Εισαγωγή
Η αγορά των Tablets γνωρίζει τους τελευταίους μήνες μια «περίεργη» πτώση πωλήσεων που σε μεγάλο βαθμό δεν οφείλεται όμως στη μείωση του ενδιαφέροντος των χρηστών για αυτά. Ο μέσος χρήστης απλά ανακαλύπτει σταδιακά, ότι για να καλύπτει τις βασικές καθημερινές του ανάγκες, τις οποίες μπορεί εύκολα να εξυπηρετήσει ένα Tablet δεν χρειάζεται να «ξοδέψει» τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά ενός High End Tablet. Αντίστοιχα, το μέγεθος της οθόνης ενός Tablet αρχίζει σταδιακά να μην αποτελεί και άμεση «ένδειξη» των ικανοτήτων του, με πολλά μικρότερα από 10 ίντσες Tablet να προσφέρουν αξιόλογα τεχνικά χαρακτηριστικά, αλλά και πολλά με οθόνη αυτού του μεγέθους, να θυσιάζουν την αιχμή της τεχνολογίας προκειμένου να είναι οικονομικότερα για τον μέσο χρήστη.
Το Galaxy Tab 4 με την οθόνη των 10 ιντσών, ανήκει σε ακριβώς αυτή την κατηγορία, προσπαθώντας να συνδυάσει όσο το δυνατόν καλύτερα τα πλεονεκτήματα μιας μεγάλης οθόνης, με τεχνικά χαρακτηριστικά και δυνατότητες που να διατηρούν την τιμή πώλησης του αρκετά χαμηλά ώστε να καλύπτει ακόμα και τους χρήστες που αναζητούν ένα tablet «για να κάνουν τη δουλειά τους».
Σχέδιο Μέγεθος Βάρος.
Με οθόνη διαγωνίου 10 ιντσών, είναι σχεδόν δεδομένο ότι ένα Tablet δεν μπορεί να είναι ιδιαίτερα μικρό σε συνολικές διαστάσεις. Με δεδομένη και την κατηγορία τιμής στην οποία ανήκει το Galaxy Tab 4 οι συνολικές του διαστάσεις είναι μάλλον αποδεκτές αφού παρά το μέγεθος του, το βάρος και το πάχος του διατηρούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Ο σχεδιασμός του δεν διαθέτει κάποιο ιδιαίτερο ή ξεχωριστό χαρακτηριστικό, πέρα από τη συνολική εμφάνιση που κάνει ξεκάθαρο πως πρόκειται για συσκευή κατασκευασμένη από τη Samsung.
Φυσικά, ένα ακόμα χαρακτηριστικό των Tablets της εταιρείας είναι η ύπαρξη των πλήκτρων κάτω από την οθόνη του Galaxy Tab 4, χαρακτηριστικό το οποίο για να είμαστε ειλικρινείς δεν μπορούμε να βρούμε μέχρι και σήμερα σε τι ακριβώς εξυπηρετεί. Με την οθόνη των 10 ιντσών, είναι αδύνατον να κρατήσει κανείς ακόμα και για μικρό χρονικό διάστημα το Galaxy Tab 4 με ένα μόνο χέρι και με ασφάλεια, ώστε να πιέσει ένα από αυτά τα πλήκτρα και περισσότερο από όλα το πλήκτρο επιστροφής που είναι συνέχεια απαραίτητο στη χρήση του. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα συγκεκριμένα πλήκτρα να είναι βολικά μόνο όταν ο χρήστης του το έχει ακουμπήσει σε κάποια σταθερή επιφάνεια.
Το χαμηλό σχετικά για την κατηγορία του βάρος πάντως, επιτρέπει το κράτημα του Galaxy Tab 4 για μεγάλα χρονικά διαστήματα (έστω και με τα δύο χέρια) προκείμενου ο χρήστης του να μπορεί να διαβάσει σε αυτό κάποιο μεγάλο κείμενο ή ακόμα και να παρακολουθήσει μια ταινία.
Σε ότι έχει να κάνει με τα υλικά κατασκευής τέλος, το Galaxy Tab 4 είναι φυσικά κατασκευασμένο από πλαστικό, αφού η τιμή πώλησης του δεν θα επέτρεπε κάτι διαφορετικό, με το υλικό που έχει επιλεχθεί να έχει ικανοποιητική υφή, και αίσθηση ποιότητας. Παρόλα αυτά το συγκεκριμένο πλαστικό «Δείχνει» φθηνότερο σε εμφάνιση από ότι ίσως θα έπρεπε, με την Samsung να έχει επιλέξει μια «ανάγλυφή» υφή αντί για τη χρήση γυαλιστερού υλικού.
Οθόνη.
Ένα από τα χαρακτηριστικά του Galaxy Tab 4 που βοηθούν στο να διατηρηθεί χαμηλά η τιμή πώλησης του είναι η οθόνη των 10 ιντσών με την αρκετά χαμηλή ανάλυση των 1280 x 800 pixels. Η ανάλυση αυτή είναι οριακή για Tablet με οθόνη 10 ιντσών, με το Pixel density να είναι αρκετά χαμηλό, και η οθόνη να έχει σημαντική έλλειψη λεπτομέρειας όταν την κοιτά κανείς από αρκετά μικρή απόσταση. Με δεδομένη πάντως τη διαγώνιο της, αυτό είναι ένα σενάριο χρήσης που δεν συνηθίζεται με ένα Tablet αυτής της κατηγορίας, μειώνοντας όσο είναι δυνατόν την εμφάνιση του συγκεκριμένου μειονεκτήματος στη καθημερινή χρήση του Galaxy Tab 4.
Η χρωματική της απόδοση από την άλλη πλευρά είναι εντυπωσιακή για την κατηγορία του Galaxy Tab 4, με την οθόνη να είναι περισσότερο «ζωντανή» και έντονη από ότι περιμένει αρχικά ο χρήστης. Το γραφικό περιβάλλον της Samsung εμφανίζεται με αρκετά έντονα χρώματα, ενώ και οι γωνίες θέασης είναι άριστες, ένα χαρακτηριστικό ιδιαίτερα σημαντικό σε ένα Tablet που μπορεί να το κοιτάνε ταυτόχρονα δύο άνθρωποι κατά την προβολή για παράδειγμα ενός βίντεο.
Συνολικά, η χαμηλή ανάλυση της οθόνης του Galaxy Tab 4 σίγουρα θα «ενοχλήσει» τους χρήστες που αναζητούν κάτι περισσότερο, το σίγουρο όμως είναι πως και για αυτούς η Samsung έχει τουλάχιστον μια (αν όχι περισσότερες) εναλλακτικές προτάσεις στην κατηγορία των Tablet με οθόνη 10 ιντσών. Για την κατηγορία στην οποία ανήκει το Galaxy Tab 4 είναι σίγουρο πως η συγκεκριμένη οθόνη δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή χρήση του.
Λειτουργικό σύστημα.
Με δεδομένο το μεσαίας στην καλύτερη περίπτωση Hardware που βρίσκεται στο εσωτερικό του Galaxy Tab 4 αλλά και την γενικότερη πρόθεση της Samsung να «απλοποιήσει» την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα του γραφικού περιβάλλοντος που χρησιμοποιεί στις συσκευές της, το τελικό αποτέλεσμα είναι το Tablet να «τρέχει» την 4.4.2 Kitkat έκδοση του Android της Google σε όσο το δυνατόν πιο «απλή» μορφή.
Φυσικά το γραφικό περιβάλλον της Samsung διαθέτει πολλές σχεδιαστικές και λειτουργικές διαφορές με τη Stock έκδοση του Android της Google, η λειτουργικότητα του όμως είναι σαφώς βελτιωμένη σε σύγκριση με το άμεσο παρελθόν.
Το μενού του Tablet εμφανίζεται με τα ανανεωμένα σε εμφάνιση εικονίδια που χρησιμοποιεί η Samsung από την παρουσίαση του Galaxy S5 και μετά, ενώ διαθέτει τις περισσότερες από τις λειτουργίες που επιτρέπει η κατηγορία στην οποία ανήκει αλλά και το Hardware που βρίσκεται στο εσωτερικό του.
Η έκδοση του Galaxy Tab 4 που μας παραχώρησε η Samsung Hellas για τη συγκεκριμένη παρουσίαση, διαθέτει και υποδοχή για κάρτα SIM και υποστήριξη για δίκτυα LTE / 4G και παρά τη δυσκολία στη χρήση χωρίς ακουστικά, προσφέρει και τη δυνατότητα πραγματοποίησης κλήσεων και φυσικά αποστολής και λήψης μηνυμάτων κειμένου.
Με μοναδικό περιορισμό τη χαμηλή ανάλυση της οθόνης που αναφέραμε ήδη, εφαρμογές όπως ο Chrome της Google εμφανίζονται και λειτουργούν αρκετά «αποδοτικά» το Galaxy Tab 4, εξυπηρετώντας τον σκοπό για τον οποίο έχει δημιουργηθεί το Tablet, την απλή καθημερινή χρήση.
Υπό συνθήκες μάλιστα, η χαμηλή ανάλυση της οθόνης του έχει και «πλεονεκτήματα» αφού η προβολή βίντεο ή ταινίας σε σχετικά χαμηλή ανάλυση δεν προϋποθέτει το upscale της σε μεγαλύτερη ανάλυση όπως στην περίπτωση των Tablets με οθόνη 1920 x 1200 pixels ή ακόμα περισσότερο σε αυτά με οθόνηυ 2560 x 1600 pixels.
Επεξεργαστής Μνήμη
Στο εσωτερικό του Galaxy Tab 4 βρίσκεται ο μοναδικός διαθέσιμος σε μεγάλες ποσότητες επεξεργαστής στην αγορά που καλύπτει το κριτήριο χαμηλής τιμής και προσφέρει υποστήριξη για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας LTE / 4G που δεν είναι άλλος από τον αρκετά «παλιό» πλέον Snapdragon 400 της Qualcomm. Ο γνωστός από πολλές συσκευές που υπάρχουν ήδη στην αγορά επεξεργαστής, διαθέτει συνολικά 4 πυρήνες αρχιτεκτονικής A-7 της ARM στο εσωτερικό του, χρονισμένους στο 1.2 GHz.
Η απόδοση τους είναι ακριβώς αυτή που πρέπει να είναι ώστε να προσφέρει στο Galaxy Tab 4 την απροβλημάτιστη λειτουργία που περιμένει κανείς από ένα Tablet σήμερα. Σε συνθήκες εντατικής χρήσης, για την οποία έτσι και αλλιώς δεν έχει σχεδιαστεί το Galaxy Tab 4, ο Snapdragon 410 «Δείχνει» και είναι αδύναμος να εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις του χρήστη, με καθυστερήσεις στην εκτέλεση απαιτητικών εφαρμογών, όχι όμως ενοχλητικά «κολλήματα» στη λειτουργία του Tablet.
Η Adreno 305 κάρτα γραφικών που βρίσκεται στο εσωτερικό του επίσης δεν «φημίζεται» για την εντυπωσιακή της απόδοση, παρόλα αυτά καταφέρνει να λειτουργεί και αυτή χωρίς προβλήματα χάρη στην χαμηλή ανάλυση της οθόνης του Galaxy Tab 4. Τα περισσότερα παιχνίδια που προσφέρονται στο Play Store της Google και δεν έχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις σε γραφικά μπορούν να παίξουν χωρίς προβλήματα στο Tablet.
Η αναπαραγωγή βίντεο με τη σειρά της που είναι περισσότερο σημαντική σε ένα Tablet των 10 ιντσών από ότι είναι πολλές φορές σε ένα κινητό τηλέφωνο γίνεται χωρίς προβλήματα και ενοχλητικά κολλήματα. Το χαμηλής απόδοσης αλλά και κατανάλωσης ενέργειας Hardware του Galaxy Tab 4 προσφέρει ταυτόχρονα και πολύ ικανοποιητικούς χρόνους αναπαραγωγής που επιτρέπουν την προβολή μιας ταινίας χωρίς ο χρήστης να ανησυχεί πως στην συνέχεια το Tablet θα μείνει από μπαταρία.
Ο αποθηκευτικός χώρος ανέρχεται σε 16 GB ονομαστικά, από τα οποία περίπου 11 είναι διαθέσιμα στο χρήστη. Το Galaxy Tab 4 διαθέτει υποδοχή για κάρτες μνήμης MicroSD αυξάνοντας περισσότερο τον αποθηκευτικό χώρο για τους χρήστες που θέλουν να το χρησιμοποιήσουν για αναπαραγωγή ταινιών.
Μπαταρία.
Ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των Tablet με οθόνη 10 ιντσών είναι η μεγάλη διάρκεια της μπαταρίας τους, που οφείλεται φυσικά στο ότι υπάρχει μέσα σε αυτά «χώρος» για την τοποθέτηση μιας μπαταρίας με αρκετά μεγάλη χωρητικότητα.
Στην περίπτωση του Galaxy Tab 4, η χωρητικότητα της μπαταρίας του είναι «μόλις» 6.800 mAh, που δεν θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλη για ένα tablet της κατηγορίας του, βοηθά όμως και αυτή με τη σειρά της να διατηρηθεί το βάρος του σε αρκετά χαμηλά επίπεδα.
Με τη χαμηλής ανάλυσης οθόνη του, και το οικονομικό σε απαιτήσεις Hardware στο εσωτερικό του, το Galaxy Tab 4 πετυχαίνει αρκετά καλούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας, ακόμα και όταν ο χρήστης έχει τοποθετημένη σε αυτό κάποια κάρτα SIM για την πρόσβαση σε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Σε αυτή την περίπτωση, με χρήση περίπου 2 ωρών κάθε μέρα συνολικά, το Galaxy Tab 4 μπορεί να παραμείνει ενεργό για σχεδόν 4 ημέρες, ένα απόλυτα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.
Χωρίς τη χρήση κάρτας SIM τώρα (ή την επιλογή της έκδοσης που δεν διαθέτει την δυνατότητα αυτή ) ο χρόνος αυξάνεται σημαντικά σε περίπου 6 ημέρες με την ίδια χρήση για περίπου 2 ώρες κάθε μέρα.
Η προβολή μιας ταινίας, ένα σενάριο χρήσης αρκετά συνηθισμένο για ένα tablet των 10 ιντσών, αφαιρεί περίπου 20% του ποσοστού φόρτισης της μπαταρίας, ανάλογα και με το επίπεδο ρύθμισης του φωτισμού.
Συμπέρασμα.
Το Galaxy Tab 4 είναι η πρόταση της Samsung για όσους αναζητούν ένα Tablet με μεγάλη οθόνη, και δεν επιθυμούν να ξοδέψουν τα χρήματα που απαιτούνται για την αγορά ενός High End Tablet. Στη συγκεκριμένη κατηγορία ο ανταγωνισμός μπορεί να είναι σχετικά έντονος, το Galaxy Tab 4 προσφέρει όμως ένα σχετικά καλό σύνολο δυνατοτήτων, και το βασικότερο κατασκευάζεται από μια γνωστή εταιρεία, με ότι αυτό συνεπάγεται σε υποστήριξη και μελλοντικές αναβαθμίσεις.
Η έκδοση με υποδοχή για κάρτες SIM είναι φυσικά ακριβότερη σε τιμή πώλησης, και απευθύνεται κυρίως σε όσους τη χρειάζονται στην καθημερινότητα τους, ενώ η έκδοση wi-fi απευθύνεται σε όσους αναζητούν ένα Tablet για χρήση κυρίως στο γραφείο ή το σπίτι και θέλουν να κάνουν με αυτό τις βασικές «εργασίες» που μπορεί να εξυπηρετήσει ένα Tablet της κατηγορίας του Galaxy Tab 4.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας