Αρχικη ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ Lenovo Vibe K5 Note Review: “Δυνατό” και οικονομικό

Lenovo Vibe K5 Note Review: “Δυνατό” και οικονομικό

απο Kostas Gliatiotis

Εισαγωγή

Είμαστε αρκετά σίγουροι ότι όταν ο μέσος καταναλωτής ακούει την λέξη «Note» το μυαλό του πάει σε μια συσκευή που θα ακολουθεί πρότυπα σαν και αυτά που έθεσε η ομώνυμη φημισμένη σειρά της Samsung: μεγάλη οθόνη, αρκετά δυνατό hardware, επαγγελματικός και «σοβαρός» σχεδιασμός και, γενικότερα, ό,τι χρειάζεται για να ενταχθεί στην «business» κατηγορία.

Βέβαια, είναι γεγονός ότι στην σημερινή εποχή σε πολλές περιπτώσεις τα όρια μεταξύ των κατηγοριών και των ίδιων των συσκευών μπορούν να είναι αρκετά δυσδιάκριτα, καθώς υπάρχουν πλέον πολλά smartphones που έχουν τα παραπάνω χαρακτηριστικά, οπότε η ονομασία που επιλέγει ο κάθε κατασκευαστής για το νέο του μοντέλο φτάνει να μην έχει και τόσο… μεγάλη σημασία.

lenovo-k5-note-in2mobile-visual-3

Εν πάση περιπτώσει, στο κείμενο που ήδη διαβάζετε θα ασχοληθούμε με το Vice K5 Note της Lenovo, το οποίο στα χαρτιά τουλάχιστον φαίνεται να είναι μια αρκετά ενδιαφέρουσα περίπτωση καθώς – περιληπτικά – διαθέτει οθόνη 5,5 ιντσών, Android, κάμερα με φακό 13 MP, καθώς 16 GB αποθηκευτικού χώρου με δυνατότητα επέκτασής του. Όλα αυτά «πάνε πακέτο» με μία ιδιαίτερα ελκυστική τιμή πώλησης, οπότε θεωρούμε ότι είναι μια συσκευή που θα τραβήξει την προσοχή σε αρκετούς υποψήφιους αγοραστές, οπότε χωρίς άλλη χρονοτριβή περνάμε στα… ενδότερα.

Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος

Ανταποκρινόμενο αρκετά… πιστά στο όνομά του, το K5 Note χαρακτηρίζεται από «ουδέτερο» και «λιτό» design, μια επιλογή της Lenovo που προφανώς έχει στόχο να απευθυνθεί στο ανάλογο κοινό.

lenovo-k5-note-in2mobile-front-1

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι η συσκευή δεν είναι κατάλληλη για τον… οποιονδήποτε: απεναντίας, δεδομένου του ότι υπάρχουν αρκετοί χρήστες που προτιμούν τέτοιες υλοποιήσεις, κρίνουμε ως σωστή την απόφαση της κινέζικης εταιρείας να ακολουθήσει την… πεπατημένη.

Όπως θα περίμενε κανείς, στην εμπρόσθια όψη του K5 Note κυριαρχεί η οθόνη του, ενώ κάτω από αυτήν είναι τοποθετημένα τα μηχανικά soft keys που συναντάμε σε όλες τις συσκευές με Android.

lenovo-k5-note-in2mobile-keys

Κάτι θετικό για μας είναι ότι τα εν λόγω πλήκτρα διαθέτουν οπίσθιο φωτισμό και κάτι ακόμα πιο… θετικό, είναι  ότι υπάρχει στις Ρυθμίσεις η δυνατότητα αυτόματης ρύθμισης του πόσο θα φωτίζονται.

Πάνω από την οθόνη υπάρχουν διάφοροι αισθητήρες καθώς και η μπροστινή κάμερα, η οποία είναι της τάξεως των 8 MP. Κάτι επίσης θετικό, είναι ότι υπάρχει τόσο αισθητήρας φωτεινότητας όσο και LED ειδοποιήσεων, προσθήκες πάντα χρήσιμες και… ευπρόσδεκτες.

Το καπάκι της μπαταρίας είναι μη-αφαιρούμενο και, φυσικά, το ίδιο ισχύει και για την ίδια την μπαταρία, κάτι που – δυστυχώς ή ευτυχώς – βλέπουμε σε όλο και περισσότερες συσκευές στις μέρες μας.

lenovo-k5-note-in2mobile-back-full

Από την άλλη πλευρά όμως, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το K5 Note να δίνει την αίσθηση στιβαρής κατασκευής, γεγονός στο οποίο βοηθάει και το ό,τι τα πλαστικά που έχουν επιλεγεί είναι αρκετά ποιοτικά.

Στην δεξιά πλευρά του K5 Note είναι τοποθετημένα τόσο το πλήκτρο κλειδώματος/ξεκλειδώματος της οθόνης όσο και το πολυπλήκτρο αυξομείωσης της έντασης,

ενώ το… μοναδικό πράγμα που θα συναντήσουμε στην αριστερή, είναι η υποδοχή για την (ή τις, μιας και μιλάμε για Dual συσκευή) SIM μας, καθώς και για την κάρτα μνήμης μας (υποστηρίζεται χωρητικότητα έως και 256 GB) η οποία είναι ξεχωριστή.

lenovo-k5-note-in2mobile-sim

Για τα δεδομένα μιας συσκευής 5,5 ιντσών, το K5 Note παίρνει πολύ καλό βαθμό σε ό,τι αφορά την φορητότητά του, καθώς τα bezels είναι σε λογικό επίπεδο. Πιο συγκεκριμένα, οι διαστάσεις  του ανέρχονται στα 152 x 75,7 x 8,5 χιλιοστά, ενώ το βάρος του φτάνει τα 165 γραμμάρια.

lenovo-k5-note-in2mobile-visual-2

Σε πρακτικό επίπεδο, τα παραπάνω σημαίνουν ότι η χρήση με ένα χέρι είναι δυνατή (πάντα, φυσικά, ανάλογα με την… παλάμη του καθενός), σίγουρα πάντως δεν θεωρούμε ότι ο μέσος χρήστης θα προβληματιστεί σε κάτι κατά την καθημερινή… συμβίωση μαζί του.

Οθόνη

lenovo-k5-note-in2mobile-screen-1

Η Lenovo επέλεξε να εφοδιάσει την LCD οθόνη του K5 Note με ανάλυση 1080 x 1920 pixels, κάτι που μεταφράζεται σε 401 ppi, επίδοση απόλυτα αποδεκτή για την κατηγορία τιμής της συσκευής. Όπως είναι φυσικό, ως εκ του αποτελέσματος τα γραφικά και οι εικόνες αποδίδονται πολύ καλά και θεωρούμε ότι δύσκολα ο μέσος χρήστης θα έχει κάποιο παράπονο ή πρόβλημα.

lenovo-k5-note-in2mobile-screen-2

Σε ό,τι αφορά την ευκρίνεια και την χρωματική απόδοση, η οθόνη του K5 Note παίρνει και πάλι καλό βαθμό καθώς είναι ιδιαίτερα ευανάγνωστη σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ενώ όπως αναφέραμε και πριν, η ύπαρξη αισθητήρα φωτεινότητας επιτρέπει την αυτόματη προσαρμογή της ανάλογα με το που βρισκόμαστε.

Στις Ρυθμίσεις, στην υποενότητα «Προβολή», υπάρχουν ορισμένες επιλογές που επιτρέπουν να καθορίσουμε περισσότερο πως θέλουμε να συμπεριφέρεται η οθόνη και, για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, θα σας προτείνουμε να επιλέξετε την «Έξυπνη λειτουργία έντονου φωτός» δεδομένου του ότι ζούμε σε μια χώρα με αρκετή… ηλιοφάνεια.

Ως συμπέρασμα, θα δηλώσουμε αρκετά ικανοποιημένοι σε ό,τι αφορά την απόδοση της οθόνης του K5 Note, έχοντας πάντα στο μυαλό μας την κατηγορία τιμής του. Θεωρούμε ότι για κάποιον που επιθυμεί μεγάλη οθόνη χωρίς πολλές παραχωρήσεις αλλά ταυτόχρονα δεν θέλει να δαπανήσει πολλά χρήματα, το νέο μοντέλο της Lenovo θέτει σοβαρή υποψηφιότητα ώστε να το επιλέξει.

Λειτουργικό Σύστημα

Το Lenovo K5 Note διατίθεται στην αγορά με την έκδοση 5.1 του Android και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν και πότε θα αναβαθμιστεί στην Marshmallow.

1 2 3

Μια ιδιαιτερότητα της Lenovo, είναι ότι δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να επιλέξει εκείνος αν το γραφικό περιβάλλον θα είναι εκείνο της stock έκδοσης του λειτουργικού συστήματος της Google ή εκείνο της ίδιας της κινέζικης εταιρείας (VIBEUI). Είναι σίγουρα μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα που προσπαθεί να ικανοποιήσει και όσους θέλουν… απλότητα και λιτότητα αλλά και όσους θέλουν κάτι… παραπάνω.

3a 3b 3c

Αν λοιπόν επιλέξουμε το «απλό» Android, το μενού εφαρμογών είναι όσο… απλό μπορεί να είναι και μέσα σε αυτό δεν υπάρχει κάποια δυνατότητα επεξεργασίας. Φυσικά, σε ό,τι αφορά την διαχείριση των Αρχικών Οθονών μας, μπορούμε να ορίσουμε την διάταξη κατά πως μας εξυπηρετεί. Το ίδιο ισχύει για τα widgets, τις ταπετσαρίες, ενώ έχουμε επίσης την δυνατότητα να επιλέξουμε πως θα γίνονται τα διάφορα εφέ μετάβασης κτλ.

4 5 6 7 8 9 10 11 12

Από την άλλη, εάν επιλέξουμε το VIBEUI, τότε το περιβάλλον αλλάζει σε ορισμένα σημεία, με κυριότερη διαφορά την ανυπαρξία μενού εφαρμογών, κάτι που έχουμε δει να κάνουν και άλλοι κατασκευαστές. Παράλληλα, αλλάζει λίγο και ο τρόπος που διαχειριζόμαστε – και πάλι – τα widgets και τις ταπετσαρίες μας, χωρίς ωστόσο να μιλάμε για κάτι… τραγικά διαφορετικό.

13 14 15 16 17 18

Πέραν αυτών, οτιδήποτε και αν έχουμε επιλέξει το περιβάλλον παραμένει το ίδιο. Για παράδειγμα, ο Πίνακας Ειδοποιήσεων ο οποίος έχει επιπλέον την δυνατότητα να ορίσουμε εμείς την σειρά των συντομεύσεων.

19 20 21

Αρκετά χρήσιμη βρήκαμε την εφαρμογή «Αρχεία» της Lenovo, η οποία προφανώς επιτρέπει την διαχείριση των φωτογραφιών μας, των βίντεο, της μουσικής κτλ.

22 23 24

Ομοίως, η εφαρμογή «Κέντρο Θεμάτων» μας επιτρέπει – προφανώς – να αλλάξουμε ολόκληρη την εμφάνιση του UI, κάτι καλοδεχούμενο για όσους θέλουν… ποικιλία.

25 26 27

Όπως συνήθως συμβαίνει με τις Android συσκευές, ο dialer, η εφαρμογή των SMS, ο κατάλογος των επαφών μας κτλ διακρίνονται για την ευχρηστία τους.

28 29 30 31 32 33

 

Όσον αφορά το μενού των Ρυθμίσεων, είναι αυτό που περιμένει κανείς από μια συσκευή με Android και δεν θεωρούμε ότι θα προβληματίσει σε κάτι τον μέσο χρήστη.

34 35 36

Κάτι που μας άρεσε αρκετά, είναι ο τρόπος διαχείρισης των ανοιχτών εφαρμογών, ο οποίος δείχνει στον χρήστη ανά πάσα στιγμή ποια είναι η διαθέσιμη μνήμη του συστήματος. Παράλληλα, κάθε φορά που κλείνουμε κάποιο app (μετακινώντας το προς τα πάνω) η σχετική ένδειξη της RAM ανανεώνεται.

37 38 39

 

Κλείνοντας, κάτι που θα εκτιμηθεί από αρκετούς είναι η ύπαρξη Ραδιοφώνου ενώ, όπως πάντα, στο Play Store της Google μπορούμε να βρούμε πληθώρα εφαρμογών για κάθε γούστο και ανάγκη.

40 41 42 43 44 45

 

Κάμερα

lenovo-k5-note-in2mobile-camera

Με μια λογική κίνηση για τα δεδομένα της κατηγορίας τιμής στην οποία ανήκει το K5 Note, η Lenovo φρόντισε να το εφοδιάσει με μια κάμερα που διαθέτει φακό 13 MP. Βάσει των δοκιμών που κάναμε τόσο κατά την διάρκεια της μέρας όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας, θα χαρακτηρίσουμε την απόδοσή της ως «μέτρια».

Σε συνθήκες ηλιοφάνειας, το παραγόμενο αποτέλεσμα υστερεί αρκετά στην απόδοση των λεπτομερειών, κάτι που αντισταθμίζεται σε κάποιο βαθμό από την αρκετά καλή απεικόνιση των χρωμάτων.

Όσον αφορά την φωτογράφιση κατά την διάρκεια της νύχτας και πάλι το K5 Note δυσκολεύεται αρκετά να εστιάσει σωστά, κάτι που με την σειρά του οδηγεί σε ένα αποτέλεσμα που σίγουρα απέχει από το να χαρακτηριστεί ικανοποιητικό. Πάντως, τα πράγματα δείχνουν να βελτιώνονται σε κάποιο ποσοστό όταν χρησιμοποιούμε το flash σε κοντινά αντικείμενα.

Τέλος, το interface της κάμερας είναι αρκετά απλό και εύχρηστο και ο μέσος χρήστης θα κάνει την… δουλειά του  με άνεση, ενώ θα συμπληρώσουμε αναφέροντας την δυνατότητα καταγραφής video που φτάνει τα 1080p με 30 fps.

46 47 48

 

Επεξεργαστής – Μνήμη

Στο εσωτερικό του K5 Note βρίσκεται ο αρκετά “αξιόλογος” Helio P10 της Mediatek. Τα τεχνικά του χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν 8 συνολικά πυρήνες επεξεργασίας, αρχιτεκτονικής Α-53 της ARM. Η μέγιστη ταχύτητα χρονισμού τους στην περίπτωση του K5 Note είναι στο 1.8 GHz περίπου, χαμηλότερα από την μέγιστη θεωρητική των 2 GHz.

Screenshot_2016-07-23-22-29-47-607 Screenshot_2016-07-23-22-29-51-536 Screenshot_2016-07-23-22-30-04-748

Στην πράξη πάντως, από τους 8 συνολικά Α-53, μόνο οι 4 μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα στην μέγιστη αυτή συχνότητα λειτουργίας, με τους υπόλοιπους να περιορίζονται αρκετά χαμηλότερα στο μόλις 1 GHz. Το πρακτικά μέγιστο λοιπόν είναι 4 πυρήνες στο 1.8 GHz και άλλοι 4 στο 1 GHz.

Screenshot_2016-07-23-22-29-00-233 Screenshot_2016-07-23-22-29-02-513 Screenshot_2016-07-23-22-29-07-097

Ακόμα και με αυτή τη διάταξη όμως, ο Helio P10 χαρίζει στο K5 Note την άνεση και την ταχύτητα λειτουργίας που περιμένει κανείς από αυτό. Ειδικά σε συνδυασμό με τα 3 GB μνήμης RAM που διαθέτει, η συσκευή είναι ικανή να καλύψει όλες τις απαιτήσεις του χρήστη της με χαρακτηριστική άνεση για την κατηγορία τιμής στην οποία ανήκει.

Screenshot_2016-07-23-22-29-27-109 Screenshot_2016-07-23-22-29-33-801 Screenshot_2016-07-23-22-29-38-925

Στον τομέα των γραφικών, ο Helio P10 προσφέρει μια Mali T860 επίσης της ARM, σε μια μάλλον “αδύναμη” διάταξη, που καλύπτει απλά τις απαιτήσεις της 1080p οθόνης του K5 Note. Για την άνετη χωρίς κολλήματα και καθυστερήσεις παραγωγή του γραφικού περιβάλλοντος της συσκευής, η Mali T860 είναι αρκετή, όπως και για σχετικά απλά σε γραφικά παιχνίδια.

Screenshot_2016-07-23-22-57-04-879 Screenshot_2016-07-23-22-57-07-415 Screenshot_2016-07-23-23-16-33-740

Ονομαστικά, το K5 Note διαθέτει 16 GB αποθηκευτικού χώρου, από τα οποία περίπου 10 είναι διαθέσιμα στον χρήστη του. Φυσικά, υπάρχει και υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD.

Screenshot_2016-07-27-20-56-17-706 Screenshot_2016-07-27-20-56-24-056 Screenshot_2016-07-27-20-56-45-933

Μπαταρία

Η Lenovo φρόντισε, σωστά κατά την γνώμη μας, να εφοδιάσει το K5 Note με μια αρκετά μεγάλη μπαταρία χωρητικότητας 3.500 mAh, η οποία είναι αρκετά αποδοτική με αποτέλεσμα η συσκευή να προσφέρει πολύ καλούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας.

Έχοντας πάντα στο μυαλό μας ότι μιλάμε για Dual-SIM μοντέλο, το K5 Note μπορεί να λειτουργήσει έως και 2 μέρες με αρκετά  έντονη χρήση (κλήσεις, SMS, κοινωνικά δίκτυα, φωτογραφίες, ραδιόφωνο κτλ), επίδοση η οποία κρίνεται ικανοποιητική για τα δεδομένα του. Εάν πάλι σαν χρήστες είμαστε πιο… χαλαροί, ο παραπάνω χρόνος μπορεί να επεκταθεί και στις 3-4 μέρες, πάντοτε λαμβάνοντας υπόψη μας ότι υπάρχουν πραγματικά πολλοί παράγοντες που καθορίζουν το τελικό αποτέλεσμα.

49 50 51

Στις Ρυθμίσεις υπάρχουν διάφορες επιλογές που μας επιτρέπουν να ορίσουμε μέχρι κάποιο βαθμό πως θα «συμπεριφέρονται» οι εφαρμογές μας ή η ίδια η συσκευή, ώστε να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τον χρόνο λειτουργίας της. Εάν, λοιπόν, είσαστε χρήστης που τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, θα σας προτείνουμε να πειραματιστείτε με αυτές ώστε να φέρετε το κινητό σας ακόμα περισσότερο στα μέτρα σας.

Συμπέρασμα

Με το K5 Note, η Lenovo καταφέρνει να παρουσιάσει μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική πρόταση στην μεσαία κατηγορία, η οποία θεωρούμε ότι θα ικανοποιήσει με αρκετή ευκολία όσους επιθυμούν μια συσκευή με μεγάλη και ευκρινή οθόνη. Το ότι πρόκειται για Dual-SIM κινητό θα εκτιμηθεί επίσης από αρκετούς καταναλωτές, ενώ στα θετικά του θα προσθέσουμε την δυνατότητα επέκτασης μνήμης, την καλή ποιότητα κατασκευής, την άνω του μετρίου απόδοση της μπαταρίας του και, φυσικά, την ύπαρξη του δημοφιλούς Android της Google.

Επειδή κανείς… δεν είναι τέλειος, ένας τομέας που μπορούμε να πούμε ότι το Κ5 Note υστερεί σε κάποιο βαθμό είναι εκείνος της κάμερας, από την άλλη όμως δεν είναι κάτι που δεν μπορούμε να δικαιολογήσουμε σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Κλείνοντας λοιπόν την παρουσίασή μας, θα δηλώσουμε την πεποίθησή μας ότι το K5 Note είναι μια συσκευή που έχει όλα τα φόντα να σημειώσει επιτυχία στην αγορά και θα σας προτρέψουμε να το δείτε από κοντά σε κάποιο κατάστημα εφόσον θέλετε να κινηθείτε στην κατηγορία των smartphones με 5,5 ίντσες οθόνη, καθώς είναι αρκετά πιθανό να σας κάνει να το προτιμήσετε.

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

3 σχολια

Χρήστος Παπαργυρόπουλος 13/09/2016 - 18:21

Σήμερα ανακάλυψα το site σας και ομολογώ πως εντυπωσιάστηκα, ιδίως από τις παρουσιάσεις. Θερμά συγχαρητήρια. Αναζητώ ένα μεσαίο, σχετικά φθηνό κινητό στις 5,5 ίντσες. Είμαι ανάμεσα στο Lenovo k5 note και στο Samsung J7. Διάβασα τις παρουσιάσεις και των δύο και θα ήθελα κάποια άποψή σας στη σύγκριση μεταξύ των δύο καθώς και αν κρίνετε πως υπάρχει και κάποιο άλλο στις 5,5 ίντσες σε αυτά περίπου τα επίπεδα τιμής που αξίζει να δει κανείς. Ευχαριστώ πολύ!

Reply
Kostas Gliatiotis 14/09/2016 - 13:29

Καλησπέρα ! Αρχικά σε ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σου λόγια !

Σε αυτή την κατηγορία τιμής και οι δύο συσκευές είναι αντίστοιχα ενδιαφέρουσες .
Το Κ5 υπερτερεί αρκετά στον τομέα της παράμετροποίησης και των ρυθμίσεων που σου προσφέρει. Αντίστοιχα το J7 έχεί οθόνη με χαμηλότερη μεν ανάλυση αλλά super amoled, με πολύ πιο ζωντανά και έντονα χρώματα. Η οθόνη του Κ5 πάρα την μεγαλύτερη αναλυση της ίσως είναι ένα από τα λίγα “μειονέκτηματα” του.

Στον τομέα της κάμερας επίσης το Κ5 είναι έστω και οριακά καλύτερο.

Πρακτικά αν η οθόνη και η εξωτερική εμφάνιση είναι πιο σημαντικά για εσένα, το J7 είναι καλύτερη επιλογή.
Αντίστοιχα αν θες καλή κάμερα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι του J7 είναι κακη) το Κ5 είναι έστω και λίγο καλύτερο 🙂

Σε ταχύτητα λειτουργίας απόδοση οι δύο συσκευές δεν έχουν κάποια αισθητή διαφορά σε απόδοση.

Reply
Χρήστος Παπαργυρόπουλος 14/09/2016 - 23:51

Ευχαριστώ πολύ!

Reply

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights