 2018, το πρόγραμμα  επεκτείνεται, ενώ φιλοδοξούμε έως το 2019 να εντάξουμε περισσότερους από 8.000 μαθητές, κάνοντας τη διδασκαλία ακόμη πιο συναρπαστική με τη δύναμη των τεχνολογιών». Ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, Πρόεδρος της SciCo, σημείωσε «Το πρόγραμμα μεγαλώνει και αυτό για εμάς αποτελεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση. Στόχος του “STEMpowering Youth” είναι οι θετικές επιστήμες να γίνουν πιο ελκυστικές στους μαθητές και να τους ανοίξουν νέους δρόμους στα επαγγέλματα του μέλλοντος».

Εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα του Β’ Κύκλου εξωσχολικών εργαστηριών STEM του  1ου χρόνου του προγράμματος, ο οποίος ολοκληρώθηκε με την ανάδειξη συνολικά 24 καινοτόμων έργων μαθητών, από τα οποία ξεχώρισαν και βραβεύτηκαν τα εξής:

  • Φωτεινή Πινακίδα για Ιρλανδική Διάβαση η οποία δημιουργήθηκε από μια ομάδα 3 μαθητών στην Κομοτηνή και απεικονίζει τη στάθμη του νερού του ποταμού στη διάβαση Ιάσμου – Κομοτηνής, διευκολύνοντας έτσι τη διέλευση των οδηγών
  • Νοσοκομειακό Drone από 3 Καλύμνιους μαθητές για γρήγορη μεταφορά ιατρικών υλικών (γάζες, ενέσεις κλπ.) σε άτομα που βρίσκονται σε ιατρική ανάγκη και ζουν ή βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές
  • Αgro Sensor που δημιούργησαν 4 μαθητές από το Διδυμότειχο, προκειμένου να βοηθήσει αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τι συμβαίνει στις απομακρυσμένες αποθήκες, φάρμες και θερμοκήπια τους, προειδοποιώντας τους σε περιπτώσεις φωτιάς ή πλημμύρας.

Παράλληλα τιμητική διάκριση έλαβε και ομάδα 2 μαθητών από τη Ρόδο για την κατασκευή Ρολογιού Senior S.O.S για ασθενείς που πάσχουν από καρδιακές παθήσεις και Αλτσχάιμερ, το οποίο ελέγχει την καρδιακή λειτουργία, τη θερμοκρασία του σώματος και την τοποθεσία του χρήστη, και με τη δυνατότητα αποστολής αυτών των στοιχείων με SMS.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα στο www.vodafone.gr/portal/stem και στο video http://bit.ly/EmpoweringYouth_video

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights