Αρχικη ΚΟΣΜΟΣ Η Αγγλία δεν θα συμμετέχει πλέον στο δορυφορικό σύστημα Galileo της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Αγγλία δεν θα συμμετέχει πλέον στο δορυφορικό σύστημα Galileo της Ευρωπαϊκής Ένωσης

απο Kostas Gliatiotis

Μια “παράπλευρη” απώλεια της απόφασης εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, φαίνεται ότι θα είναι για την Αγγλία και ο αποκλεισμός της από την λειτουργία αλλά και την χρήση του Ευρωπαϊκού συστήματος εντοπισμού Galileo που εδώ και χρόνια πλέον σχεδιάζεται στην Ευρώπη σαν εναλλακτική του GPS.

Σύμφωνα με απόφαση της Ευρωπαϊκής επιτροπής, στον επόμενο γύρο των συμφωνιών με εταιρείες για τον σχεδιασμό και την παροχή του εξοπλισμού λειτουργίας του Galileo, οι εταιρείες από την Αγγλία δεν θα έχουν εκτός των άλλων δικαίωμα συμμετοχής. Η λογική πίσω από την απόφαση είναι μάλλον σωστή, αφού μέχρι το 2020 που θα λειτουργήσει το Galileo εκτός απροόπτου, η Αγγλία δεν θα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αν επιτρέπεται η πρόβαση σε αυτό, θα επιτρέπεται ουσιαστικά σε μια τρίτη χώρα η οποία δεν “διέπεται” από το νομικό πλαίσιο της Ένωσης.

Η Αγγλία έχει ήδη επενδύσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο λίρες στο πρόγραμμα, και είχε ζητήσει από την Ευρωπαϊκή επιτροπή να καθυστερήσει την απόφαση της προκειμένου η χώρα να διαπραγματευτεί μια ειδική συμφωνία για το Galileo όπως ήδη κάνει σε πολλούς άλλους τομείς. Τα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής ένωσης όμως ψήφισαν πλέον ομόφωνα ότι δεν πρέπει να επιτρέπεται η πρόσβαση στην Αγγλία, που θα έχει πλέον τον ρόλο εξωτερικού παρατηρητή όπως και κάθε άλλη χώρα εκτός της Ένωσης.

Σε μια προσπάθεια να “πίεσει” την Ευρώπη, η Αγγλία έχει ήδη … απειλήσει ότι θα σχεδιάσει το δικό της αντίστοιχο σύστημα, που δεν είναι απαραίτητα κάτι που μπορεί να κάνει μόνη της, αλλά και ότι θα προσπαθήσει να πάρει πίσω ένα μέρος από τα χρήματα που έχει ήδη δώσει για το Galileo. Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν υπάρξει καθυστέρηση από την μη συμμετοχή αγγλικών εταιρειών που ήδη έιχαν εμπλακεί στον σχεδιασμό του Galileo, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν φαίνεται διατεθιμένη να αλλάξει την απόφαση της.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights