Εισαγωγή
Το ότι κάποτε θα ξεκινούσαμε ένα review λέγοντας ότι «το Nokia Lumia 830 είναι μαζί με τα 735 και 730 Dual Sim η τελευταία συσκευή που θα φέρει το όνομα της φινλανδικής εταιρείας», είναι κάτι που, όχι πολλά χρόνια πριν, λίγοι αναμέναμε.
Και όμως, είναι πραγματικότητα και – ίσως τυχαία, ίσως όχι – αποτυπώνεται στο ότι το λογότυπό της αχνοφαίνεται, τόσο στην εμπρόσθια όσο και στην πίσω όψη του νέου κινητού της Microsoft (πλέον). Πείτε μας καχύποπτους, αλλά επειδή το… marketing έχει πολλά ποδάρια, τον συνειρμό αυτόν δεν μπορέσαμε να τον αποφύγουμε, πόσο μάλλον ότι η ίδια η αμερικάνικη εταιρεία έχει δηλώσει και δείξει ότι η «απορρόφηση» του τμήματος της Nokia που εξαγόρασε με την πρόσφατη συμφωνία, θα γίνει σταδιακά.
Εν πάει περιπτώσει, το Lumia 830 είναι εδώ με στόχο την μεσαία κατηγορία της αγοράς και έρχεται εξοπλισμένο με Windows Phone 8.1.1, την προσαρμοσμένη έκδοση Denim αποκλειστικά για Lumia συσκευές, κάμερα 10 MP και επέκταση μνήμης. Ουσιαστικά, απευθύνεται σε όσους δεν προτίμησαν το 930 και είναι διατεθειμένοι με χαμηλότερο κόστος και… ανάλογες θυσίες στα τεχνικά χαρακτηριστικά να πουν το «ναι» στην νέα πρόταση της Microsoft. Από μια άλλη οπτική γωνία, αρκετοί (κυρίως στα fora του εξωτερικού) υποστηρίζουν ότι το 830 είναι ένας καλός αντικαταστάτης για τους χρήστες του παλιού και… κλασσικού 920. Είναι έτσι; Ας δώσουμε τις απαντήσεις μαζί…
Σχέδιο Μέγεθος Βάρος
Όπως συνηθίζει με τις Lumia συσκευές, η Microsoft (ουσιαστικά) επέλεξε για το 830 minimal σχεδιασμό από τον οποίο απουσιάζουν οι καμπύλες. Η επιλογή αυτή, σε συνδυασμό με το μεταλλικό πλαίσιο και την σχετικά «λεία» – αλλά όχι γλιστερή – αίσθηση που αφήνει το πίσω καπάκι, δίνουν έναν «αέρα» πολυτέλειας στο κινητό, ενώ – όπως μας έχουν συνηθίσει γενικά τα Lumia – η απουσία τριγμών και η επιλογή των υλικών δημιουργούν μια αίσθηση στιβαρότητας. Έτσι, δύσκολα θα μείνει κανείς παραπονεμένος στο θέμα αυτό, καθώς το 830 σε καμία περίπτωση δεν δίνει την εντύπωση φτηνής κατασκευής ή της συσκευής που με το παραμικρό θα… σπάσει.
Δεδομένης της οθόνης 5 ιντσών, θεωρούμε ότι η δουλειά που έγινε στις διαστάσεις της συσκευής (139,4 x 70,7 x 8,5 χιλιοστά) είναι αξιοπρόσεκτη ενώ το βάρος της που αγγίζει τα 150 γραμμάρια είναι μέσα στα λογικά πλαίσια σε ό,τι αφορά την κατηγορία στην οποία απευθύνεται. Έτσι, αν είσαστε χρήστης του 920 και θέλετε κάτι πιο… φιλικό στην μεταφορά και στην χρήση, το 830 είναι αρκετά πιθανό ότι θα σας δελεάσει, ενώ αν έχετε δει από κοντά το 930 θα διαπιστώσετε ότι το παρόν μοντέλο είναι ελαφρύτερο και πιο βολικό ώστε να σας συντροφεύσει στην καθημερινότητά σας.
Συνεχίζοντας την… εξωτερική διερεύνηση του Lumia 830, στην εμπρόσθια όψη δεσπόζει η οθόνη του, στο κάτω μέρος – όπως θα περίμενε κανείς – βρίσκονται τα πλήκτρα αφής και το μικρόφωνο, ενώ στο πάνω εκτός του ακουστικού υπάρχει η δευτερεύουσα κάμερα που μπορεί να χρησιμεύσει για βιντεοκλήσεις και selfies.
Να σημειώσουμε εδώ την «ανορθόδοξη» επιλογή που έκανε ο κατασκευαστής σε ό,τι αφορά την ανάλυση της τελευταίας η οποία είναι στα 0,9 MP, επιλογή η οποία δεν θα σας δημιουργήσει προβλήματα αλλά ούτε και θα σας κάνει να… ενθουσιαστείτε με τις επιδόσεις της. Βέβαια, το 830 δεν πλασάρεται ως «selfie phone» όπως π.χ. το 735 ή άλλα μοντέλα της αγοράς όπως βλέπουμε τον τελευταίο καιρό, αλλά θεωρούμε ότι μια λίγο ισχυρότερη κάμερα δεν θα ήταν κακό να υπάρχει, δεδομένου του πόσο δημοφιλείς είναι εφαρμογές όπως το Skype κτλ.
Ερχόμενοι στα υπόλοιπα εξωτερικά χαρακτηριστικά της συσκευής, όπως κάθε Lumia που… σέβεται τον εαυτό του, έτσι και το 830 διαθέτει πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης στο δεξί μέρος του πλαισίου του όπως το κοιτάμε, όπως επίσης το on/off – lock key που βρίσκεται στην μέση και, φυσικά, dedicated πλήκτρο για την κάμερα, το οποίο μπορείτε να ρυθμίσετε να εκκινεί την ανάλογη εφαρμογή ακόμα και όταν το κινητό είναι κλειδωμένο.
Τέλος, στην πάνω πλευρά υπάρχει η θύρα για ακουστικά 3.5mm και η miniUSB για την φόρτιση ή την σύνδεση του 830 με τον Η/Υ σας.
Κλείνοντας, στην «πλάτη» του κινητού συναντάμε το αφαιρούμενο καπάκι της μπαταρίας το οποίο απομακρύνεται χωρίς καμία δυσκολία εάν χρειαστεί και «φιλοξενεί» τα… ενδότερά του, δηλαδή την μπαταρία που είναι της τάξεως των 2.200 mAh, την υποδοχή της SIM και, βεβαίως-βεβαίως, την υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD έως 128GB.
Κλείνοντας, όπως είναι η… πεπατημένη, το «σετ» συμπληρώνει η βασική κάμερα του κινητού με ανάλυση 10MP, led flash και Carl Zeiss οπτικά, την οποία θα δούμε αναλυτικά στο ανάλογο κομμάτι της παρουσίασής μας.
Οθόνη
Ο κατασκευαστής επέλεξε να εφοδιάσει το Lumia 830 με LCD οθόνη διαγωνίου 5 ιντσών και ανάλυσης 720 x 1280 pixels (Gorilla Glass 3). Στην πράξη είναι ιδιαίτερα ευανάγνωστη και φωτεινή, ακόμα και με τις χαμηλότερες ρυθμίσεις φωτεινότητας και επίσης, τα χρώματα δεν αλλοιώνονται όταν αλλάζουμε την γωνία εστίασης. Σίγουρα δεν έχει τα ίδια «κυβικά» με την AMOLED του 930, αλλά θεωρούμε πως δύσκολα θα σας δημιουργήσει κάποιο παράπονο ή πρόβλημα στην συμβίωσή σας με την συσκευή. Μάλιστα, εάν είσαστε χρήστης του 920 (το οποίο όπως είπαμε πολλοί θεωρούν ως τον… πρόγονο του 830) σε ό,τι αφορά τον τομέα αυτό η διαφορά είναι αρκετά εμφανής.
Κάτι άλλο που πρέπει να προσθέσουμε είναι ότι υπάρχει υποστήριξη της λειτουργίας «Γρήγορη Ματιά» (glance screen) την οποία πολλοί χρήστες – μεταξύ των οποίων και ο γράφων – θεωρούν αρκετά έως… πολύ χρήσιμη, κάτι που δεν υπάρχει στο 930.
Κλείνοντας, όπως είναι ευνόητο στο μενού των ρυθμίσεων μπορούμε να αλλάζουμε την φωτεινότητα και τον τρόπο που συμπεριφέρεται γενικά η οθόνη ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού, να φέρουμε το προφίλ των χρωμάτων στα γούστα μας κτλ.
Λειτουργικό Σύστημα
Όπως ήδη αναφέραμε, το Lumia 830 είναι εξαρχής εξοπλισμένο με Windows Phone 8.1 Update 1 (8.1.1 εν συντομία) των οποίων ένα αρκετά αναλυτικό review μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Κατά την χρήση του κινητού, δεν προσέξαμε ιδιαίτερες καθυστερήσεις, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι το 830 φτάνει τα επίπεδα εμπειρίας του 930. Γενικά πάντως, δεν θα σας δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα αφού η ταχύτητα εκτέλεσης του λειτουργικού και των εφαρμογών κινείται στον μέσο όρο.
Το 830 έρχεται με προεγκατεστημένη την προσαρμοσμένη έκδοση για Lumia συσκευές Denim, η οποία όπως έχει ήδη ανακοινωθεί θα διατεθεί μέσα στο τρίμηνο που διανύουμε και για παλαιότερες συσκευές. Ιδιαίτερες διαφορές σε σχέση με την Cyan δεν υπάρχουν, πέραν κάποιων λεπτομερειών που αφορούν κυρίως το φωτογραφικό κομμάτι (περισσότερες λεπτομέρειες παρακάτω).
Κάμερα
Όπως ήδη αναφέραμε, η κάμερα του 830 είναι της τάξεως των 10MP με Carl Zeiss οπτικά και Led Flash. Η απόδοσή της είναι αξιοπρεπέστατη για τα δεδομένα της σε συνθήκες φυσικού φωτός. Από την άλλη, σε συνθήκες έλλειψής του, η απόδοση του Flash μας δημιούργησε την εντύπωση ότι σε σχέση με το 920 ή το 930 είναι λίγο πιο αδύναμο χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η φωτογράφηση είναι προβληματική.
Εάν ψάξετε στο μενού για την εφαρμογή Nokia Camera ώστε να αρχίσετε να… αποθανατίζετε ότι επιθυμείτε, θα διαπιστώσετε ότι έχει αλλάξει ονομασία και πλέον ονομάζεται «Lumia Camera» (όσα είπαμε στην αρχή του κειμένου δεν είναι… τυχαία) και το ίδιο συμβαίνει ήδη εδώ και λίγο καιρό και με τις υπόλοιπες εφαρμογές που ξεκινούσαν με το λήμμα «Nokia». Έτσι, πλέον στο μενού έχουμε «Lumia Panorama / Refocus / Cinemagraph» κ.ο.κ.
Συνεχίζοντας με τις δυνατότητες της Lumia Camera, οι δυνατότητες είναι οι ίδιες με εκείνες της Nokia Camera και κάτι καινούργιο που έφερε η Denim είναι η δυνατότητα να τραβήξουμε «ζωντανές» φωτογραφίες. Στην πράξη, αυτό που γίνεται είναι ότι αφού τραβήξουμε την φωτογραφία μας, όταν την βλέπουμε πατώντας το ανάλογο πλήκτρο πάνω αριστερά ενώ είμαστε σε viewfinder mode, στην ουσία έχουν αποθηκευτεί τα τελευταία καρέ με αποτέλεσμα να βλέπουμε ένα μίνι-βίντεο το οποίο μας δημιουργεί την ψευδαίσθηση μιας εικόνας που «κινείται». Πρόκειται για αρκετά εντυπωσιακό εφέ, το οποίο μπορείτε να δοκιμάσετε στην πράξη και να πειραματιστείτε.
Μια βελτίωση που διαπιστώσαμε ως απόρροια της Denim, είναι ότι ο χρόνος που απαιτείται για να τραβήξουμε μια φωτογραφία είναι μικρότερος σε σχέση με την Cyan και την Black, κάτι το οποίο λογικά σημαίνει ότι έχει βελτιωθεί ο αλγόριθμος της Lumia Camera. Ωστόσο, για να είμαστε σίγουροι θα πρέπει να περιμένουμε να διατεθεί η Denim και για παλαιότερες συσκευές.
Εάν θέλετε να ασχοληθείτε με την βιντεοσκόπηση, τα αποτελέσματα και σε αυτό τον τομέα είναι ικανοποιητικά μιας και μπορείτε να τραβήξετε clips με μέγιστη ανάλυση 1080p και 30fps και, επίσης, με ήχο surround.
Τέλος, η «Έξυπνη Ακολουθία» σας επιτρέπει να τραβήξετε αυτόματα μια σειρά φωτογραφιών και να επιλέξετε την καλύτερη, κάτι χρήσιμο όταν θέλετε να αποθανατίσετε κάτι που κινείται. Βεβαίως, να επαναλάβουμε ότι εάν είσαστε fan της φωτογράφισης και ο αποθηκευτικός χώρος σας απασχολεί το 830 δέχεται κάρτες MicroSD έως 128GB.
Επεξεργαστής Μνήμη
Με τη Microsoft να επιμένει μέχρι και σήμερα στην υποστήριξη αποκλειστικά επεξεργαστών της Qualcomm, οι επιλογές που είχε η Microsoft (ή ακόμα η Nokia, όταν ξεκίνησε ο σχεδιασμός της συσκευής) ήταν μάλλον περιορισμένες στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής.
Έτσι λοιπόν, στο εσωτερικό του Lumia 830 όπως και στις περισσότερες συσκευές του ανταγωνισμού, συναντάμε τον SnapDragon 400 της Qualcomm, με συνολικά 4 πυρήνες επεξεργασίας, αρχιτεκτονικής A-7 της ARM (και όχι Krait….) χρονισμένους στο μόλις 1.2 GHz οι οποίοι συνδυάζονται με την Adreno 305 κάρτα γραφικών και το μάλλον αρκετό για τα δεδομένα της συσκευής 1GB μνήμης RAM.
Η απόδοση του Lumia 830 στη πράξη είναι και αυτή μέρος του γενικότερου συνόλου της συσκευής, δεν εντυπωσιάζει αλλά ταυτόχρονα δεν δημιουργεί και κανένα απολύτως πρόβλημα. Το λειτουργικό της Microsoft είναι σχεδιασμένο αρκετά «έξυπνα» ώστε να κρύβει τυχόν καθυστερήσεις στην εκτέλεση εφαρμογών πίσω από Animations και εφέ, με αποτέλεσμα να μην είναι εμφανής εύκολα κάποια… δυσκολία στη λειτουργία του Lumia 830. Θεωρητικά, οι τέσσερις A-7 πυρήνες είναι πιο «αργοί» από τους δύο Krait των παλαιότερων Lumia συσκευών, στη περίπτωση του Lumia 830 όμως, η σημαντικά ισχυρότερη Adreno 305 αλλά και το αναβαθμισμένο Hardware για αναπαραγωγή και εγγραφή βίντεο και λήψη φωτογραφιών, κάνουν το σύνολο απόλυτα αποδεκτό σε καθημερινή χρήση.
Μπαταρία
Όπως αναφέραμε και πριν, η μπαταρία του 830 είναι χωρητικότητα 2.200 mAh και ένα θετικό του ότι το καπάκι της αφαιρείται είναι ότι εάν έρθει το… πλήρωμα του χρόνου και πρέπει να την αλλάξετε δεν θα χρειαστεί να απευθυνθείτε σε κάποιο εξουσιοδοτημένο service point.
H απόδοση της συνδυάζεται αρμονικά με το οικονομικό σε κατανάλωση ενέργειας Hardware του Lumia 830 και προσφέρει περίπου δύο ημέρες κανονικής χρήσης πριν χρειαστεί και πάλι φόρτιση.
Συμπέρασμα
Το Lumia 830 είναι ό,τι θα περίμενε κανείς από μια συσκευή αυτής της κατηγορίας: χρυσή τομή στα πάντα. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς να διαθέτει κάποιο χαρακτηριστικό που θα σας κάνει να… αναφωνήσετε από ενθουσιασμό, εν τούτοις ό,τι αναλαμβάνει να κάνει, το κάνει αρκετά καλά και αξιοπρεπώς.
Στα πλαίσια αυτά, εάν θέλετε ένα Windows Phone μοντέλο με μεγάλη και ευκρινή οθόνη, αξιοπρεπή κάμερα, έκδοση 8.1.1 και καλή (έως πολύ καλή) ποιότητα κατασκευής, το 830 είναι ένα κινητό που σίγουρα θα πρέπει να δείτε από κοντά.
Ιδιαίτερα εάν χρησιμοποιείτε το 920 ή κάποιο άλλο παλαιότερο 7xx ή 8xx και θέλετε κάτι πιο καινούργιο, είναι πολύ πιθανό πως το νέο Lumia δεν θα σας απογοητεύσει.
Ακόμα και εάν προέρχεστε από κάποιο Android ή iOS μοντέλο, το 830 είναι ένας καλός τρόπος για να γνωρίσετε από κοντά το λειτουργικό σύστημα της Microsoft, μιας και ιδιαίτερα ύστερα από τα τελευταία updates αρκετός κόσμος δελεάζεται όλο και περισσότερο από αυτό.
Φυσικά, πολλά θα εξαρτηθούν από το πώς θα κυμανθεί η τιμή του η οποία λογικά σύντομα θα πέσει καθιστώντας το μια αρκετά καλή αγορά. Σε κάθε περίπτωση, το Lumia 830 από τον συντάκτη παίρνει… thumb up!
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
1 σχολιο
Πολύ καλή παρουσίαση!