Εισαγωγή
Η Sony έχει μια μακρά παράδοση στο να δημιουργεί συσκευές με εντυπωσιακό σχεδιασμό αλλά ταυτόχρονα και τεχνικά χαρακτηριστικά που θεωρούνται κορυφαία για την κατηγορία τους με το τελικό σύνολο να εντυπωσιάζει. Στο κείμενο που ακολουθεί θα γνωρίσουμε μαζί το Xperia Z1, την συσκευή που μέχρι και αυτή την στιγμή θεωρείται η κορυφαία πρόταση της εταιρείας και πως θα μπορούσε να μην είναι άλλωστε αφού οι δυνατότητες της αλλά και η εμφάνιση της είναι αξιοζήλευτα ακόμα και αρκετούς μήνες μετά την παρουσίαση της.
Σχέδιο, μέγεθος, βάρος
Το Xperia Z1 σχεδιάστηκε να είναι η συσκευή που θα καθιερώσει την Sony σαν κατασκευαστή συσκευών υψηλής τεχνολογίας ποιότητας και πολυτέλειας. Έτσι λοιπόν το σχέδιο του δύσκολα θα περάσει απαρατήρητο αφού η «μονοκόμματη» κατασκευή του αλλά και τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί δίνουν πραγματικά την εικόνα μιας πολυτελούς συσκευής. Το πλαίσιο στο πλαϊνό μέρος της συσκευής είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο, με το μπροστά μέρος όπως είναι λογικό να είναι κατασκευασμένο από γυαλί αφού καλύπτει και την οθόνη της συσκευής, αλλά και το πίσω μέρος αυτής να είναι επίσης κατασκευασμένο από γυαλί δίνοντας έτσι μια πολύ καλή αίσθηση όταν κρατάει κάποιος την συσκευή στα χεριά του.
Δυστυχώς όμως με δεδομένα τα υλικά κατασκευής του το Ζ1 δεν θα μπορούσε να είναι μια ελαφριά σε βάρος συσκευή και δεν είναι. Αυτό δεν σημαίνει ότι δημιουργεί πρόβλημα κατά την χρήση του με το ένα χέρι αλλά το βάρος του σε συνδυασμό με το σχετικά μεγάλο μέγεθος του θα κάνουν δύσκολη την μεταφορά του σε κάποια τσέπη. Το μέγεθος αυτό είναι και το μόνο μελανό σημείο στην συνολική εικόνα της συσκευής.
Με οθόνη διαγώνιου 5 ιντσών είναι σίγουρο ότι εκ των πραγμάτων οι εξωτερικές διαστάσεις θα ήταν αυξημένες. Δυστυχώς όμως στην περίπτωση του Ζ1 το πλαίσιο γύρω από αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλο με αποτέλεσμα η συσκευή τελικά να έχει μεγαλύτερες διαστάσεις από ότι θα περίμενε κάνεις και μεγαλύτερες από ότι δικαιολογούν ακόμα και τα υλικά κατασκευής και η συναρμολόγησης του. Η αλήθεια είναι ότι έχοντας εμπειρία σε καθημερινή χρήση με συσκευές της σειράς Note της Samsung δεν ήταν λίγες οι φορές που η εναλλαγή από την μια συσκευή στην άλλη δεν είχε την αναμενόμενη άμεση διάφορα σε αίσθηση όταν κρατούσαμε την συσκευή στο χέρι. Με δεδομένη την διάφορα στην διαγώνιο της οθόνης, το Ζ1 είναι μάλλον μεγαλύτερο σε διαστάσεις από ότι θα έπρεπε.
Βεβαία όπως και το Xperia Z πριν από αυτό έτσι και το Ζ1 είναι μια συσκευή που παρά την πολυτελή της εμφάνιση δεν περιορίζεται σε αυτή και προσφέρει ταυτόχρονα και την «αδιαβροχοποίηση» που την κάνει ικανή σύμφωνα με την Sony να μπορεί να μείνει βυθισμένη σε νερό για 30 ολόκληρα λεπτά. Είναι σίγουρο ότι δύσκολα θα αφήσει κάποιος ένα τόσο ακριβό κινητό μισή ώρα βυθισμένο σε νερό αντιστοίχως όμως η προστασία που προσφέρει από ατυχήματα δημιουργεί μια αίσθηση ασφάλειας.
Οθόνη
Δυστυχώς η Sony έχει τα τελευταία χρόνια μια “κακή” παράδοση που θέλει τα κινητά της να προσφέρουν κορυφαίες σε χαρακτηριστικά οθόνες με τα χαρακτηριστικά αυτά να μην επιβεβαιώνονται στην πράξη. Έτσι η 5 ιντσών οθόνη του Ζ1 προσφέρει ανάλυση των 1920×1080 pixels με αρκετά «ζωντανά» χρώματα και απόδοση που βελτιώνεται ακόμα περισσότερο με χρήση της τεχνολογίας “X-Reality Engine 2” της Sony κατά την προβολή εικόνων και βίντεο, αλλά ταυτόχρονα καταφέρνει να έχει ιδιαίτερα μικρές γωνίες θέασης με την χρωματική αλλοίωση να είναι έντονη ακόμα και υπό μικρή οπτική γωνία.
Η ρύθμιση του φωτισμού σε οποιοδήποτε επίπεδο πάνω από την μεσαία ρύθμιση καταφέρνει να αλλοιώσει αισθητά την χρωματική της απόδοση με αποτέλεσμα ακόμα και σε συνθήκες που είναι απαραίτητος ο δυνατός φωτισμός να επιλεγεί ο χρήστης κάποια χαμηλότερη ρύθμιση για να μπορεί να «απολαύσει» το περιεχόμενο της.
Ακόμα και με τα μειονεκτήματα αυτά, με το μέγεθος της αλλά και την χρωματική της απόδοση η οθόνη του Ζ1 προσφέρεται για την προβολή ταινιών και φωτογραφιών. Η “X-Reality Engine” άλλωστε ενεργοποιείται μόνο κατά την προβολή πολυμέσων βελτιώνοντας σημαντικά την προβαλλόμενη εικόνα ή βίντεο.
Είναι κρίμα σε μια συσκευή σαν το Ζ1 και μετά από τα αρνητικά σχόλια που έχει δεχτεί η εταιρεία για τα συγκεκριμένα προβλήματα, η Sony να συνεχίζει να μην βελτιώνει τις συσκευές της σε αυτόν τον τομέα αλλά ελπίζουμε ότι αυτό είναι κάτι που σύντομα θα αλλάξει.
Λειτουργικό σύστημα
Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το Ζ1 λειτούργει με την 4.3 έκδοση του Android έχοντας ήδη δεχτεί μια αναβάθμιση από την έκδοση 4.2.2 με την όποια είχε αρχικά κυκλοφορήσει η συσκευή. Η Sony έχει δηλώσει ότι πρόκειται σύντομα να αναβαθμίσει το Ζ1 στην 4.4 έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google αν και υποθέτουμε ότι αυτό τελικά θα γίνει αφού παρουσιαστεί πρώτα ο αντικαταστατής του. Ακόμα και έτσι η συσκευή προσφέρει πλήθος δυνατοτήτων με πολλές να έχουν προστεθεί από την Sony και κάποιες άλλες να έχουν δεχθεί απλά τροποποιήσεις στην εμφάνιση και την λειτουργικότητα τους.
Έτσι για παράδειγμα η εφαρμογή της «Έκθεσης» που αναλαμβάνει να προβάλει τις φωτογραφίες και τα βίντεο που είναι αποθηκευμένα στην συσκευή έχει αντικατασταθεί από την εφαρμογή με την ονομασία «Album» της Sony η όποια εκτός από το αναμενόμενο διαφορετικό εικονίδιο διαθέτει προσφέρει και πλήθος επιπλέον δυνατοτήτων. Υπάρχει η δυνατότητα προβολής φωτογραφιών ανάλογα με την ημερομηνία που έχουν τραβηχτεί αλλά και η δυνατότητα προβολής τους με βάση το μέρος που έχει γίνει η λήψη τους.
Τροποποιήσεις έχει δεχτεί και η εφαρμογή αναπαραγωγής μουσικής η όποια όπως είναι αναμενόμενο έχει πλέον την ονομασία «Walkman» αφού το τμήμα κινητών τηλεφώνων ανήκει εξ ολοκλήρου πλέον στην Sony η όποια έχει κάθε λόγο να θέλει να προωθήσει την εμπορική ονομασία των προϊόντων που κάποτε την έκαναν διάσημη. Η εφαρμογή μουσικής λοιπόν έχει σχεδιαστεί από την αρχή και αυτή και υπάρχει και η δυνατότητα ρύθμισης του Equalizer με προκαθορισμένα σετ ρυθμίσεων αλλά και χειροκίνητη ρύθμιση συχνοτήτων με ένα ιδιαίτερα εύκολο και εμφανίσιμο γραφικό περιβάλλον.
Η ευκολία και η εμφάνιση είναι χαρακτηριστικά ολοκλήρου του γραφικού περιβάλλοντος της συσκευής με σημαντικές σχεδιαστικές αλλαγές όπως ήδη αναφέραμε. Μάλιστα πολλές από αυτές που έχουν να κάνουν με την εμφάνιση του μενού σε διάφορες εφαρμογές, όπως για παράδειγμα αυτή των μηνυμάτων, καταφέρνουν τελικά να δημιουργούν ένα πολύ εντυπωσιακό περιβάλλον εργασίας που δένει απόλυτα με τον πολυτελή χαρακτήρα της συσκευής.
Το Ζ1 μπορεί εξ’αρχης να αναπαράγει κάθε μορφή αρχείου βίντεο μια δυνατότητα που λείπει από το λειτουργικό σύστημα της Google στην «αγνή» του μορφή και έστω και με τα μειονεκτήματα της οθόνης της συσκευής με δεδομένο το μέγεθος της αλλά και την απόδοση της με την χρήση της X-Reality Engine κάνουν το Ζ1 έναν ιδανικό σύντροφο σε μεγάλα ταξίδια και την θέαση ολόκληρων ταινιών.
Κάμερα
Το Ζ1 είναι η πρώτη συσκευή της Sony που κάνει χρήση κάμερας με αισθητήρα ανάλυσης των 20.7 Mpixels και υπόσχεται εντυπωσιακή απόδοση χάρη σε αυτόν. Η πράξη δυστυχώς απέχει από την θεωρία αλλά αυτό έχει να κάνει περισσότερο με τον τρόπο που λειτουργεί η εφαρμογή της κάμερας παρά με τον ίδιο τον φακό της συσκευής. Έτσι λοιπόν όταν ενεργοποιεί κάποιος την κάμερα του Ζ1 αυτή ανοίγει με προεπιλεγμένο το Superior Auto, ένα Mode λειτουργίας που αναλαμβάνει να επιλέξει μόνο του τις ιδανικές ρυθμίσεις για την λήψη φωτογραφιών όπως να αναγνωρίσει το επίπεδο φωτισμού και να ενεργοποιήσει αν χρειάζεται την λειτουργιά νυχτερινής λήψης.
Το «περίεργο» της υπόθεσης είναι ότι στο Superior Auto mode η κάμερα βγάζει φωτογραφίες ανάλυσης «μόλις» 8 Mpixels και μάλιστα σε αναλόγια 16:9 με αποτέλεσμα να μην χρησιμοποιεί το σύνολο του φακού της συσκευής. Επιπλέον το επίπεδο λεπτομέρειας που τελικά αποθηκεύεται στις φωτογραφίες είναι μικρότερο από αυτό που θα περίμενε κανείς κάτι που κάνει ακόμα περισσότερο αναγκαία την μετάβαση στην χειροκίνητη λειτουργιά της κάμερας, στην όποια είναι δυνατή και η χρήση του συνολικού μεγέθους του αισθητήρα.
Σε αυτή την περίπτωση όμως τα περίεργα δυστυχώς συνεχίζονται. Ενώ οι φωτογραφίες αποκτούν την λεπτομέρεια και την ποιότητα που υπόσχεται ο φακός της συσκευής, η απόδοση του σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού μειώνεται αισθητά με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες σε αυτές τις συνθήκες να έχουν περισσότερο θόρυβο από ότι θα έπρεπε. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα η καθημερινή χρήση της κάμερας να είναι περισσότερο πολύπλοκη από ότι θα έπρεπε. Το Superior Auto mode να είναι λιγότερο «αυτόματο» από ότι υπονοεί το όνομα του αφού είναι απαραίτητη η απενεργοποίηση του για χρήση του συνολικού εύρους του αισθητήρα της συσκευής, αλλά ταυτόχρονα ο χρήστης πρέπει να επιστρέψει σε αυτό και να θυσιάσει την λεπτομέρεια και την ποιότητα των φωτογραφιών όταν θέλει να φωτογραφίσει σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Όλα αυτά αλλάζουν στην λειτουργιά εγγραφής βίντεο αφού εκεί η κάμερα του Ζ1 λειτουργεί ακριβώς όπως περιμένει κανείς. Με το Superior Auto mode ενεργό δεν είναι δυνατόν να επιλέξει ο χρήστης την ανάλυση του βίντεο, αυτή όμως είναι της τάξης του 1080p περιορίζοντας έτσι το πρόβλημα. Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης στην χειροκίνητη ρύθμιση και αλλαγή της ανάλυσης σε κάποια μικρότερη αλλά τουλάχιστον η μετάβαση αυτή δεν είναι απαραίτητη αφού η ποιότητα των βίντεο κυμαίνεται σε κάθε περίπτωση σε υψηλά επίπεδα. Η λεπτομέρεια των αρχείων είναι εντυπωσιακή δείχνοντας έτσι τις δυνατότητες του φακού αλλά και της συσκευής γενικότερα, με την απόκριση της σε γρήγορες αλλαγές φωτισμού αλλά και την γρήγορη κίνηση να είναι άριστη.
Επεξεργαστής, μνήμη
Το Ζ1 ήταν η πρώτη συσκευή της αγοράς που χρησιμοποιεί τον SnapDragon 800 επεξεργαστή της Qualcomm. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η έκδοση που χρησιμοποιεί η Sony να είναι χρονισμένη ελάχιστα χαμηλότερα στα 2.2 GHz αντί για τα 2.3 GHz και με ελάχιστα χαμηλότερο χρονισμό και στην Adreno 330 κάρτα γραφικών. Όλα αυτά όμως δεν σημαίνουν στην πράξη ότι το Ζ1 έχει το παραμικρό πρόβλημα στην απόδοση του. Η συσκευή λειτούργει ταχύτητα χωρίς ποτέ να δείχνει ότι δυσκολεύεται να εκτελέσει ακόμα και την πιο απαιτητική εργασία. Σε συνδυασμό με τα 2GB μνήμης RAM η ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών εφαρμογών και η μετάβαση από την μια στην άλλη γίνεται χωρίς καθυστέρηση .
Ο αποθηκευτικός χώρος της συσκευής ανέρχεται σε 16GB. Περίπου 12 από αυτά είναι διαθέσιμα κατά την πρώτη ενεργοποίηση του Ζ1 με τον υπόλοιπο χώρο να καταλαμβάνεται από τις προεγκατεστήμενες εφαρμογές και το λειτουργικό σύστημα. Υπάρχει βεβαία και υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD με υποστήριξη για κάρτες έως και 64GB χωρητικότητας όποτε είναι μάλλον δύσκολο κάποιος να καταφέρει να μείνει από αποθηκευτικό χώρο στο Ζ1.
Μπαταρία
Με χωρητικότητα των 3.000mAh η μπαταρία του Ζ1 είναι σίγουρα ικανή να καλύψει τις ανάγκες ακόμα και του πιο απαιτητικού χρηστή και στην πράξη συμβαίνει ακριβώς αυτό. Το Ζ1 ακόμα και αν κάποιος είναι ιδιαίτερα «σκληρός» μαζί του και χρησιμοποιεί το σύνολο των δυνατοτήτων του θα καταφέρει να παραμείνει εν λειτουργιά για μια ολόκληρη ημέρα χωρίς κανένα πρόβλημα.
Με δεδομένα τα χαρακτηριστικά της συσκευής αυτή είναι μάλλον και η χρήση για την όποια προορίζεται το Ζ1. Σε περίπτωση που ο χρήστης είναι λιγότερο απαιτητικός στην καθημερινότητα του, με χρήση των βασικών λειτουργιών της συσκευής παραμένει ανοιχτό για περισσότερο από δύο ημέρες. Σε κάθε περίπτωση ο ιδιοκτήτης του Ζ1 δεν θα βρεθεί αντιμέτωπος με ενοχλητικές καταστάσεις όπως την ανάγκη να φορτίσει την συσκευή κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό εξασφαλίζει την απρόσκοπτη λειτουργία που περιμένει κανείς από μια συσκευή αυτής της κατηγορίας.
Συμπέρασμα
Το Ζ1 είναι ακριβώς αυτό που υπόσχεται, μια πολυτελής συσκευή με κορυφαίες δυνατότητες. Η κατασκευή του αλλά και το γραφικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η Sony δίνουν μια αίσθηση ποιοτικής και λειτουργικής συσκευής που δεν έχει κάτι να ζηλέψει από τον ανταγωνισμό της.
Η κάμερα ακολουθεί την υπόλοιπη εικόνα της συσκευής και κάνει αυτά που υπόσχεται ο αισθητήρας των 20.7 Mpixels, με μονή εξαίρεση την λειτουργιά της εφαρμογής της που μπορεί να προκαλέσει «πονοκέφαλο» με τις διαφορετικές της ρυθμίσεις. Έτσι λοιπόν το Ζ1 είναι μια απόλυτα επιτυχημένη πρόταση από την Sony που έρχεται να ικανοποιήσει αυτούς που αναζητούν μια συσκευή που καλύπτει όσο το δυνατόν καλύτερα όλες τους τις ανάγκες σε ένα εντυπωσιακό πλαίσιο έστω και αν τελικά αυτό είναι κάπως μεγαλύτερο σε μέγεθος.
Σε κάθε περίπτωση το Ζ1 θα αφήσει απόλυτα ικανοποιημένο τον κάτοχο του αφού παρότι κυκλοφορεί αρκετό καιρό πλέον στην αγορά, τα χαρακτηριστικά του δεν υπολείπονται από αυτά νεοτέρων συσκευών.
[easyreview title=”Sony Xperia Z1″ cat1title=”Μπαταρία” cat1detail=”Εξαιρετική” cat1rating=”5″ cat2title=”Οθόνη” cat2detail=”Καλή” cat2rating=”2.5″ cat3title=”Ταχύτητα” cat3detail=”Εξαιρετική” cat3rating=”4.5″ cat4title=”Μέγεθος” cat4detail=”Καλό” cat4rating=”3″ cat5title=”Σχέση τιμής/απόδοσης” cat5detail=”Πολύ Καλή” cat5rating=”3.5″ summary=”Πολύ καλό” icon=”star3″]