Εισαγωγή
Μετά την πρόσφατη παρουσίασή μας κατά την οποία γνωρίσαμε από κοντά το LG L Fino, την πρόταση της κορεάτικης εταιρείας στην low-end κατηγορία, συνεχίζουμε την περιήγησή μας σε αυτό το «ράφι» της αγοράς και σειρά παίρνει ένας ακόμα… εκπρόσωπός της, το L Bello.
H νέα συσκευή της LG κοστολογείται λίγο παραπάνω σε σχέση με το L Fino, κυμαίνεται δηλαδή από 160 έως 210 ευρώ περίπου και προσφέρει – τουλάχιστον στα χαρτιά – ορισμένες αναβαθμισμένες δυνατότητες και καλύτερα χαρακτηριστικά ώστε να δικαιολογήσει τα… λίγα παραπάνω ευρώ που θα πρέπει να δαπανήσετε εάν προτιμήσετε αυτό και όχι τον… μικρό αδερφό του. Για τον λόγο αυτό, στο κείμενο που θα ακολουθήσει, σε αρκετές περιπτώσεις θα έχουμε σαν σημείο αναφοράς το L Fino, ελπίζοντας ότι θα σας διευκολύνουμε τόσο στην ανάγνωσή του, όσο και στην επιλογή σας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν…
Σχέδιο Μέγεθος Βάρος
Πιστή στην σχεδιαστική φιλοσοφία που έχει υιοθετήσει από το G2 και μετά η LG αποφάσισε να τοποθετήσει τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης όπως και το lock key στο καπάκι της μπαταρίας. Έτσι, αναποδογυρίζοντας το τηλέφωνο, θα τα βρούμε να βρίσκονται κάτω από την κάμερά του, με όλα τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα που περιγράψαμε στο review του L Fino.
Θα επαναλάβουμε ότι υπάρχει μια καλή πιθανότητα η συγκεκριμένη διάταξη να σας βολέψει περισσότερο σε σχέση με την… παραδοσιακή (πλαϊνά πλήκτρα δηλαδή), θα επαναλάβουμε όμως επίσης ότι σε περίπτωση που θελήσετε να τραβήξετε μια φωτογραφία χρησιμοποιώντας τα – μιας και ελλείψει πλήκτρου κάμερας μπορούν να εξυπηρετήσουν δευτερευόντως αυτή την λειτουργία – μάλλον δεν θα μείνετε ικανοποιημένοι μιας και είναι αρκετά εύκολο να καλύψετε τον φακό με κάποιο δάχτυλό σας. Βέβαια, επειδή πιθανότατα έτσι και αλλιώς θα τραβάτε τις φωτογραφίες σας χρησιμοποιώντας το interface αφής της ανάλογης εφαρμογής, δεν θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο «μειονέκτημα» είναι σημαντικό, απλά το αναφέρουμε για λόγους πληρότητας του κειμένου μας.
Όπως ήταν φυσικό, η αύξηση της διαγωνίου της οθόνης σε σχέση με το L Fino (από 4,5 στις 5 ίντσες) έφερε και ανάλογη αύξηση των διαστάσεων στο L Bello, με αποτέλεσμα να φτάνουν τα 138,1 x 70,6 x 10,7 mm, ενώ το βάρος του αγγίζει τα 137 γραμμάρια. Στην πράξη, η φορητότητα του κινητού κρίνεται ικανοποιητική καθώς σε καμιά περίπτωση δεν χαρακτηρίζεται ως «ογκώδες» και η χρήση ακόμα και με ένα χέρι δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη.
Όπως και στο L Fino, τα μπροστινά και πλαϊνά πλαστικά μέρη του κινητού δίνουν μια αίσθηση στιβαρότητας, ωστόσο και πάλι πιέζοντας το πίσω καπάκι ακούσαμε ορισμένους… ενοχλητικούς τριγμούς. Να σημειώσουμε όμως ότι για να γίνουν αντιληπτοί θα πρέπει ο χρήστης να δώσει βάση σε αυτό, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι σε καθημερινή χρήση πιθανότατα θα περάσουν απαρατήρητοι, πόσο μάλλον εάν βάλετε και κάποια θήκη (όπως συνηθίζεται, άλλωστε).
Πάντως, το (πολύ) θετικό στοιχείο είναι ότι το καπάκι αφαιρείται πολύ εύκολα μέσω της ειδικής εγκοπής που υπάρχει στην δεξιά πλευρά της συσκευής όπως την κοιτάμε από μπροστά, και αφού το… κάνουμε πέρα αποκτούμε πρόσβαση στην μπαταρία (2540mAh), καθώς και στις υποδοχές τόσο της micro-SIM όσο και της microSD (έως 32GB).
Κλείνοντας με τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του L Bello, στην μπροστινή όψη του εκτός της οθόνης συναντάμε την δευτερεύουσα κάμερα με φακό 1MP, την miniUSB θύρα στο κάτω μέρος καθώς και την υποδοχή για ακουστικά 3,5mm στο πάνω. Αισθητήρας φωτός ή led ειδοποιήσεων, όπως και στο L Fino, δυστυχώς δεν υπάρχουν.
Οθόνη
Σε σχέση – και πάλι – με το L Fino, η LG φρόντισε να εφοδιάσει το L Bello με μια LCD οθόνη 5 ιντσών, ανεβάζοντας λίγο και την ανάλυσή της, η οποία φτάνει τα 480×854 pixels (πυκνότητα 196 ppi).
Η χαμηλή για το μέγεθός της ανάλυση στην πράξη δεν δημιουργεί κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα σε συνθήκες καθημερινής χρήσης, τόσο κάτω από το φως του ηλίου, όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας, φτάνει να μην έχει κάποιος… μεγάλες απαιτήσεις οι οποίες έτσι και αλλιώς θα καλυφθούν από κάποιο ακριβότερο κινητό.
Τα χρώματα είναι αρκετά «ζωντανά» και δεν παρατηρούνται αλλοιώσεις όταν αλλάζουμε γωνίες θέασης, ωστόσο η απουσία αισθητήρα φωτός (όπως ήδη αναφέραμε) σημαίνει ότι όποτε χρειάζεται θα πρέπει να ρυθμίζετε την φωτεινότητά της χειροκίνητα. Ευτυχώς, υπάρχει η δυνατότητα αυτό να γίνεται γρήγορα μέσω του πίνακα ειδοποιήσεων, όμως σίγουρα θα προτιμούσαμε να υπήρχε η δυνατότητα να μην χρειάζεται να ασχολείται ο χρήστης.
Πάντως, σε γενικές γραμμές θεωρούμε ότι οι ανάγκες του μέσου καταναλωτή που θέλει μια συσκευή που ανήκει στην κατηγορία που βρίσκεται το L Bello θα καλυφθούν χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.
Λειτουργικό Σύστημα
Όπως θα περίμενε κανείς, το νέο μοντέλο της LG «τρέχει» και αυτό την έκδοση 4.4.2 (KitKat) του δημοφιλούς Android, ενώ μέχρι και την στιγμή που γράφεται το παρόν κείμενο δεν έχει ανακοινωθεί εάν θα αναβαθμιστεί στο μέλλον στην έκδοση 5.0 (Lollipop).
Φυσικά, το περιβάλλον χρήστη είναι η προσαρμοσμένη έκδοση 3.0 της LG στην οποία ήδη αναφερθήκαμε στο review του L Fino. Για όσους δεν το διάβασαν, θα επαναλάβουμε ότι δίνονται αρκετές δυνατότητες να το προσαρμόσουμε στα μέτρα μας δημιουργώντας φακέλους, αλλάζοντας κατά το δοκούν τις συντομεύσεις τόσο στον πίνακα ειδοποιήσεων όσο και στο κάτω μέρος της οθόνης ή ακόμα και να αλλάξουμε την θέση των εικονικών πλήκτρων αφής.
Επίσης, ιδιαίτερα εύχρηστη είναι η δυνατότητα να «ξυπνάμε» (και το αντίστροφο επίσης) το τηλέφωνο με double tap στην οθόνη και, φυσικά, θεωρούμε περιττό να αναφέρουμε την δυνατότητα δημιουργίας πολλαπλών αρχικών οθονών, την πρόσθεση widgets της αρεσκείας μας κτλ.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την ταχύτητα εκτέλεσης του λειτουργικού,, δεν παρατηρήσαμε ιδιαίτερες (πέραν του λογικού) καθυστερήσεις, στο μέτρο που θα περίμενε κανείς από ένα τηλέφωνο αυτής της κατηγορίας και εφοδιασμένο με το hardware του L Bello. Πάντως, ακόμα περισσότερες πληροφορίες και screenshots μπορείτε να βρείτε στο κείμενό μας για το L Fino, το οποίο σας προτρέπουμε να διαβάσετε.
Κάμερα
Έχοντας και πάλι το L Fino σαν σημείο αναφοράς, η κάμερα του L Bello παρέμεινε στα 8MP με δυνατότητα αυτόματης εστίασης και led flash, το οποίο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι αποδίδει αρκετά καλά σε συνθήκες ολικής έλλειψης φωτός.
Το interface της κάμερας και πάλι δεν θα… ενθουσιάσει τον απαιτητικό χρήστη που θέλει να έχει πληθώρα επιλογών και ρυθμίσεων, εάν όμως δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και θέλετε να τραβάτε τις φωτογραφίες σας χωρίς να… πονοκεφαλιάζετε, θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα θα σας φανεί αξιοπρεπές και λογικό για ένα mid-range τηλέφωνο.
Επίσης, μια βελτίωση σε σχέση με το L Fino, είναι η δυνατότητα βιντεοσκόπησης 1080p, ενώ εάν ανησυχείτε εξαιτίας των μόλις 8GB μνήμης που έχει το L Bello, θα θυμίσουμε ότι μπορείτε να την επεκτείνετε με κάρτες microSD χωρητικότητας έως 32GB.
Τέλος, εάν είσαστε λάτρης των selfies θα επαναλάβουμε ότι η μπροστινή κάμερα της συσκευής είναι της τάξης του 1MP, οπότε μάλλον θα συμφωνήσετε ότι ο όρος «selfie phone» δεν… ταιριάζει στο νέο μοντέλο της κορεάτικης εταιρείας.
Επεξεργαστής Μνήμη
Στο εσωτερικό του L Bello βρίσκεται ο κατασκευασμένος από τη Mediatek επεξεργαστής με κωδική ονομασία MT6582. Με συνολικά τέσσερις πυρήνες επεξεργασίας, αρχιτεκτονικής A-7 της ARM, χρονισμένους στο 1.3 GHz, η απόδοση του L Bello είναι ακριβώς αυτή που περιμένει κανείς από μια συσκευή της κατηγορίας του.Η εκκίνηση και η εκτέλεση όλων των εφαρμογών γίνεται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, χωρίς ενοχλητικές καθυστερήσεις, αρκεί φυσικά ο χρήστης να μην είναι ιδιαίτερα απαιτητικός με τη συσκευή. Σε απαιτητική χρήση, το L Bello θυμίζει, ευγενικά πάντα, ότι είναι μια mid-range συσκευή με ανάλογη απόδοση, που έτσι και αλλιώς οι περισσότεροι χρήστες που θα το επιλέξουν δεν αναζητούν κάτι περισσότερο.
Η κάρτα γραφικών τώρα είναι η Mali-400 της ARM και πάλι, με την απόδοση της να είναι απλά ικανοποιητική σε μια συσκευή με ανάλυση οθόνης 854 x 480 pixels. Έτσι και αλλιώς, το L Bello δεν απευθύνεται όπως αναφέραμε σε απαιτητικούς χρήστες, και αντίστοιχα η Mali-400 προσφέρει την απόδοση που χρειάζεται ώστε ο χρήστης να μπορεί να παίξει ακόμα και … παιχνίδια με τη συσκευή του αρκεί αυτά να μην είναι ιδιαίτερα απαιτητικά σε γραφικά.
Ο αποθηκευτικός χώρος ανέρχεται σε 8 GB ονομαστικά, από τα οποία δυστυχώς πρακτικά είναι διαθέσιμα στο χρήστη μόλις 3.8 GB με τον χώρο που καταλαμβάνει το λειτουργικό σύστημα να είναι μεγαλύτερος από ότι στις περισσότερες συσκευές. Είναι σχεδόν βέβαιο πως οι περισσότεροι χρήστες θα επιλέξουν να τοποθετήσουν μια κάρτα μνήμης microSD στη συσκευή ώστε να μην αντιμετωπίσουν προβλήματα χώρου.
Μπαταρία
Ένα σημείο στο οποίο μείναμε αρκετά (έως πολύ) ικανοποιημένοι, είναι η αυτονομία του L Bello, καθώς η μπαταρία του έχει μεγάλη χωρητικότητα (2540 mAh όπως ήδη αναφέραμε) γεγονός το οποίο σε συνδιασμό με την ανάλυση της οθόνης και το όχι απαιτητικό hardware το βοηθάει να επιτυγχάνει άνω του μέσου όρου χρόνους αναμονής, ομιλίας και χρήσης.
Στα πλαίσια αυτά, θεωρούμε ότι στα χέρια του μέσου καταναλωτή η συσκευή θα… αντέξει τουλάχιστον 3 μέρες ενδεχομένως και περισσότερο ειδικά εάν δεν κάνει μεγάλη χρήστη ασύρματων δικτύων και δεδομένων και έχει την φωτεινότητα της οθόνης σε χαμηλά επίπεδα.
Έτσι, αν κάποιος έχει την αυτονομία σαν ένα βασικό κριτήριο αγοράς, το L Bello είναι μια επιλογή που σίγουρα θα πρέπει να έχει στο μυαλό του.
Συμπέρασμα
Πρακτικά, το L Bello θα απασχολήσει όσους επιθυμούν ένα οικονομικό τηλέφωνο με το UI της LG, Android 4.4.2, μεγάλη οθόνη και είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν μερικά… ευρώ παραπάνω σε σχέση με το L Fino ώστε να έχουν επίσης βελτιωμένη κάμερα και καλύτερη αυτονομία.
Όπως ακριβώς είπαμε ότι συμπαθήσαμε το L Fino, το ίδιο θα πούμε και για το L Bello, επαναλαμβάνοντας όμως την απουσία led ειδοποιήσεων και αισθητήρα φωτός. Ίσως, περισσότερο από το L Fino, αυτές οι δύο προσθήκες να είναι ακόμα πιο πολύ «αδικαιολόγητες» (ας μας επιτραπεί ο όρος) σε ένα μοντέλο των 200 ευρώ μιας και δεν είναι κάτι ασυνήθιστο σε αυτή την κατηγορία τιμής.
Παρόλα αυτά, είμαστε σίγουροι ότι η LG θα συνεχίσει τις προσπάθειές της στην μεσαία κατηγορία και θα αναμείνουμε να δούμε από κοντά με ενδιαφέρον και τις μελλοντικές προτάσεις της.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας