Εισαγωγή
Η σειρά Galaxy S της Samsung αποτελεί μια από τις δύο σειρές High End συσκευών της εταιρείας, και σε ότι αφορά την ιστορία της (και αυτή της ίδιας της εταιρείας) είναι η σειρά συσκευών που με την παρουσίαση του πρώτου Galaxy S αλλά περισσότερο με τα αμέσως επόμενα Galaxy SII και Galaxy S3, την «καθιέρωσε» στην αγορά κινητής τηλεφωνίας.
Κάπου όμως στην πορεία, φαίνεται πως η εταιρεία «έχασε» τον στόχο της στο να σχεδιάζει πρωτοποριακές και ξεχωριστές συσκευές με τα Galaxy S4 και Galaxy S5, με το καθένα για τους δικούς του λόγους, να μην ήταν ακριβώς αυτό που περίμενε το αγοραστικό κοινό από την εταιρεία.
Το μεγαλύτερο ίσως παράπονο των υποψήφιων αγοραστών αφορούσε τις «σχεδιαστικές» επιλογές που έκανε η Samsung τα τελευταία χρόνια στα Smartphones της σειράς Galaxy S και ειδικότερα στα υλικά κατασκευής που χρησιμοποιούσε. Χωρίς να υπήρχε το παραμικρό πρόβλημα ποιότητας και αξιοπιστίας, το κατά βάση πλαστικό «σώμα» του Galaxy S4 και κυρίως του Galaxy S5 δεν ταίριαζε για πολλούς με την τιμή πώλησης τους και την κατηγορία στην οποία ανήκαν.
Οι «ανησυχίες» αυτές του αγοραστικού κοινού, καλώς ή κακώς χρειάστηκε πρώτα να αποτυπωθούν στις πωλήσεις των Galaxy S και ειδικά του Galaxy S5, πριν η Samsung αντιδράσει ριζικά και αλλάξει όχι τόσο τη σχεδιαστική της φιλοσοφία, όσο τα υλικά κατασκευής που χρησιμοποιεί στις ακριβές και όχι μόνο συσκευές της. Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, η αλλαγή της πολιτικής αυτής της Samsung δημιούργησε συσκευές σαν το Galaxy Note 4 και το Galaxy Alpha, με κύριο χαρακτηριστικό τους την προσθήκη αλουμινίου στην κατασκευή τους. Στην συνέχεια η Samsung προχώρησε ένα βήμα πιο μακριά και μετέφερε αυτή την «αλλαγή» και σε χαμηλότερη κατηγορία τιμής, με την παρουσίαση των Galaxy A3, Galaxy A5 και Galaxy A7.
Και ενώ όλα αυτά αποτελούν πλέον… ιστορία, το Galaxy S6 που αποτελεί και το αντικείμενο της συγκεκριμένης παρουσίασης, ήρθε για να αλλάξει μια ακόμα φορά, και αρκετά πιο «ριζικά» την σχεδιαστική φιλοσοφία της Samsung, με μια κατασκευή που δεν θυμίζει σε τίποτα τις μέχρι σήμερα συσκευές της. Ταυτόχρονα σαν να… ξύπνησε μετά από σχεδόν δύο χρόνια, η Samsung φρόντισε ώστε το νεότερο και καλύτερο κινητό της σειράς Galaxy S να προσφέρει όχι απλά ότι και ο ανταγωνισμός του, αλλά να υπερέχει σε όλους τους τομείς.
Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα γνωρίσουμε μαζί το Galaxy S6 και θα ανακαλύψουμε όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά του που το κάνουν μια πραγματικά ξεχωριστή συσκευή, όχι μόνο για τα δεδομένα της Samsung αλλά και για τον ανταγωνισμό του.
Σχέδιο Μέγεθος και βάρος.
Όπως ήδη αναφέραμε, το Galaxy S6 δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες συσκευές της εταιρείας, ακόμα και με αυτές που έχουν αρκετά μικρό χρονικό διάστημα στην αγορά. Η Samsung επέλεξε (και πολύ καλά έκανε) να «πειραματιστεί» για μια ακόμα φορά με νέα υλικά και σχεδιασμό, προκειμένου να δημιουργήσει αυτή την τόσο διαφορετική για τα δεδομένα της συσκευή.
Το κυριότερο χαρακτηριστικό του Galaxy S6, είναι η πλήρης απουσία πλαστικού στην κατασκευή του, με το πίσω μέρος του να έχει δεχθεί ουσιαστικά τις περισσότερες αλλαγές. Αρχικά κατασκευάζεται πλέον από γυαλί, ένα υλικό που μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί ήδη από αρκετές συσκευές του ανταγωνισμού, η Samsung όμως φρόντισε η δική της πρώτη συσκευή να ξεχωρίζει σημαντικά από αυτόν.
Το γυάλινο αυτό πίσω μέρος προσφέρεται σε διαφορετικούς χρωματισμούς, που αλλάζουν σημαντικά την εμφάνιση του και μαζί ολόκληρης της συσκευής, ενώ το χρώμα αυτό έχει μια «μεταλλική» βαφή που το κάνει να αντανακλά με εντυπωσιακό τρόπο κάτω από το φως. Η σημαντική αυτή αλλαγή χαρίζει στο Galaxy S6 μια εντελώς διαφορετική εμφάνιση που πραγματικά ξεχωρίζει και καταφέρνει σχεδόν από μόνη της να εντυπωσιάσει τον χρήστη.
Δυστυχώς όμως πολλές φορές, μια αλλαγή έρχεται και με τα αρνητικά της, και στην περίπτωση του Galaxy S6 το βασικότερο από αυτά είναι πως το πίσω μέρος του δεν είναι πλέον αφαιρούμενο, κάτι που σημαίνει πως πλέον ο χρήστης δεν έχει πρόσβαση στην μπαταρία του. Για πολλούς χρήστες των προηγούμενων συσκευών της σειράς Galaxy S, η δυνατότητα αφαίρεσης της μπαταρίας θεωρούνταν ένα βασικό πλεονέκτημα τους σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό, κυρίως γιατί επέτρεπε την αρκετά εύκολη αντικατάσταση της μπαταρίας του με σχετικά μικρό κόστος. Η δική μας άποψη είναι πως στην περίπτωση του Galaxy S6, το αποτέλεσμα στην εμφάνιση και την πολυτέλεια της συσκευής αξίζει σίγουρα την συγκεκριμένη θυσία, με δεδομένο πως έτσι και αλλιώς το συγκεκριμένο μειονέκτημα υπάρχει ήδη σε High End συσκευές του ανταγωνισμού, χωρίς όμως να τους χαρίζει την ξεχωριστή εμφάνιση του Galaxy S6.
Φυσικά η Samsung δεν θα μπορούσε να σταματήσει να χρησιμοποιεί και μέταλλο στην κατασκευή των High End συσκευών της, και το Galaxy S6 δεν αποτελεί εξαίρεση. Το πλαϊνό του μέρος είναι για μια ακόμα φορά κατασκευασμένο από αλουμίνιο, με μια όμως σημαντική διαφορά, Αντί για το επίπεδο πλαίσιο των Galaxy Note 4 και Galaxy Alpha, το Galaxy S6 προσφέρει ένα «κυρτό» πλαϊνό μέρος που όπως δηλώνει η ίδια η Samsung είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο μεν, αλλά με τεχνική που δεν επιτρέπει να …. Λυγίζει κάτω από πίεση.
Οθόνη
Στην αγορά υπάρχουν ήδη έστω μερικές συσκευές με οθόνη ανάλυσης 2560 x 1440 pixels, και μάλιστα μια από αυτές είναι κατασκευασμένη από την ίδια τη Samsung και έχει τοποθετηθεί φυσικά στο Galaxy Note 4 (με το Galaxy Note Edge να αποτελεί μια μοναδική συσκευή για τους δικούς του λόγους). Καμία όμως συσκευή, μέχρι σήμερα τουλάχιστον δεν καταφέρνει να συνδυάσει το σύνολο των χαρακτηριστικών αυτής του Galaxy S6.
Αρχικά η υψηλή την ανάλυση των 2560 x 1440 pixels συνδυάζεται με αρκετά μικρή διαγώνιο των 5.1 ιντσών, με αποτέλεσμα το Pixel density να αγγίζει το εντυπωσιακό νούμερο των 577 Pixel ανά ίντσα. Εκτός όμως από την υψηλή της ανάλυση και την κορυφαία ποιότητα λεπτομέρεια απεικόνισης, η οθόνη του Galaxy S6 είναι φυσικά τεχνολογίας SUPER AMOLED της Samsung με όσα θετικά αυτή προσφέρει στην απεικόνιση χρωμάτων και όχι μόνο.
Είναι πραγματικά δύσκολο να περιγράψει κανείς με λόγια την οθόνη του Galaxy S6, αφού ειδικά η λεπτομέρεια απεικόνισης είναι κάτι που δύσκολα μπορεί να αποτυπωθεί σε φωτογραφίες πόσο μάλλον σε κείμενο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η οθόνη της συσκευής ξεπερνά τις προσδοκίες ακόμα και του πιο απαιτητικού χρήστη στο σύνολο της.
Αναλυτικότερα τώρα, σε ότι έχει να κάνει με τη χρωματική της απεικόνιση, η τεχνολογία SUPER AMOLED έχει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, με βασικότερο από αυτά την «ζωντάνια» των χρωμάτων της, και το πώς κάθε είδους εικόνα και χρώμα παρουσιάζεται με τρόπο που καμία LCD οθόνη δεν μπορεί να πετύχει. Φυσικά, για μια ακόμα φορά, η Samsung αναγνωρίζοντας ότι το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν ενθουσιάζει όλους τους υποψήφιους αγοραστές, έχει προσθέσει τις γνωστές πλέον επιλογές ρύθμισης της χρωματικής της απόδοσης ανάλογα με το περιεχόμενο που παρουσιάζεται σε αυτή. Πλέον μάλιστα, οι επιλογές για το μέγεθος αλλά και την εμφάνιση της γραμματοσειράς που χρησιμοποιεί η συσκευή, εμφανίζονται σε ένα ιδιαίτερα απλό και εύκολο στην λειτουργία του μενού.
Οι γωνίες θέασης είναι φυσικά κορυφαίες, και για μια ακόμα φορά, η οθόνη του Galaxy S6 δεν παρουσιάζει την παραμικρή χρωματική αλλοίωση ακόμα και κάτω από υπερβολικές γωνίες θέασης.
Στην προσπάθεια της να δημιουργήσει την καλύτερη της συσκευή μέχρι και σήμερα, η Samsung χρησιμοποίησε όλη της την τεχνογνωσία και τις δυνατότητες παραγωγής, προκειμένου να δημιουργήσει μια εντυπωσιακή σε τεχνικά χαρακτηριστικά οθόνη, που όμως (και αυτό είναι το κυριότερο) μεταφέρει και στην πράξη το πόσο μοναδική είναι. Η χρωματική απόδοση των SUPER AMOLED οθονών δεν είναι τεχνικό μειονέκτημα, αλλά ακόμα και έτσι η Samsung φρόντισε να καλύψει και τις απαιτήσεις εκείνων που δεν ενθουσιάζονται από τη ζωντάνια και την ένταση των χρωμάτων μιας τέτοιας οθόνης. Ταυτόχρονα όμως, η οθόνη του Galaxy S6 αποτελεί ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η τεχνολογία σήμερα, αφού παραμένει η μοναδική μέχρι στιγμής οθόνη στην αγορά με τόσο υψηλή ανάλυση σε διαγώνιο 5.1 ιντσών.
Λειτουργικό σύστημα.
Όπως είναι φυσικό και αναμενόμενο, το Galaxy S6 κυκλοφορεί στην αγορά με τη νεότερη διαθέσιμη έκδοση του λειτουργικού συστήματος της Google, το Android Lollipop. Ταυτόχρονα όμως, η συσκευή είναι και η πρώτη της εταιρείας που υποστηρίζει τη λειτουργία του Android σε 64-bit mode χάρη στον επεξεργαστή που κρύβει στο εσωτερικό του.
Σε ότι αφορά το γραφικό περιβάλλον της Samsung και τις δυνατότητες που αυτό προσφέρει, η εταιρεία έκανε κατά την παρουσίαση του Galaxy S6 όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρο πως «άκουσε» την απαίτηση του αγοραστικού κοινού για ένα λιγότερο «πολύπλοκο» γραφικό περιβάλλον.
Εκτός από την αισθητά βελτιωμένη και περισσότερο «σοβαρή» εμφάνιση του γραφικού περιβάλλοντος, το Galaxy S6 είναι η πρώτη συσκευή της εταιρείας που φροντίζει να απλοποιήσει όσο αυτό είναι δυνατόν τις πραγματικά πολλές δυνατότητες του λειτουργικού της Google αλλά και των επιπλέον που προσφέρει η ίδια η συσκευή.
Βασιζόμενη στην έτσι και αλλιώς διαφορετική σε σύγκριση με το παρελθόν εμφάνιση του Android Lollipop, η Samsung προχώρησε ένα βήμα περισσότερο και κατάφερε με αρκετά μεγάλη επιτυχία να συνδυάσει σε αυτό την εμφάνιση που έχουν συνηθίσει οι χρήστες των συσκευών της, σε μια βελτιωμένη μορφή με καλύτερη εμφάνιση και λιγότερο «παιδικό» χαρακτήρα σε σύγκριση με το παρελθόν.
Για τον χρήστη παλαιότερων συσκευών της εταιρείας, το Galaxy S6 είναι μια σε γενικές γραμμές «ευχάριστη» αλλαγή προς το καλύτερο σε καθημερινή χρήση, με τις αλλαγές στην εμφάνιση του μενού και την λειτουργικότητα του να δείχνουν πως η εταιρεία άκουσε και εφάρμοσε στην πράξη όλες σχεδόν τις αλλαγές που περίμεναν και ζητούσαν οι χρήστες.
Για όσους τώρα δεν έχουν κάποια εμπειρία με συσκευές της εταιρείας στο παρελθόν, το Galaxy S6 παρουσιάζεται πολύ πιο «φιλικό» και εύκολο από ότι θα περίμενε κανείς, και ταυτόχρονα καταφέρνει με ιδιαίτερη επιτυχία να αλλάξει την εικόνα των πολύπλοκων συσκευών, γεμάτων με ίσως περιττές εφαρμογές και δυνατότητες που είχε αποκτήσει η εταιρεία στο παρελθόν.
Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν σημαίνει πως το Galaxy S6 στερείται οποιασδήποτε δυνατότητας περιμένει να βρει ο μέσος χρήστης σε μια συσκευή της κατηγορίας του. Αντίθετα η συσκευή εκπλήσσει με τον τρόπο που έχουν ενσωματωθεί πολλές από τις επιπλέον δυνατότητες που προσφέρει, όπως η λειτουργία του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων που πλέον απαιτεί από τον χρήστη απλά να «ακουμπήσει» το δάχτυλο πάνω στο κεντρικό πλήκτρο και όχι να το σύρει πάνω σε αυτό. Μάλιστα η λειτουργία του συγκεκριμένου αισθητήρα έχει βελτιωθεί με αποτέλεσμα να είναι πολύ πιο αξιόπιστος, και τον χρήστη να χρειάζεται μόνο μια προσπάθεια για το ξεκλείδωμα της συσκευής.
Για τους χρήστες συσκευών της Samsung και όχι μόνο, που αναζητούν μια συσκευή που να τους προσφέρει αμέτρητες επιλογές ρυθμίσεων και εξατομίκευσης, το Galaxy S6 επίσης δεν απογοητεύει. Στο μενού των ρυθμίσεων οι επιλογές είναι πραγματικά… ατελείωτες, σωστά δομημένες όμως η κάθε μια στην κατηγορία στην οποία ανήκει, μια πολιτική που η εταιρεία ξεκίνησε με την παρουσίαση του Galaxy Note 4.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα εφαρμογή που θα πρέπει να αναφέρουμε, είναι αυτή της «έξυπνης» διαχείρισης που εμφανίζει μια συνολική εικόνα του Galaxy S6, και προσφέρει συνολικά ή ξεχωριστά την δυνατότητα να βελτιώσει ο χρήστης την απόδοση του. Η εφαρμογή περιλαμβάνει τις αναμενόμενες κατηγορίες για την διαθέσιμη μνήμη RAM και τον διαθέσιμο αποθηκευτικό χώρο, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να πληροφορήσει τον χρήστη για την κατάσταση της μπαταρίας του, αλλά και τον εκτιμώμενο χρόνο αναμονής και λειτουργίας που απομένει.
Η τελευταία επιλογή για την «ασφάλεια της συσκευής» είναι και η περισσότερο ενδιαφέρουσα, αφού καταφέρνει να συγκεντρώσει σε ένα σημείο τις επιλογές και δυνατότητες ασφάλειας που προσφέρει το Galaxy S6 όπως το Private Mode, αλλά και το Knox Security, και βοηθά στην εύκολη εκμετάλλευση τους.
Οι Mutlimedia δυνατότητες του Galaxy S6 περιλαμβάνουν όπως όλες οι high end συσκευές της εταιρείας έναν Video player που μπορεί να αναπαράγει κάθε μορφής αρχείο βίντεο χωρίς προβλήματα, και εκμεταλλευόμενο το πολύ ισχυρό hardware υποστηρίζει αρχεία ανάλυσης 4k χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Ο Music Player με τη σειρά του, έχει σημαντικά αλλαγμένη εμφάνιση σε σύγκριση με τις προηγούμενες συσκευές της εταιρείας, χωρίς όμως να έχει βελτιωθεί σημαντικά η λειτουργικότητα του. Οι διαθέσιμες επιλογές για την ρύθμιση του ήχου είναι πάντως εντυπωσιακές, και προσφέρουν στον χρήστη την επιλογή να φέρει τη συσκευή ακριβώς στα μέτρα του.
Ρυθμίσεις
Tέλος, το Galaxy S6, όπως και τα Galaxy A3 και Galaxy A5 προσφέρουν την δυνατότητα αλλαγής του «θέματος εμφάνισης» του μενού της συσκευής, αλλά και των εικονιδίων (για τις προεγκατεστημένες εφαρμογές). Εκτός των τριών προεγκατεστημένων θεμάτων εμφάνισης ο χρήστης μπορεί να διαλέξει ανάμεσα σε μια σχετικά μεγάλη ποικιλία θεμάτων που προσφέρονται μέσω του Samsnung Apps.
Κάμερα
Η Samsung εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο έχει κάνει ξεκάθαρο πως δεν σκοπεύει να συνεχίσει την πολιτική αύξησης του αριθμού των Mpixels στις κάμερες των High End Smartphones της προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα των φωτογραφιών που αυτά μπορούν να βγάλουν. Αντί αυτού, ξεκινώντας με το Galaxy Note 4, η χρήση του Optical Image Stabilization, μιας κάμερας των 16 Mpixels και η βελτίωση του αλγόριθμου επεξεργασίας των φωτογραφιών, είναι υπεύθυνα για την σημαντική βελτίωση της απόδοσης της κάμερας στις συσκευές αυτές.
Το Galaxy S6 αποτελεί την λογική εξέλιξη στον συγκεκριμένο τομέα, και όχι απαραίτητα κάτι το νέο και επαναστατικό. Έχοντας σαν βάση την πολύ καλή κάμερα του Galaxy Note 4, η Samsung σωστά επέλεξε να κρατήσει την ίδια ανάλυση στον αισθητήρα, την ίδια ευαισθησία στο φως, και να βελτιώσει όσο είναι δυνατόν την απόδοση της κάμερας στην πράξη. Το αποτέλεσμα είναι μια κάμερα που στις περισσότερες συνθήκες φωτισμού μπορεί να καταγράψει φωτογραφίες με εντυπωσιακή λεπτομέρεια και ποιότητα χρωμάτων.
Φυσικά, το Optical Image Stabilization συνεχίζει να προσφέρει τις «υπηρεσίες» του σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, με το Galaxy S6 να εντυπωσιάζει με την ισορροπία που πετυχαίνει ανάμεσα στην αύξηση της ευαισθησίας στο φως και την λεπτομέρεια που τελικά περιέχει η φωτογραφία.
Σε ότι αφορά την εγγραφή βίντεο τώρα, το Galaxy S6 προσφέρει φυσικά την δυνατότητα εγγραφής σε 4k. Εκμεταλλευόμενο το πανίσχυρο Hardware που βρίσκεται στο εσωτερικό του, μπορεί να καταγράψει αρχεία με εντυπωσιακή λεπτομέρεια, πολύ καλή χρωματική απεικόνιση, χωρίς να αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με τη γρήγορη κίνηση και τις εναλλαγές φωτισμού. Η σημαντική διαφορά σε σύγκριση με το Galaxy Note 4, είναι πως στην περίπτωση του Galaxy S6, το Optical Image Stabilization λειτουργεί και κατά την εγγραφή βίντεο, σε συνδυασμό με τον ψηφιακό σταθεροποιητή εικόνας, με αποτέλεσμα η συσκευή να μπορεί να καταγράψει εντυπωσιακά βίντεο ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.
Η εφαρμογή της κάμερας με τη σειρά της, έχει δεχθεί σημαντικές αλλαγές στην εμφάνιση αλλά κυρίως τη λειτουργικότητα της. Για όσους χρήστες του Galaxy Note 4 θεωρούν πως οι διαθέσιμες επιλογές είναι λιγότερες από όσες θα «άξιζε» μια τόσο καλή κάμερα (όπως ο γράφων), το Galaxy S6 είναι η λύση. Η αυτόματη λειτουργία προσφέρει ακριβώς όσες επιλογές χρειάζεται ο χρήστης στην καθημερινότητα του για την εύκολη και γρήγορη λήψη φωτογραφιών, όμως το “Pro Mode” εντυπωσιάζει με τις επιπλέον επιλογές που προσφέρει για όσους θέλουν να αποκτήσουν πραγματικά τον έλεγχο της κάμερας της συσκευής.
Επεξεργαστής μνήμη.
Η Samsung παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές «ημιαγωγών» κάθε είδους, και φυσικά επεξεργαστών για κινητά τηλέφωνα. Στο πρόσφατο παρελθόν και συγκεκριμένα στα Galaxy S4 και Galaxy S5 η εταιρεία είχε επιλέξει, να χρησιμοποιεί επεξεργαστές της Qualcomm και όχι κάποιον κατασκευασμένο από την ίδια. Οι λόγοι για αυτή την επιλογή είναι μάλλον κάτι που δεν αφορά τη συγκεκριμένη παρουσίαση, θα περιοριστούμε απλά να αναφέρουμε πως με τη παρουσίαση του Galaxy Alpha, και στην συνέχεια με αυτή του Galaxy Note 4 (τουλάχιστον σε κάποιες εκδόσεις του) η Samsung ξεκίνησε σταδιακά να επιστρέφει στους κατασκευασμένους από την ίδια επεξεργαστές της σειράς Exynos.
Το Galaxy S6 «κρύβει» στο εσωτερικό του ότι καλύτερο έχει να προσφέρει η ίδια η Samsung στον τομέα των επεξεργαστών για φορητές συσκευές, και συγκεκριμένα τον Exynos 7420. Οι συνολικά οχτώ πυρήνες επεξεργασίας του είναι χωρισμένοι σε δύο διαφορετικές «ομάδες» των τεσσάρων σε διάταξη big.LITTLE της ARM. Όπως και στο εσωτερικό του Exynos 5433 που χρησιμοποιείται σε συγκεκριμένες εκδόσεις του Galaxy Note 4, ο Exynos 7420 διαθέτει 4 πυρήνες Α-53 της ARM και τέσσερις σημαντικά ισχυρότερους Α-57. Οι ομοιότητες του όμως με τον Exynos 5433 σταματούν εκεί, και οι διαφορές τους είναι αρκετά σημαντικές. Αρχικά ο χρονισμός λειτουργίας τους είναι αυξημένος, με μέγιστη συχνότητα το 1.5 GHz για τους μικρούς A-53 και την εντυπωσιακή συχνότητα των 2.1 GHz για τους ισχυρότερους A-57. Η διαφορά στην τεχνική κατασκευής όμως του Exynos 7420 πέρα από την αυξημένη συχνότητα του επιτρέπει να λειτουργεί με σημαντικά χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και αντίστοιχα μειωμένη παραγωγή θερμότητας. Σε καθημερινή χρήση, το Galaxy S6 δεν αντιμετωπίζει κανένα από τα προβλήματα υπερθέρμανσης των λύσεων του ανταγωνισμού, ενώ ακόμα και κάτω από… πίεση κατά την εκτέλεση κάποιου Benchmark ή απαιτητικού παιχνιδιού είναι πραγματικά εντυπωσιακό το πώς η συσκευή συνεχίζει να λειτουργεί χωρίς σημαντική αύξηση της θερμοκρασίας της. Στην πράξη αυτό μεταφράζεται σε αντίστοιχα κορυφαία απόδοση που μέχρι στιγμής είναι σημαντικά υψηλότερη από όλες τις αντίστοιχες λύσεις της Qualcomm και του ανταγωνισμού γενικότερα.
Σε μια συσκευή όμως με τόσο υψηλή ανάλυση οθόνης, σημαντικό ρόλο παίζει και η απόδοση της κάρτας γραφικών που βρίσκεται στο εσωτερικό του Exynos 7420 αφού αυτή είναι «υπεύθυνη» για την δημιουργία του γραφικού περιβάλλοντος του Galaxy S6 αλλά και κάθε άλλης εργασίας που απαιτεί την παραγωγή γραφικών. Εδώ συναντάμε για μια ακόμα φορά την Mali T760 της ARM, σημαντικά βελτιωμένη σε απόδοση σε σύγκριση με αυτή του Exynos 5433 και του Galaxy Note 4. Παρά την θεωρητικά ίδια αρχιτεκτονική, σε μετρίσιμη μορφή, η απόδοση της Mali T760 στο εσωτερικό του Galaxy S6 είναι σημαντικά υψηλότερη, και το βασικότερο βοηθά στη λειτουργία της συσκευής χωρίς το παραμικρό πρόβλημα.
Σε ότι έχει να κάνει με τη μνήμη RAM τώρα, αυτή παραμένει στα 3GB με μια όμως σημαντική διαφορά. Η μνήμη αυτή είναι πλέον LPDDR4 με αισθητά καλύτερη ταχύτητα εγγραφής και ανάγνωσης.
Το συνολικό αποτέλεσμα είναι μια συσκευή που σε κάθε είδους χρήση, ακόμα και όταν ο χρήστης «αναζητά» τρόπους να την κάνει να καθυστερήσει, το Galaxy S6 απαντά με την ίδια άμεση και χωρίς το παραμικρό κόλλημα απόκριση σε κάθε εντολή. Για τον γράφων που είναι καθημερινός χρήστης του Galaxy Note 4 στην βασισμένη στον Exynos 5433 έκδοση του, η διαφορά ακόμα και σε σύγκριση με αυτό είναι πραγματικά αισθητή.
Ενσωματωμένος Αποθηκευτικός Χώρος, χωρίς κάρτα μνήμης
Σε ότι έχει να κάνει με τον χώρο αποθήκευσης τέλος, το Galaxy S6, μαζί με το Galaxy Alpha είναι δύο από τις ελάχιστες συσκευές που έχει κατασκευάσει η Samsung και δεν διαθέτουν υποδοχή για κάρτα μνήμης. Η συγκεκριμένη διαφορά, ανάλογα με την οπτική γωνία του κάθε χρήστη μπορεί να είναι από πολύ σημαντική έως απλά κάτι που θα ήθελε να έχει η συσκευή του και δυστυχώς απουσιάζει.
Από τεχνικής άποψης, η Samsung δικαιολογεί με απόλυτη ορθότητα την επιλογή της αυτή, με τη χρήση μιας εντυπωσιακά πιο γρήγορης ενσωματωμένης μνήμης, διαφορετικής τεχνολογίας, με την ονομασία UFS 2.0. Η θεωρία λέει πως ο συγκεκριμένος τύπος μνήμης είναι εντυπωσιακά γρηγορότερος από αυτή που χρησιμοποιείται σε κάθε άλλο Smartphone της αγοράς (και πολλά που θα κυκλοφορήσουν στο άμεσο μέλλον), με το παλαιότερο πρότυπο eMMC να είναι έτσι και αλλιώς με τη σειρά του γρηγορότερο σαν ενσωματωμένη μνήμη σε μια συσκευή, από το 90% των καρτών μνήμης που πωλούνται στην αγορά.
Η λογική της Samsung τώρα πίσω από αυτή της την επιλογή, είναι πως πέρα από τη σημαντική «ώθηση» στην απόδοση του Galaxy S6 που του χαρίζει η μνήμη του, αυτή βοηθά και σε έναν ακόμα σημαντικό τομέα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των σχετικά «οικονομικών» καρτών μνήμης που κυκλοφορούν στην αγορά και με χωρητικότητα έως και 32 GB έχουν σημαντικά χαμηλότερη ταχύτητα ανάγνωσης και εγγραφής δεδομένων, ακόμα και από το παλαιότερο πρότυπο της ενσωματώμενης eMMC μνήμης. Αυτό σημαίνει πως μια κάρτα μνήμης αυτού του είδους μπορεί να συμβάλει αρνητικά στην απόδοση μιας συσκευής, πόσο μάλλον μια συσκευής σαν το Galaxy S6 που απαιτεί την γρήγορη εγγραφή πολλών δεδομένων αλλά και την ανάγνωση τους.
Φυσικά, για τον μέσο χρήστη η απάντηση μπορεί απλά να είναι πως δεν τον ενδιαφέρει η τεχνική πλευρά του ζητήματος, ή πως απλά θέλει να έχει την επιλογή ακόμα και αν δεν την χρησιμοποιεί. Για αυτούς τους χρήστες, η Samsung φρόντισε να θέσει τα 32 GB ενσωματωμένου χώρου σαν την μικρότερη διαθέσιμη έκδοση του Galaxy S6, ελπίζοντας ίσως πως στην πράξη η συσκευή θα καταφέρει να τους πείσει με τον για να είμαστε ειλικρινείς αρκετό αυτό χώρο.
Μπαταρία.
Στην προσπάθεια της να δημιουργήσει μια αρκετά λεπτή και ελαφριά συσκευή, η Samsung επέλεξε να μην αυξήσει την χωρητικότητα της μπαταρίας του Galaxy S6 σε σύγκριση με αυτή του προκάτοχου του, παρά την σημαντική αύξηση στην ανάλυση της οθόνης του, αλλά και την ταχύτητα επεξεργασίας.
Στην πραγματικότητα όμως, οι πολλές και διαφορετικές τεχνικές αλλαγές που έχουν γίνει στην συσκευή, επιτρέπουν στην μπαταρία χωρητικότητας 2.550 mAh να χαρίζει στο Galaxy S6 τουλάχιστον αποδεκτούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας.
Σε έντονη καθημερινή χρήση όλων των δυνατοτήτων του, το Galaxy S6 μπορεί να «βγάλει» μια ημέρα χρήσης χωρίς προβλήματα, και στην συνέχεια θα χρειαστεί να φορτιστεί όχι απαραίτητα γιατί θα έχει μείνει από μπαταρία, αλλά γιατί η υπολειπόμενη χωρητικότητα δεν θα είναι αρκετή για δεύτερη ημέρα χρήσης.
Σε λιγότερο απαιτητικές συνθήκες τώρα, η μπαταρία μπορεί να προσφέρει δύο ολόκληρες ημέρες αναμονής χωρίς πρόβλημα, πριν και πάλι το Galaxy S6 αναζητήσει τον φορτιστή του.
Σε ότι έχει να κάνει με τον φορτιστή αυτό τώρα, το Galaxy S6 είναι η δεύτερη συσκευή της εταιρείας μετά το Galaxy Note 4 που εκμεταλλεύεται τα πλεονεκτήματα της «γρήγορης φόρτισης». Με τη χρήση ανάλογου φορτιστή (που περιλαμβάνεται φυσικά στην συσκευασία), το Galaxy S6 μπορεί να γεμίσει πλήρως την μπαταρία του σε εντυπωσιακά σύντομο χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά την 1.5 ώρα. Εκτός αυτού, όπως «περήφανα» δηλώνει η Samsung, η «γρήγορη φόρτιση» μπορεί να χαρίσει 4 ώρες λειτουργίας στο Galaxy S6 με μόλις 10 λεπτά φόρτισης. Στην πράξη είναι αλήθεια πως αν αφήσει ο χρήστης για λίγη ώρα το Galaxy S6 στον φορτιστή του, αυτό θα αποκτήσει αρκετή ενέργεια σε σύντομο χρονικό διάστημα ώστε να παραμείνει ενεργό μέχρι να ξανασυνδεθεί σε αυτόν.
Φυσικά, για εκείνες τις περιπτώσεις που η φόρτιση του Galaxy S6 είναι αδύνατη για μεγάλο χρονικό διάστημα, η συσκευή διαθέτει τις επιλογές εξοικονόμησης ενέργειας που έχει παρουσιάσει στο παρελθόν η Samsung στο Galaxy S5 και τις επόμενες συσκευές της. Παρόλα αυτά, στην “απλή” εξοικονόμηση ενέργειας, δεν υπάρχει πλέον η επιλογή εμφάνισης της οθόνης σε ασπρόμαυρη μορφή.
Συμπέρασμα
Το Galaxy S6 είναι ακριβώς αυτό που περίμενε τα τελευταία χρόνια το αγοραστικό κοινό από τη Samsung, και αυτό που δεν ήταν δυστυχώς σε πολλούς τομείς το αμέσως προηγούμενο Galaxy S5. Ταυτόχρονα είναι σίγουρα η συσκευή που θα βοηθήσει την εταιρεία να ανακτήσει το χαμένο έδαφος στις πωλήσεις των High End συσκευών της.
Το βασικότερο όμως είναι πως το Galaxy S6 είναι το καλύτερο παράδειγμα του τι μπορεί να κατασκευάσει η Samsung όταν αποφασίσει να το κάνει, και πως μπορεί στην πράξη να προσφέρει στον τελικό καταναλωτή ένα σύνολο χαρακτηριστικών και σχεδίου που να μην έχει να «ζηλέψει» κάτι από τον ανταγωνισμό του.
Ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο ξύπνησε λοιπόν, και με το Galaxy S6 αλλά και το Galaxy S6 Edge δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως δεν είναι τόσο εύκολο για κάποιον ανταγωνιστή να φτάσει στο σημείο που είναι σήμερα η Samsung.
Σε ότι έχει να κάνει με το προφανές ζήτημα της τιμής πώλησης του και το κατά πόσο αυτή είναι αρκετά υψηλή, η απάντηση είναι σχετικά απλή. Σίγουρα το Galaxy S6 δεν είναι σε καμία περίπτωση μια οικονομική συσκευή, και το ίδιο σίγουρα η τιμή πώλησης του δείχνει ότι δεν απευθύνεται στον μέσο καταναλωτή.
Για πρώτη φορά όμως μετά από αρκετό καιρό, το Galaxy S6 δικαιολογεί την τιμή αυτή με βάση τα τεχνικά του χαρακτηριστικά αλλά και το σχέδιο και την κατασκευή του. Μπορεί λοιπόν τα χρήματα που κοστίζει να είναι αρκετά, σε αυτά τα χρήματα όμως δύσκολα θα βρει κανείς κάποια συσκευή που να τα «αξίζει» περισσότερο από το Galaxy S6.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
43 σχολια
Δεν είναι και τόσο τέλειο όσο το παρουσιάζεις γιατί:
– Δεν μπορείς να ρυθμίσεις το snooze στο ξυπνητήρι. Στο έχει στα 5 λεπτά 😛
– Στο Edge δεν λειτουργεί και πολύ καλά τo information stream. Αναφέρομαι στην αδυναμία ενεργοποίησης. Πρέπει να κάνει τουλάχιστον 20 φορές swipe με το δάχτυλο για να ξυπνήσει η οθόνη.
– Η μπαταρία με μέτρια χρήση δεν βγάζει 24άρο.
Κατά άλλα εύκολα πλέον παρατάς ένα iPhone 6 για το S6.. Ίσως γιατί εκτός από μια εξαιρετική συσκευή του μοιάζει και πολύ 🙂
Αυτό με το ξυπνητήρι δεν έχω καταλάβει γιατί το αφαίρεσαν, υπήρχε σε όλα τα προηγούμενα…
Η οθόνη του Note Egde είναι πιο εύκολη στη χρήση της για προβολή πληροφοριών είναι αλήθεια! (αλλά εδώ είναι η παρουσίαση του S6, και όχι του S6 Edge 😛 )
Στις 22 ώρες με είχε με 20% οπότε είναι και θέμα χρήσης!
Όταν θα το κάνω μπλε από άσπρο θα δεις τη διαφορά !!!
Καλησπερα εχω ακουσει και δει διαφορα κακα σχολια για το ram management του s6 οτι κλεινουν εφαρμογες οτι ξαναφορτωνουν απο την αρχη οπως κια για διαφορα λαγκαρισματα ..τι ισχυει απο ολα αυτα?σε σχεση με το lg g4 ειναι πιο Lag free to g4 απο s6?
Καλησπέρα !
Η λογική της Samsung και σχεδόν όλων των κατασκευαστών είναι η εξής: Πολλές από τις εφαρμογές του συστήματος και αρκετές που χρησιμοποιούνται συχνά “ξανατρέχουν” αυτόματα ακόμα και αν ο χρήστης τις κλείσει με το ζόρι μέσω κάποιας εφαρμογής. Αυτό γίνεται ώστε η εφαρμογή να εκτελείται από την συσκευή και να “ανοίγει” πιο γρήγορα ώστε ο χρήστης να έχει μια συνολικά καλύτερη εμπειρία χρήσης. Πολλές εφαρμογές που φαινομενικά είναι απλές, όπως π.χ. αυτή των μηνυμάτων απαιτούν αρκετή επεξεργαστική ισχύ και πόρους από το σύστημα για να εκκινήσουν αν έχουν τερματιστεί εντελώς. Στις συσκευές της Samsung, τα μηνύματα, ο Dialler και μερικές ακόμα εφαρμογές εκκινούν αυτόματα λίγη ώρα αφού ο χρήστης τις κλείσει ακόμα και με το Smart Manager που έχει η ίδια η συσκευή. Η επιλογή του πόσες θα είναι αυτές οι εφαρμογές γίνεται με βάση την κάθε συσκευή και τις δυνατότητες της. Π.χ. το S6 έχοντας σημαντικά μεγαλύτερη μνήμη RAM από ένα Galaxy A3 μπορεί να έχει “ανοιχτές” με αυτόν τον τρόπο περισσότερες εφαρμογές ώστε να μην καθυστερεί τον χρήστη του.
Σε κάθε περίπτωση, όταν η συσκευή χρειάζεται την μνήμη RAM που καταλαμβάνουν αυτές οι εφαρμογές, τις τερματίζει αυτόματα ώστε να την κάνει διαθέσιμη στην συσκευή για άλλες εφαρμογές που “τρέχουν” εκείνη την στιγμή.
Η λειτουργία του Smart Manager τώρα που είναι προ-εγκατεστημένος στο S6 είναι αλήθεια ότι θα μπορούσε να είναι και καλύτερη. Η εφαρμογή τερματίζει “τα πάντα” όταν της το ζητήσεις με αποτέλεσμα αν ο χρήστης αμέσως μετά η μετά από λίγη ώρα δοκιμάσει να ανοίξει κάποια εφαρμογή που είναι σχετικά βαριά θα διαπιστώσει μια μικρή καθυστέρηση. Καλώς ή κακώς από το Smart Manager δεν εξαιρούνται εφαρμογές που θα έπρεπε με αποτέλεσμα να υπάρχει αυτή η καθυστέρηση.
Από μόνη της η συσκευή δεν το κάνει αυτό χωρίς να το ζητήσει ο χρήστης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία της. Σε ότι αφορά την σύγκριση με το G4 δυστυχώς δεν υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση. Ο τρόπος που λειτουργεί η συσκευή της LG είναι σε μερικά πράγματα καλύτερος. Το S6 όμως είναι σημαντικά ισχυρότερο και με πολύ πιο δυνατή κάρτα γραφικών. Με δεδομένο το ότι και τα δύο έχουν οθόνες ανάλυσης 2560 x 1440 pixels, το S6 έχει σημαντικό πλεονέκτημα στην επεξεργαστική ισχύ του που στις περισσότερες περιπτώσεις καλύπτει τις “ατέλειες” του λειτουργικού του.
Σε προσωπικό επίπεδο έχω και τις δύο συσκευές εδώ και αρκετούς μήνες και μέχρι και σήμερα δεν μπορώ να αποφασίσω ποια είναι καλύτερη σε καθημερινή χρήση, αφού η κάθε μια έχει τα δικά της πολύ ξεχωριστά χαρακτηριστικά (π.χ. η εντυπωσιακή κάμερα του G4 και η ταχύτητα του S6)
αρα μια χαρα ειναι η λειτουργεια της συσκευης με καλυψες πληρως.να σε ρωτησω και κατι αλλο .το οτι ειναι μονο το 25%της μνημης ελευθερο στο s6 γινεται για αυτο το λογο που αναφερεις δηλαδη στην ουσια η εφαμογη ειναι ηδη ανοιγμενη και καταλαμβανει ηδη χωρο?το θεωρεις μειονεκτημα αυτο γιατι βλεπω γκρινιαζουν ολοι οτιειναι πολυ λιγη η ελευθερη μνημη του s6 σε σχεση με τα αλλα κινητα και τετοια αλλα εγω εχω παρατηρησει οτι δεν φτανει στο 90% ανοιγει ανοιγεις και παλι εκει στο 85 φτανει
Μεγάλο μέρος της μνήμης είναι γεμάτο από εφαρμογές που ανοίγει μόνο του το λειτουργικό σύστημα για τους λόγους που ανέφερα, και φυσικά την ελευθερώνει όταν ο χρήστης την θέλει για κάποια άλλη εφαρμογή.
Ένα ακόμα μέρος είναι εφαρμογές που έχει ανοίξει ο χρήστης, έχει βγει από αυτές αλλά συνεχίζουν να βρίσκονται προσωρινά στην RAM. Αυτό είναι χαρακτηριστικό του Android και όχι συγκεκριμένα της Samsung. Η λογική και εδώ είναι η ίδια. Το λειτουργικό “μαθαίνει” τις προτιμήσεις του χρήστη και τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί συχνά δεν τις “Αδειάζει” αμέσως από την RAM. Αν ο χρήστης την ανοίξει και πάλι μετά από λίγη ώρα η εκκίνηση της θα γίνει και πάλι πιο γρήγορα. Φυσικά και σε αυτή την περίπτωση ο χώρος αδειάζει αυτόματα όταν χρειάζεται για κάποια άλλη εργασία.
Η απόδοση μιας συσκευής στην πράξη και ο τρόπος που λειτουργεί διαφέρει σημαντικά από το τι θέλει ο χρήστης να βλέπει στην συσκευή του σαν “ελεύθερη μνήμη”. Το να την βλέπει κάποιος άδεια για “ψυχολογικούς” λόγους δεν σημαίνει ότι αυτή είναι απαραίτητα και η καλύτερη λογική λειτουργίας 🙂
ναι συμφωνω και γω σε αυτο που λες!αλλα ομως οχι οτι δεν υπαρχουν κινητα που η εχουν περισσοτερη ελευθερη μνημη..ασ πουμε στο Huawei p8 που ειχα ειχε γυρω στο 1 giga ram ελευθερη
Σαφώς και υπάρχουν συσκευές που έχουν περισσότερη ελεύθερη μνημη και σίγουρα δεν είναι κακο αυτό.
Εγώ απλά λέω ότι το ζητούμενο είναι να λειτουργεί σωστά μια συσκευή στην πράξη άσχετα με το τι παρουσιάζει σαν “στατιστικά” τέτοιου είδους.
Ακόμα και τις ισχυρότερες συσκευές μπορεί να τις κάνει κάποιος να καθυστερήσουν να κάνουν κάτι αν τις έχει “γεμίσει” με εφαρμογές που τρέχουν μονίμως στο background ακόμα και εν αγννοια του. Αντίστοιχα μια συσκευή της μεσαίας κατηγορίας μπορεί να λειτουργεί μονίμως αψογα αρκεί ο χρήστης να την έχει “στήσει” σωστά 🙂
Επίσης, το Ρ8 θεωρώ ότι έτσι και αλλιώς είναι από τις πιο εντυπωσιακές συσκευές που έχω δει τα τελευταία χρόνια !
Χωρίς να είναι στα χαρτιά αντίστοιχο του S6 ή ακόμα και του G4 λειτουργεί τέλεια αν ξερεις τι ζητάς από αυτό
σε ευχαριστω για τις απαντησεις σου,να σε ρωτησω και κατι τελευταιο ειναι αληθεια οτι το s6 κυκλοφορουν με δυο διαφορετικους αισθητηρες καμερας και οτι αυτα που εχουν τον αισθητηρα της sony βγαζουν καλυτερς φωτογραφιες?
Από την εποχή της κυκλοφορίας του είχε εμφανιστεί ένας μικρός αριθμός συσκευών που δεν είχαν κάμερα της Sony, η διαφορά στην ποιότητα των φωτογραφιών όμως είναι πολύ μικρή στην πράξη.
Στην Ευρώπη μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί πάντως συσκευή με κάμερα της Samsung, και υπάρχει μόνο ένας κωδικός ανταλλακτικού για την κάμερα που σημαίνει ότι μόνο μια χρησιμοποιείται σε συσκευές εδώ.
Και ομως εγω πηρα το s6 και κατεβασα μια εφαρμογη για να δω ποια εχω τις δυο και μου γραφει slsi_s5k2p2_fimc_is οποτε φανταζομαι δεν εχει την καμερα της σονυ
Δοκίμασε να πατήσεις στον Dialler το *#34971539# και στο μενού που θα σου βγάλει διάλεξε το “Phone/Cam FW VER Check”
Οι πληροφορίες που εμφανίζει είναι διαφορετικές για τις δύο κάμερες, αν θέλεις τις γράφεις εδώ να δούμε ποια είναι 🙂
ευχαριστως να τις γραψω,rear camera9(MAIN): CAM FW VER:A16LLIC08VM,LOAD FW VER:A16LLIG02GM,PHONE FW VR:A16LLIGOGM REAR CAMERA(73CX) CAM FW VER:A16LLIC0611,LOAD FW VER:A16LLIE0211,PHONE FW VER:A16LLIE0211
Sony είναι ή κάμερα σου σύμφωνα με το τηλέφωνο σου 🙂
Έχουν εντελώς διαφορετικό αναγνωριστικό οι κάμερες της samsung !
σε ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις σου!συνεχισε την πολυ καλη δουλεια που κανεις στο site!!!!απο τα ελαχιστα site που απαντατε σε ολες τις ερωτησεις
Καλησπερα,καλη χρονια ξερουμε τι αλλαγεσ θα φερει το marshmallow sto gs6?και επισης αν θα διωρθοθει θεμα με την ram management
Καλησπέρα και καλή χρονιά !
Οι αλλαγές στο σύνολο τους δεν είναι ακόμα γνωστές δυστυχώς. Μια από αυτές που είναι “σίγουρες” είναι η αλλαγή στον τρόπο δημιουργίας φακέλων στο μενού, που θα επανέρθει η δυνατότητα προσθήκης χωρίς να “σέρνεις” την μια εφαρμογή πάνω στην άλλη. Θεωρητικά θα προστεθεί και η επιλογή της ταχύτητας του “κλείστρου” στην κάμερα που υπάρχει ήδη στο Edge+ και απουσιάζει από το S6 και το Edge.
Αυτό με την RAM δεν θεωρώ ότι είναι “πρόβλημα” αν δεις λίγο πιο πάνω έχω γράψει αναλυτικά γιατί συμβαίνει αυτό, όχι μόνο στο S6 αλλά και σε πολλές άλλες Android συσκευές 🙂
Η επιλογη τησ ταχυτητας κλειστρου τι ακριβως προσφερει?
Σου δίνει την δυνατότητα να επιλέξεις χειροκίνητα πόση ώρα θα μείνει εκτεθειμένος στο φως ο αισθητήρας της κάμερας ώστε να δει όσο το δυνατόν περισσότερο φως σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Η δυνατότητα αυτή έχει αρκετά πλεονεκτήματα, από μια ταχύτητα και μετά όμως χρειάζεται να κρατάς σταθερή την συσκευή.
Α δηλαδη λειτουργει παρομοια με το super night mode του p8 αν καταλαβα καλα?
Περίπου ναι, με την διαφορά ότι η χειροκίνητη ρύθμιση σου δίνει την δυνατότητα να διαλέξεις εσύ ακριβώς το χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά η χρησιμότητα του είναι περιορισμένη αφού αν επιλέξεις μεγάλο χρονικό διάστημα για να μείνει ανοιχτός ο φακός, πρέπει να έχεις την συσκευή κάπου σταθερή ώστε να μην βγει “κουνημένη” η φωτογραφία !
καλησπερα και καλη χρονια.μπορειτε να μου πειτε ποιος ειναι ο σωστος τροπος για να φορτιζω το s6 γιατι εχω μπερδευτει με τοσα που εχω ακουσει.χθες ακουσα οτι δεν πρεπει να πεφτει κατω απο 50 τοις 100 και να το φορτιζω μεχρι το 85-90 τοις 100…ευχαριστω.
Καλησπέρα !
Για την θεωρητικά όσο καλύτερη απόδοση της μπαταρίας κυρίως σε βάθος χρόνου το μόνο που είναι καλό να αποφεύγεις είναι να την αφήνεις να αδειάσει τελείως μέχρι να κλείσει η συσκευή.
Η φόρτιση της και ειδικά στο S6 γίνεται έτσι και αλλιώς με διαφορετική “ταχυτητα” μέχρι το 70% που φορτίζει πιο γρήγορα και μέτα μειώνεται στην ταχύτητα μιας φυσιολογικής συσκευής.
Ιδανικά αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να το φορτιζεις όταν πέσει κάτω από 20% και δεν έχει κάποια επίπτωση το αν θα το αφήσεις να γεμίσει.
Γεια σας,θα ηθελα να αγορασω ενα απο τα δυο κινιτα αλλα ειμαι αναποφασιστος 😛 Ποιο κινιτο ειναι πιο γρηγορο,ποιο εχει καλυτερες καμερες,πιο εχεις περισσοτερες λειτουργειες στην καμερα ( px η sony εχει παρα πολλες) και πιο εχει καλυτερη μπαταρια γιατι εχω ακουσει οτι και τα δυο εχουν θεμα με τη μπαταρια,ειδικα το s6.Το κινητο θα το εχω για full χρηση οποτε θελω καλη μπαταρια.Το lg g4 εχει δαχτυλικο αποτυπωμα?Με το android 6 θα διορθωθει το θεμα της μπαταριας και της ραμ του s6 και της μπαταριας του lg g4?Το s6 εχει ενα προβλημα με την οθονη που φενεται λιγο ροζ.Ειναι μονο στο ασπρο ή σε ολα τα χρωματα.Και πιο εχει πιο πολυ αντοχη στο χρονο(ενοω να αντεξει 3 χρονακια).Ευχαριστω πολυ!
Καλησπέρα !
Θα προσπαθήσω να απαντήσω σε κάθε ένα από τα ερωτήματα σου ξεχωριστά.
1. Η εφαρμογή της κάμερας του G4 προσφέρει τις περισσότερες και πιο χρήσιμες επιλογές που μάλιστα έχουν και σημαντική επίπτωση στο τελικό αποτέλεσμα της φωτογραφίας, αρκεί να έχεις διάθεση και να ξέρεις να τις χρησιμοποιείς. Στην αυτόματη λειτουργία που συνήθως χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι την κάμερα σε καθημερινή βάση, το G4 και το S6 ανιχνεύουν τις συνθήκες φωτογράφισης το ίδιο καλά και κάνουν σχεδόν την ίδια δουλειά. Οι φωτογραφίες του G4 στο σύνολο τους περιέχουν περισσότερη λεπτομέρεια και σε συνθήκες με έντονες χρωματικές διαφορές έχουν καλύτερη χρωματική αντίθεση. Συνολικά έστω και με μικρή διαφορά, η κάμερα του G4 είναι καλύτερη.
Η εφαρμογή της κάμερας σε Sony τηλέφωνα φαίνονται πολλές χωρίς να είναι πραγματικά, αντίθετα είναι λιγότερες συνήθως και με μικρότερη χρησιμότητα. Το βασικό όμως πρόβλημα είναι ότι παρά τα “περισσότερα Mpixels” σε σύγκριση με το S6 και το G4 η απόδοση τους είναι σημαντικά χειρότερη.
2. Σε απόλυτα μετρήσιμη ταχύτητα μέσω Benchmarks, το S6 είναι σημαντικά γρηγορότερο από το G4. Σε καθημερινή χρήση όμως η διαφορά είναι πολύ μικρότερη. Στην πραγματικότητα, σε ελάχιστες και σχετικά απαιτητικές εφαρμογές υπάρχει μια μικρή διαφορά στον χρόνο εκκίνησης και εκτέλεσης που και πάλι όμως είναι αισθητή μόνο αν συγκρίνεις τις συσκευές την μια δίπλα στην άλλη.
3. Το S6 δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με την μνήμη RAM του. Είναι επιλογή της Samsung να κρατάει ανοιχτές τις εφαρμογές που χρησιμοποιεί πιο συχνά ο χρήστης προκειμένου να μπορεί να τις εκκινήσει πιο γρήγορα μειώνοντας το χρόνο και την κατανάλωση ενέργειας από τον επεξεργαστή του. Η συσκευή έχει σχεδιαστεί ώστε αν ο χώρος αυτός χρειάζεται για κάποια άλλη εφαρμογή να ελευθερώνεται άμεσα χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση και ο χρήστης δεν καταλαβαίνει κάποια διαφορά. Το πρόβλημα είναι καθαρά “ψυχολογικό” στο να βλέπεις απλά την ελεύθερη μνήμη, και δεν έχει καμία επίπτωση στην λειτουργία της συσκευής. Δεν πρόκειται να διορθωθεί αφού δεν είναι πρακτικά πρόβλημα 🙂
4. Δακτυλικό αποτύπωμα δεν έχει το G4 αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα μειονέκτημα. Στο S6 Edge που χρησιμοποιώ σαν καθημερινή συσκευή, δεν το έχω ενεργό αφού μου φαίνεται ότι χρειάζομαι περισσότερο χρόνο από το να ξεκλειδώσω απλά την οθόνη. Σίγουρα έχει πρακτική χρησιμότητα αν θες να έχεις “ασφαλή” την συσκευή σου αλλά δεν είναι τόσο χρήσιμο.
5. Η μπαταρία και στις δύο συσκευές μπορεί να βγάλει το μέγιστο μια ημέρα με έντονη χρήση. Η μοναδική διαφορά μεταξύ τους είναι ότι το G4 σε κατάσταση αναμονής κάνει ελάχιστα καλύτερη διαχείριση που του επιτρέπει να την καταναλώνει με μικρότερο ρυθμό. Το S6 από την πλευρά του με την ταχεία φόρτιση σου επιτρέπει να γεμίσεις μεγάλο μέρος της μπαταρίας του σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά στον τομέα της μπαταρίας και πρακτικά καμία από τις δύο συσκευές δεν μπορεί να ξεπεράσει τις δύο ημέρες λειτουργίας όσο λίγο και αν τις χρησιμοποιείς.
6. Οι AMOLED οθόνες αν τις βάλεις δίπλα δίπλα με μια καλή LCD οθόνη έχουν μια διαφορά στο πως εμφανίζουν το άσπρο χρώμα. Αυτό δεν είναι “πρόβλημα” είναι χαρακτηριστικό της τεχνολογίας που χρησιμοποιούν. Αντίστοιχα όμως όλα τα χρώματα παρουσιάζονται πιο έντονα και ζωντανά, έχουν κορυφαίες γωνίες θέασης και στο σύνολο τους είναι πάντα ανώτερες από οποιαδήποτε LCD οθόνη. Το G4 από την πλευρά του έχει την καλύτερη LCD οθόνη που έχω δει ποτέ μου σε συσκευή, σε σημείο που η απόδοση της είναι αρκετά καλή ώστε να μην σε ενοχλεί η διαφορά από μια AMOLED οθόνη παρά μόνο στην προβολή έντονων χρωμάτων.
7. Αντοχή στο χρόνο έχουν και οι δύο συσκευές, αλλά αυτό εξαρτάται όπως είναι φυσικό σε μεγάλο βαθμό από την χρήση. Σαν ηλεκτρονική κατασκευή δεν φθείρεται με το πέρασμα του χρόνου, και υπάρχει μόνο επίπτωση στην διάρκεια της μπαταρίας που είναι φυσιολογικό όπως και στην εξωτερική τους εμφάνιση από τυχόν χτυπήματα και επαφή με άλλα αντικείμενα. Μοναδικό σημαντικό πλεονέκτημα του G4 είναι ότι μπορείς να αλλάξεις πιο εύκολα την μπαταρία του και με σημαντικά χαμηλότερο κόστος.
Δεν μου ειπατε αν το android 6 διορθώσει έστω και λίγο το θέμα της μπαταριας, για την μπροστινή κάμερα και κάτι καινούργιο.το s6 έχει πρόβλημα υπερθέρμανσης με αποτέλεσμα να βγαίνει η καμερα
Το Android 6.0 έχει βελτιώσεις που θεωρητικά θα αυξήσουν την διάρκεια της μπαταρίας σε όλες τις συσκευές που θα αναβαθμιστούν σε αυτό. Προς το παρόν το έχω δει στην πράξη σε συσκευή της Motorola και όντως έχει διαφορά στην διάρκεια της μπαταρίας. Λογικά, το ίδιο θα συμβεί και με την μπαταρία του S6.
Σαν “προσθήκες” είναι προς το παρόν άγνωστο ποιες ακριβώς θα παραμείνουν στην τελική έκδοση του Anroid 6.0 για την σειρά S6 οπότε μπορώ να κάνω μόνο υποθέσεις.
Σε ότι έχει να κάνει με την κάμερα τώρα, ειλικρινά δεν έχω συναντήσει μέχρι σήμερα πρόβλημα με την συσκευή να ζεσταίνεται και να κλείνει την κάμερα. Μάλιστα λόγω δουλειάς βλέπω καθημερινά S6, S6 Edge και Edge Plus και ούτε μια φορά δεν έχει τύχει να αναφέρει κάποιος ιδιοκτήτης τους τέτοιο πρόβλημα.
Γενικά σε ότι αφορά τα προβλήματα που μπορεί να διαβάσεις στο Internet για μια συσκευή ισχύει ο εξής κανόνας. Αν σε ένα εκατομμύριο συσκευές που πωληθούν παρουσιαστεί πρόβλημα οποιουδήποτε είδους σε 20.000 από αυτές θα βρεις πιθανότατα πολλούς από αυτούς να το αναφέρουν ακόμα και αν σαν πρόβλημα εστιάζεται στην δική τους συσκευή και μόνο και έχει να κάνει και με το πως οι ίδιοι την χρησιμοποιούν. Σαν ποσοστό του συνόλου όμως είναι ελάχιστο, αλλά το βασικότερο είναι ότι δύσκολα θα βρεις και άλλους τόσους ή περισσότερους από το σύνολο που να αφιερώσουν τον χρόνο τους απλά για να πουν ότι η συσκευή τους δεν έχει κάποιο πρόβλημα 🙂
Έχω αλλάξει κάμερα σε S6 σε μερικές περιπτώσεις γιατί δεν λειτουργούσε σωστά σαν hardware η κάμερα η ίδια, πότε όμως καμία συσκευή, ακόμα και σε ολόκληρη την διάρκεια του καλοκαιριού δεν ήρθε με πρόβλημα την θερμοκρασία και να δημιουργεί προβλήματα στην λειτουργία της.
Μπροστινη καμερα ποια ειναι καλυτερη σε τετοια κατηγορια κινητα?του σ6 ειναι καλη?Και το android 6, θα κανει την αναβαθμιση το κινιτο απο μονο του η εγω θα πρεπει να το κανω ή να το παω σε καποιο μαγαζι.Θελω οταν γινει η αναβαθμιση να μην κολαει. 😛 Παρα πολλοι εχουν αναφερει οτι στο ασπρο μονο σ6 φενεται κατι ροζ στην οθονη.και οι φιλοι μου το εχουν δει αυτο που εχουν το σ6
H απόδοσης της μπροστινής κάμερας όπως ακριβώς και της πίσω δεν κρίνεται απόλυτα με βάση την ανάλυση σε Mpixels. Για τα δεδομένα του S6 που δεν έχει σχεδιαστεί με την λήψη Selfies σαν κριτήριο η κάμερα του είναι σαφώς πολύ καλή, και πιθανότατα η καλύτερη που μπορείς να βρεις σε αυτή την κατηγορία χρημάτων.
Η αναβάθμιση μπορεί να γίνει απευθείας από την συσκευή μόλις αυτή γίνει διαθέσιμη. Το πότε θα γίνει διαθέσιμη εξαρτάται από το για ποια χώρα προορίζονταν η συσκευή που θα αγοράσεις, αφού οι συσκευές που πωλούνται μέσω ηλεκτρονικών καταστημάτων συνήθως προέρχονται από κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί η αναβάθμιση να ξεκινήσει να διατίθεται πρώτα για συσκευές στην Γερμανία και αν το δικό σου προορίζονταν π.χ. για την Γαλλία να γίνει διαθέσιμη αργότερα μιλώντας πάντα για διαφορά ημερών ή εβδομάδων.
Η άποψη μου είναι πάντως ότι ειδικά όταν αλλάζει η έκδοση του λειτουργικού συστήματος, η αναβάθμιση είναι καλύτερα να γίνεται από κάποιο Service της Samsung. Σαν διαδικασία διαρκεί λίγη ώρα, διαγράφει όμως όλα τα περιεχόμενα του χρήστη από την συσκευή.
Η άσπρη οθόνη του S6 δεν έχει καμία απολύτως τεχνική διαφορά από την μαύρη και την χρυσή οπότε είναι αδύνατον να υπάρχει πρόβλημα μόνο σε αυτή. Το να είναι κάποιος “προκατειλλημένος” είναι πιο πιθανό και απλά να θεωρεί ότι βλέπει διαφορά. Είναι δεδομένο ότι αν υπήρχε τέτοιο θέμα θα υπήρχε και αντίστοιχη ενημέρωση από τη Samsung την οποία και λόγω δουλειάς θα γνώριζα 🙂
Γεια σας.Με το συγκεκριμενο κινητο εχω προβλημα με το σημα.Δεν πιανει καθολου 4g.Επειδη ειχα την παλια μου καρτα νομιζα πως ηταν αυτο το προβλημα.Ετσι πηγα πειρα μια καινουργια καρτα,αλλα παλι το ιδιο.Σημα 2 γραμμες με το ζορι να ανοιγουν τα megabyte.Ο φιλος μου με ενα s3 εχει πολυ καλυτερο σημα απο εμενα.Μηπως ξερετε πιο ειναι το προβλημα
Καλησπέρα !
Εξ΄ορισμού, το 4G είναι διαφορετικό δίκτυο από το GSM και το 3G. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα S3 που αναφέρεις “πιάνει καλύτερα” δεν είναι κριτήριο γιατί απλά δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει 4G δίκτυο και άρα το επίπεδο λήψης του δεν είναι κριτήριο για το αν το δικό σου S6 πιάνει καλά ή όχι 🙂
Τώρα στα υπόλοιπα, έτσι και αλλιώς το 4G έχει και στα 3 δίκτυα κινητής στη χώρα μας “χειρότερη” ή καλύτερα χαμηλότερη λήψη από ότι το 3G και το “αρχαίο” πλέον GSM. Αυτό σημαίνει ότι σε πολλές περιπτώσεις θα έχεις ακριβώς αυτό, μια με δύο “μπάρες” σήματος με το ζόρι, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι η συσκευή σου έχει κάποιο πρόβλημα.
Κανονική… σύγκριση μπορείς να κάνεις μόνο αν έχεις δίπλα σου ένα άλλο Galaxy S6, με κάρτα του ίδιου δικτύου, είναι και τα δύο σε 4G και υπάρχει διαφορά στην λήψη μεταξύ τους. 🙂
Λεω να το παρω το σ6 τώρα που έχει πεσει η τιμη του,αξίζει τα λεφτά του τι λες;Η πρωτη φόρτωση ποσο πρέπει να διαρκέσει;Και μπορείς να μου πεις τις αλλαγες που εφερε το Android 6;
Προσωπικα θεωρώ ότι τα λεφτά του τα άξιζε από την ημέρα που κυκλοφόρησε, αλλά αυτό είναι υποκειμενικό !
Αλλαγές συγκεκριμένα σε δυνατότητες δεν έχει ιδιαίτερες. Η ταχύτητα έχει βελτιωθεί όπως και η σταθερότητα σε μερικές εφαρμογές.
Περισσότερο η εμφάνιση του μενού και του λειτουργικού έχει αλλάξει προς το καλύτερο !
Με στεναχωρεί το γεγονός πάντως πως το χρυσό χρώμα είναι πιο ακριβό +10€ στο σκρουτζ από το μαύρο και το άσπρο.Έπρεπε ολα τα χρώματα να είχαν την ίδια τιμή..
Οι τιμές στο skroutz δεν καθορίζονται από την Samsung (Ελληνική και μή) και είναι μάλλον κάτι που αλλάζει ανάλογα με τον ανταγωνισμό και το πόσο θέλουν να “κοντράρου” το ένα κατάστημα το άλλο.
Επίσημα πάντως, το χρυσό χρώμα δεν έχει διαφορετική τιμή πώλησης από τα υπόλοιπα διαθέσιμα χρώματα. Θα σου πρότεινα πάντως να δεις και το Μπλε αν μπορείς να το βρεις κάπου !
Και ομως αν παρατηρήσεις στο σκρουτζ θα το δεις πως είναι πιο ακριβα το μπλε και το χρυσο,επίσης έχω παρατήρησει πως μια μερα η τιμή θα έχει μειωθεί την επόμενη θα έχει αυξηθει και ουτο καθε’ξης. Δεν ειναι σταθερη δηλαδη.
Δεν καθορίζεται από τους κατασκευαστές η τιμή, αλλά από το αν θέλει κάποιο κατάστημα να ανέβει πιο ψηλά στην λίστα. Ρίχνει την τιμή 0.5 ευρώ ακολουθούν και οι υπόλοιποι, εξαντλούνται τα κομμάτια που έχουν φέρει την ξαναπάνε πάλι ψηλά και στο ενδιάμεσο έχουν αλλάξει αντίστοιχα πολλά ακόμα καταστήματα την τιμή τους.
Για μεγάλες αλυσίδες, και γενικότερα καταστήματα που ζουν πρακτικά από το Skroutz και την κατάταξη του, υπάρχουν πλέον στημένοι υπολογιστές που η μόνη τους δουλειά είναι να παρακολοθούν τις τιμές σε συγκεκριμένα κινητά και να αλλάζουν την τιμή που πωλείται από το κατάστημα αυτόματα προκειμένου να παραμένει ανταγωνιστικό.
Μάλιστα κατάλαβα
Μόλις το παρήγγειλα σε χρυσό ,αξίζει να παρω τον ασύρματο φορτιστή;Αν ναι που μπορώ να τον βρω;
Για λόγους ευκολίας περισσότερο αξίζει να τον πάρεις, αφού ο χρόνος φόρτισης του θα είναι μεγαλύτερος από ότι με το καλώδιο και τον δικό του φορτιστή. Η ασύρματη φόρτιση στο S6 είναι λίγο πιο αργή από την κανονική φόρτιση που μπορείς να κάνεις με έναν φορτιστή, που είναι με την σειρά της πιο αργή από την ταχεία φόρτιση που μπορείς να κάνεις με τον δικό του φορτιστή !
Μολις το πηρα,μπορεις να μου πεις λιγα λογια για την γρηγορη φορτιση;Πειραζει να την εχω συνεχεια ενεργη οταν φορτιζει η θα παθει κατι η μπαταρια η κατι τετοιο τελος παντων;Με λιγα λογια εχει καποιο μειονεκτημα;γιατι ακουσα πως μπορει να εκραγει η μπαταρια.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνεσαι για το αν θα πάθει κάτι τέτοιο η συσκευή σου.
Αυτό που άκουσες είναι η κακή ελληνική συνήθεια να ακούει κάποιος κάτι, να μην το καταλαβαίνει σωστά και να το αναπαράγει ακόμα χειρότερα 🙂
Με το Note 7 έχει να κάνει, αλλά δεν είναι δουλειά μου και δεν είναι εδώ το μέρος για να το αναλύσω σαν θέμα !
Σε ότι έχει να κάνει με το S6 σου πάντως τέτοιο θέμα δεν υπάρχει, ακόμα και αν το βρέξεις και δοκιμάσεις να το φορτίσεις (Δεν είναι αδιάβροχο εννοείται), και να βραχυκυκλώσει δηλαδή, δεν πρόκειται να έχεις τέτοιο πρόβλημα έκρηξης.
Για την ίδια την ταχεία φόρτιση τώρα, το μόνο που πρέπει να ξέρεις είναι ότι ζεσταίνει αρκετά το τηλέφωνο όταν φορτίζει. Αυτό είναι φυσιολογικό, δεν χρειάζεται να ανησυχείς, και ο χρόνος φόρτισης εξαρτάται από την θερμοκρασία. Αν το χρησιμοποιείς ενώ φορτίζει, και το χρησιμοποιείς έντονα, η θερμοκραίσα εννοείται ότι θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο και αντίστοιχα ο χρόνος φόρτισης αφού μειώνεται ο ρυθμός με τον οποίο περνάει ρεύμα από τον φορτιστή. 🙂