Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Lenovo Yoga 530-14ARR Review : Πολυεργαλείο καθημερινής χρήσης
lenovo yoga 530 14ARR

Lenovo Yoga 530-14ARR Review : Πολυεργαλείο καθημερινής χρήσης

απο Kostas Gliatiotis

Η τάση για φορητότητα έχει κυριαρχήσει πλέον ανάμεσα στους “απλούς” χρήστες, οι οποίοι δείχνουν πως για τη διακίνηση του ψηφιακού περιεχόμενου προτιμούν τα κινητά, τα tablets και τους φορητούς υπολογιστές, σε σχέση με τα desktops (χωρίς βέβαια να αμφισβητούνται τα προτερήματα των τελευταίων σε συγκεκριμένους τομείς).

Αυτή όμως η τάση για φορητότητα έχει δημιουργήσει την ανάγκη τόσο για συστήματα με σημαντική υπολογιστική ισχύ, όσο και για συστήματα με όσο το δυνατό χαμηλότερο βάρος, αλλά και σημαντική αντοχή που είναι απαραίτητη για τις μεταφορές. Και όλα τα παραπάνω με ένα ανταγωνιστικό και προσιτό κόστος.

Πράγματα που δεν είναι εύκολο να “ικανοποιηθούν” όλα μαζί, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να προσπαθούν να παρουσιάζουν λύσεις που αποτελούν ένα «πάντρεμα» των παραπάνω.

Μία από αυτές τις προτάσεις είναι και το Yoga 530-14ARR της Lenovo, που φιλοδοξεί να ικανοποιήσει τόσο τους χρήστες που χρειάζονται το πληκτρολόγιο και τις λειτουργίες ενός laptop, όσο και εκείνους που επιζητούν την ευκολία χρήσης ενός tablet, και το οποίο δοκιμάσαμε.

Το Lenovo Yoga 530-14ARR ανήκει την οικογένεια “Yoga” της Lenovo, που περιλαμβάνει συστήματα με πληκτρολόγιο, στα οποία η οθόνη αφής “διπλώνει” στην “πλάτη” του πληκτρολογίου, μετατρέποντας έτσι το σύστημα από laptop σε tablet. Αυτό το χαρακτηριστικό υπάρχει και στο συγκεκριμένο μοντέλο, όπου η IPS full HD οθόνη των 14 ιντσών διπλώνει και μετατρέπει το laptop σε ένα αρκετά μεγάλο (και κάπως ευμέγεθες, όπως είναι φυσικό) tablet, και είναι το βασικό χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου συστήματος.

Η συσκευή που έφτασε στο IN2MOBILE.GR περιλάμβανε και το προαιρετικό πενάκι γραφής στην οθόνη, που κάνει περισσότερα από την “απλή” γραφή στην οθόνη. Περισσότερα για το πενάκι και τις εφαρμογές του θα διαβάσετε παρακάτω.

Η πρώτη εντύπωση όταν παίρνεις στα χέρια το Yoga 530-14ARR είναι το γεγονός πως πρόκειται για ένα σχετικά ελαφρύ (ανάλογα με την έκδοση, ξεκινά από 1,67 κιλά) και ιδιαίτερα ποιοτικό σύστημα. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από το υλικό κατασκευής, καθώς εξωτερικά είναι όλο από αλουμίνιο (εκτός από το πληκτρολόγιο φυσικά), σε χρώμα “Onyx Black”, γεγονός που βοηθά τόσο στην αυξημένη αντοχή, όσο και στο σχετικά χαμηλό βάρος.

Η οθόνη αφής (10 ταυτόχρονων σημείων) και διάστασης 14 ιντσών στο συγκεκριμένο σύστημα έχει ανάλυση 1920 Χ 1080 και είναι τεχνολογίας IPS, καθώς και anti-glare, κάτι που βοηθά ιδιαίτερα στην εργασία σε φωτεινό περιβάλλον, καθώς εξαλείφει σε μεγάλο βαθμό τις ενοχλητικές αντανακλάσεις. Η φωτεινότητά της είναι ικανοποιητική, φτάνοντας στα 250 nits (περίπου 800 lumens), ενώ δείχνει να έχει και αρκετά μεγάλη γωνία θέασης.

Στο επάνω μέρος της οθόνης βρίσκεται η web camera που έχει ανάλυση 720p και ικανοποιεί απόλυτα με την απόδοσή της για τη λειτουργία που καλείται να επιτελέσει.

Το πληκτρολόγιο διαθέτει φωτισμό (χαρακτηριστικό που θεωρούμε πολύ χρήσιμο, και όχι μόνο για εργασία σε χαμηλές συνθήκες φωτισμού) και δίνει αρκετά καλή αίσθηση, αν και θα θέλαμε να είναι ακόμα πιο “στιβαρό”. Η “διαδρομή” των πλήκτρων είναι αρκετά μικρή (κάτι που προσωπικά προτιμούμε), ωστόσο τα ίδια τα πλήκτρα έχουν μια μικρή “τάση” για “επιτόπια” μετακίνηση, κάτι που εμάς μας δημιούργησε μία μικρή αίσθηση “ασάφειας”, χωρίς πάντως να επηρεαστεί ο ρυθμός και η ποιότητα της εργασίας μας.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε ότι το πληκτρολόγιο είναι ίσως το τμήμα ενός υπολογιστή (φορητού ή desktop) με τη μεγαλύτερη “υποκειμενικότητα”, καθώς άλλοι βολεύονται καλύτερα με πλήκτρα μεγαλύτερης και άλλοι με μικρότερης “διαδρομής”, ενώ πολλοί δεν “καταλαβαίνουν” την όποια “ασάφεια” των πλήκτρων.

Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως ο καλύτερος τρόπος για να έχει γνωρίσει κάποιος εάν ένα πληκτρολόγιο του “κάνει”, είναι να δει το σύστημα από κοντά και να δοκιμάσει το πληκτρολόγιό του.Σε κάθε περίπτωση πάντως, η συνολική εικόνα του πληκτρολογίου είναι θετική.

Κοντά στη δεξιά γωνία του πληκτρολογίου βρίσκεται και ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος, που βοηθά στην ασφαλή πρόσβαση στο περιεχόμενο του συστήματος, και αποδείχτηκε ιδιαίτερα αξιόπιστος κατά τη δοκιμή του. Τα Windows 10 έχουν άριστη υποστήριξη για βιομετρικό έλεγχο της πρόσβασης, και είναι ιδιαίτερα χρήσιμο που αντικαθιστά τον παραδοσιακό κωδικό πρόσβασης, αλλά και για την δυνατότητα εισόδου σε διάφορες υπηρεσίες με την χρήση του αποτυπώματος.

Το Yoga 530-14ARR ενσωματώνει μια μπαταρία LI-Ion 45Wh η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, μπορεί να κρατήσει το σύστημα “ζωντανό” για έως και 8 ώρες. Στην πράξη, ο χρήστης θα βγάλει τουλάχιστον 5 ώρες με χρήση εφαρμογών γραφείου πριν αναζητήσει μία πηγή ρεύματος.

Όταν όμως το κάνει, δε θα χρειαστεί πάνω από μισή ώρα για να φορτίσει τη μπαταρία τουλάχιστον κατά 50% με το ισχύος 65W τροφοδοτικό που το συνοδεύει, ενώ η εταιρεία αναφέρει πως η μπαταρία μπορεί να φορτιστεί έως και 80% μέσα σε μία ώρα, καθώς το σύστημα υποστηρίζει την τεχνολογία Rapid Charge, κάτι που διαπιστώσαμε και εμείς στην πράξη, και φυσικά βοηθά σημαντικά στην αυτονομία του υπολογιστή.

Το Yoga 530-14ARR έχει περισσότερο χαρακτηριστικά ultrabook παρά laptop, καθώς είναι αρκετά λεπτό (με πάχος λιγότερο από 1,8 εκατοστά) ενώ απουσιάζει το οπτικό μέσο. Στη δεξιά πλευρά του βρίσκεται το security keyhole, μία θύρα USB 3.1, ένας card reader (που υποστηρίζει SD, SDHC, SDXC και MMC) και το μικρόφωνο.

Στην αριστερή πλευρά υπάρχει επίσης μία θύρα USB 3.1 (που είναι always on, και συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για φόρτιση κάποιας συσκευής), μία θύρα USB 3.1 Type-C Gen 1 (που επίσης είναι always on), μία θύρα HDMI 1.4b “κανονικών” διαστάσεων, η γνωστή θύρα combo jack που υποστηρίζει ακουστικά και μικρόφωνο, καθώς και η θύρα φόρτισης, με το ενδεικτικό led δίπλα σε αυτή.

Στο εσωτερικό του το Lenovo Yoga 530-14ARR φιλοξενεί τον επεξεργαστή AMD Ryzen 5 2500U με χρονισμό που μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 3.6GHz, ο οποίος ενσωματώνει την κάρτα γραφικών AMD Radeon Vega 8. Η άμεση «αντιστοιχία» σε επεξεργαστή της Intel, όσο αυτό είναι δυνατόν να γίνει σαν σύγκριση, είναι ο i5-8250U. Οι διαφορές σε επεξεργαστική ισχύ είναι αμελητέες, εκεί που όμως υπερέχει ξεκάθαρα ο 2500U της AMD είναι στην απόδοση της ενσωματωμένης κάρτας γραφικών. Η AMD αφιερώνει σημαντικά περισσότερο «χώρο» στο ολοκληρωμένο του επεξεργαστή για πιο αποδοτικές onboard κάρτες γραφικών.

Η μνήμη RAM φτάνει στα 4 GB και βρίσκεται σε ένα slot, ενώ υπάρχει και δεύτερο ελεύθερο slot για προσθήκη επιπλέον μνήμης.

Για τον αποθηκευτικό χώρο η Lenovo έχει επιλέξει έναν NVMe δίσκο, με χωρητικότητα 256 GB και εντυπωσιακά υψηλές επιδόσεις σε ταχύτητες εγγραφής και ανάγνωσης. Παρότι θεωρητικά μπορεί να αντικατασταθεί με έναν μεγαλύτερης χωρητικότητας, το Yoga 530-14ARR δεν προσφέρει πρόσβαση στο εσωτερικό του από τον χρήστη ή τουλάχιστον δεν έχει ξεχωριστό «άνοιγμα» για να φτάσει κάποιος σε αυτόν.

Θύρα ethernet δεν υπάρχει (θα ήταν άλλωστε δύσκολο με τόσο μικρό πάχος), ωστόσο η ασύρματη δικτύωση του συστήματος υποστηρίζει όλα τα γνωστά πρωτόκολλα (μέχρι και το 11ac), ενώ η συνδεσιμότητα BT υποστηρίζει μέχρι και το πρότυπο 4.1.

Στο κάτω μέρος προς την πλευρά του χρήστη φιλοξενούνται τα 2 ηχεία της Harman, με ισχύ 2 W το καθένα, που υποστηρίζουν Dolby Audio Premium. Στην πράξη τα ηχεία αποδίδουν ιδιαίτερα ποιοτικό ήχο, αρκεί το σύστημα να είναι τοποθετημένο σε σκληρή επίπεδο επιφάνεια. Εάν η επιφάνεια είναι “μαλακή” (εάν, για παράδειγμα, η επιφάνεια είναι καλυμμένη από κάποιο ύφασμα, βελούδο κλπ) ή εάν ο χρήστης κρατάει στα γόνατα το σύστημα, ο ήχος “χάνεται” σε μεγάλο βαθμό.

Η σκληρή επίπεδη επιφάνεια είναι απαραίτητη και για τον επαρκή αερισμό του συστήματος. Στο πίσω μέρος, κάτω από την οθόνη, υπάρχουν τρεις μεγάλες θύρες εξαερισμού, ενώ ανάλογα μεγάλες θύρες υπάρχουν και στο κάτω μέρος του συστήματος. Στην πράξη διαπιστώσαμε ότι ο ανεμιστήρας του συστήματος μπαίνει πολύ συχνά σε λειτουργία και για αρκετή ώρα, άσχετα με το φόρτο εργασίας που έχει ο υπολογιστής εκείνη την ώρα. Το φαινόμενο αυτό επιδεινώνεται (όπως είναι αναμενόμενο) όταν το σύστημα ακουμπά επάνω σε επιφάνεια που δεν είναι σκληρή και επίπεδη (αν, για παράδειγμα, είναι καλυμμένη από κάποιο ύφασμα, βελούδο κλπ) καθώς σε αυτή την περίπτωση φράσσονται σε ένα βαθμό οι αεραγωγοί που βρίσκονται στο κάτω μέρος.

Θα πρέπει ωστόσο να σημειώσουμε πως τα παραπάνω δεν είδαμε να επηρεάζουν τις επιδόσεις του συστήματος.

Στην πράξη, ο υπολογιστής ανταποκρίθηκε ταχύτατα σε όλες τις εργασίες γραφείου που του ζητήσαμε (μεμονωμένα και ταυτόχρονα), ακόμα και σε εργασίες που απαιτούσαν σημαντική υπολογιστική ισχύ (όπως η επεξεργασία εικόνας), ενώ ταυτόχρονα εκτελούσε παράλληλα άλλες αρκετά “απαιτητικές” εργασίες (όπως live streaming). Ανταποκρίθηκε ακόμα και στο gameplay παιχνιδιών με “μέσες” απαιτήσεις χωρίς να “δυσανασχετήσει” ή να παρουσιάσει κάποια εμφανή πτώση απόδοσης σε παράλληλες λειτουργίες που κλήθηκε να εκτελέσει.

Σε ότι αφορά στη λειτουργία του ως tablet, η οθόνη του Yoga 530-14ARR μπορεί να περιστραφεί πλήρως ώστε να μετατραπεί σε ένα έστω και μεγάλου μεγέθους Tablet. Το πληκτρολόγιο απενεργοποιείται αυτόματα από το λειτουργικό, αφού σε αυτή τη διάταξη βρίσκεται στο πίσω μέρος, στο σημείο που ο χρήστης κρατάει το …tablet χέρια του.

Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Lenovo Yoga 530-14ARR είναι το “active” πενάκι που συνόδευε το σύστημα που είχαμε για review. Η Lenovo έχει προ-εγκαταστήσει μερικές χρήσιμες εφαρμογές για την χρήση του. Μια από αυτές προσφέρει την δημιουργία σημειώσεων, την εισαγωγή κειμένου στην ίδια την οθόνη, αλλά και μια τρίτη ξεχωριστή εφαρμογή «ζωγραφικής» για τους ιδιοκτήτες του laptop που έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες.

Συμπέρασμα

Το Lenovo Yoga 530-14ARR επιχειρεί να συνδυάσει τις λειτουργίες ενός ultrabook με αυτές ενός tablet, σε ένα σύστημα με “λογική” τιμή, και θα λέγαμε πως το καταφέρνει σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η ποιότητα κατασκευής με τη χρήση αλουμινίου σε όλο το εξωτερικό περίβλημα δίνει μία αίσθηση ποιότητας, στιβαρότητας, αλλά και πολυτέλειας, ενώ βοηθά στην αντοχή του συστήματος κατά τη μεταφορά του. Η λειτουργία του με εφαρμογές που έχουν ως βάση το “γραφείο” και το internet ήταν απροβλημάτιστη, ενώ δεν είπε “όχι” και στη δοκιμασία με ορισμένα σχετικά απαιτητικά games, αν και είναι φανερό πως το σύστημα δε σχεδιάστηκε για παιχνίδια. Το πληκτρολόγιο έχει γενικά θετική αίσθηση και είναι ξεκούραστο σε πολύωρη εργασία, στην οποία βοηθά και ο φωτισμός του.

Στην άνετη εργασία βοηθά και η ποιοτική οθόνη που στην πράξη αποδεικνύεται ιδιαίτερα ξεκούραστη. Η αυτονομία του στην πράξη είναι ικανοποιητική, καθώς ακόμα και με εντατική χρήση θα “βγάλει” τουλάχιστον 4 ώρες, ενώ πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι η γρήγορη επαναφόρτιση της μπαταρίας. Η συχνή ενεργοποίηση του ανεμιστήρα είναι μεν λίγο ενοχλητική, ωστόσο δεν επηρεάζει τη λειτουργία και τις επιδόσεις του συστήματος, ενώ ο ανεμιστήρας είναι σχετικά “ήσυχος”.

Όλα τα παραπάνω, με τελική τιμή που ξεκινά από 700 ευρώ, συνθέτουν μία συμφέρουσα οικονομικά και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρόταση για το χρήστη που θέλει ένα φορητό σύστημα με καλές επιδόσεις για χρήση γραφείου, αλλά και ένα ποιοτικό tablet για τις ώρες χαλάρωσης και για πιο άνετο “σερφάρισμα”. “Bonus” στα παραπάνω είναι το active pen, το οποίο πωλείται χωριστά, αλλά αξίζει η αγορά του για το χρήστη που θα ήθελε να χρησιμοποιήσει τις δυνατότητες που του δίνει η συγκεκριμένη εφαρμογή.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights