Δύο νέους επεξεργαστές παρουσίασε σήμερα η Qualcomm, τους SnapDragon 810 και SnapDragon 808. Αποτελούν τις κορυφαίες προτάσεις της εταιρείας για τον επόμενο χρόνο και πρόκειται να αντικαταστήσουν τους SnapDragon 801 και 805, με τον δεύτερο να μην έχει κάνει προς το παρόν την εμφάνιση του σε συσκευή παραγωγής.
Οι διαφορές των δύο νέων SnapDragon είναι πολλές, σημαντικές αλλά και εντυπωσιακές.
Η βασικότερη από αυτές έχει να κάνει με τον αριθμό των “πυρήνων” που περιέχει ο καθένας, με τον SnapDragon 810 να διαθέτει οχτώ πυρήνες επεξεργασίας και τον SnapDragon 808 έξι. Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το “είδος” των επεξεργαστών αφού για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια η Qualcomm επιλέγει να χρησιμοποιήσει ARM επεξεργαστές και όχι τις δικές της εκδοχές αυτών όπως οι Krait των τελευταίων χρόνων. Μάλιστα πρόκειται για τους επόμενης γενιάς ARM A57 και ARM A53 που αντικαθιστούν τους A15 και A7 αντίστοιχα. Ο SnapDragon 810 θα διαθέτει δύο “σετ” των τεσσάρων επεξεργαστών κάθε αρχιτεκτονικής σε διάταξη big.LITTLE ακριβώς όπως και οι Exynos 5420 και Exynos 5422 της Samsung.
Ο SnapDragon 808 με την σειρά του θα έχει ένα “σετ” με δύο ARM A57 πυρήνες και ένα δεύτερο με τέσσερις ARM A53 με το σύνολο να φτάνει τους έξι με χρήση της τεχνικής big.LITTLE και πάλι.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως ενώ θα είναι δυνατή η χρήση όλων των πυρήνων ταυτόχρονα και των δύο “σετ”, ο χρονισμός του κάθε σετ θα είναι ίδιος για όλους τους πυρήνες του. Η Qualcomm δηλώνει πως οι ARM A57 πυρήνες θα προσφέρουν απόδοση αυξημένη κατά 25-55% σε σχέση με τους A15 που αντικαθιστούν, με την διαφορά στην κατανάλωση να περιορίζεται στο 20%. Ελπίζει ταυτόχρονα να “μηδενίσει” αυτή την διαφορά στην κατανάλωση ρεύματος με την χρήση τεχνολογίας κατασκευής στα 20nm αντί για τα 28nm των A15 και των μέχρι σήμερα Krait πυρήνων. Προς το παρόν πάντως η εταιρεία δεν ανακοίνωσε τον χρονισμό σε κανέναν από τους δύο νέους επεξεργαστές και για κανένα από τα “σετ” των πυρήνων τους.
Oι ARM A57 και A53 είναι οι πρώτοι ARM επεξεργαστές 64-bit, μέχρι στιγμής όμως το Android της Google που χρησιμοποιούν οι περισσότερες συσκευές με ARM επεξεργαστή δεν υποστηρίζει την χρήση τους.
Η κάρτα γραφικών του SnapDragon 810 θα είναι η Adreno 430 με την Qualcomm να δηλώνει πως είναι 30% γρηγορότερη από την Adreno 420 του SnapDragon 805 η οποία με την σειρά της είναι κατά 40% ισχυρότερη από την Adreno 330 των μέχρι σήμερα διαθέσιμων SnapDragon 800 και 801. Η απόδοση συνολικά δηλαδή θα είναι περίπου 70% υψηλότερη από αυτή της Adreno 330 που αυτή την στιγμή καλύπτει απόλυτα τις ανάγκες παραγωγής γραφικών σε οθόνες ανάλυσης 1920×1080 pixels. Όπως και η Adreno 420, υποστηρίζει την αποκωδικοποίηση αλλά και κωδικοποίηση αρχείων βίντεο ανάλυσης 2160p με χρήση του H265/HEVC σε επίπεδο Hardware, κάτι που θεωρητικά μεταφράζεται σε μειωμένη κατανάλωση ενέργειας. Φαίνεται πως οι νέοι επεξεργαστές της Qualcomm, σύμφωνα πάντα με την ίδια, θα προσφέρουν αρκετή ισχύ ώστε να καλύψουν πλήρως τις “απαιτήσεις” των οθονών ακόμα υψηλότερης ανάλυσης που πρόκειται να δούμε σε High End συσκευές τους επόμενους μήνες.
Ο SnapDragon 808 έρχεται με την Adreno 418, με την κωδική της ονομασία να δηλώνει “θεωρητικά” απόδοση ελάχιστα μειωμένη από αυτή της Adreno 420 που για μια ακόμα φορά θα αναφέρουμε πως μέχρι και σήμερα δεν έχουμε δει σε κάποια συσκευή. Με βάση τα στοιχεία της Qualcomm και η Adreno 418 θα προσφέρει “περίπου” 40% καλύτερη απόδοση από την Adreno 330.
Οι δύο νέοι επεξεργαστές θα συνδυάζονται και με νέα Modem της εταιρείας που υποστηρίζουν LTE δίκτυα με την μέγιστη ταχύτητα μεταφοράς δεδομένων να αγγίζει το εντυπωσιακό νούμερο των 300 Mbit/s . Για την επίτευξη αυτής της εντυπωσιακής ταχύτητας γίνεται ταυτόχρονη χρήση τριών “καναλιών” των 20MHz με απαραίτητη προϋπόθεση το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας να έχει την απαραίτητη χωρητικότητα αλλά να επιτρέπει και τον συγκεκριμένο τρόπο χρήσης του φάσματος του.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας