Αρχικη ΕΛΛΑΔΑ Το DNI Fund Report παρουσιάζει προγράμματα που κάνουν τη διαφορά στον τομέα των ειδήσεων

Το DNI Fund Report παρουσιάζει προγράμματα που κάνουν τη διαφορά στον τομέα των ειδήσεων

απο Kostas Gliatiotis

Υπάρχουν λίγα πράγματα πιο σημαντικά για την κοινωνία από έναν ελεύθερο και ακμάζοντα Τύπο. Καθώς ο ψηφιακός κόσμος εξελίσσεται, οι δημοσιογράφοι και οι εκδότες αντιμετωπίζουν νέες ευκαιρίες, αλλά και νέες προκλήσεις. Αν όμως τους δοθούν η ευελιξία και η απαραίτητη χρηματοδότηση για να πειραματιστούν με καινοτόμα προγράμματα ειδησεογραφίας, τότε ορισμένες από αυτές τις προκλήσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία.

Επί σχεδόν τρία χρόνια, το Digital News Innovation Fund (Ταμείο Καινοτομίας Ψηφιακών Ειδήσεων) –που αποτελεί μέρος του Google News Initiative– έχει υποστηρίξει πολλούς εκδότες προς αυτή την κατεύθυνση, αναλαμβάνοντας δέσμευση ύψους €150 εκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να λανσάρει και να καλλιεργήσει καινοτόμα προγράμματα μέσα στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα ειδήσεων. Από το ποσό αυτό έχουν ήδη απορροφηθεί μέχρι σήμερα €94 εκατ., ενώ ακολουθεί ο επόμενος γύρος χρηματοδότησης.

Σήμερα, ανακοινώνουμε με υπερηφάνεια την παρουσίαση του 2018 DNI Fund Report, το οποίο περιγράφει τον αντίκτυπο των προγραμμάτων που έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι στιγμής. Μέχρι σήμερα έχουμε λάβει περισσότερες από 4.800 αιτήσεις και έχουν υλοποιηθεί 461 επιτυχημένα προγράμματα από 29 χώρες, με συνολικό ποσό χρηματοδότησης € 94 εκατ.

Καταλαβαίνουμε ότι η εκτέλεση τέτοιων έργων απαιτεί χρόνο και γι’ αυτό βλέπουμε τώρα προγράμματα που είχαν υποβληθεί ως αρχικές ιδέες και τα οποία αναπτύχθηκαν και εξελίχτηκαν ως «κομψές» λύσεις για ειδησεογραφικά πρακτορεία, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην έκθεση παρουσιάζονται προγράμματα που έχουν σημειώσει πρόοδο στην αντιμετώπιση τεσσάρων σημαντικών προκλήσεων της βιομηχανίας των ειδήσεων:

  • Καταπολέμηση της παραπληροφόρησης: Προγράμματα που υπερασπίζονται και προστατεύουν αποτελεσματικά την ποιοτική δημοσιογραφία, με τη μέθοδο της διασταύρωσης των γεγονότων και άλλων τεχνολογιών που καταπολεμούν την παραπληροφόρηση
  • Προβολή τοπικών ειδήσεων: Προγράμματα που εξασφαλίζουν ότι οι μικροί και τοπικοί εκδότες θα έχουν δυνατότερη φωνή στον ψηφιακό χώρο
  • Ενίσχυση ψηφιακών εσόδων: Προγράμματα που έχουν στόχο να βοηθήσουν τους εκδότες να έχουν πρόσβαση σε νέες ή καλύτερες ευκαιρίες, προκειμένου να μετατρέψουν το περιεχόμενό τους σε έσοδα
  • Διερεύνηση νέων τεχνολογιών: Προγράμματα που χρησιμοποιούν ψηφιακή τεχνολογία για την αυτοματοποίηση της ροής εργασίας ή του περιεχομένου, προκειμένου να υποστηριχθεί η καθαρή δημοσιογραφία ή να βελτιωθεί η εμπειρία του αναγνώστη

Αυτές οι προκλήσεις, που αφορούν σε όλους όσοι ανήκουν στο οικοσύστημα των ειδήσεων σε ολόκληρη την Ευρώπη, είναι τα θέματα που ενδιαφέρουν, κυρίως, τους αιτούντες. Μεταξύ των προγραμμάτων περιλαμβάνονται το Full Fact,  ένα ανεξάρτητο φιλανθρωπικό ίδρυμα που χρησιμοποιεί αυτοματοποιημένο έλεγχο γεγονότων για την επαλήθευση 25.000 και πλέον στοιχείων ανά εβδομάδα, το La Voz de Galicia,  που αξιοποιεί το λογισμικό Hyperlocal Listener και Community Manager για να βοηθήσει τους δημοσιογράφους να στοχεύουν στις ανάγκες των τοπικών χρηστών, το Steady, που επιτρέπει στους ψηφιακούς εκδότες να αντλούν έσοδα από εξατομικευμένο περιεχόμενο μέσα από συνδρομές και το Frames που διαχειρίζεται τη δύναμη της δημοσιογραφίας των δεδομένων, απλοποιώντας και εκλαϊκεύοντας τη χρήση της.

Φέτος πολλά προγράμματα πήραν μια -όλο και περισσότερο- συνεργατική μορφή, με τους εκδότες να επιλέγουν οργανωτικές, εθνικές γραμμές -συγχωνεύοντας πόρους και μοιραζόμενοι γνώσεις ή χρησιμοποιώντας ανοιχτή κωδικοποίηση.

Από εταιρείες startups σε μεγάλες ειδησεογραφικές αίθουσες και από εκεί σε τοπικά και εθνικά πρακτορεία ειδήσεων, τα προγράμματα που χρηματοδοτούνται από το DNI ενσωματώνουν ευκαιρίες όπου η τεχνολογία μπορεί να ενδυναμώσει την ψηφιακή δημοσιογραφία, εξελίσσοντας και επανεφευρίσκοντας τα πάντα, από τις συνδρομές και τη διασταύρωση γεγονότων μέχρι το εξατομικευμένο περιεχόμενο και την εμπλοκή των χρηστών.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights