Εισαγωγή
Η LG εδώ και σχεδόν δύο χρόνια έχει μια συνεχώς καλύτερη πορεία στην αγορά, πορεία που οφείλεται φυσικά στις εντυπωσιακές συσκευές που παρουσιάζει και διαθέτει στην αγορά. Όπως όμως κάθε κατασκευαστής που «σέβεται» τον εαυτό του και θέλει να αποκτήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της αγοράς, η LG γνωρίζει πως αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με ακριβές High End συσκευές, αλλά με ένα σύνολο συσκευών σε διαφορετικές κατηγορίες τιμής, προκειμένου οι καταναλωτές να έχουν την δυνατότητα επιλογής ανάλογα με τις απαιτήσεις τους.
Μετά την παρουσίαση του Leon και του Spirit, ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε από κοντά μια ακόμα πρόταση της εταιρείας στην μεσαία κατηγορία, και συγκεκριμένα το Magna που τοποθετείται στο άνω άκρο αυτής με βάση την τιμή του αλλά και το μέγεθος της οθόνης του. Αφού ευχαριστήσουμε την LG Hellas για την ευγενική παραχώρηση της συσκευής, θα προχωρήσουμε μαζί στην αναλυτική παρουσίαση της.
Σχέδιο Μέγεθος Βάρος
Η LG έχει επιλέξει σε όλες τις νεότερες συσκευές της να προσθέτει μια ελαφριά «κυρτότητα» στην οθόνη τους αλλά και στο πίσω μέρος, χαρακτηριστικό που σίγουρα τις κάνει να ξεχωρίζουν από τις προτάσεις του ανταγωνισμού. Στο Magna όπως και στο Leon και λιγότερο στο Spirit, η κυρτότητα αυτή είναι αρκετά περιορισμένη ώστε να δίνει στην συσκευή τον ξεχωριστό της χαρακτήρα χωρίς όμως να ενοχλεί ή να «τρομάζει» τον χρήστη.
Το μπροστινό μέρος του Magna καλύπτεται σχεδόν ολόκληρο από την 5 ιντσών οθόνη της συσκευής, με μοναδικές προσθήκες το λογότυπο της LG κάτω από αυτή και το ακουστικό με τους απαραίτητους αισθητήρες στο πάνω μέρος.
Το πίσω μέρος του Magna τώρα έχει περισσότερο… ενδιαφέρον αφού σε αυτό υπάρχουν τα πλήκτρα χειρισμού του, στην γνωστή πλέον διάταξη των συσκευών της LG. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τα πλήκτρα της έντασης προεξέχουν λιγότερο από ότι θα θέλαμε από το πλήκτρο ενεργοποίησης που βρίσκεται ανάμεσα τους, κάνοντας λίγο δυσκολότερη την αναζήτηση του σωστού πλήκτρου με την αφή από τον χρήστη.
Το καπάκι τώρα που καλύπτει το πίσω μέρος του Magna είναι φυσικά κατασκευασμένο από πλαστικό, κάτι απόλυτα λογικό για την κατηγορία του. Όπως όμως όλες οι συσκευές της εταιρείας, έτσι και το Magna είναι κατασκευασμένο από άριστης ποιότητας πλαστικό που έχει αντίστοιχα καλή αίσθηση και στο χέρι του χρήστη.
Το καπάκι αυτό μπορεί να αφαιρεθεί προσφέροντας στον χρήστη πρόσβαση στον χώρο της μπαταρίας αλλά και στις υποδοχές για την κάρτα SIM και την κάρτα μνήμης MicroSD. Η εφαρμογή του στο υπόλοιπο τηλέφωνο γίνεται χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και χωρίς ίχνη τριγμών, αφού το καπάκι «αγκαλιάζει» και το πλαϊνό μέρος του Magna για καλύτερη εφαρμογή.
Οι συνολικές διαστάσεις του Magna αλλά και το βάρος του διατηρούνται σε πολύ καλά επίπεδα κάνοντας άνετη την χρήση του αλλά και την μεταφορά του. Η κυρτή του επιφάνεια «κρύβει» σε μεγάλο βαθμό και το πάχος της συσκευής ενώ κάνει πιο άνετο το κράτημα του στο χέρι αλλά και την μεταφορά του σε κάποια τσέπη.
Οθόνη
Ο «βασικός» λόγος ύπαρξης του Magna ταυτόχρονα με το Spirit και το Leon είναι η μεγαλύτερη σε διαγώνιο οθόνη που διαθέτει για τους χρήστες που αναζητούν μια συσκευή με οθόνη 5 ιντσών σε αυτή την κατηγορία τιμής.
Η ανάλυση της είναι 1280 x 720 pixels όσο δηλαδή επιτρέπει η κατηγορία του Magna, χωρίς η διαγώνιος των 5 ιντσών να δημιουργεί προβλήματα στην «ποιότητα» της, αφού το Pixel Density παραμένει στο απόλυτα ικανοποιητικό νούμερο των 294 Pixels ανά ίντσα.
Σαν οθόνη κατασκευασμένη από την LG, αυτή του Magna διακρίνεται για την πολύ καλή χρωματική της απόδοση, που συνδυάζεται και με ανάλογα καλό επίπεδο φωτισμού που ακόμα και στην μέγιστη ένταση του δεν αλλοιώνει σημαντικά την απόδοση της. Σε αντίθεση με το Spirit και το Leon μάλιστα, το Magna διαθέτει αισθητήρα «μέτρησης» της εξωτερικής φωτεινότητας που του επιτρέπει να ρυθμίζει αυτόματα αυτή της οθόνης του, ένα χαρακτηριστικό που κατά τη γνώμη του συντάκτη δεν πρέπει πλέον να λείπει από καμία συσκευή.
Οι γωνίες θέασης τώρα είναι εντυπωσιακά καλές με τη σειρά τους, με την χρωματική αλλοίωση να είναι εμφανής μόνο υπό μεγάλη γωνία από την οποία έτσι και αλλιώς δύσκολα θα χρησιμοποιήσει κανείς το Magna.
Στο σύνολο της, η οθόνη της συσκευής αποτελεί εκτός από τον βασικό λόγο ύπαρξης της και ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά του και είναι σίγουρο ότι θα καλύψει απόλυτα τις ανάγκες των υποψήφιων αγοραστών.
Λειτουργικό Σύστημα.
Το Magna όπως και όλες οι νεότερες συσκευές της εταιρείας, έρχεται στην αγορά με το νεότερο Android Lollipop της Google προ-εγκατεστημένο στην συσκευή. Όπως όμως τα Spirit και Leon αλλά και το G Flex 2, το Magna δεν διαθέτει τις σχεδιαστικές αλλαγές του νεότερου G4 της εταιρείας.
Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως το Magna δεν προσφέρει ακριβώς το ίδιο επίπεδο ευχρηστίας και λειτουργικότητας στο οποίο μας έχει «συνηθίσει» η LG τα τελευταία χρόνια. Το γραφικό περιβάλλον του Magna με την ονομασία UX ξεχωρίζει για την εμφάνιση του, αλλά κυρίως την απλότητα και την ευκολία στην καθημερινή του χρήση.
Οι επιπλέον δυνατότητες του UX στην περίπτωση του Magna περιορίζονται σε όσες δεν απαιτούν το Hardware των ακριβότερων συσκευών της εταιρείας. Η συσκευή διαθέτει όλες εκείνες τις «ευκολίες» που κάνουν πιο ευχάριστη την καθημερινή του χρήση, όπως το προσαρμοζόμενο σε μέγεθος πληκτρολόγιο της LG.
Η εταιρεία έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εμφάνιση του UX χωρίς όμως να θυσιάζει την λειτουργικότητα του, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ίσως η καλύτερη υλοποίηση που μπορεί να βρει κανείς σε Android συσκευή αυτή τη στιγμή στην αγορά.
Στην περίπτωση του Magna, που εξορισμού απευθύνεται σε ένα αγοραστικό κοινό που εκτιμά την ευκολία χρήσης, το συγκεκριμένο πλεονέκτημα του UX της LG είναι ακόμα πιο «σημαντικό».
Κάμερα.
Το Magna διαθέτει όπως είναι μάλλον λογικό, μια κάμερα με αισθητήρα ανάλυσης 8 Mpixels, η απόδοση του οποίου είναι περίπου αυτή που περιμένει κανείς σε αυτή την κατηγορία.
Λόγω του σημαντικά διαφορετικού Hardware που βρίσκεται στο εσωτερικό του Magna στην 3G έκδοση της συσκευής, η ποιότητα των φωτογραφιών που μπορεί να βγάλει η συσκευή είναι αρκετά διαφορετική από αυτή του Spirit που διαθέτει κάμερα ίδιας ανάλυσης.
Η λεπτομέρεια που περιέχουν οι φωτογραφίες είναι ελάχιστα χαμηλότερη σε σύγκριση με το Spirit, μια διαφορά που είναι εμφανής μόνο σε άμεση σύγκριση μεταξύ τους. Σε κάθε άλλη περίπτωση οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Magna είναι απόλυτα αποδεκτές για την κατηγορία του, με την χρωματική τους πιστότητα να είναι αρκετά καλή ώστε να μην δημιουργεί προβλήματα.
Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τώρα, το Magna επιλέγει να εκθέσει για περισσότερη ώρα τον αισθητήρα της κάμερας στο φως προκειμένου η φωτογραφία να βγει πιο φωτεινή, περιέχοντας όμως ταυτόχρονα και περισσότερο ψηφιακό θόρυβο. Το αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν δημιουργεί προβλήματα, θα μπορούσε όμως το Magna να ακολουθεί την λογική του Spirit και να θυσιάζει μέρος του φωτισμού προκειμένου να μειώσει το επίπεδο του θορύβου.
Η εγγραφή βίντεο «περιορίζεται» σε αρχεία ανάλυσης 1080p, κάτι απόλυτα φυσιολογικό για την κατηγορία στην οποία ανήκει το Magna. Η ποιότητα των αρχείων, όπως και αυτή των φωτογραφιών βρίσκεται στο μέσο όρο της κατηγορίας. Η λεπτομέρεια του κάθε βίντεο είναι ελάχιστα χαμηλότερη από ότι θα μπορούσε να είναι, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και πάλι στο Hardware που βρίσκεται στο εσωτερικό της συσκευής.
Επεξεργαστής Μνήμη.
Όπως ήδη αναφέραμε, τουλάχιστον η 3G έκδοση του Magna βασίζεται σε εντελώς διαφορετικό Hardware από το Spirit και το Leon. Ο Snapdragon 410 που βρίσκεται στο εσωτερικό αυτών των δύο συσκευών έχει αντικατασταθεί από τον MT6582 της Mediatek. Η σημαντικότερη διαφορά του είναι η ύπαρξη τεσσάρων συνολικά πυρήνων επεξεργασίας αρχιτεκτονικής A-7 της ARM αντί για τους Α-53 του Snapdragon 410.
Χρονισμένοι ελάχιστα υψηλότερα στο 1.3 GHz ο καθένας, οι Α-7 στο εσωτερικό του Magna προσφέρουν σε γενικές γραμμές την ίδια απόδοση με τους Α-53 των δύο άλλων συσκευών της LG. Η σημαντική διαφορά τους είναι η έλλειψη υποστήριξης λειτουργίας σε 64-bit mode, παρά το ότι το Magna «τρέχει» την 5.0.1 έκδοση του Android Lollipop της Google.
Η μνήμη RAM «περιορίζεται» σε 1 GB που είναι αρκετό για την εκτέλεση οποιασδήποτε εφαρμογής, με την δυνατότητα εκτέλεσης και εναλλαγής μεταξύ διαφορετικών εφαρμογών να είναι σχετικά περιορισμένη. Παρόλα αυτά σε καθημερινή φυσιολογική χρήση για την οποία και έχει σχεδιαστεί το Magna δεν υπάρχει κάποιο αισθητό πρόβλημα με την απόδοση του.
Η κάρτα γραφικών τέλος του MT6582 της MediaTek είναι η αρκετά παλιά πλέον Mali 400 της ARM, σε έκδοση με δύο μόνο «πυρήνες» παραγωγής γραφικών. Η συγκεκριμένη κάρτα γραφικών είναι απλά αρκετή για τις απαιτήσεις της συσκευής και την σωστή λειτουργία της 720p οθόνης του και δεν προσφέρεται για την αναπαραγωγή απαιτητικών παιχνιδιών.
Ο αποθηκευτικός χώρος τέλος έχει ονομαστικό μέγεθος 8 GB από τα οποία περίπου 3GB είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη. Ο περιορισμένος αποθηκευτικός χώρος κάνει σχεδόν απαραίτητη την χρήση κάρτας μνήμης MicroSD για τους χρήστες που θέλουν να χρησιμοποιούν την κάμερα του Magna ή να ακούν μουσική με αυτό.
Μπαταρία.
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Hardware στο εσωτερικό του Magna και της 720p οθόνης του είναι ότι βοηθούν την χωρητικότητας 2540 mAh μπαταρία του να προσφέρει πολύ καλούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας.
Σε καθημερινή φυσιολογική χρήση για την οποία και έχει σχεδιαστεί το Magna, η μπαταρία του μπορεί να το κρατήσει ενεργό για περισσότερο από δύο ημέρες συνεχούς λειτουργίας χωρίς προβλήματα.
Σε λιγότερο απαιτητική χρήση τώρα, και χωρίς την συνεχόμενη σύνδεση στο Internet, η μπαταρία του Magna μπορεί να προσφέρει σχεδόν τέσσερις ημέρες λειτουργίας, χρόνος που είναι επίσης απόλυτα ικανοποιητικός.
Συμπέρασμα.
To Magna έρχεται τα «συμπληρώσει» τα Spirit και Leon σαν η συσκευή της LG με την μεγαλύτερη σε διαγώνιο οθόνη, για όσους υποψήφιους αγοραστές αναζητούν μια οικονομική σε τιμή συσκευή με οθόνη 5 ιντσών και συνολικά πολύ καλά χαρακτηριστικά.
Η LG κατάφερε να δημιουργήσει μια ακόμα συσκευή που συνδυάζει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα πλεονεκτήματα του σχεδιασμού των ακριβότερων συσκευών της αλλά και τις περισσότερες από τις δυνατότητες αυτών σε ένα σύνολο που ανήκει σε χαμηλότερη κατηγορία τιμής.
Το αποτέλεσμα είναι το Magna να αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πρόταση που σίγουρα δεν πρόκειται να απογοητεύσει όσους το προτιμήσουν σαν την νέα τους συσκευή.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας