Αρχικη ΕΛΛΑΔΑ Όμιλος Quest: Ανοδικά τα μεγέθη για το πρώτο τρίμηνο του 2018

Όμιλος Quest: Ανοδικά τα μεγέθη για το πρώτο τρίμηνο του 2018

απο John Leondaris

Άνοδο στα βασικά οικονομικά του μεγέθη σημείωσε ο όμιλος Quest κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Ειδικότερα, ο όμιλος Quest κατά το συγκεκριμένο διάστημα πέτυχε:

Διψήφια ανάπτυξη στις πωλήσεις (+20%) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Διψήφια αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας EBITDA (+52%), των προ φόρων κερδών ΕΒΤ (76%) και των κερδών ανά μετοχή (49%) σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Υπερκάλυψη της απώλειας των εσόδων και κερδών της BriQ, που αποσχίστηκε στο Q3 του 2017.

Η μεγαλύτερη επίδραση στην αύξηση των πωλήσεων προήλθε από τον τομέα προϊόντων Πληροφορικής, και των κερδών του ομίλου από τον τομέα των ηλεκτρονικών συναλλαγών, ενώ αρνητική επίδραση είχε μόνο ο κλάδος υπηρεσιών Πληροφορικής και ελαφρώς η μητρική εταιρεία.

Η καθαρή δανειακή θέση (δάνεια και υποχρεώσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης μείον ταμειακά διαθέσιμα) του ομίλου διαμορφώθηκε σε 442 χιλ. ευρώ, έναντι 4,5 εκατ. ευρώ στις 31/12/2017 και -17,6 εκατ. ευρώ στις 31/3/2017. H μεταβολή της σε σχέση με την 31/12/2017 οφείλεται κυρίως στην κερδοφορία του ομίλου και τις ταμειακές ροές από τις λειτουργικές δραστηριότητες, ενώ η μεταβολή σε σχέση με την 31/3/2017 οφείλεται κυρίως στις σημαντικές επενδύσεις (Capex & New Investments) που έγιναν στο υπόλοιπο διάστημα του 2017 που στο σύνολό τους για το 2017 ανήλθαν σε περίπου 25 εκατ. ευρώ.

Οι επενδύσεις του ομίλου στο 3μηνο 2018 ανήλθαν σε 642 χιλ. ευρώ και αφορούσαν κυρίως στην υποστήριξη των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων (running Capex).

Μητρική εταιρεία Quest Συμμετοχών

Τα έσοδα της μητρικής εταιρείας κατά το 3μηνο 2018 ανήλθαν σε 308 χιλ. ευρώ σε σχέση με 291 χιλ. ευρώ την ίδια περίοδο πέρυσι. Τα προ φόρων αποτελέσματα (ΕΒΤ) ανήλθαν σε ζημία -70 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 269 χιλ. ευρώ και τα αποτελέσματα μετά φόρων ανήλθαν σε ζημία -83 χιλ. ευρώ έναντι κερδών 197 χιλ. ευρώ στο 3μηνο 2017.

Πορεία τριμήνου ανά δραστηριότητα, και προοπτικές για το 2018

Αναλυτικότερα, σχετικά με την πορεία του πρώτου τριμήνου και τις προοπτικές για το υπόλοιπο 2018 σε σχέση με το 2017, αναφέρονται τα ακόλουθα ανά δραστηριότητα:

Προϊόντα Πληροφορικής (Info Quest Technologies, iSquare, Quest on Line, iStorm)

– Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018 επιτεύχθηκε ισχυρή διψήφια αύξηση στις πωλήσεις (+34%) αλλά και στην προ φόρων κερδοφορία (+60%). Όλες οι επιμέρους εταιρείες αναπτύχθηκαν ταχύτερα από το μέσο ρυθμό ανάπτυξης του κλάδου τους, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς. Στη διανομή (Info Quest Technologies, iSquare) η ανάπτυξη προήρθε κυρίως από τις περιοχές “mobility” και “cloud”, ενώ διψήφια ήταν και η αύξηση στη λιανική προϊόντων πληροφορικής (Quest on Line/you.gr, iStorm).

– Για το υπόλοιπο του έτους εκτιμάται ότι θα υπάρχει ανάπτυξη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, πιθανότατα όμως σε χαμηλότερους ρυθμούς.

Υπηρεσίες Πληροφορικής (όμιλος Unisystems)

– Κατά το Α τρίμηνο του 2018 υπήρχε μείωση στις πωλήσεις (-8%) και μείωση στην προ φόρων κερδοφορία (-68%). Τόσο η μείωση στις πωλήσεις όσο και στα κέρδη οφείλεται στη μεγαλύτερη της αρχικά εκτιμώμενης καθυστέρηση στην εκτέλεση έργων.

– Για το υπόλοιπο 2018 εκτιμάται πλέον ότι θα είναι μια αρκετά πιο δύσκολη των αρχικών εκτιμήσεων χρονιά και για τις πωλήσεις και περισσότερο για την κερδοφορία, λόγω αφενός της ύφεσης στην εγχώρια αγορά και αφετέρου των καθυστερήσεων στην εκτέλεση έργων.

Ταχυδρομικές Υπηρεσίες (ACS – Courier)

– Στο Α’ τρίμηνο του 2018 υπήρχε ανάπτυξη σε πωλήσεις (+5%) προερχόμενη κυρίως από τις υπηρεσίες ταχυμεταφορών, λόγω κυρίως του e-commerce, ενώ η προ φόρων κερδοφορία κινήθηκε διψήφια θετικά (+35%) λόγω συγκράτησης δαπανών και μεγαλύτερης αύξησης εσόδων με μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους.

– Στο υπόλοιπο 2018 εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η αύξηση των πωλήσεων και σε μικρότερο βαθμό η αύξηση της κερδοφορίας. Παράλληλα σχεδιάζεται και η υλοποίηση νέων αναπτυξιακών επενδύσεων.

Ηλεκτρονικές Συναλλαγές (Cardlink)

– Κατά το Α’ τρίμηνο του 2018 επιτεύχθηκε σημαντική αύξηση στις πωλήσεις (+74%) και πολύ περισσότερο στην προ φόρων κερδοφορία (x10), που οφείλεται κυρίως στην περσινή υποχρεωτικότητα των POS, που υλοποιήθηκε κυρίως στο 3ο τρίμηνο του 2017.

– Στο υπόλοιπο 2018 εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη πιθανότερα σε ηπιότερους ρυθμούς.

Παραγωγή Ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (όμιλος Quest Energy)

Κατά το Α’ τρίμηνο του 2018 επιτεύχθηκε πολύ μεγάλη αύξηση όλων των μεγεθών, λόγω της απόκτησης δύο νέων φωτοβολταϊκών πάρκων στη διάρκεια της περσινής χρονιάς. Η συνολική εγκατεστημένη βάση πλέον είναι 5,7ΜW.

– Στο υπόλοιπο 2018 εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη πωλήσεων και κερδοφορίας, ενώ σχεδιάζεται η σταδιακή υλοποίηση νέων αναπτυξιακών επενδύσεων.

Ο όμιλος Quest εξακολουθεί να υλοποιεί τα επιχειρηματικά του σχέδια προσβλέποντας στην αύξηση των εσόδων, τη μείωση / συγκράτηση του λειτουργικού κόστους, τον περιορισμό των κινδύνων με ελεγχόμενη δανειακή έκθεση, τον περιορισμό του πιστωτικού κινδύνου και την σταθερή παραγωγή και σταδιακή βελτίωση θετικών λειτουργικών ταμειακών ροών.

Η πορεία του πρώτου τριμήνου επαληθεύει την προηγούμενη εκτίμηση του ομίλου, ότι ο Όμιλος Quest στο σύνολό του κατά το 2018 θα παρουσιάσει ανάπτυξη των βασικών οικονομικών μεγεθών του στις συνεχιζόμενες δραστηριότητες και θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές.

Με προϋπόθεση τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας, στο υπόλοιπο 2018, ο όμιλος εκτιμά ότι θα συνεχιστεί η ανάπτυξη αλλά πιθανότατα με ηπιότερους ρυθμούς σε σχέση με το Α’ τρίμηνο.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights