Αρχικη ΚΟΣΜΟΣ Η Apple πληρώνει το πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή ενωση

Η Apple πληρώνει το πρόστιμο στην Ευρωπαϊκή ενωση

απο Kostas Gliatiotis

Με καθυστέρηση σχεδόν δύο χρόνων, η Apple ξεκίνησε να πληρώνει το πρόστιμο των 13 δισεκατομμυρίων ευρώ που της είχε επιβάλει η Ευρωπαϊκή επιτροπή για αποφυγή φόρων.

Πιο συγκεκριμένα, η Apple όπως και αρκετές ακόμα εταιρείες τεχνολογίας, έχουν επιλέξει την Ιρλανδία για να δηλώνουν εκεί τα έσοδα τους από τη δραστηριότητα τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η νομοθεσία τους δίνει αυτό το δικαίωμα, να συγκεντρώνουν όλα τα έσοδα τους σε μια μολις Ευρωπαϊκή χώρα. Όμως η Apple όπως και άλλες εταιρείες εκμεταλλευονταν ακόμα περισσότερο την Ιρλανδική νομοθεσία με τη δημιουργία διαφορετικών θυγατρικών και την μετακίνηση των κερδών από την μία στην άλλη.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε την Apple αρχικά, όμως η εταιρεία δεν είχε καμία πρόθεση να πληρώσει το πρόστιμο στην Ιρλανδική κυβέρνηση. Η Ιρλανδία από την πλευρά της, μη θέλοντας να χάσει την ευνοιε της Apple αλλά και άλλων εταιριών του χώρου, επέλεξε να μην προσπαθήσει να συλλέξει το πρόστιμο.

Το πρόβλημα είναι ότι πλέον η ίδια η Ιρλανδία απειλείται με τιμωρία από το ευρωπαϊκό δικαστήριο για τη μη είσπραξη του προστίμου, και έτσι η Apple κατέθεσε την πρώτη δόση του 1.5 δισεκατομμυρίου ευρώ σε λογαριασμό που δημιουργήθηκε για αυτό το σκοπό. Η εταιρεία ζημιώνεται επιπλέον από την διαφορετική ισοτιμία του δολαρίου που έχει χάσει μέρος της αξίας του έναντι του ευρώ μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά τρόπο να νομοθέτησει την λύση του συγκεκριμένου φορολογικού παραδείσου στην Ιρλανδία. Τα σχέδια περιλαμβάνουν αναγκαστική δήλωση των εσόδων στη χώρα που δημιουργούνται και οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να πληρώνουν ξεχωριστά τον αντίστοιχο φόρο που αναλογεί για τα κέρδη που έχουν σε κάθε χώρα ξεχωριστά.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights