Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Apple iPhone XR Review : Το ακριβό “φθηνό”

Apple iPhone XR Review : Το ακριβό “φθηνό”

απο Kostas Gliatiotis

Με την παρουσίαση των δύο νέων iphone XS και XS Max η Apple έκανε σχεδόν ξεκάθαρο πλέον ότι δεν την νοιάζει να προσφέρει οικονομικότερα Smartphones που απευθύνονται στο ευρύ κοινό. Για την αγορά αυτή, η εταιρεία σχεδίασε και παρουσίασε ταυτόχρονα με αυτά, μια ακόμα συσκευή που χωρίς να θεωρείται σε καμία περίπτωση οικονομική, είναι τυπικά έστω φθηνότερη από τα XS και XS Max. Πρόκειται φυσικά για το iPhone XR, το Smartphone που η Apple θεωρεί ότι μπορεί να καλύψει τις ανάγκες και τις απαιτήσεις αυτών που (δικαίως) δεν θέλουν να ξοδέψουν τα χρήματα που κοστίζουν οι δύο ακριβότερες προτάσεις της εταιρείας.

Στην πραγματικότητα όμως, το iPhone XR δεν είναι καθόλου φτηνό σαν συσκευή, ενώ οι παραχωρήσεις που έχει κάνει η εταιρεία δεν είναι και αυτές με τη σειρά τους καθόλου «ασήμαντες». Στο Review που ακολουθεί θα γνωρίσουμε μαζί το Smartphone και θα δούμε πόσο ενοχλητικές ή όχι είναι αυτές οι παραχωρήσεις καθώς και αν δικαιολογούνται σε αυτά τα χρήματα.

Σχεδιασμός

Το iPhone XR μοιράζεται ακριβώς την ίδια σχεδιαστική γραμμή με τα iPhone XS και XS Max με πολύ συγκεκριμένες αλλαγές που έχουν γίνει για «περιορισμό» του συνολικού κόστους. Οι πιο σημαντικές από αυτές αφορούν την οθόνη του, αλλά και το μεταλλικό πλαίσιο στο πλαϊνό του μέρος. Ξεκινώντας από την οθόνη, με διαγώνιο 6.1 ιντσών, τοποθετείται θεωρητικά κάπου ανάμεσα σε αυτή του XS στις 5.8 ίντσες και αυτή του XS Max στις 6.4.

Η σημαντικότερη διαφορά της είναι ότι πρόκειται για LCD panel, αντί των καταπληκτικών σε απόδοση AMOLED οθονών στις δύο ακριβότερες συσκευές, όμως με αυτό θα ασχοληθούμε αναλυτικότερα στο αντίστοιχο κομμάτι του Review μας.

Notch υπάρχει φυσικά στο πάνω μέρος της οθόνης του iPhone XR, και μέσα σε αυτό βρίσκεται το σύνολο των αισθητήρων που κάνει δυνατή τη λειτουργία του FaceID για την αναγνώριση προσώπου με ασφάλεια. Προς τιμήν της Apple εδώ δεν έχει γίνει κάποια παραχώρηση, και το FaceID λειτουργεί το ίδιο καλά και γρήγορα με τα δύο ακριβότερα iPhones.

Εκεί που υπάρχει όμως σημαντική διαφορά είναι στο πλαίσιο γύρω από την οθόνη του iPhone XR. Η λογική του Notch αρχικά ήταν να φέρει «μέσα» στην οθόνη το ακουστικό και τους αισθητήρες αυτούς, προκειμένου η οθόνη να φτάνει όσο πιο κοντά γίνεται στο άκρο της μπροστινής όψης. Στο iPhone XR όμως το πλαίσιο γύρω από την οθόνη είναι αισθητά μεγαλύτερο, σε σημείο που παύει να θεωρείται μικρό, και μάλιστα μπορεί να βρει κανείς συσκευές του ανταγωνισμού με τα μισά χρήματα και ίδιο ή ακόμα και μικρότερο πλαίσιο.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα η συσκευή να μην είναι καθόλου μικρή με δεδομένο και το μέγεθος της οθόνης, και τουλάχιστον στο χέρι να διαφέρει σημαντικά από τα δύο iPhone XS. Σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρο ότι ακόμα και στην τιμή των 750 δολαρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες και πόσο μάλλον στα κοντά 1.000 ευρώ που κοστίζει στη χώρα μας το iPhone XR, υπάρχουν συσκευές με σημαντικά μικρότερες διαστάσεις για αυτό το μέγεθος οθόνης.

Η δεύτερη παραχώρηση που αναφέραμε και έχει γίνει από την Apple αφορά το μεταλλικό πλαίσιο του Smartphone, αν και ουσιαστικά είναι περισσότερο αισθητική και λιγότερο πρακτική διαφορά. Σε αντίθεση με το ατσάλι των ακριβότερων συσκευών, εδώ χρησιμοποιείται αλουμίνιο. Σαν υλικό έχει πιθανότατα τα πλεονεκτήματα του σε βάρος και ίσως και σε αντοχή, όμως το iPhone XR δεν θεωρείται ελαφρύ Smartphone.

Για το πίσω μέρος τώρα η μοναδική ουσιαστική διαφορά είναι ότι υπάρχει μια και μοναδική κάμερα, και απουσιάζει η δεύτερη με το 2Χ οπτικό ζουμ που η εταιρεία χρησιμοποιεί στα XS και XS Max. Φυσικά και εδώ έχουμε γυαλί, το οποίο επιτρέπει και την ασύρματη φόρτιση του iPhone XR, κάτι που επίσης είναι θετικό ότι δεν αφαίρεσε η Apple.

Είναι ξεκάθαρο ότι η εταιρεία έκανε τις αλλαγές εκείνες που της έδωσαν την δυνατότητα να μειώσει σημαντικά το κόστος κατασκευής του iPhone XR προκειμένου να μπορεί να το διαθέσει στην αγορά και σε χαμηλότερη τιμή πώλησης. Προφανώς και οι ιδιοκτήτες των παλαιότερων συσκευών της εταιρείας, όπως τα iPhone 8 και 8 Plus, έχουν αποδείξει ότι δεν δίνουν τόσο μεγάλη σημασία στο μικρό πλαίσιο γύρω από την οθόνη και ώς ένα σημείο τις συνολικές διαστάσεις. Εκεί όμως που αυτές οι συσκευές βασίζονταν σε ένα παλιό και ξεπερασμένο σχέδιο, το iPhone XR δείχνει εξωτερικά ίδιο με τα iPhone XS, XS Max και το παλαιότερο iPhone X, χωρίς όμως να είναι στην πραγματικότητα.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights