Η εντυπωσιακή απόδοση του Exynos 7420 στο εσωτερικό των Galaxy S6 Edge και η ενδιαφέρουσα πρόταση στη μεσαία κατηγορία που είναι ο Exynos 7580 στο εσωτερικό του Galaxy S5 neo φαίνεται πως είναι μόνο τα πρώτα βήματα στην προσπάθεια της Samsung να καθιερωθεί σαν υπολογίσιμη δύναμη στην κατασκευή επεξεργαστών για φορητές συσκευές.
Πριν από μερικές ώρες, η Samsung παρουσίασε και επίσημα το νεότερο (και πιο εντυπωσιακό) επεξεργαστή της με την ονομασία Exynos Octa 8890. Όπως δηλώνει το Octa, στο εσωτερικό του βρίσκονται συνολικά 8 πυρήνες επεξεργασίας, με τους 4 από αυτούς να αποτελούν κάτι εντελώς νέο για την εταιρεία αλλά και την αγορά.
Αναλυτικότερα, οι 4 αυτοί πυρήνες επεξεργασίας δεν είναι κάποια αρχιτεκτονική της ARM όπως στο παρελθόν οι Α-57 και ακόμα παλαιότερα οι Α-15 στο εσωτερικό των προηγούμενων Exynos. Η Samsug για πρώτη φορά σε επεξεργαστή της θα χρησιμοποιήσει custom πυρήνες επεξεργασίας σχεδιασμένους από την ίδια. Η κωδική τους ονομασία μέχρι στιγμής είναι “Mongoose” η οποία πιθανότατα θα αλλάξει μέχρι την κυκλοφορία του στο εσωτερικό κάποιας (?…) συσκευής. Σύμφωνα με τη Samsung οι Custom αυτοί πυρήνες επεξεργασίας προσφέρουν 30% ισχυρότερη απόδοση σε σύγκριση με τους Α-57 στο εσωτερικό του Exynos 7420.
Οι υπόλοιποι 4 τώρα είναι οι γνωστοί πλέον Α-53 της ARM που φυσικά θα αναλάβουν τις “ελαφριές” εργασίες με σκοπό την εξοικονόμηση ενέργειας. Δυστυχώς προς το παρόν η Samsung δεν έκανε γνωστή την ταχύτητα λειτουργίας των Custom πυρήνων αλλά ούτε και των Α-53.
Στον τομέα των γραφικών τώρα, ο Exynos 8890 χρησιμοποιεί την νεότερη διαθέσιμη κάρτα γραφικών της ARM, την Mali T880. Σε αντίθεση όμως με τον Kirin 950 της Huawei, η Mali T880 στο εσωτερικό του Exynos 8890 θα διαθέτει συνολικά 12 (!!) πυρήνες επεξεργασίας, κάτι που θεωρητικά τουλάχιστον θα της προσφέρει κορυφαία απόδοση.
Η Samsung όμως δεν περιορίστηκε στο κομμάτι του επεξεργαστή, και ο Exynos 8890 θα είναι ο πρώτος High End επεξεργαστής της εταιρείας (μετά τον λιγότερο γνωστό Exynos 3470) που θα έχει ενσωματωμένο και το “modem” για την επικοινωνία με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Όπως είναι φυσικό, αυτό υποστηρίζει LTE / 4G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και μάλιστα Category 12 με μέγιστη θεωρητική ταχύτητα τα 600 Mbps.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας