Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Apple iPhone XR Review : Το ακριβό “φθηνό”

Apple iPhone XR Review : Το ακριβό “φθηνό”

απο Kostas Gliatiotis

Κάμερα.

Για τον τομέα της κάμερα δεν μπορεί να πει κανείς ότι η Apple αφαίρεσε κάτι το σημαντικό σε σύγκριση με τα XS Και XS max. Προφανώς απουσιάζει από το iPhone XR η δεύτερη κάμερα με τον 2Χ τηλεφακό για φωτογραφίες από πιο κοντά, όμως είναι δεδομένο ότι δεν αλλάζει αυτό κάτι στην ποιότητα των φωτογραφιών που βγάζει η βασική κάμερα.

Αυτή διατηρεί την ανάλυση των 12 Mpixels και σύμφωνα με την Apple χρησιμοποιεί ακριβώς τον ίδιο αισθητήρα και φακό με τα XS και XS max. Έχει μάλιστα και το ίδιο f/1.8 διάφραγμα αλλά διατηρεί και το πάντα χρήσιμο OIS για λήψη σε χαμηλότερα επίπεδα φωτισμού. Για τα δεδομένα της Apple θεωρείται μεγάλο φυσικό μέγεθος το 1.4μm για κάθε ένα από τα ευαίσθητα στο φως Pixels, όμως για τα δεδομένα της αγοράς είναι κάτι συνηθισμένο πλέον.

Οι φωτογραφίες τώρα, που είναι και αυτό που έχει σημασία τελικά, είναι όσο κορυφαίες περιμένει κανείς από ένα Smartphone της Apple το 2018. Η εταιρεία είναι δεδομένο ότι μπορεί να δημιουργήσει μερικές από τις καλύτερες κάμερες, ενώ έχει και πολύ μεγάλη εμπειρία στον τομέα του λογισμικού για την επεξεργασία των δεδομένων από τον αισθητήρα των 12 Mpixels.

Το ισχυρότερο Hardware στο εσωτερικό του iPhone XR επιτρέπει την λειτουργία του Smart HDR όπως το ονομάζει η Apple. Το «έξυπνο» κομμάτι του τίτλου αφορά το ότι μπορεί να βγάλει ακόμα περισσότερες διαδοχικές λήψεις κάθε φορά που ο ιδιοκτήτης πατάει το πλήκτρο στην οθόνη για να βγάλει μια φωτογραφία.

Οι διαδοχικές αυτές λήψεις έχουν διαφορετικά επίπεδα έκθεσης στο φως και μικρές διαφορές στο χρωματικό εύρος, προκειμένου η τελική φωτογραφία να αποτελεί έναν συνδυασμό των «καλύτερων» στοιχείων τους. Το αποτέλεσμα είναι πάντα εντυπωσιακό, με τις φωτογραφίες να έχουν άριστο χρωματικό εύρος, λεπτομέρεια και φωτισμό ακόμα και σε δύσκολα σημεία τους, ενώ πάντα είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά σε αυτό που βλέπει και ο ίδιος ο χρηστης.

Η Apple έχει προς το παρόν τουλάχιστον, επιλέξει να απέχει από την λογική της αναγνώρισης του σκηνικού της φωτογραφίας και τον τονισμό των χρωμάτων ανάλογα με αυτό. Οι φωτογραφίες που βγάζει το iPhone XR είναι πιο «φυσικές» και για αρκετό κόσμο αυτό είναι πιο σημαντικό. Για τους υπόλοιπους υπάρχουν πάντα τα … φίλτρα που προσφέρει η εφαρμογή της κάμερας, αλλά και οι περισσότερες από τις Social Media εφαρμογές πριν την δημοσίευση τους.

Αντίστοιχα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, η κάμερα του iPhone XR προσφέρει ότι καλύτερο μπορεί με αυτά που έχει στην διάθεση της. Το f/1.8 διάφραγμα επιτρέπει την λήψη καλών επιπέδων φωτισμού, ενώ και το OIS αφήνει το Smartphone να επιλέγει μεγαλύτερους χρόνους στο Shutter Speed χωρίς οι φωτογραφίες να βγαίνουν «κουνημένες» και θολές.

Η Apple και εδώ επιλέγει μια προσέγγιση πιο κοντά σε αυτό που βλέπει και ο χρήστης του iPhone XR και δεν προσπαθεί να βγάλει μια όσο το δυνατόν πιο φωτεινή φωτογραφία. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό είναι πρακτικά και το σωστό, εκτός από όταν όντως κάποιος θέλει να «φωτίσει» το σκηνικό περισσότερο, οπότε και δεν θα έχει αυτή τη δυνατότητα.

Οι φωτογραφίες έχουν πολύ καλά επίπεδα λεπτομέρειας, ακριβώς επειδή η Apple «θυσιάζει» μέρος του φωτισμού, και ειδικά αυτό που έρχεται με αύξηση του ISO, προκειμένου να διατηρούνται αυτές οι λεπτομέρειες χωρίς ενοχλητικά επίπεδα ψηφιακού θορύβου.

Για την εγγραφή βίντεο τώρα, το iPhone XR είναι το ίδιο κορυφαίο με όλες τις νεότερες συσκευές της εταιρείας. Η μέγιστη ανάλυση είναι φυσικά το 4k και είναι δυνατή η λήψη με έως και 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Η αποθήκευση τους μπορεί να γίνει με τη χρήση του συνηθισμένου H264/ AVC Codec σε όλες τις αναλύσεις έως και το 4k με 30 fps, όμως για την λήψη με 60 καρέ το δευτερόλεπτο και την λήψη σε αργή κίνηση είναι υποχρεωτική η χρήση του H265/HEVC.

Η λήψη με αργή κίνηση δεν μπορεί να γίνει σε υψηλούς ρυθμούς καρέ με 960fps όπως σε άλλες συσκευές, όμως η λήψη με 240 καρέ το δευτερόλεπτο σε 1080p μπορεί να γίνει χωρίς περιορισμό στην διάρκεια του βίντεο.

Θα θέλαμε από την Apple τέλος να προσφέρει περισσότερες επιλογές και «ελευθερίες» στην ρύθμιση της κάμερας μέσω της εφαρμογής που διαθέτει το iOS. Η εταιρεία έχει συνειδητά επιλέξει να μην το κάνει αυτό, προκειμένου οι εφαρμογές τρίτων προγραμματιστών να έχουν κάτι διαφορετικό να προσφέρουν σε όσους θέλουν να τις… αγοράσουν από το App Store.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights