Η πολιτική της Samsung στην αγορά των Tablet είναι πλέον δεδομένη και μάλλον επιτυχημένη. Η εταιρεία έχει μια πρόταση για κάθε ανάγκη, πολλές φορές μάλιστα σε σημείο υπερβολής με τουλάχιστον ένα Tablet σε κάθε κατηγορία τιμής. Η σειρά Note περιλαμβάνεται στην κορυφαία κατηγορία των Tablet της Samsung και με αυτήν την πρότασή της θα γνωριστούμε στην παρουσίαση που ακολουθεί. Το Note 10.1 λοιπόν αντικαταστάθηκε από το… Note 10.1! Η πολιτική της εταιρείας να χρησιμοποιεί σε κάθε Tablet ονομασία που περιέχει και τη διαγώνιο της οθόνης του δεν της άφησε πολλά περιθώρια αλλαγών. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η νέα έκδοση να ονομαστεί και πάλι Note 10.1 αλλά με την προσθήκη της περιγραφής 2014 Edition. Με την πλήρη ονομασία του να είναι «Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition», είναι μάλλον απίθανο να αναφερθεί έτσι κάνεις σε αυτό, γι’ αυτό και εμείς στο κείμενο που ακολουθεί θα χρησιμοποιούμε την «λογική» ονομασία Note 10.1.
Σχέδιο, Μέγεθος, Βάρος
Παραμένοντας «ενοχλητικά» πιστή στην παράδοση που θέλει τις κορυφαίες συσκευές της να μοιράζονται σχεδιαστικά μια συγκεκριμένη φιλοσοφία σε κάθε τους γενιά, το Note 10.1 δυστυχώς μοιάζει περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε με το… Note 3.
Αν έχει ένα θετικό η επιμονή αυτή, στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι η χρήση στο πίσω μέρος του Note 10.1 του ίδιου υλικού κατασκευής με το καπάκι μπαταρίας του Note 3. Αν σε εκείνο η αίσθηση της αφής ήταν ενδιαφέρουσα και όχι συνηθισμένη, στο Note 10.1 καταφέρνει να είναι και χρήσιμη. Αυτό οφείλεται στο ότι το συγκεκριμένο υλικό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο να μην γλιστράει από το χέρι, στοιχείο ιδιαίτερα χρήσιμο σε ένα Tablet τέτοιου μεγέθους αλλά και τέτοιου κόστους.
Οι συνολικές διαστάσεις του Note 10.1 είναι όσο περιορισμένες του επιτρέπει η διαγώνιος της οθόνης του. Το πλαίσιο γύρω από αυτή είναι όσο ακριβώς χρειάζεται, ώστε να μπορούν να «ακουμπάνε» σε αυτό οι αντίχειρες του χρήστη χωρίς να πιέζουν την οθόνη. Το βάρος του τώρα θα μπορούσε να είναι λιγότερο, με τον ανταγωνισμό να έχει κάνει πολύ καλά βήματα σε αυτόν τον τομέα. Αυτό δεν σημαίνει πως το Note 10.1 είναι κουραστικό όταν το κρατά κάνεις με τα δυο χέρια, αντιθέτως το βάρος του είναι πολύ σωστά «μοιρασμένο». Η χρήση με το ένα χέρι, κάτι έτσι και αλλιώς δύσκολο σε Tablet των 10 ιντσών, είναι κουραστική και όχι βολική για παρατεταμένη χρήση.
Το ενοχλητικό σε αυτή την περίπτωση όμως είναι ότι το Note 10.1 σε μια μάλλον ανεξήγητη αλλαγή σχεδιαστικής λογικής, διαθέτει ένα φυσικό πλήκτρο και δυο πλήκτρα αφής κάτω από την οθόνη του για την πλοήγηση στο μενού του. Τα εικονικά πλήκτρα στην οθόνη απουσιάζουν πλέον και αυτή η διάταξη δυστυχώς δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ευχρηστίας.
Με το μέγεθος ενός φυσιολογικού χεριού να είναι μικρότερο από τις διαστάσεις του Tablet, για την πίεση των πλήκτρων πρέπει ο χρήστης να το «αφήσει» από τη μια πλευρά για να φτάσει το πλήκτρο με το χέρι. Αυτό σημαίνει ότι πολύ συχνά, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, καταλήγει κάνεις να το χρησιμοποιεί με ένα χέρι, ένα Tablet που εκτός των άλλων κοστίζει πολλά λεφτά για να είναι τόσο συχνό φαινόμενο να το κρατά κανείς έτσι… επικίνδυνα.
Με δεδομένο ότι το Tablet ανήκει στη σειρά συσκευών Note της εταιρείας, διαθέτει και την γραφίδα σήμα κατατεθέν των συσκευών αυτών.
Η συγκεκριμένη γραφίδα για να χρησιμοποιηθεί όπως είναι φυσιολογικό πρέπει η συσκευή να ακουμπά κάπου, αφού ειδικά σε αυτή την περίπτωση, για να υπάρχει και η ακρίβεια που απαιτείται, δεν είναι δυνατόν να την κρατά κάποιος με ένα χέρι.
Οθόνη
Ο σημαντικότερος τομέας στον όποιο βελτιώθηκε σημαντικά η νέα έκδοση του Note 10.1 είναι αυτός της οθόνης του. Εκεί που το προηγούμενο μοντέλο χρησιμοποιούσε μια οθόνη ανάλυσης 1280×800 pixels, την εποχή που ήδη ήταν διαθέσιμες ανταγωνιστικές προτάσεις με οθόνες 1920×1200 pixels, η νέα έκδοση έρχεται να αφήσει τον ανταγωνισμό να… απορεί. Με ανάλυση 2560×1600 pixels η οθόνη του Note 10.1 διαθέτει μέχρι και σήμερα, αρκετούς μήνες μετά την παρουσίαση του, τη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση σε οθόνη οποιουδήποτε Tablet (με τη διαφορά να είναι σημαντική ακόμα και από τις οθόνες των iPad της Apple).
Το Nexus 10 της Google που επίσης ήταν κατασκευασμένο από την Samsung, διέθετε οθόνη ίδιας ανάλυσης, αυτή του Note 10.1 όμως είναι σαφώς βελτιωμένη σε όλους τους τομείς. Η χρωματική της απόδοση είναι εντυπωσιακή από κάθε άποψη πλησιάζοντας αυτή των SUPER AMOLED οθονών της εταιρείας. Οι γωνίες θέασης είναι απόλυτα ικανοποιητικές. Αυτό επιτρέπει άριστη θέαση από δύο ή περισσότερους ανθρώπους ταυτόχρονα, ένα όχι σπάνιο σενάριο χρήσης για Tablet των 10 ιντσών. Η όποια χρωματική αλλοίωση γίνεται εμφανής μόνο κάτω από υπερβολικά μεγάλη γωνία.
Ο φωτισμός της είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό στο όποιο η απόδοσή της θα μπορούσε να είναι καλύτερη, χωρίς όμως να δημιουργεί πρόβλημα. Με αυτόν ρυθμισμένο σε κάποιο υψηλότερο του φυσιολογικού επιπέδου, η αντανάκλαση γίνεται εμφανής και επηρεάζει την απόδοση, ειδικά σε θέαση υπό γωνία. Αυτό δε σημαίνει πως η οθόνη αρχίζει να γίνεται ενοχλητική, σε κάθε περίπτωση όμως θα μπορούσε να είναι πιο προσεγμένη σε αυτόν τον τομέα.
Συνολικά, με ένα Pixel density κοντά στα 300 pixels ανά ίντσα, η οθόνη του Note 10.1 προσφέρει ποιότητα απεικόνισης εφάμιλλη με αυτή πολλών κινητών της αγοράς. Με δεδομένη τη μεγάλη διάφορα στη διαγώνιο, η χρήση της από την Samsung μόνο σαν θετικό στοιχείο μπορεί να χαρακτηριστεί.
Λειτουργικό σύστημα
Το γραφικό περιβάλλον που έχει σχεδιάσει και δημιουργήσει η Samsung για τις συσκευές της σειράς Galaxy S και Galaxy Note έχει μεταφερθεί σχεδόν χωρίς καμία αλλαγή και στο Note 10.1. Δυστυχώς όμως η εταιρεία δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να εκμεταλλευτεί την υψηλής ανάλυσης οθόνη του Tablet και να το προσαρμόσει σε αυτή, με εξαίρεση μόνο συγκεκριμένες εφαρμογές.
Αυτό σημαίνει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το Note 10.1 παρουσιάζει απλά τα πάντα σε μεγάλα εικονίδια, αλλοιώνοντας σημαντικά την εμπειρία χρήσης. Σε αυτή την ανάλυση είναι δυνατόν να παρουσιάζονται ταυτόχρονα πολλά περισσότερα γραφικά στοιχεία αλλά και πληροφορίες, κάτι που δυστυχώς στην περίπτωση του Note 10.1 δεν συμβαίνει.
Για παράδειγμα, το μενού συνεχίζει να εμφανίζεται σε λίστα των 5×5 εικονιδίων, τη στιγμή που σε αυτή την ανάλυση θα μπορούσε εύκολα να “χωρέσει” τουλάχιστον άλλες δύο σειρές σε οριζόντια διάταξη, παρουσιάζοντας έτσι περισσότερα στοιχεία στον χρήστη του.
Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούν την γραφίδα του, ευτυχώς αποτελούν μια ευχάριστη εξαίρεση και όταν τις χρησιμοποιεί κανείς απολαμβάνει πραγματικά και την οθόνη του, αλλά και τον τρόπο που αυτή λειτουργεί. Το Sketchbook for Galaxy έχει μεταφερθεί αυτούσιο από το Note 3 και η χρήση του στην οθόνη του Tablet είναι μια πραγματική… απόλαυση. Σε αυτό βοηθά ιδιαίτερα η ακρίβεια λειτουργίας της γραφίδας που και εδώ μπορεί να αναγνωρίσει την πίεση που ασκεί ο χρήστης στην οθόνη.
Το S-Note, η εφαρμογή δημιουργίας σημειώσεων που χρησιμοποιεί άριστα τη γραφίδα, σε οθόνη 10 ιντσών προσφέρει εντυπωσιακή ευκολία χρήσης.
Ο Chrome με τη σειρά του λειτουργεί άψογα σε αυτή την ανάλυση και η προβολή ιστοσελίδων είναι μια πραγματικά απολαυστική εμπειρία. Η μετακίνηση μέσα σε κάθε σελίδα γίνεται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, χάρη στο ισχυρό Hardware του Note 10.1. Ακόμα και η εναλλαγή ανάμεσα σε πολλές ανοιχτές «καρτέλες» πραγματοποιείται χωρίς καθυστερήσεις.
H “Συλλογή” δεν εκμεταλλεύεται δυστυχώς την οθόνη σε ό,τι έχει να κάνει με τον σχεδιασμό της, αφού θα μπορούσε για παράδειγμα να προβάλει ταυτόχρονα μεγάλο αριθμό μικρογραφιών. Η προβολή κάθε εικόνας είναι μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Ο τρόπος με τον οποίο εμφανίζονται σε τόσο υψηλή ανάλυση είναι εντυπωσιακός και η χρωματική απεικόνιση της οθόνης συμβάλει στη δημιουργία μιας εμπειρίας, που δεν μπορεί να συναντήσει κανείς σε οποιοδήποτε άλλο Tablet. Δεν ήταν λίγες οι φορές που πραγματικά θαυμάσαμε τον τρόπο που εμφανίζεται μια εικόνα στην οθόνη του Note 10.1.
Στα βίντεο τώρα, για άλλη μια φορά αφού «αγνοήσει» κάνεις την εμφάνιση της εφαρμογής, θα καταφέρει να θαυμάσει τις δυνατότητες της οθόνης. Εδώ πρέπει να αναφέρουμε ότι το Tablet μπορεί να αναπαράγει χωρίς κανένα πρόβλημα αρχεία ανάλυσης 2160p, κάτι που η Samsung δεν αναφέρει στα χαρακτηριστικά του. Το Note 10.1 είναι επίσης από τις λίγες συσκευές της αγοράς, στην οθόνη του οποίου τα βίντεο ανάλυσης 1080p μπορούν να εμφανίσουν ατέλειες στην εικόνα τους. Αυτό συμβαίνει φυσικά, γιατί το Tablet «αναγκάζεται» να τα προσαρμόσει στην κατά πολύ μεγαλύτερη ανάλυση της οθόνης του. Σαν μια συσκευή κατασκευασμένη από την Samsung , υποστηρίζει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς εικόνας και ήχου σε σχεδόν όλες τις κοινά χρησιμοποιούμενες μορφές βίντεο.
Στο σύνολό του δυστυχώς, το λειτουργικό σύστημα θυμίζει περισσότερο από όσο θα έπρεπε κινητό της εταιρείας, χωρίς να εκμεταλλεύεται ιδιαίτερα ούτε το μέγεθος αλλά ούτε και την ανάλυση της οθόνης του. Οι εφαρμογές πολυμέσων αποτελούν εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα και μέχρι ένα σημείο δικαιολογούν και την ίδια την ύπαρξη της οθόνης. Το Note 10.1 «τρέχει» αυτή την στιγμή την 4.3 έκδοση του Android, με δεδομένο όμως ότι η Samsung έχει ήδη αρχίσει να αναβαθμίζει τις κορυφαίες της προτάσεις στην 4.4.2 kitkat, είναι βέβαιο ότι σύντομα θα γίνει διαθέσιμη η αναβάθμιση και γι’ αυτό.
Κάμερα
Η λήψη φωτογραφιών και βίντεο με ένα Tablet αυτών των διαστάσεων παραμένει μια ασυνήθιστη διαδικασία, κάτι που μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη συσκευή διαθέσιμη θα κάνει ο χρήστης του Note 10.1. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις η Samsung έχει τοποθετήσει μια κάμερα των 8 mega pixels, η απόδοση της οποίας είναι ικανοποιητική για τις περιστάσεις εκείνες κατά τις οποίες είναι απαραίτητη η χρήση της.
Η εφαρμογή της κάμερας έχει ακριβώς τον ίδιο σχεδιασμό με αυτή των κινητών τηλεφώνων της εταιρείας, απλά εμφανίζεται σε μεγαλύτερες διαστάσεις.
Θα πρέπει εδώ να αναφέρουμε ένα «περίεργο» χαρακτηριστικό της εφαρμογής που τυχόν θα επηρεάσει τον χρήση του Tablet κατά τη χρήση της. Με δεδομένη την υψηλή ανάλυση της οθόνης, η προεπισκόπηση παρουσιάζεται με μειωμένη ποιότητα. Θα ήταν αδύνατο να χρησιμοποιεί τα 2560×1600 pixels της οθόνης, καθώς αυτό θα καθυστερούσε σημαντικά τον ρυθμό ανανέωσης της εικόνας.
Η διάφορα είναι ότι αυτή η παρουσίαση με μειωμένη ποιότητα κάνει τον χρηστή του Tablet να θεωρεί ότι αυτή είναι και η ποιότητα της εικόνας που θα αποθηκευτεί σαν φωτογραφία, κάτι που στην πράξη δεν ισχύει. Το τελικό αποτέλεσμα έχει την ποιότητα που επιτρέπει η ίδια η κάμερα και είναι σαφώς καλύτερο από αυτό που παρουσιάζεται στην οθόνη κατά τη λήψη της.
Αυτή η «περίεργη» κατάσταση λειτουργίας απαιτεί κάποια εξοικείωση μαζί της, έτσι και αλλιώς όμως είναι δύσκολο να χρησιμοποιεί κάποιος συχνά το Note 10.1 για λήψη φωτογραφιών.
Η ποιότητα τους κυμαίνεται σε απόλυτα αποδεκτά επίπεδα, αρκετά υψηλότερα από όσο θα περίμενε κανείς από ένα Tablet. Η χρωματική τους πιστότητα είναι αρκετά καλή, με ικανοποιητικά επίπεδα λεπτομέρειας. Σε συνθήκες χαμηλότερου φωτισμού, ακολουθώντας την «πολιτική» της Samsung, οι φωτογραφίες έχουν ελάχιστο θόρυβο, θυσιάζοντας όμως μεγάλο μέρος της ποιότητας και της λεπτομέρειάς τους.
Η εγγραφή βίντεο εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ιδιαίτερα ισχυρό Hardware του Note 10.1 και προσφέρει τη δυνατότητα εγγραφής αρχείων 1080p, με 60 καρέ το δευτερόλεπτο. Η ποιότητα τους είναι εντυπωσιακή, παραμένοντας και εδώ αρκετά υψηλότερη από το μέσο ορό για ένα Tablet. Η ανταπόκριση στη γρήγορη κίνηση και τις αλλαγές φωτισμού είναι ακαριαία και τα αρχεία περιέχουν εντυπωσιακή λεπτομέρεια. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, ακολουθείται πιστά η λογική της λήψης φωτογραφιών και ο θόρυβος κάνει αισθητή την… απουσία του μαζί με ένα σημαντικό ποσοστό λεπτομέρειας.
Σε ένα Tablet, πολλές φορές έχει μεγαλύτερη σημασία το ποσό «καλή» είναι η μπροστινή του κάμερα, αφού αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε είδους επικοινωνία που περιλαμβάνει εικόνα και βίντεο. Το Note 10.1 διαθέτει λοιπόν ακριβώς πάνω από την οθόνη του μια κάμερα ανάλυσης «μόλις» 2 Mpixels, αλλά με αρκετά καλή απόδοση και ποιότητα. Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει έχουν σαφώς μειωμένη λεπτομέρεια και μέγεθος, αφού αυτά περιορίζονται από το μέγεθος του αισθητήρα της, παραμένουν όμως σε αποδεκτά επίπεδα. Το ίδιο ισχύει και για την εγγραφή βίντεο, τα όποια και εδώ είναι ανάλυσης 1080p με λεπτομέρεια και ποιότητα ανάλογη των φωτογραφιών.
Επεξεργαστής, μνήμη
Το Note 10.1 είναι η πρώτη συσκευή της Samsung που κάνει τον γράφοντα τόσο «ευτυχισμένο» με την ύπαρξή της. Αυτό οφείλεται στο γεγονός πως είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας η έκδοση που βασίζεται στον κατασκευασμένο από την Samsung Exynos 5420 επεξεργαστή.
Δυστυχώς όμως αυτός διατίθεται στην έκδοση με WiFi μόνο, ο οποίος χρήζει ξεχωριστής αναφοράς. Στα χέρια μας, για τη συγκεκριμένη παρουσίαση, είχαμε την έκδοση με δυνατότητα σύνδεσης σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, με υποστήριξη και για LTE ή αλλιώς 4G. Η έκδοση αυτή βασίζεται στον Snapdragon 800 επεξεργαστή της Qualcomm, όπως άλλωστε και οι περισσότερες συσκευές της αγοράς σε αυτή την κατηγορία. Το συγκεκριμένο ολοκληρωμένο διαθέτει 4 πυρήνες αρχιτεκτονικής Krait 400 χρονισμένους στη μέγιστη δυνατή συχνότητα των 2.3 GHz.
Το ενδιαφέρον στοιχείο όμως είναι η κάρτα γραφικών του, συγκεκριμένα η Adreno 330 και πως αυτή καταφέρνει να διαχειριστεί την οθόνη υψηλής ανάλυσης του Note 10.1. Συμφώνα με την Qualcomm η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών έχει σαν μέγιστη υποστηριζόμενη ανάλυση αυτήν ακριβώς του Note 10.1 και στην πράξη η απόδοσή της είναι εντυπωσιακή.
Ενώ αρχικά περιμέναμε ότι η απόδοση θα είναι μειωμένη σε σύγκριση με τις συσκευές που διαθέτουν 1080p οθόνη, το Tablet κατάφερε να μας διαψεύσει. Ακόμα και σε αυτή την ιδιαίτερα υψηλή ανάλυση, η Adreno 330 καταφέρνει να αποδίδει «σχεδόν» το ίδιο, με τη μείωση στην απόδοσή της να εμφανίζεται μόνο σε ιδιαίτερα απαιτητικά σε γραφικά παιχνίδια. Με δεδομένο όμως ότι τα 2560×1600 pixels είναι μια ανάλυση μεγαλύτερη από τον μέσο όρο αυτής ενός υπολογιστή, η μείωσή της αυτή δεν μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα.
Η συνολική απόδοση του Note 10.1 είναι αυτή ακριβώς που περιμένει κάποιος από το συγκεκριμένο επεξεργαστή. Η εκκίνηση των εφαρμογών γίνεται χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση, ακόμα και στις πιο απαιτητικές από αυτές και η πλοήγηση σε απαιτητικές σελίδες πραγματοποιείται χωρίς καθυστερήσεις και κολλήματα.
Ακολουθώντας και εδώ πιστά τα βήματα του Note 3, το Tablet διαθέτει 3GΒ μνήμης RAM που συμβάλουν ιδιαίτερα στην εκτέλεση ταυτόχρονα πολλών εφαρμογών. Η μετάβαση μεταξύ αυτών γίνεται με εντυπωσιακή ταχύτητα και με δεδομένο ότι ένα Tablet προσφέρεται για αυτού του είδους τη χρήση, αυξάνει κατά πολύ τη θετική εικόνα του Note 10.1
Ο αποθηκευτικός χώρος ονομαστικά ανέρχεται στα 32GB. Από αυτά περίπου 27GB είναι πραγματικά διαθέσιμα στο χρήστη, με τα υπόλοιπα να καταλαμβάνονται από το λειτουργικό σύστημα. Σε μια κίνηση που άλλοι κατασκευαστές δεν συνηθίζουν, η Samsung τον τελευταίο καιρό αναφέρει στην «κατάσταση μνήμης» και τον χώρο που πρέπει να παραμένει μόνιμα ελεύθερος για τη σωστή λειτουργία του Tablet.
Αυτό είναι ένα μειονέκτημα του Android και των μνημών Flash γενικότερα, το όποιο χρήζει αναλυτικής αναφοράς αλλά όχι στην συγκεκριμένη παρουσίαση. Ο αποθηκευτικός χώρος είναι απόλυτα ικανοποιητικός για την καθημερινή χρήση του Note 10.1 και την εγκατάσταση αρκετά μεγάλου αριθμού εφαρμογών.
Για την προβολή ταινιών και γενικότερα εκμετάλλευση της οθόνης του για Multimedia εφαρμογές, είναι διαθέσιμη η υποδοχή επέκτασης, μέσω καρτών μνήμης MicroSD. Η Samsung αναφέρει πως η υποστήριξη τους φτάνει μέχρι τις κάρτες των 64GB, θεωρητικά όμως το Hardware του Tablet μπορεί να αναγνωρίσει χωρίς πρόβλημα και αυτές των 128GB που έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνισή τους στην αγορά.
Σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό η εταιρεία τοποθετεί κανονικό microUSB βύσμα στα Tablet της για τη φόρτιση και την επικοινωνία με εξωτερικές συσκευές. Η αλλαγή αυτή επιτρέπει τη σύνδεση εξωτερικών συσκευών, όπως USB Stick αλλά και πληκτρολογίου, χωρίς να είναι απαραίτητη η χρήση κάποιου αντάπτορα όπως στο παρελθόν.
Μπαταρία
Το Note 10.1 διαθέτει μια μπαταρία χωρητικότητας 8.220 mAh, η οποία καταφέρνει να χαρίσει στο Tablet εντυπωσιακούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας παρά την υψηλή ανάλυση της οθόνης και την αυξημένη ισχύ του. Με τη χρήση κάρτας SIM για την πρόσβαση στο Internet, το Note 10.1 καταφέρνει να παραμείνει ενεργό έως και τρείς ημέρες απαιτητικής χρήσης. Το αποτέλεσμα αυτό είναι απόλυτα ικανοποιητικό, αφού σε αυτή την περίπτωση, στην έτσι και αλλιώς αυξημένη κατανάλωση της οθόνης του, προστίθεται και αυτή της λειτουργίας του Hardware για τη σύνδεση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και τη μεταφορά δεδομένων.
Χωρίς να υπάρχει μέσα στο Note 10.1 κάποια κάρτα SIM, οι χρόνοι αυτοί αυξάνονται σημαντικά. Ακόμα και σε συνθήκες ιδιαίτερα απαιτητικής χρήσης , το Note 10.1 καταφέρνει να μείνει ανοιχτό έως και πέντε ημέρες.
Ο χρήστης του όμως θα πρέπει να «συνηθίσει» να χρησιμοποιεί το δικό του φορτιστή, παρά την ύπαρξη πλέον του microUSB βύσματος. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη χωρητικότητα της μπαταρίας του, η οποία απαιτεί και ανάλογα αυξημένη παροχή ρεύματος ώστε να φορτίσει σε εύλογο χρονικό διάστημα.
Η χρήση ενός φορτιστή κινητού τηλεφώνου θα δημιουργούσε προβλήματα, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις αν κανείς το χρησιμοποιούσε ενώ φορτίζει, αυτό θα κατανάλωνε περισσότερο ρεύμα από ό,τι θα του έδινε ο φορτιστής. Γνωρίζοντας το συγκεκριμένο «πρόβλημα» η Samsung έχει φροντίσει ώστε το Note 10.1 να αρνείται να ξεκινήσει να φορτίζει αν δεν «ανιχνεύσει» αρκετά ισχυρό φορτιστή.
Συμπέρασμα
Το Note 10.1 στη νεότερη έκδοσή του είναι ακριβώς αυτό που θα περίμενε κάνεις από την Samsung. Ένα Tablet βελτιωμένο σε όσους τομείς ήταν απαραίτητο. Η εντυπωσιακή ανάλυση της οθόνης του μπορεί να θεωρηθεί περισσότερο στοιχείο εντυπωσιασμού, αφού η εκμετάλλευσή της είναι ελλιπής, η ύπαρξη της όμως παραμένει ένα σημαντικό πλεονέκτημα του Note 10.1 σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό του.
Η χρήση του σχεδίου αλλά και των υλικών του Note 3 καταφέρνει να δώσει στο Tablet τον αέρα πολυτέλειας που θα περίμενε κάνεις σε αυτή την κατηγορία τιμής. Καταφέρνει επίσης να αλλάξει προς το καλύτερο και την αρνητική παράδοση της Samsung να χρησιμοποιεί υλικά κατασκευής, τα οποία σε αίσθηση τουλάχιστον δεν ταιριάζουν με τα χαρακτηριστικά των συσκευών της.
Συνολικά το Note 10.1 δικαιολογεί τη σημαντικά υψηλή τιμή πώλησής του, η όποια στην έκδοση με υποστήριξη LTE αγγίζει ούτε λίγο ούτε πολύ τα 750 ευρώ. Είναι βέβαιο πως σε αυτή την τιμή, θα πρέπει κάποιος να είναι σίγουρος ότι χρειάζεται το σύνολο των χαρακτηριστικών του για να το επιλέξει. Ακριβώς όμως αυτά τα χαρακτηριστικά του, είναι που το κάνουν να ξεχωρίζει τόσο από τον ανταγωνισμό του και να το κάνουν το κορυφαίο αυτή την στιγμή Android tablet της αγοράς.
Συζητήστε το άρθρο στο in2mobile forum!
[easyreview title=”Samsung Galaxy Note 10.1 2014 Edition” cat1title=”Μπαταρία” cat1detail=”Εξαιρετική” cat1rating=”4.5″ cat2title=”Οθόνη” cat2detail=”Εξαιρετική” cat2rating=”4.5″ cat3title=”Ταχύτητα” cat3detail=”Εξαιρετική” cat3rating=”4.5″ cat4title=”Μέγεθος” cat4detail=”Πολύ καλό” cat4rating=”4″ cat5title=”Σχέση τιμής απόδοσης” cat5detail=”Καλή” cat5rating=”3″ summary=”Πολύ καλό” icon=”star3″]
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας