Εισαγωγή
Μπορεί η Samsung να είχε επίσημα δηλώσει πριν μερικούς μήνες ότι πρόκειται έστω και σταδιακά να μειώσει σημαντικά τον αριθμό των νέων συσκευών που διαθέτει στην αγορά, φαίνεται όμως πως η ημέρα αυτή δεν έχει έρθει ακόμα, και η εταιρεία έχει κάθε διάθεση να δημιουργεί διαφορετικές συσκευές για κάθε «γούστο» και κατηγορία τιμής. Ακολουθώντας τη συγκεκριμένη πολιτική, η Samsung αλλά και ο τελικός χρήστης βρίσκεται πολλές φορές με περισσότερες διαθέσιμες επιλογές από όσες είναι απαραίτητο, με τα χαρακτηριστικά τους αλλά και την τιμή πώλησης τους να είναι παραπλήσια, πολλές φορές ουσιαστικά ίδια και τον λόγο ύπαρξης δύο ή περισσότερων διαφορετικών μοντέλων… άγνωστο.
Το Galaxy Core Prime LTE που αποτελεί το αντικείμενο της συγκεκριμένης παρουσίασης είναι μάλλον ένα από τα καλύτερα παραδείγματα του πως η συγκεκριμένη πολιτική της εταιρείας μπορεί πολλές φορές να δημιουργήσει μια περισσότερο πολύπλοκη κατάσταση στην αγορά από ότι θα έπρεπε. Με το σύνολο των χαρακτηριστικών του να είναι σε μεγάλο βαθμό ίδιο με το Galaxy Ace 4 που παρουσιάστηκε και στη σελίδα μας πριν από μερικές ημέρες, το «παράδοξο» με το Galaxy Core Prime LTE είναι πως διατίθεται στην αγορά και σε ελάχιστα μεγαλύτερη τιμή πώλησης χωρίς ουσιαστικά να διαφέρει σε κάτι, και χωρίς μάλιστα να διαθέτει την SUPER AMOLED οθόνη του Galaxy Ace 4.
Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα προσπαθήσουμε να… ανακαλύψουμε τι είναι αυτό που προσφέρει το Galaxy Core Prime LTE σε μια ήδη πολυπληθή κατηγορία τιμής, στην οποία η ίδια η Samsung προσφέρει συνολικά περισσότερες συσκευές από ότι οι εταιρείες του ανταγωνισμού μαζί.
Σχέδιο Μέγεθος Βάρος
Υπάρχει πάντα η πιθανότητα, η Samsung να κατασκευάζει διαφορετικές σε σχεδιασμό συσκευές με ίδια σχεδόν τεχνικά χαρακτηριστικά προκειμένου να καλύψει διαφορετικές απαιτήσεις χρηστών αλλά και δικτύων κινητής τηλεφωνίας που θέλουν να προωθήσουν συσκευές που έχουν σχεδιαστεί με βάση και την δική τους «άποψη».
Το Galaxy Core Prime LTE αποτελεί ένα παράδειγμα τέτοιας συσκευής, αφού ο σχεδιασμός του θυμίζει έντονα αυτόν του Galaxy S5 της εταιρείας, με το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό να θεωρείται ένα από τα «πλεονεκτήματα» του. Το μεταλλικής εμφάνισης αλλά κατασκευασμένο από πλαστικό πλαίσιο στο πλαϊνό μέρος της συσκευής δηλώνει ξεκάθαρα ποια σχεδιαστική γραμμή ακολουθεί η συσκευή.
Το μπροστινό μέρος της καταλαμβάνεται όπως είναι μάλλον αναμενόμενο από την οθόνη και την διάταξη των πλήκτρων κάτω από αυτή στην οποία μας έχει συνηθίσει η Samsung τον τελευταίο καιρό. Το μηχανικό κεντρικό πλήκτρο συνδυάζεται για μια ακόμα φορά με τα δύο πλήκτρα αφής δεξιά και αριστερά από αυτό, με το αριστερό πλήκτρο να εκτελεί πλέον χρέη Task Manager.
Στο πίσω μέρος του Galaxy Core Prime LTE τώρα, το πλαστικό καπάκι που μπορεί να αφαιρεθεί για την πρόσβαση στη μπαταρία και τις υποδοχές για κάρτες SIM και MicroSD είναι κατασκευασμένο από διαφορετικό υλικό από ότι οι περισσότερες συσκευές της εταιρείας στην κατηγορία του, με την υφή του πλέον να είναι πιο … ματ. Η συγκεκριμένη αλλαγή προσφέρει καλύτερο κράτημα του Galaxy Core Prime LTE ενώ ταυτόχρονα δείχνει και πιο πολυτελής.
Οι συνολικές διαστάσεις της συσκευής είναι απόλυτα αποδεκτές για τα δεδομένα της κατηγορίας του, με το πάχος αλλά και το βάρος του Galaxy Core Prime LTE να παραμένουν σε αρκετά χαμηλά επίπεδα. Αντίστοιχα η φορητότητα του είναι κορυφαία, κάτι μάλλον αναμενόμενο για μια συσκευή με οθόνη μόλις 4,5 ιντσών.
Συνολικά, το Galaxy Core Prime LTE απλά ακολουθεί τη σχεδιαστική γραμμή που χρησιμοποιεί η Samsung σε πολλές νέες συσκευές της, τουλάχιστον μέχρι αυτή να αλλάξει πλήρως με αυτή που χρησιμοποιείται στις συσκευές της σειράς Galaxy A και Galaxy Note.
Οθόνη.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του Galaxy Core Prime LTE που το κάνουν να διαφέρει από το Galaxy Ace 4 είναι η LCD οθόνη του αντί της SUPER AMOLED οθόνης αυτού. Μάλιστα με δεδομένη τη διαφορά αυτή, είναι μάλλον περίεργο το ότι το Galaxy Core Prime LTE είναι έστω και ελάχιστα ακριβότερο σε τιμή πώλησης από το Galaxy Ace 4 με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά των δύο συσκευών να είναι ουσιαστικά ίδια.
Σε ότι έχει να κάνει με την ίδια την οθόνη τώρα, η ανάλυση της περιορίζεται σε μόλις 800 x 480 pixels που μπορεί να θεωρηθεί αποδεκτή για τα δεδομένα της κατηγορίας του. Η απόδοση της τώρα είναι φυσικά «χειρότερη» από αυτή μιας SUPER AMOLED οθόνης σε ότι αφορά τη χρωματική απόδοση αλλά και τις γωνίες θέασης.
Ταυτόχρονα, από το μενού των ρυθμίσεων απουσιάζει η επιλογή αυτόματης προσαρμογής της απόδοσης της οθόνης ανάλογα με το περιεχόμενο που προβάλλεται, αφού η ρύθμιση αυτή δεν είναι απαραίτητη σε LCD οθόνες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να είναι και χρήσιμη αν υπήρχε.
Το παράδοξο είναι πως η ίδια η Samsung προσφέροντας το Galaxy Ace 4 σε αυτή τη κατηγορία τιμής, δίνει ένα «ορόσημο» απόδοσης με τη SUPER AMOLED οθόνη του, το οποίο δεν καταφέρνει να πετύχει μια ακριβότερη συσκευή κατασκευασμένη από την ίδια εταιρεία.
Λειτουργικό σύστημα.
Το Galaxy Core Prime LTE προσφέρει όπως είναι αναμενόμενο το ανανεωμένο σε σχεδίαση και εμφάνιση γραφικό περιβάλλον της Samsung το οποίο διαθέτουν όλες οι νεότερες συσκευές της εταιρείας.
Όπως είναι φυσικό, από αυτό απουσιάζουν οι επιπλέον δυνατότητες και λειτουργίες που δεν υποστηρίζονται από το Hardware του Galaxy Core Prime LTE, αλλά ταυτόχρονα η συσκευή προσφέρει ένα χαρακτηριστικό που απουσιάζει από τις ακριβότερες συσκευές της Samsung, δηλαδή το ραδιόφωνο.
Κάτω από το γραφικό περιβάλλον της Samsung είναι «κρυμμένη» η 4.4.4 kitkat έκδοση του Android. Παρά το ότι το hardware του Galaxy Core Prime LTE υποστηρίζει λειτουργικά συστήματα 64-bit είναι άγνωστο αν η συσκευή θα αναβαθμιστεί κάποια στιγμή στο μέλλον σε Android Lollipop ώστε να εκμεταλλευτεί τη συγκεκριμένη δυνατότητα.
Για όσους έχουν χρησιμοποιήσει συσκευή της Samsung στο παρελθόν, το Galaxy Core Prime LTE θα τους προσφέρει την ίδια γνώριμη εμπειρία χρήσης με τις όποιες αλλαγές έχει πλέον το μενού του. Για όσους «γνωρίζουν» για πρώτη φορά συσκευή της Samsung, το νέο αυτό γραφικό περιβάλλον θα τους φανεί σίγουρα πιο εύκολο στην εξοικείωση μαζί του από ότι οι προηγούμενες εκδόσεις του.
Κάμερα
Για μια ακόμα φορά, όπως και στο Galaxy Ace 4 (αλλά και πολλές ακόμα συσκευές της εταιρείας), το Galaxy Core Prime LTE διαθέτει μια κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης μόλις 5 Mpixels. Η αλήθεια είναι ότι πλέον στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής μπορεί να βρει κανείς αρκετές συσκευές με κάμερα ανάλυσης των 8 Mpixels, αλλά επειδή η ανάλυση του αισθητήρα δεν είναι το μοναδικό κριτήριο απόδοσης μιας κάμερας, το συγκεκριμένο μειονέκτημα δεν μπορεί να θεωρηθεί ιδιαίτερα σημαντικό.
Η απόδοση της συγκεκριμένης κάμερας είναι ακριβώς αυτή που «πρέπει» να είναι σε μια συσκευή κατασκευασμένη αυτή την εποχή. Η λεπτομέρεια των φωτογραφιών είναι η μέγιστη που επιτρέπει ο αισθητήρας των 5 Mpixels, ενώ και η χρωματική τους πιστότητα είναι απόλυτα αποδεκτή. Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τώρα, η απόδοση αυτή μειώνεται σημαντικά, με το Galaxy Core Prime LTE να καταφέρνει τελικά να βγάλει και πάλι αξιοπρεπείς φωτογραφίες, με το σημαντικό μειονέκτημα του μεγάλου χρόνου εστίασης και επεξεργασίας της φωτογραφίας πριν την αποθήκευση της.
Η εγγραφή βίντεο με τη σειρά της, περιορίζεται σε αρχεία ανάλυσης 720p, πιθανότατα από επιλογή της Samsung, αφού το Hardware του Galaxy Core Prime LTE μπορεί να καταγράψει αρχεία ανάλυσης 1080p χωρίς προβλήματα, και την συγκεκριμένη ανάλυση να είναι θεωρητικά μέσα στις δυνατότητες του αισθητήρα των 5 Mpixels. Η ποιότητα των αρχείων είναι απλά αποδεκτή, με την λεπτομέρεια τους να μην είναι η μέγιστη δυνατή, ενώ ταυτόχρονα η συσκευή που είχαμε στα χέρια μας αντιμετώπιζε δυσκολίες με την ανταπόκριση στη γρήγορη κίνηση ακόμα και στην ανάλυση 720p.
Επεξεργαστής Μνήμη.
Στο εσωτερικό του Galaxy Core Prime LTE (όπως και σε αυτό του Galaxy Ace 4…) βρίσκεται ο γνώριμος πλέον SnapDragon 410 της Qualcomm. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου επεξεργαστή όπως έχουμε αναφέρει και στο παρελθόν είναι πως οι τέσσερις συνολικά πυρήνες επεξεργασίας του είναι αρχιτεκτονικής A-53 της ARM προσφέροντας θεωρητικά υποστήριξη για λειτουργικά συστήματα 64-bit. Με το χρονισμό των τεσσάρων πυρήνων να παραμένει στο 1.2 GHz, το Galaxy Core Prime LTE δεν κρύβει «εκπλήξεις» στην απόδοση του, ούτε αρνητικές αλλά ούτε και θετικές. Το επανασχεδιασμένο γραφικό περιβάλλον της Samsung δείχνει και είναι ελαφρύτερο σε σχέση με το παρελθόν, με αποτέλεσμα η λειτουργία του Galaxy Core Prime LTE να είναι απροβλημάτιστη, αρκεί ο χρήστης να μην περιμένει από αυτό την απόδοση ενός Galaxy S5. Το 1 GB μνήμης RAM που διαθέτει η συσκευή είναι αρκετό ώστε να εκτελείται χωρίς προβλήματα κάθε εφαρμογή, ενώ η ταυτόχρονη χρήση πολλών εφαρμογών έχει τους περιορισμούς που είναι λογικό να υπάρχουν στη συγκεκριμένη κατηγορία.
Η γνωστή πλέον με τη σειρά της Adreno 306 κάρτα γραφικών είναι ικανή να παρέχει αξιοπρεπείς δυνατότητες παραγωγής γραφικών στο Galaxy Core Prime LTE, έχοντας τη δυνατότητα να «παίξει» μη απαιτητικά παιχνίδια χωρίς κανένα πρόβλημα αλλά και να αναπαράγει αρχεία βίντεο ανάλυσης έως 1080p.
Βασικό χαρακτηριστικό του SnapDragon 410 είναι επίσης η υποστήριξη δικτύων LTE / 4G που προσφέρει και υπάρχει και στο Galaxy Core Prime LTE. Με δεδομένο ότι όλα τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που διαθέτουν 4G δίκτυο αναζητούν οικονομικές 4G συσκευές ώστε να «εξαπλωθεί» η χρήση του, ένας από τους βασικούς λόγους ύπαρξης του Galaxy Core Prime LTE είναι το ίδιο το LTE / 4G.
Ο αποθηκευτικός χώρος περιορίζεται σε 8 GB ονομαστικά από τα οποία είναι πρακτικά διαθέσιμα στο χρήστη λίγο περισσότερα από 4 GB. Η υποδοχή για κάρτες μνήμης MicroSD θα φανεί μάλλον απαραίτητη στους χρήστες που θέλουν να αποθηκεύουν αρκετά αρχεία κάθε είδους στη συσκευή τους.
Μπαταρία
Το θετικό του Galaxy Core Prime LTE όπως και πολλών άλλων συσκευών της συγκεκριμένης κατηγορίας είναι πως ακόμα και με την μπαταρία χωρητικότητας 2.000 mAh που διαθέτει η συσκευή, οι χρόνοι αναμονής και λειτουργίας είναι περισσότερο από απλά ικανοποιητικοί.
Χάρη στο οικονομικό σε κατανάλωση Hardware του Galaxy Core Prime LTE αλλά και την μικρή του οθόνη, οι χρόνοι αναμονής και λειτουργίας μπορούν να φτάσουν τις 3 ημέρες κανονικής χρήσης των δυνατοτήτων του. Αν ο χρήστης είναι περισσότερο απαιτητικός με τη συσκευή, οι χρόνοι αυτοί μειώνονται σε περίπου δύο ημέρες, ένα επίσης πολύ καλό αποτέλεσμα.
Η μόνη διαθέσιμη επιλογή «εξοικονόμησης» ενέργειας του Galaxy Core Prime LTE είναι το «Ultra Power Saving Mode» που περιορίζει τη χρηστικότητα του στην εκτέλεση των βασικών λειτουργιών, ενώ με τη συσκευή να μη διαθέτει SUPER AMOLED οθόνη, η ενεργοποίηση του Ultra Power Saving Mode δεν αλλάζει την λειτουργία της σε ασπρόμαυρη αφού κάτι τέτοιο δεν θα μείωνε την κατανάλωση ρεύματος.
Συμπέρασμα.
Για χρήστες όπως ο γράφων, οι δυνατότητες παραγωγής της Samsung και τα προφανώς ατελείωτα resources της εταιρείας που της επιτρέπουν να σχεδιάζει και να παρουσιάζει συνεχώς νέες συσκευές είναι σίγουρα εντυπωσιακά και κάτι που δεν μπορεί να συναντήσει κανείς σε καμία άλλη εταιρεία που κατασκευάζει κινητά τηλέφωνα.
Για την αγορά όμως, η συγκεκριμένη πολιτική της Samsung έχει σημαντικά μειονεκτήματα, αφού είναι δύσκολο πολλές φορές για τις αλυσίδες καταστημάτων να προσφέρουν το σύνολο των συσκευών που διαθέτει η εταιρεία, ενώ πολλές φορές και οι ίδιοι οι χρήστες βρίσκονται «μπερδεμένοι» να μην μπορούν να διαλέξουν συσκευή με βάση τα χαρακτηριστικά της. Το Galaxy Core Prime LTE αποτελεί μια συσκευή που κατασκευάστηκε περισσότερο ώστε να δώσει στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας μια ακόμα εναλλακτική πρόταση συσκευής με υποστήριξη LTE / 4G δικτύων κινητής τηλεφωνίας, παρά σαν μια συσκευή για τον τελικό καταναλωτή.
Αφήνοντας όλα αυτά στην άκρη πάντως, το Galaxy Core Prime LTE είναι μια συσκευή που προσφέρει όλα αυτά που περιμένει κανείς στη συγκεκριμένη κατηγορία τιμής, κάτι που τελικά είναι και το ζητούμενο του μέσου καταναλωτή στον οποίο και απευθύνεται.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας