Εισαγωγή
Η σχετικά νέα ακόμα αγορά των Smartwatches προσφέρει στους κατασκευαστές που «Ασχολούνται» με αυτή, το επιπλέον πλεονέκτημα του να μπορούν να παρουσιάσουν πολλές και διαφορετικές προτάσεις, μέχρι τουλάχιστον η αγορά και οι καταναλωτές να «καταλήξουν» στο τι ακριβώς θέλουν να είναι τα Smartwatches.
Η Samsung από την πλευρά της, όπως και στην αγορά των κινητών τηλεφώνων, εκμεταλλευόμενη τις σχεδόν ατελείωτες δυνατότητες κατασκευής που έχει σαν εταιρεία, επέλεξε να παρουσιάσει όσο το δυνατόν περισσότερα και διαφορετικά μεταξύ τους Smartwatches, προκειμένου να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις ανάγκες ή καλύτερα τα «γούστα» των υποψήφιων αγοραστών.
Ενώ λοιπόν τα Gear, Gear 2 και Gear 2 Neo απευθύνονται σε όσους αναζητούν απλά ένα όσο το δυνατόν πιο χρήσιμο Smartwatch, η εταιρεία παρουσίασε και το Gear S, που εκτός από το αρκετά διαφορετικό του σχέδιο και την μεγαλύτερη οθόνη του, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν αυτόνομο κινητό τηλέφωνο, αφού μπορεί ο χρήστης του να τοποθετήσει σε αυτό μια κάρτα SIM.
Αυτή του η «διαφορετικότητα» καθώς και οι συνολικές δυνατότητες του Gear S θα μας απασχολήσουν στην παρουσίαση που ακολουθεί, και θα προσπαθήσουμε μαζί να ανακαλύψουμε πόσο τελικά «χρήσιμο» είναι στην πράξη το Gear S.
Σχέδιο Μέγεθος Βάρος
Για όσους γνωρίζουν την σχεδιαστική φιλοσοφία της Samsung, το Gear S δεν αποτελεί κάποια ιδιαίτερη έκπληξη σχεδιαστικά, με εξαίρεση φυσικά την εντυπωσιακή σε μέγεθος για Smartwatch κυρτή του οθόνη.
Σχεδόν ολόκληρη η μπροστινή του όψη λοιπόν καλύπτεται από αυτή του την οθόνη, ενώ ακριβώς κάτω από αυτή υπάρχει και το μοναδικό μηχανικό πλήκτρο χειρισμού του. Το μέγεθος του Gear S είναι σίγουρα μεγαλύτερο από αυτό των περισσότερων Smartwatch της αγοράς, όπως και των «κανονικών» ρολογιών χειρός, προκειμένου να φιλοξενήσει την σημαντικά μεγαλύτερη οθόνη του.
Στο άσπρο χρώμα του Gear S που ευγενικά μας παραχώρησε η Samsung Hellas για την συγκεκριμένη παρουσίαση, το μέγεθος του φαίνεται ίσως λίγο περισσότερο από ότι στο αντίστοιχο μάυρο, καταφέρνει όμως να δημιουργεί και σαφώς θετικότερη εντύπωση σε όποιον το βλέπει για πρώτη φορά.
Σε γενικές γραμμές αυτός είναι και ένας από τους καλύτερους τρόπους να περιγράψει κανείς το Gear S, η εντύπωση δηλαδή που κάνει σε όποιον το βλέπει για πρώτη φορά από κοντά. Σε αντίθεση με τα περισσότερα Smartwatch της αγοράς (και αυτά της ίδιας της Samsung), το μέγεθος και το σχέδιο του δηλώνουν με τον καλύτερο τρόπο πως πρόκειται για κάτι το ξεχωριστό, όχι μόνο σε εμφάνιση αλλά και σε δυνατότητες.
Οθόνη.
Το μεγαλύτερο μέρος της μπροστινής όψης του Gear S καταλαμβάνεται φυσικά από την οθόνη του. Όπως και στο αρκετά πιο «απλό» και καθημερινό Gear Fit, η οθόνη αυτή είναι κυρτή, ώστε να δημιουργεί ένα σύνολο που «αγκαλιάζει» πολύ καλύτερα το χέρι του χρήστη, και επιτρέπει ταυτόχρονα στη Samsung να χρησιμοποιήσει μια αρκετά μεγάλη σε μέγεθος οθόνη.
Χρησιμοποιώντας την τεχνολογία SUPER AMOLED, η Samsung κατάφερε να δημιουργήσει μια αρκετά εντυπωσιακή σε απόδοση οθόνη, με την χρωματική απεικόνιση που μας έχει συνηθίσει σε οθόνες αυτές της τεχνολογίας.
Το βασικότερο όμως πλεονέκτημα της οθόνης του Gear S είναι οι γωνίες θέασης, αφού εξ’ορισμού ένα ρολόι στο χέρι του χρήστη πρέπει να είναι ορατό από οποιαδήποτε γωνία το κοιτάει κανείς. Με εξαίρεση μια μικρή «αντανάκλαση» από το κρύσταλλο που βρίσκεται πάνω από την οθόνη, και αυτό μόνο σε περιπτώσεις έντονης ηλιοφάνειας, η οθόνη του Gear S αποδίδει άριστα και παρουσιάζει το περιεχόμενο της χωρίς προβλήματα υπό οποιαδήποτε γωνία.
Ο αισθητήρας φωτός που υπάρχει κάτω από την οθόνη βοηθάει στο να ρυθμίζεται αυτόματα η φωτεινότητα της ανάλογα με τον εξωτερικό φωτισμό.
Στο σύνολο της η οθόνη του Gear S είναι το χαρακτηριστικό του που εντυπωσιάζει περισσότερο, με τον κυρτό σχεδιασμό αλλά και την απόδοση της, και του χαρίζει τον «αέρα» πολυτέλειας που περιμένει κανείς, με δεδομένη και την υψηλή τιμή πώλησης του.
Λειτουργικότητα.
Σε αντίθεση με τους υπόλοιπους κατασκευαστές Smartwatch που χρησιμοποιούν το Android Wear της Google για τις δικές τους προτάσεις, η Samsung έχει επιλέξει να χρησιμοποιεί το δικό της λειτουργικό σύστημα Tizen και το Gear S δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό.
Στην πράξη οι δυνατότητες που προσφέρει το Tizen της Samsung σε καθημερινή χρήση δεν διαφέρουν ιδιαίτερα από αυτές ενός Android Wear Smartwatch, με μοναδικό μειονέκτημα το ότι τα Smartwatch της Samsung μπορούν να λειτουργήσουν μόνο σε συνδυασμό με κάποιο δικό της Smartphone.
Το Gear S είναι στην πράξη ένα «περίεργο» σύνολο δυνατοτήτων και λειτουργιών, αφού παρά την ύπαρξη της υποδοχής για κάρτα SIM και την αυτόνομη λειτουργία του που αυτή προσφέρει, το Smartwatch συνεχίζει να βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην σύνδεση του με κάποιο από τα συμβατά Smartphones της Samsung προκειμένου να προσφέρει το σύνολο των δυνατοτήτων του.
Έτσι λοιπόν, ακόμα και αν ο χρήστης του έχει σε αυτό τοποθετημένη μια κάρτα SIM και μπορεί να πραγματοποιήσει κλήσεις με αυτό, για την εγκατάσταση εφαρμογών για παράδειγμα, θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή Gear Manager και ένα Smartphοne της εταιρείας. Οι διαθέσιμες εφαρμογές που υπάρχουν στο κατάστημα της Samsung για το Gear S είναι σχεδόν ίδιες σε αριθμό με αυτές που μπορεί να βρει κανείς για τα υπόλοιπα Smartwatch της εταιρείας, ενώ αυτές στο σύνολο τους σχεδόν εκμεταλλεύονται άριστα το μεγαλύτερο μέγεθος της οθόνης του.
Το ίδιο το Gear S διαθέτει και Wi-fi που λειτουργεί όμως περισσότερο «επικουρικά» για συγκεκριμένες δυνατότητες παρά για την αυτόνομη λειτουργία ολόκληρου του Smartwatch. Μάλιστα παρότι πιθανότατα μπορεί να εξηγηθεί τεχνικά σαν περιορισμός, το wi-fi δεν μπορεί να λειτουργεί ταυτόχρονα με το Bluetooth όταν το Gear S είναι συνδεδεμένο σε κάποιο Smartwatch με αποτέλεσμα η μεταφορά δεδομένων από τις εφαρμογές που έχει εγκαταστήσει σε αυτό ο χρήστης του να γίνεται μέσω του κινητού τηλεφώνου και την δική του σύνδεση δεδομένων.
Ο διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος του Gear S μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την μεταφορά μουσικής και φωτογραφιών σε αυτό, προκειμένου ο χρήστης να μπορεί να τις προβάλει στην οθόνη του, αλλά και να ακούσει μουσική από αυτό με τη χρήση Bluetooth στερεοφωνικών ακουστικών. Η μεταφορά αρχείων γίνεται για μια ακόμα φορά σε συνδυασμό με το Smartphone του χρήστη, ενώ με την χρήση του wi-fi direct ακόμα και μεγάλα σε μέγεθος αρχεία μεταφέρονται σε αρκετά μικρό χρονικό διάστημα.
Σαν music Player πάντως, το Gear S μπορεί να αναπαράγει μουσική το ίδιο, αλλά και να λειτουργήσει σαν “χειριστήριο” για την αναπαραγωγή μουσική από το Smartphone του χρήστη.
Σαν «αυτόνομη» συσκευή τώρα, το Gear S μπορεί να πραγματοποιήσει και να δεχθεί κλήσεις, και ο χρήστης του μπορεί να μιλήσει είτε με το ενσωματωμένο του ηχείο σε ανοιχτή ακρόαση είτε με τη χρήση ενός Bluetooth ακουστικού. Με δεδομένους τους περιορισμούς του λειτουργικού του συστήματος, η γραπτή επικοινωνία περιορίζεται στην λήψη και αποστολή γραπτών μηνυμάτων και e-mails. Οι instant messaging εφαρμογές όπως το facebook messenger και το hangouts της Google μπορούν να λειτουργήσουν μόνο σε συνδυασμό με κάποιο Smartphone της εταιρείας, και σε αυτή την περίπτωση δυστυχώς ο χρήστης δεν μπορεί να «συντάξει» μια απάντηση από το ίδιο το Gear S αλλά μόνο να ενημερωθεί για τις ειδοποιήσεις από τις συγκεκριμένες εφαρμογές.
Στο σύνολο της η λειτουργία του Gear S είναι ουσιαστικά ένα σύνολο από περιορισμένες «αυτόνομες» δυνατότητες, και την λειτουργία του σαν ένα κανονικό Smartwatch που συνεργάζεται με το Smartphone του χρήστη του. Η σημαντική διαφορά του Gear S από τις υπόλοιπες προτάσεις της Samsung και του ανταγωνισμού είναι η αρκετά μεγαλύτερη οθόνη του και η επιπλέον ευκολία στην χρήση του που αυτή προσφέρει.
Μπαταρία.
Για τον γράφων, και πιθανόν αρκετούς ακόμα χρήστες κάποιου Smartwatch αλλά και πιθανούς υποψήφιους αγοραστές, ένα από τα σημαντικότερα «μειονεκτήματα» τους είναι η ανάγκη να βγουν από το χέρι του χρήστη ώστε να φορτιστούν.
Το Gear S από την πλευρά του πάντως μας εντυπωσίασε με την απόδοση της μπαταρίας του, που όταν δεν είναι τοποθετημένη σε αυτό μια κάρτα SIM, μπορεί να το κρατήσει ενεργό για σχεδόν δύο ημέρες λειτουργίας. Ο χρόνος αυτός πιθανότατα μπορεί να αυξηθεί λίγο ακόμα αν το Gear S δεν είναι συνδεδεμένο και με κάποιο Smartphone, όμως σε αυτή την περίπτωση δεν είναι τίποτα περισσότερο από απλά ένα ρολόι με μεγάλη εντυπωσιακή έγχρωμη οθόνη.
Η βάση φόρτισης του Gear S όμως προσφέρει μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα που δεν υπάρχει στην αντίστοιχη για τα υπολοιπα Smartwatch της εταιρείας. Η βάση αυτή διαθέτει τη δική της ενσωματωμένη μπαταρία, που μπορεί να φορτίσει το Gear S χωρίς φορτιστή όταν ο χρήστης του είναι στο δρόμο και δεν έχει πρόσβαση σε αυτόν. Ταυτόχρονα λειτουργεί και σαν κανονική βάση φόρτισης, και η Samsung έχει φροντίσει ώστε να φορτίζεται πρώτα η μπαταρία του ίδιου του Smartwatch και στην συνέχεια αυτή που βρίσκεται στην βάση φόρτισης. Μάλιστα η φόρτιση αυτής μπορεί να γίνει και αυτόνομα χωρίς το Gear S να βρίσκεται πάνω σε αυτή, ώστε ο χρήστης να την έχει διαθέσιμη αν την χρειαστεί σε εξωτερικούς χώρους.
Οι χρόνοι αναμονής και λειτουργίας είναι τουλάχιστον μέχρι σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα των Smartwatch που κυκλοφορούν στην αγορά, όμως το Gear S κατάφερε να μας εκπλήξει προσφέροντας χρόνους λειτουργίας αρκετά ικανοποιητικούς με δεδομένο και το μέγεθος της οθόνης του.
Συμπέρασμα
Το Gear S είναι ταυτόχρονα το καλύτερο Smartwatch που διαθέτει η Samsung στην αγορά, αλλά και το πιο «περίεργο» από αυτά. Η διαφορετικότητα του οφείλεται στην υποστήριξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας και θεωρητικά την αυτόνομη λειτουργία του χωρίς τη χρήση κάποιου Smartphone της εταιρείας.
Η αυτόνομη αυτή όμως λειτουργία περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό απλά στις βασικές δυνατότητες που προσφέρει η συνδεσιμότητα σε δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, με όλες τις υπόλοιπες δυνατότητες του να χρειάζονται τη σύνδεση σε κάποιο Galaxy Smartphone.
Η βασική ιδέα πίσω από αυτόν τον «διπλό» του χαρακτήρα είναι να μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς προβλήματα σαν ένα οποιοδήποτε Smartwatch και ταυτόχρονα να προσφέρει επιπλέον «ελευθερία» όταν ο χρήστης του δεν θέλει να έχει μαζί του το κινητό του τηλέφωνο. Από την στιγμή που ο υποψήφιος αγοραστής του γνωρίζει αυτή του την ιδιαιτερότητα και δεν περιμένει ότι θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει σαν ένα κανονικό Smartphone, το Gear S είναι σίγουρα η καλύτερη επιλογή που μπορεί να κάνει αυτή τη στιγμή ένας χρήστης που αναζητά μια συσκευή σαν και αυτό, ειδικά αν είναι ήδη κάτοχος κάποιου Smartphone της Samsung.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας