Αρχικη ΚΟΣΜΟΣ Kaspersky Lab: Η… αγάπη μπαίνει εμπόδιο στη διαδικτυακή ασφάλεια των χρηστών

Kaspersky Lab: Η… αγάπη μπαίνει εμπόδιο στη διαδικτυακή ασφάλεια των χρηστών

απο John Leondaris

Η τελευταία έρευνα της Kaspersky Lab αποκάλυψε ότι συχνά σε ένα ζευγάρι ο ένας από τους δύο έχει λιγότερες γνώσεις και αντίληψη σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας και διαδικτυακής συμπεριφοράς από ό,τι ο άλλος.

Επιπλέον, το να μοιράζονται τα ζευγάρια τόσες πολλές online δραστηριότητες και συσκευές, μπορεί να οδηγήσει σε έκθεση των δεδομένων, σε ζημιές στις συσκευές και σε απώλεια χρημάτων – ακόμη και στον πιο προσεκτικό σύντροφο.

Σύμφωνα με την έρευνα, ακόμα και αν ο ένας από τους 2 έχει γνώση και αντίληψη σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας, ο – η σύντροφός του (ανεξαρτήτως του πόσο τον αγαπάει) μπορεί και να μην έχει.

Η Kaspersky Lab προειδοποιεί ότι αυτοί οι σύντροφοι μπορούν στην πραγματικότητα να σας θέσουν σε κίνδυνο εξαιτίας του μεγέθους της ψηφιακής ζωής – συμπεριλαμβανομένων των συσκευών, των δεδομένων και των δραστηριοτήτων τους – που μοιράζονται μαζί. Η μελέτη έδειξε ότι το 82% των ζευγαριών μοιράζεται τις συσκευές του. Για παράδειγμα, 8 στους 10 μοιράζονται τον υπολογιστή τους με τους συντρόφους τους και οι μισοί μοιράζονται το κινητό τους τηλέφωνο. Το 77%, επίσης, μοιράζεται με τον σύντροφό του έναν λογαριασμό με κάποια περιγραφή, είτε πρόκειται για ψυχαγωγία, τραπεζικές συναλλαγές, ψώνια ή άλλες κοινές δραστηριότητες.

Ενώ η κοινή χρήση ψηφιακών συσκευών αποτελεί ουσιαστικά μέρος της οικοδόμησης μιας σύγχρονης σχέσης, η Kaspersky Lab προειδοποιεί ότι μαζί με την κοινή χρήση θα πρέπει να ακολουθεί και η από κοινού ευθύνη για την ασφάλεια του διαδικτύου.

Όταν ρωτήθηκαν σχετικά, οι μισοί από εκείνους που βρίσκονται σε σχέση (57%), ανέφεραν ότι έχουν περισσότερες γνώσεις και αντίληψη σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας από τους συντρόφους τους – όσον αφορά σε ενέργειες και προστασία στο κυβερνοχώρο – με τους άντρες (75%) να πιστεύουν ότι έχουν περισσότερες γνώσεις και αντίληψη σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας από ό,τι το άλλο τους μισό.

Εκείνοι που θεωρούνται ως οι “ειδικοί” σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας σε μια σχέση, συχνά βρίσκουν τον εαυτό τους να βοηθούν τους άλλους – με το 94% αυτών των ανθρώπων να λέει ότι προσπαθεί πάντα να βοηθά το άλλο του μισό με τις τεχνολογικές απορίες του. Ωστόσο, η βοήθεια κάποιες φορές γίνεται ανεπιθύμητη. Το ένα τρίτο των ανθρώπων (31%) που γνωρίζει ότι οι σύντροφοι του είναι καλύτεροι σε θέματα Πληροφορικής, αποφεύγει να ζητήσει βοήθεια όταν διαπιστώνει ότι έχει πέσει σε κάποια παγίδα του διαδικτύου.

Το να έρχονται τα ζευγάρια αντιμέτωπα με αυτές τις δυσκολίες είναι κάτι συνηθισμένο, καθώς πολλοί άνθρωποι, σύμφωνα με την έρευνα, συμπεριφέρονται ανασφαλώς στο διαδίκτυο. Για παράδειγμα, συνδέονται με το Wi-Fi παρά το γεγονός ότι δεν είναι σίγουροι για την ασφάλεια του (58%), κατεβάζουν αρχεία από άγνωστους ιστότοπους (41%) ή αφήνουν μια συσκευή χωρίς επιτήρηση σε δημόσιο χώρο (32%). Όλα αυτά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τις συσκευές τους και τα δεδομένα τους.

Αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα ζευγάρια – ένα ανήσυχο 28% των ζευγαριών που έχει γνώση και αντίληψη σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας αναφέρει ότι έχει περισσότερα προβλήματα με τις συσκευές του και τους λογαριασμούς του στο διαδίκτυο από τότε που άρχισε να τα μοιράζεται με τους συντρόφους του. Συγκεκριμένα, τα προβλήματα που επισημαίνονται από την έρευνα περιλαμβάνουν συσκευές που έχουν υποστεί βλάβη (30%) ή που έχουν μολυνθεί τυχαία από κακόβουλο λογισμικό (24%), σύντροφοι που μοιράζονται τα δεδομένα του αγαπημένου τους προσώπου χωρίς τη συγκατάθεσή του, είτε κατά λάθος είτε επίτηδες (18%), και σύντροφοι που χάνουν χρήματα εξαιτίας κακόβουλου λογισμικού (16%).

“Το να μοιράζεσαι την υπευθυνότητα για ασφαλή περιήγηση στο Διαδίκτυο μπορεί να μην ακούγεται τόσο ρομαντικό, αλλά είναι κάτι το οποίο πρέπει να βρίσκεται ψηλά στις προτεραιότητες των ζευγαριών που μοιράζονται την πρόσβαση στην ψηφιακή ζωή του άλλου” αναφέρει σχετικά ο Dmitry Aleshin, VP Product Marketing της Kaspersky Lab. “Δεν μπορεί να αποφευχθεί τo γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι που βρίσκονται σε σχέση, χωρίς να φταίνε οι ίδιοι, θα έχουν λιγότερη ψηφιακή τεχνογνωσία από τους συντρόφους τους. Ως αποτέλεσμα, τα προσωπικά δεδομένα ή οι συσκευές μπορούν να τεθούν σε κίνδυνο ακούσια μέσω ορισμένων δραστηριοτήτων στο Διαδίκτυο. Ναι, η κοινή χρήση συσκευών ή λογαριασμών είναι σημαντική σε μια σχέση αγάπης, αλλά με τόσα διαδικτυακά δεδομένα και ιδιωτικό απόρρητο να διακυβεύονται, η ασφάλεια και η εμπιστοσύνη είναι επίσης καθοριστικής σημασίας. Γι’ αυτόν τον λόγο, κάντε την ασφάλεια στο Διαδίκτυο κοινή ευθύνη και μοιραστείτε την προστασία”.


Τα βασικά βήματα για τη «συντροφική διαδικτυακή ασφάλεια»

Όπως αναφέρει η εταιρεία, ακολουθώντας κάποια απλά βήματα, τα ζευγάρια μπορούν τελικά να καταφέρουν να μοιραστούν την ευθύνη για την ψηφιακή τους ασφάλεια:

1. Ξεκινήστε όπως θέλετε να συνεχίσετε: όταν αρχίζετε να μοιράζεστε με τον σύντροφό σας τις συσκευές και τους λογαριασμούς – για παράδειγμα τους υπολογιστές, τους online τραπεζικούς λογαριασμούς και τις συνδρομές streaming – καθορίστε τους βασικούς κανόνες σχετικά με το τι θέλετε εσείς να μοιραστείτε και για ποιο σκοπό. Δώστε προσοχή σε αυτούς τους κανόνες, ώστε να είστε και οι δύο άνετοι.

2. Μην φοβάστε να ζητάτε βοήθεια: ειδικά αν ένας από τους δύο σας έχει μεγαλύτερη γνώση και αντίληψη σε θέματα ψηφιακής ασφάλειας από τον άλλο. Εάν εσείς είστε ο «ειδικός» σε ψηφιακά θέματα της σχέσης σας, σιγουρευτείτε πως ο σύντροφος σας νιώθει ότι μπορεί να σας μιλήσει για την ασφάλεια του Διαδικτύου – αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να προστατέψτε όχι μόνο τον ίδιο, αλλά και το από κοινού ψηφιακό σας βασίλειο. Εάν πάλι είστε εκείνος με τις λιγότερες ψηφιακές γνώσεις συγκριτικά με τον σύντροφό σας, μην διστάζετε να ζητάτε βοήθεια και να μιλάτε ελεύθερα για τη διαδικτυακή ασφάλεια – μην υποφέρετε μόνοι σας.

3. Κοινή υπευθυνότητα: Θέστε έξυπνες οδηγίες ασφαλείας για να ακολουθείτε και οι δύο – όπως ποτέ να μην συνδέεστε σε μη ασφαλές Wi-Fi ή ποτέ να μην κατεβάζετε αρχεία από άγνωστες ή μη επαληθευμένες πηγές.

4. Χρησιμοποιήστε την τεχνολογία για να προστατευτείτε και οι δύο: οι πιο πρόσφατες λύσεις ασφάλειας – όπως το Kaspersky Total Security – μπορούν να φροντίζουν κάθε πτυχή του κοινού ψηφιακού βασιλείου ενός ζευγαριού, από την προστασία των κωδικών πρόσβασης στην κατασκευή αμυντικών μέσων έναντι των τελευταίων γνωστών και άγνωστων απειλών. Επιπλέον, μέσω του λογαριασμού My Kaspersky, ο πιο «ειδικός» σε θέματα ασφάλειας σύντροφος μπορεί να διαχειριστεί την προστασία για το άλλο του μισό.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights