Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Huawei Mate 20 Pro Review : Το καλύτερο στο είδος του !
mate 20 pro

Huawei Mate 20 Pro Review : Το καλύτερο στο είδος του !

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερα

Δεν υπάρχουν πολλά Smartphones στην αγορά με κάμερα τόσο ξεχωριστή σε δυνατότητες όσο το Mate 20 Pro ώστε να χρειάζεται τόσο αναλυτική περιγραφή για να καταφέρει κάποιος να αποτυπώσει σε κείμενο έστω και μερικές από τις δυνατότητες της. Μάλιστα η προηγούμενη συσκευή που ανήκε στην ίδια κατηγορία ήταν το P20 Pro επίσης από τη Huawei.

Η εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει σημαντικά την διάταξη για τις τρεις κάμερες που χρησιμοποιεί το νεότερο της Smartphone, όχι μόνο με την τοποθέτηση τους αλλά και τα χαρακτηριστικά που αυτές έχουν. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η αφαίρεση του ασπρόμαυρου αισθητήρα και η αντικατάσταση της κάμερας αυτής με μια νέα με ευρυγώνιο φακό που δίνει πολλές και διαφορετικές δυνατότητες φωτογράφισης.

Για την βασική κάμερα το Mate 20 pro διατηρεί την υψηλή ονομαστική ανάλυση των 40 Mpixels, σε έναν αισθητήρα που όπως δικαίως τονίζει η Huawei, έχει και μεγάλο φυσικό μέγεθος, σχεδόν τριπλάσιο από πολλές συσκευές του ανταγωνισμού του. Με αυτόν τον τρόπο η αυξημένη ανάλυση δεν έχει ενοχλητικές «παρενέργειες» σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και περιορισμένο χρωματικό εύρος.

Όπως και στο P20 Pro όμως, κατά κανόνα το Mate 20 Pro βγάζει φωτογραφίες σε ανάλυση 10 Mpixels εκμεταλλευόμενο με έναν διαφορετικό και έξυπνο τρόπο τον μεγαλύτερο αισθητήρα του. Με μια τεχνική «συνδυασμού» τεσσάρων Pixels σε ένα, το Smartphone χρησιμοποιεί τα δεδομένα από ολόκληρο τον αισθητήρα για να δημιουργήσει μια τελική φωτογραφία με τέσσερα διαφορετικά επίπεδα έκθεσης και φωτισμού. Οι φωτογραφίες είναι όπως περιμένει κανείς, κορυφαίες σε ποιότητα, λεπτομέρεια αλλά και χρωματικό εύρος. Το Pixel binning που κάνει στα 10 Mpixels, λειτουργεί  και σαν ένα είδος HDR, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να έχουν λεπτομέρεια και φως ακόμα και σε αρκετά δύσκολα σημεία.

Για όσους χρήστες το επιθυμούν, το Mate 20 Pro μπορεί να βγάλει φωτογραφίες και στην μέγιστη ανάλυση των 40 Mpixels προκειμένου αυτές να έχουν μεγαλύτερη ανάλυση και μέγεθος. Η λεπτομέρεια τους είναι αναμενόμενα αυξημένη ειδικά σε έντονο «ζουμ» και αναζήτηση για ατέλειες, που δύσκολα θα βρει κανείς υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Η λειτουργία τεχνητής νοημοσύνης που η Huawei έχει αναπτύξει σε συνεργασία με την Leica υπάρχει και εδώ κανονικά, αν και η εταιρεία έχει επιλέξει να την έχει ανενεργή, και ο χρήστης πρέπει να την βρει στις ρυθμίσεις της κάμερας. Το Mate 20 Pro συνεχίζει να μπορεί να αναγνωρίσει ένα μεγάλο εύρος από σκηνικά και αντικείμενα στο πλάνο της φωτογραφίας, και μπορεί να προσαρμόσει ανάλογα τις ρυθμίσεις προκειμένου να τονίσει χρωματικά το «θέμα» της.

Οι επεμβάσεις που κάνει η τεχνητή νοημοσύνη είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο έντονες από ότι ήταν στo P20 Pro, σε μια προφανή προσπάθεια της εταιρείας να βρει μια ισορροπία που να είναι πιο αποδεκτή από το αγοραστικό κοινό, και ειδικά αυτούς που αναζητούν χρωματική ακρίβεια. Η άποψη μας είναι πάντα ότι από την στιγμή που η λειτουργία μπορεί να απενεργοποιηθεί πλήρως, η ύπαρξη της είναι και λογική και χρήσιμη για όσους αναζητούν όμορφες και εντυπωσιακές φωτογραφίες για αποθήκευση και χρήση σε Social Media.

Το νεότερο Mode φωτογράφισης όμως που διαθέτει το Mate 20 Pro είναι αυτό με τη χρήση του ευρυγώνιου φακού με το σημαντικά μεγαλύτερο οπτικό πεδίο. Θα πρέπει να τονίσουμε από την αρχή, ότι η Huawei έκανε δύο πολύ σημαντικές και απαραίτητες αλλαγές σε μια «ιδέα» που κάποιες εταιρείες του ανταγωνισμού χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια. Η βασικότερη από αυτή ήταν να αυξήσει σημαντικά την ανάλυση της κάμερας αυτής στα 20 Mpixels προκειμένου οι φωτογραφίες να έχουν σαφώς καλύτερα επίπεδα λεπτομέρειας και να είναι χρήσιμες ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η δεύτερη αλλαγή αφορά το οπτικό πεδίο, που είναι μεν μεγαλύτερο από της βασικής κάμερας, αλλά περιορίζεται ακριβώς στο σημείο που δεν εμφανίζονται ενοχλητικές αλλοιώσεις στα σχήματα, με καμπύλες στα άκρα της φωτογραφίας.

Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Mate 20 Pro με την κάμερα αυτή, έχουν λοιπόν έναν εκπληκτικό συνδυασμό λεπτομέρειας αλλά και εύρους στο πλάνο τους. Είναι αρκετά ενδιαφέρον και πραγματικά χρήσιμο να εκμεταλλεύεται κανείς τις δυνατότητες αυτής της κάμερας, ειδικά στην φωτογράφιση τοπίων, όπου η αυξημένη ανάλυση των 20 Mpixels παράγει φωτογραφίες που δεν μπορεί να βγάλει κανείς με Smartphone του ανταγωνισμού.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η Huawei εκμεταλλεύτηκε άριστα την αυξημένη επεξεργαστική ισχύ του Mate 20 Pro, και η κάμερα με τον ευρυγώνιο φακό μπορεί πλέον να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες που έχει και η βασική, καθώς και όλα τα Modes φωτογραφίας αλλά και βίντεο. Το Night mode αλλά και η αναγνώριση του σκηνικού από την τεχνητή νοημοσύνη λειτουργούν κανονικά, και ειδικά το Night Mode με τις φωτογραφίες που μπορεί να «παράγει» δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι η κάμερα με τον ευρυγώνιο φακό έχει σημαντικά καλύτερη ποιότητα από τις συσκευές του ανταγωνισμού που έχουν μικρότερη ανάλυση.

Η Τρίτη κάμερα που έχει η συσκευή είναι φυσικά ο τηλεφακός με το 3Χ οπτικό Zoom. Εδώ η ανάλυση έχει παραμένει σταθερή στα 8 Mpixels όμως οι φωτογραφίες περιέχουν δεδομένα και από την βασική κάμερα με αποτέλεσμα η συνολική τους ανάλυση να είναι στα 10 mpixels.

Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει ο χρήστης με αυτή τη κάμερα είναι χρήσιμες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν ειδικά το αντικείμενο της φωτογραφίας είναι σε σημείο που δεν μπορεί να πάει φυσικά πιο κοντά σε αυτό. Το Night Mode είναι και εδώ διαθέσιμο, που δεν ήταν στο P20 Pro, και υπό συνθήκες μπορεί και αυτό να βελτιώσει το συνολικό αποτέλεσμα. Παρότι το AIS της εταιρείας αναγνωρίζει το κούνημα στο χέρι του χρήστη, με το 3Χ οπτικό ζουμ, η λειτουργία του Night Mode είναι λίγο πιο ευαίσθητη στη σταθερότητα.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι ότι με την ύπαρξη του ευρυγώνιου φακού, του 3Χ οπτικού ζουμ, αλλά και του 5Χ «υβριδικού» που χρησιμοποιεί τα δεδομένα από όλες τις κάμερες για το ψηφιακό κομμάτι του, το Mate 20 Pro μπορεί να βγάλει φωτογραφίες με συνολικά 4 διαφορετικά … οπτικά πεδία. Μέχρι σήμερα, κανένα άλλο Smartphone δεν μπορεί να πλησιάσει κοντά σε αυτό, αφού κανένα δεν έχει τον συνδυασμό μηχανικών λύσεων με τις τρεις κάμερες, αλλά και το κομμάτι του λογισμικού που «δένει» τόσο καλά τα χαρακτηριστικά της κάθε μιας.

Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, το Mate 20 Pro συνεχίζει να διαθέτει ένα πολύ αποτελεσματικό f/1.8 διάφραγμα για την βασική κάμερα των 40 Mpixels. Χωρίς τη χρήση του Night Mode η εταιρεία έχει βελτιώσει σημαντικά τον αλγόριθμο επεξεργασίας των δεδομένων από την κάμερα, και έχει αυξήσει τα επίπεδα φωτισμού χωρίς σημαντική επίπτωση στην λεπτομέρεια και τον ψηφιακό θόρυβο.

Η κάμερα με τον ευρυγώνιο φακό έχει πιο «κλεστό» f/2.2 διάφραγμα που παράγει λιγότερο φωτεινές φωτογραφίες σε κανονικές συνθήκες. Η προφανής λύση σε αυτό είναι η ενεργοποίηση του Night Mode που όπως ήδη αναφέραμε λειτουργεί και εδώ κανονικά. Η λεπτομέρεια και η ποιότητα τους εκμεταλλεύεται δεδομένα και από την βασική κάμερα.

Το Night Mode όμως είναι αυτό που η Huawei έχει σχεδιάσει μοναδικά, και καμία εταιρεία μέχρι και σήμερα δεν έχει καταφέρει να αντιγράψει ή έστω να πλησιάσει. Σε αυτό το Mode, η κάμερα εκμεταλλεύεται την ανάλυση των 40 Mpixels ώστε να βγάζει ταυτόχρονα τέσσερις διαφορετικές φωτογραφίες σε ένα δευτερόλεπτο, με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης στο φως. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται επίσης για 5 έως και 20 δευτερόλεπα, και σε κάθε ένα από αυτά το Mate 20 Pro αλλάζει και τον χρόνο έκθεσης του αισθητήρα στο φως (το Shutter speed ουσιαστικά). Με όλα αυτά, η τελική φωτογραφία είναι μια σύνθεση από περίπου 20 διαφορετικές εικόνες, που η κάθε μια έχει τα δικά της επίπεδα φωτισμού και λεπτομέρειας.

Η NPU που εκτελεί τις εργασίες τεχνητής νοημοσύνης, αναλαμβάνει να ξεχωρίσει όσες από αυτές τις εικόνες δεν έχουν σωστά δεδομένα, αλλά και όσες είναι «κουνημένες», σε μηδενικό χρόνο ώστε το αποτέλεσμα να είναι έτοιμο αμέσως αφού τελειώσουν οι διαδοχικές λήψεις.

Ο τρόπος που η τελική φωτογραφία «δείχνει» φως και λεπτομέρεια που δεν περιμένει κανείς να πετύχει ένα Smartphone είναι μοναδικός, και κάνει το Night Mode ακόμα και λόγο επιλογής του Mate 20 Pro αντί κάθε άλλου Smartphone που υπάρχει στην αγορά.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights