Η Microsoft έθεσε σε λειτουργία το πρωτο υποθαλάσσιο Data Center

Η Microsoft έθεσε σε λειτουργία το πρωτο υποθαλάσσιο Data Center

Μετά από μια δοκιμαστική περίοδο, η Microsoft ανακοίνωσε ότι πλέον το πρώτο της υποθαλάσσιο Data center είναι πλήρως λειτουργικό, αλλά ακόμα σε στάδιο παρακολούθησης.

Το Data Center βρίσκεται μάλιστα στην Ευρώπη (θεωρητικά ακόμα…) και συγκεκριμένα στις ακτές της Σκωτίας, όπου και η εταιρεία το “βύθισε” και ξεκίνησε την λειτουργία του. Η τροφοδοσία γίνεται από πλήρως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σύμφωνα με την Microsoft, και το ίδιο το Data center έχει μέγεθος ενός κοντεϊνερ που χρησιμοποιούνται σε πλοία.

Η Microsoft θεωρεί ότι το νερό της θάλασσας μπορεί να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος της θερμότητας που παράγει ένα Data center, αποτέλεσμα να απλοποιείται και η κατασκευή και λειτουργία του αλλά και να μειώνεται σημαντικά η κατανάλωση ενέργειας για την ψύξη του. Το υποθαλάσσιο Data center αποτελείται από 864 servers, αλλά καταναλώνει “μόλις” 250 KW σύμφωνα με την εταιρεία, σημαντικά λιγότερο ρεύμα από κάθε άλλο Data center αυτού του μεγέθους.

Με δεδομένο το ότι ο μισός πληθυσμός του πλανήτη ζει λιγότερο από 120 μίλια από μια ακτή, η Microsoft θεωρεί ότι η τοποθέτηση μικρών σε μέγεθος Data center στο βυθό της θάλασσας μπορεί να λύσει το πρόβλημα της αυξανόμενης ανάγκης για την χρήση τους σε τοπικό επίπεδο με σχετική ευκολία στην εγκατάσταση και την λειτουργία τους.

Γραψτε ενα σχολιο

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.