Εισαγωγή
Οι περισσότεροι κατασκευαστές ακολουθούν την τάση της αγοράς, η οποία τους θέλει να παρουσιάζουν μια «μίνι» ή αλλιώς μικρότερη έκδοση της εκάστοτε κορυφαίας συσκευής τους. Η Sony δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από την κατηγορία αυτή, επιλέγοντας όμως να κάνει τη διαφορά. Στην κατηγορία των «μίνι» αυτών εκδόσεων , η Sony επέλεξε να συμμετέχει με το Z1 compact. Σε αντίθεση με τον κανόνα, που θέλει τις συσκευές να είναι μικρότερες σε μέγεθος αλλά και «κατώτερες» σε τεχνικά χαρακτηριστικά, το Z1 Compact θυσιάζει μόνο το μέγεθος χωρίς παραχωρήσεις στις δυνατότητές του. Με ουσιαστική αλλαγή λοιπόν μόνο το μέγεθος της οθόνης, ώστε να μειωθεί και το συνολικό μέγεθος της συσκευής, το Ζ1 Compact διατηρεί όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και τον σχεδιασμό του μεγαλυτέρου «αδελφού» του Ζ1 .
Στο κείμενο που ακοκουθεί, θα γνωρίσουμε μαζί τη νέα αυτή πρόταση της Sony σε μια κατηγορία συσκευών που γνωρίζει ιδιαίτερη επιτυχία. Επίσης θα διαπιστώσουμε, αν η διατήρηση των δυνατοτήτων του Ζ1 και η αυξημένη τιμή πώλησης δικαιολογούν τελικά την ύπαρξη του Z1 Compact.
Σχέδιο, Mέγεθος, Bάρος
Όπως δηλώνει η ονομασία της συσκευής, αλλά και όπως ήδη αναφέραμε, ο λόγος ύπαρξης του Z1 Compact είναι το μικρότερο μέγεθός του. Σχεδιαστικά η συσκευή ακολουθεί πιστά, περισσότερο ίσως από όσο θα έπρεπε, τη «φιλοσοφία» της εταιρείας, η οποία παραμένει ίδια, με ελάχιστες παραλλαγές, εδώ και ένα χρόνο από την παρουσίαση του Xperia Z.
Σε μια ευχάριστη νότα αλλαγής πάντως, το Z1 Compact θα προσφέρεται σε αρκετά διαφορετικά χρώματα με τα δυο από αυτά να είναι λιγότερο συνηθισμένα, όπως για παράδειγμα η Lime έκδοση που έχουμε στα χεριά μας.
Το Z1 Compact είναι μια όντως μικρότερη συσκευή από ότι έχουμε όλοι μας συνηθίσει με δεδομένα και τα εντυπωσιακά του τεχνικά χαρακτηριστικά. Με διαστάσεις που συναντά κάνεις σε συσκευές αρκετά χαμηλότερου κόστους, η διάφορα στην εμπειρία χρήσης είναι στην πράξη αρκετά ενδιαφέρουσα. Η συσκευή μεταφέρεται με ιδιαίτερη ευκολία, σε σύγκριση με το «μεγάλο» της αδελφό το Xperia Z1 και το μειωμένο της βάρος βοήθα στο να μη γίνεται αντιληπτή, όταν βρίσκεται μέσα σε κάποια τσέπη. Μοναδικό παράπονο είναι το σχετικά μεγάλο πάχος σε σύγκριση με τις αντίστοιχες προτάσεις της κατηγορίας μεγέθους του, το οποίο όμως δικαιολογείται από την αυξημένη σε χωρητικότητα μπαταρία του.
Εδώ και κάποια χρόνια πλέον είναι σχεδόν δεδομένο, ότι οι συσκευές του είδους «πρέπει» να είναι μεγάλες ώστε να φιλοξενούν μια αντίστοιχα μεγάλη οθόνη. Το Z1 Compact θυσιάζοντας το μέγεθος της οθόνης του αλλά μόνο αυτό, μας έκανε να ξεχάσουμε πως είναι να κουβαλάς μαζί σου μια συσκευή σαν το Z1 ή κάποια πρόταση άλλου κατασκευαστή, για να μπορείς να έχεις διαθέσιμο ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η τεχνολογία. Δεν θα πρέπει να παραλείψουμε βέβαια, πως το Z1 Compact διατηρεί την «αντοχή» σε νερό των μεγαλυτέρων συσκευών της εταιρείας, κάνοντας ακόμα πιο «αξιοθαύμαστο» σαν γεγονός, το ότι η Sony κατάφερε να μεταφέρει το σύνολο των χαρακτηριστικών σε ένα μικρότερου μεγέθους πακέτο.
Οθόνη
Για να γίνει λοιπόν δυνατή η μείωση του μεγέθους σε αυτό τον βαθμό ήταν απαραίτητο να μικρύνει σε διαγώνιο η οθόνη του Z1, ώστε να δημιουργηθεί μια ιδίων δυνατοτήτων συσκευή σε μικρότερο μέγεθος. Έτσι το Z1 Compact «περιορίζεται» σε μια οθόνη 4.3 ιντσών, της οποίας η ανάλυση είναι επίσης μειωμένη στα 1280×720 pixels. Για να είμαστε απόλυτα δίκαιοι με τη συσκευή, είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, τεχνικά αδύνατο να κατασκευάσει κάποιος μια οθόνη 1920×1080 pixels σε αυτή τη μικρότερη διάσταση κρατώντας και το κόστος σε λογικά επίπεδα. Η μείωση αυτή στην ανάλυσή της δεν γίνεται άμεσα αντιληπτή, αφού χάρη στη μικρότερη διαγώνιο, η ποιότητα και η λεπτομέρειά της παραμένουν σε επίπεδα σαφώς πάνω από το μέσο ορό.
Σε ό,τι έχει να κάνει με την απόδοση, η οθόνη του Z1 Compact ξεφεύγει για πρώτη φορά από την παράδοση της εταιρείας, που ήθελε τις οθόνες των κορυφαίων συσκευών της να υπολείπονται σε όλους τους τομείς σε σχέση με τον ανταγωνισμό τους. Προσφέρει εντυπωσιακή χρωματική απόδοση που πρέπει να παραδεχτούμε ότι μας είχε λείψει στις τελευταίες συσκευές της εταιρείας. Ταυτόχρονα έχει εντυπωσιακά μεγάλες γωνίες θέασης, χωρίς να αλλοιώνεται η εμφάνισή της.
Ο φωτισμός της τώρα είναι ιδιαίτερα ισχυρός, προσφέρει άνετη και χωρίς προβλήματα χρήση ακόμα και κάτω από έντονο ηλιακό φως. Μάλιστα μέσα στα πλαίσια της συνολικής της βελτίωσης σε σχέση με το παρελθόν, η αυξημένη φωτεινότητα δεν αλλοιώνει τα χρώματα που εμφανίζει η οθόνη. Ακόμα και στη μέγιστη ρύθμιση του φωτισμού της, παραμένει εντυπωσιακή.
Λειτουργικό σύστημα
Στο χρονικό διάστημα που είχαμε στα χεριά μας το Z1 Compact, έγινε διαθέσιμη προς δόκιμη η 4.4.2 Kit Kat έκδοση του Android. Με δεδομένο ότι μέχρι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει στην αγορά κάποια άλλη συσκευή της εταιρείας που να «τρέχει» τη συγκεκριμένη έκδοση, θεωρήσαμε πως είναι μάλλον πιο ενδιαφέρον να περιγράψουμε τις αλλαγές που αυτή έχει.
Η βασική δομή του μενού του Z1 Compact παραμένει ακριβώς η ιδία με το παρελθόν, όμως η νέα έκδοση έρχεται με συγκεκριμένες σχεδιαστικές και λειτουργικές αλλαγές. Η επιλογή οργάνωσης του μενού αλφαβητικά ή με τη σειρά που έχουν εγκατασταθεί οι εφαρμογές ή με τη συχνότητα χρήσης τους, συνεχίζει να υπάρχει και να συνδυάζεται με τη δυνατότητα δημιουργίας φακέλων.
Η οθόνη ειδοποιήσεων που εμφανίζεται σύροντας την οθόνη προς τα κάτω, είναι χωρισμένη σε δυο «καρτέλες». Η πρώτη από αυτές παρουσιάζει τις τρέχουσες ειδοποιήσεις όπως μηνύματα, αναπάντητες κλήσεις κλπ. Επίσης είναι πλέον δυνατή η αυτόματη διαγραφή των ειδοποιήσεων όταν ο χρήστης ανοίξει τη συγκεκριμένη καρτέλα. Η δεύτερη καρτέλα περιέχει τις συντομεύσεις για τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες ρυθμίσεις και επιλογές. Μάλιστα η λίστα είναι παραμετροποιήσιμη και μπορεί να περιέχει συνολικά ένα αρκετά μεγάλο αριθμό επιλογών.
Η εφαρμογή αναπαραγωγής βίντεο με την ονομασία «ταινίες», δεν έχει υποστεί κάποια λειτουργική αλλαγή και συνεχίζει να υποστηρίζει την αναπαραγωγή αρχείων κάθε μορφής αλλά και ανάλυσης. Μπορεί η οθόνη του Ζ1 Compact να διαθέτει ανάλυση 720p αυτό όμως δεν το εμποδίζει να αναπαράγει αρχεία ανάλυσης 1080p χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.
Το ίδιο ισχύει και για την εφαρμογή προβολής φωτογραφιών με την ονομασία «Άλμπουμ», που διατηρεί τον όμορφο σχεδιασμό αλλά και την πλήρη λειτουργικότητα των προηγούμενων εκδόσεών της.
Τα εφέ μετάβασης μεταξύ οθονών έχουν επίσης αλλάξει, με κάποια από αυτά να έχουν γίνει πιο «σταδιακά», κάτι που όμως μερικές φορές είναι εύκολο να παρεξηγηθεί σαν καθυστέρηση της συσκευής. Στην οθόνη κλειδώματος το animation που εμφανίζεται κατά την κύλιση για το ξεκλείδωμα της συσκευής έχει αλλάξει. Πλέον ο διαχωρισμός σε «λωρίδες» αντικαταστάθηκε από ένα «κύμα» που ακολουθεί το δάχτυλο κατά τη διάρκεια του ξεκλειδώματος.
Με δεδομένο ότι η Sony, όπως και οι περισσότεροι κατασκευαστές παραμετροποιούν αρκετά τη στάνταρ εμφάνιση του λειτουργικού της Google, οι σχεδιαστικές αλλαγές που αυτή κάνει σε κάθε νέα έκδοση, τις περισσότερες φορές δεν «φτάνουν» στις υπόλοιπες συσκευές. Έτσι και το Z1 Compact σε καθημερινή χρήση δεν δείχνει με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο ότι έχει αναβαθμιστεί από την 4.3 στην 4.4.2 έκδοση του Android. Για να είμαστε ειλικρινείς, περιμέναμε περισσότερες και σημαντικότερες αλλαγές, αλλά και προσθήκες στη νέα έκδοση. Η Sony όμως έχει ήδη βελτιώσει σημαντικά τις περισσότερες από τις εφαρμογές και δυνατότητες του Android σε τέτοιο βαθμό, που κάθε μικρή επιπλέον προσθήκη δεν αλλάζει την άριστη εμπειρία χρήσης.
Κάμερα
Ο αισθητήρας ανάλυσης 20.7 Mpixels του Xperia Z1 έχει μεταφερθεί αυτούσιος στο Z1 Compact κάνοντας τη συσκευή τον αδιαμφισβήτητο «βασιλιά» στην κατηγορία της. Η εφαρμογή της κάμερας δυστυχώς διατηρεί τα μειονεκτήματα αυτής του Ζ1, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η χρήση της χειροκίνητης ρύθμισης, ώστε να μπορεί ο χρήστης να εκμεταλλευτεί το σύνολο της ανάλυσης του αισθητήρα.
Στην αυτόματη ρύθμιση το Z1 Compact συνεχίζει να βγάζει φωτογραφίες ανάλυσης μόλις 8 Mpixels, η ποιότητα των οποίων είναι σαφώς μειωμένη από το θεωρητικό μέγιστο της κάμερας. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού είναι απαραίτητη η χρήση της αυτόματης λειτουργίας, αφού μόνο σε αυτή είναι δυνατή η ενεργοποίηση του Night Mode, ώστε να μπορεί να «δει» η κάμερα το θέμα της φωτογραφίας. Το επίπεδο του θορύβου, προς έκπληξη μας, καταφέρνει να παραμένει σε χαμηλότερο επίπεδο από αυτό του Ζ1 δείχνοντας ότι η Sony βελτίωσε ακόμα περισσότερο την απόδοση της.
Στη χειροκίνητη ρύθμιση, όπου και είναι δυνατή η χρήση του συνόλου του αισθητήρα, το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό για μια συσκευή αυτής της κατηγορίας, με τις φωτογραφίες να διαθέτουν άριστη λεπτομέρεια και χρωματική πιστότητα σε σύγκριση με αυτό που βλέπει ο ίδιος ο χρήστης.
Η εγγραφή βίντεο εκμεταλλεύεται άριστα το ισχυρότατο hardware της συσκευής και μπορεί να καταγράψει αρχεία ανάλυσης 1080p με εντυπωσιακή λεπτομέρεια και χρώματα. Μάλιστα και εδώ τα επίπεδα του θορύβου σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού είναι αισθητά μειωμένα σε σχέση με τον μεγάλο αδελφό του, δημιουργώντας απόλυτα ικανοποιητικά τελικά αρχεία. Η ανταπόκριση της κάμερας στη γρήγορη κίνηση και την αλλαγή φωτισμού είναι ακαριαία. Συνολικά η κάμερα του Z1 Compact είναι κορυφαία στην απόδοσή της και θυμίζει για άλλη μια φορά, ότι δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική παραχώρηση στα χαρακτηριστικά της συσκευής με σκοπό να μειωθεί το μέγεθος.
Επεξεργαστής μνήμη
Το Z1 Compact διατηρεί τον Snapdragon 800 επεξεργαστή του Ζ1 με τους τέσσερις Krait 400 πυρήνες του, χρονισμένους ελαφρώς χαμηλότερα από το μέγιστο , στα 2.15 GHz. Σε συνδυασμό με την Adreno 330 κάρτα γραφικών και τα 2GB μνήμης, η απόδοση της συσκευής είναι εντυπωσιακή από κάθε άποψη και σε κάθε σενάριο χρήσης. Μάλιστα με δεδομένη τη χαμηλότερη ανάλυση της οθόνης, η κάρτα γραφικών έχει σαφώς ευκολότερο έργο να εκτελέσει, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο και στην κατανάλωση ρεύματος. Η εκκίνηση κάθε εφαρμογής, ακόμα και των πιο απαιτητικών από αυτές, γίνεται χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση με το Z1 Compact να δείχνει, ότι δεν υπάρχει τρόπος να το κάνεις να «δυσκολευτεί» να αποδώσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του.
Ο αποθηκευτικός χώρος του Z1 Compact ανέρχεται σε 16GB μνήμης και αυτή είναι και η μονή διαθέσιμη έκδοση, αφού δεν υπάρχει σε αυτή τη συσκευή η «φτωχή» έκδοση με μόλις 8GB μνήμης, που υπάρχει σε πολλές ανταγωνιστικές προτάσεις. Από αυτά περίπου 12GB είναι διαθέσιμα στο χρήστη, με τα υπόλοιπα να καταλαμβάνονται από το λειτουργικό σύστημα και τις εφαρμογές της συσκευής. Ο χώρος αυτός μπορεί να επεκταθεί με τη χρήση καρτών μνήμης τύπου MicroSD, με την Sony να αναφέρει πως υποστηρίζονται κάρτες με χωρητικότητα έως και 64GB.
Μπαταρία
Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματα των περισσότερων Smartphones της Sony είναι η καλή διαχείριση ενέργειας που έχει σαν αποτέλεσμα να προσφέρουν αυξημένους σε σχέση με τον ανταγωνισμό τους χρόνους αναμονής. Το Z1 Compact ακολουθώντας αυτή την παράδοση καταφέρνει να εντυπωσιάζει με τους χρόνους αναμονής αλλα και λειτουργίας του. Σε αυτό βοηθά σίγουρα η αυξημένη για την κατηγορία τουχωρητικότητα των 2.100 mAh, αλλα και η μικρότερων διαστάσεων και ανάλυσης οθόνη του. Ακόμα και σε συνθήκες ιδιαίτερα απαιτητικής χρήσης, η συσκευή παραμένει εν λειτουργία για μια ολόκληρη μέρα χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα. Σε πιο…”φυσιολογικές” συνθήκες το Z1 Compact θα μείνει ανοιχτό για περισσότερο απο δύο ημέρες. Με δεδομένο οτι το υπόλοιπο hardware της συσκευής είναι το ίδιο ικανό με πολλές κορυφαίες συσκευες, ανεξαρτήτως κατασκευαστή οι συγκεκριμενοί χρόνοι λειτουργίας ειναι απόλυτα ικανοποιητικοί.
Συμπέρασμα
Η Sony θέλει να τοποθετήσει το Z1 Compact απέναντι στον ανταγωνισμό των «mini» εκδόσεων των κορυφαίων συσκευών των υπολοίπων κατασκευαστών και με δεδομένο το αποτέλεσμα έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει. Το Z1 Compact είναι μια συσκευή που δε θυσιάζει κανένα από τα προτερήματα του μεγαλυτέρου αδελφού της Ζ1, ενώ καταφέρνει υπό συνθήκες, να είναι και πιο «βολικό» σε καθημερινή χρήση χάρη στο μειωμένο συνολικό του μέγεθος. Σε αντίθεση λοιπόν με ότι μας έχει «συνηθίσει» η συγκεκριμένη κατηγορία, η συσκευή είναι ένα ικανότατο σύνολο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ακόμα και του πιο απαιτητικού χρηστή.
Η πράξη όμως είναι λίγο διαφορετική και αυτό οφείλεται στην τιμή πώλησης της συσκευής. Όπως είναι αναμενόμενο, τα κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά και η κατασκευή της δημιουργούν ένα σύνολο που έχει σαφώς αυξημένο κόστος παράγωγης και αντιστοίχως αυξημένη τιμή πώλησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το Z1 Compact να μην είναι άμεσα συγκρίσιμο με τις “mini” εκδόσεις άλλων κατασκευαστών, αφού είναι σημαντικά ακριβότερο από αυτές, με τη διαφορά σε κάποιες περιπτώσεις να πλησιάζει το διπλάσιο της τιμής. Έτσι η συσκευή καταφέρνει μάλλον να δημιουργήσει μια καινούρια κατηγορία συσκευών, που θυσιάζουν μόνο το μέγεθος της οθόνης τους, ώστε να προσφέρουν ένα μικρότερο σε μέγεθος σύνολο. Το εάν αυτή η κατηγορία στο μέλλον θα αποκτήσει και αλλά μέλη, είναι κάτι που μένει να το δούμε στην πράξη. Πιθανότατα θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την επιτυχία που θα έχει το Z1 compact στην αγορά. Η επιτυχία αυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί δεδομένη, με βάση το τι προσφέρει η συσκευή. Μένει μόνο να δούμε εάν οι υποψήφιοι αγοραστές είναι διατιθέμενοι να ξοδέψουν τα χρήματα που απαιτούνται ή αν τελικά το μικρό της μέγεθος είναι αποτρεπτικός παράγοντας σε αυτό το κόστος.
[easyreview title=”Sony Z1 Compact” cat1title=”Μπαταρία” cat1detail=”Εξαιρετική” cat1rating=”4.5″ cat2title=”Οθόνη” cat2detail=”Πολύ Καλή” cat2rating=”4″ cat3title=”Ταχύτητα” cat3detail=”Εξαιρετική” cat3rating=”4.5″ cat4title=”Μέγεθος” cat4detail=”Πολύ καλό” cat4rating=”4″ cat5title=”Σχέση τιμής απόδοσης” cat5detail=”Καλή” cat5rating=”3″ summary=”Πολύ καλό” icon=”star3″]
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας