Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Samsung Galaxy A7 2018 Review : Τρεις κάμερες
A7 2018

Samsung Galaxy A7 2018 Review : Τρεις κάμερες

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερα.

Το βασικό και πιο «ασυνήθιστο» για τα δεδομένα της Samsung χαρακτηριστικό του Galaxy A7 2018 είναι οι συνολικά τρεις κάμερες που έχει στο πίσω μέρος του. Η επιλογή της εταιρείας να προσφέρει το πρώτο της Smartphone στο άνω άκρο της μεσαίας κατηγορίας τιμής έχει όμως τις επιπτώσεις του, αφού ο αριθμός τους μπορεί να «εντυπωσιάζει», η απόδοση τους όμως είναι αυτή που περιμένει κάποιος από ένα Smartphone σε αυτά τα χρήματα. Η σημαντικότερη διαφορά είναι απλά ο τρόπος που ο χρήστης μπορεί να επιλέξει μια από αυτές ανάλογα με τις συνθήκες φωτογράφισης, ή να τις συνδυάσει στα Modes που υποστηρίζουν κάτι τέτοιο.

Τεχνικά τώρα, η διάταξη τους αναλύεται ως εξής. Η βασική κάμερα έχει αισθητήρα ανάλυση 24 Mpixels, και βρίσκεται πίσω από έναν φακό με διάφραγμα f/1.7 που παραδοσιακά η εταιρεία χρησιμοποιεί σε πολλά Smartphones της με θετικά αποτελέσματα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Για την δεύτερη τώρα, έχει επιλεχθεί ένας αισθητήρας των 8 Mpixels και η χρησιμότητα της είναι ο ευρυγώνιος φακός που υπάρχει μπροστά του, με διάφραγμα f/2.4 αυτή τη φορά. Η Τρίτη κάμερα τέλος, είναι μικρότερη στα 5 Mpixels και χρησιμοποιείται αποκλειστικά σε συνδυασμό με τη βασική για τον υπολογισμό του βάθους πεδίου σε φωτογραφίες με θολό φόντο.

Όπως και στο Galaxy Note 9, έτσι και εδώ η Samsung έχει σχεδιάσει το δικό της σύστημα αυτόματης αναγνώρισης του σκηνικού της φωτογραφίας ή των αντικειμένων που βλέπει η κάμερα. Ο σκοπός είναι να προσαρμόζει το Galaxy A7 2018 τις ρυθμίσεις και την χρωματική απόδοση της κάμερας ανάλογα με το τι ταιριάζει σε κάθε περίπτωση, με έναν τρόπο που θυμίζει πολύ αυτό που κάνουν πλέον και αρκετές εταιρείες του ανταγωνισμού του. Σε αντίθεση με το Galaxy note 9 όμως, εδώ η «αναγνώριση σκηνικού» αποτελεί ξεχωριστό mode φωτογράφισης από το αυτόματο, και πρέπει ο χρήστης να το επιλέξει.

Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Galaxy A7 2018 με αυτό το Mode ενεργό, είναι πρακτικά ίδιες με αυτές που βγάζει και στην απλή αυτόματη λήψη, με μικρές διαφορές στον τονισμό των χρωμάτων. Η Samsung έχει επιλέξει να τονίζει λιγότερο τα χρώματα που ταιριάζουν στο αντικείμενο ή το σκηνικό της φωτογραφίας, προκειμένου το τελικό αποτέλεσμα να είναι λιγότερο… υπερβολικό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το Smartphone αναγνωρίζει σωστά και σχετικά γρήγορα το σκηνικό, και οι προσαρμογές που κάνει παράγουν μια όντως πιο όμορφη φωτογραφία.

Στην αυτόματη λειτουργία τώρα, το Galaxy A7 2018 λειτουργεί όπως κάθε άλλο Smartphone της εταιρείας, και η κάμερα του προσπαθεί να συνδυάσει την αυξημένη ανάλυση του αισθητήρα των 24 Mpixels με τους περιορισμούς που έχει το μικρότερο φυσικό μέγεθος αυτού. Σε κανονικές και καλές συνθήκες φωτισμού, το Galaxy A7 2018 σχεδόν εντυπωσιάζει με τις φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει.

Το χρωματικό εύρος είναι εντυπωσιακά μεγάλο, ενώ οι φωτογραφίες έχουν και σωστή αντίθεση όπως και πολύ καλά επίπεδα φωτισμού σε σχεδόν όλες τις περιπτώσεις. Η λεπτομέρεια είναι αρκετά υψηλή, όχι όμως όσο θα περίμενε κανείς με βάση την ονομαστική ανάλυση της κάμερας, και σίγουρα στα επίπεδα που μπορεί να πετύχει μια καλή κάμερα με χαμηλότερη ανάλυση. Αυτό που παράγει σίγουρα η κάμερα των 24 Mpixels, είναι φωτογραφίες μεγαλύτερης ανάλυσης και αναμενόμενα με μεγαλύτερο μέγεθος αρχείου για την κάθε μια.

Το Galaxy A7 2018 προσφέρει αυτόματη λειτουργία του HDR όπως και οι ακριβότερες συσκευές της εταιρείας. Η ενεργοποίηση του γίνεται «σωστά» όταν όντως είναι απαραίτητο, οι επεμβάσεις του όμως είναι σχετικά ήπιες. Αν ο χρήστης βρει την κρυμμένη στις ρυθμίσεις επιλογή για την χειροκίνητη ενεργοποίηση του, και το έχει ενεργό συνεχώς, το αποτέλεσμα είναι λίγο καλύτερο.

Φτάνοντας τώρα στην δεύτερη κάμερα με τον ευρυγώνιο αισθητήρα και την ανάλυση των 8 Mpixel, το πρώτο σχόλιο που πρέπει να κάνουμε είναι ότι η ιδέα της ύπαρξης της είναι καλύτερη από την απόδοση της στην πράξη. Αρχικά, το οπτικό πεδίο είναι … υπερβολικά ευρύ, με αποτέλεσμα οι άκρες του να έχουν το λογικό και αναμενόμενο φαινόμενο με αλλοίωση των σχημάτων. Η LG που παραδοσιακά επιλέγει κάμερες αυτού του είδους, έχει μειώσει τα τελευταία χρόνια το οπτικό πεδίο τους, προκειμένου να αποφύγει αυτό το φαινόμενο.

Οι σημαντικοί περιορισμοί όμως στη χρήση της δεύτερης αυτής κάμερας είναι ο ίδιος ο αισθητήρας των 8 Mpixels με την μέτρια ποιότητα του, αλλά και το περιοριστικό f/2.4 διάφραγμα του φακού που κάνουν δύσκολη τη χρήση το βράδυ. Οι φωτογραφίες έχουν αυξημένα επίπεδα θορύβου, ενώ και η λεπτομέρεια «πάσχε» περισσότερο λόγω της χαμηλότερης ανάλυσης. Η εναλλαγή από τη μια κάμερα στην άλλη γίνεται πολύ εύκολα παρόλα αυτά με ένα πλήκτρο που εμφανίζεται στην εφαρμογή της κάμερας την ωρα που ο χρήστης βρίσκεται στην αυτόματη λειτουργία. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε επίσης ότι η αυτόματη αναγνώριση σκηνικού δεν λειτουργεί με την δεύτερη αυτή κάμερα.

Η Τρίτη κάμερα τώρα όπως ήδη αναφέραμε δεν έχει από μόνη της κάποια χρησιμότητα, εκτός από το να λειτουργεί σε συνδυασμό με την πρώτη για φωτογραφίες με θολό φόντο, μια λειτουργία που η Samsung ονομάζει «ζωντανή εστίαση». Το πλεονέκτημα της είναι ότι έχει πρακτικά το ίδιο οπτικό πεδίο με την βασική κάμερα, κάτι που βοηθά τον χρήστη να βγάζει φωτογραφίες και με το αντικείμενο σε μεγαλύτερη απόσταση. Επειδή χρησιμοποιείται για τον υπολογισμό του βάθους πεδίου, τα επίπεδα φωτισμού καθορίζονται από την βασική κάμερα και το «φωτεινό» f/1.7 διάφραγμα της.

Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Galaxy A7 2018 σε αυτό το Mode είναι αρκετά ικανοποιητικές σε κάθε περίπτωση. Η χρησιμότητα του είναι έτσι και αλλιώς πρακτικά περιορισμένη σε συγκεκριμένες συνθήκες, όμως ο διαχωρισμός του αντικειμένου στο κέντρο με το θολό φόντο πίσω από αυτό, γίνεται αρκετά καλά για ένα Smartphone αυτής της κατηγορίας τιμής.

Η φωτογράφιση σε χαμηλό φωτισμό τώρα, είναι κάτι που αφορά κυρίως την βασική κάμερα των 24 Mpixels. Εδώ η Samsung φαίνεται να έχει βρει μια πολύ καλή ισορροπία ανάμεσα στην λεπτομέρεια που μπορεί να δει ο αισθητήρας με την μεγαλύτερη ανάλυση του, και τα μειονεκτήματα σε ψηφιακό θόρυβο που έχει το μικρότερο φυσικό μέγεθος του. Το f/1.7 διάφραγμα σε μεγάλο βαθμό «υποκαθιστά» το OIS που απουσιάζει οριακά αποδεκτά σε αυτή τη κατηγορία τιμής.

Οι φωτογραφίες είναι σχεδόν πάντα σωστές χρωματικά, ενώ η Samsung έχει μειώσει και εδώ το φαινόμενο να βγαίνουν οι φωτογραφίες πιο φωτεινές από αυτό που βλέπει ο χρήστης με τα μάτια του εκείνη τη στιγμή. Για τα δεδομένα ενός Smartphone στη μεσαία κατηγορία τιμής, οι φωτογραφίες είναι αρκετά καλές συνολικά και αποδεκτές για σχεδόν κάθε ειδους χρήση.

Για την εγγραφή Video, δυστυχώς το Galaxy A7 2018 απογοητεύει, αφού για μια ακόμα φορά η εταιρεία αρνείται να προσφέρει την εγγραφή σε ανάλυση 4k, παρότι υποστηρίζεται από το Hardware στο εσωτερικό του. Στο 1080p λοιπόν, και με δεδομένη την απουσία του OIS, η μοναδική επιλογή για σταθερή λήψη είναι η ηλεκτρονική σταθεροποίηση που όπως σε όλες τις συσκευές, περιορίζει ακόμα περισσότερο το «κάδρο» σε κάθε βίντεο.

Η ποιότητα τους βρίσκεται στον μέσο όρο πρακτικά, και για την κατηγορία που ανήκει το galaxy A7 2018 είναι σαφώς ικανοποιητική. Χρωματικά είναι λίγο πιο «ήπια» από ότι θα θέλαμε, όμως τουλάχιστον το f/1.7 διάφραγμα του φακού βοηθά στη λήψη ακόμα και σε συνθήκες με περιορισμένο φωτισμό.

Υπάρχει φυσικά και η δυνατότητα λήψης με την δεύτερη κάμερα και τον δικό της ευρυγώνιο φακό. Σε αυτή τη περίπτωση και πάλι το πλάνο είναι μειωμένο σημαντικά, και πρακτικά ο χρήστης μπορεί να «δει» στην οθόνη περίπου αυτό που βλέπει και κατά τη λήψη φωτογραφίας με τη βασική κάμερα. Η αισθητά κατώτερη ποιότητα του αισθητήρα των 8 Mpixels όμως έχει σημαντικές επιπτώσεις στα επίπεδα θορύβου που εμφανίζονται στο Video, ακόμα και σε συνθήκες με καλό φωτισμό εσωτερικού χώρου.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights