Το πρώτο Raspberry Pi έχει “μείνει” στην ιστορία σαν ένας από τους φθηνότερους, αν όχι ο φθηνότερος υπολογιστής που διατέθηκε ποτέ στην αγορά. Με κόστος κάτω από 30 ευρώ (στις χώρες που πωλείται επίσημα τουλάχιστον) το πρώτο Rsapberry Pi προσέφερε όλες τις βασικές δυνατότητες που πρέπει να έχει ένας υπολογιστής για απλή και κυρίως πειραματική χρήση.
Το Raspberry Pi Zero αποτελεί την νεότερη και ακόμα πιο οικονομική πρόταση της εταιρείας, με κόστος μόλις 5 δολάρια. Όπως είναι φυσικό, σε αυτό το κόστος το Raspberry Pi Zero προσφέρει τα απολύτως βασικά, που περιλαμβάνουν έναν επεξεργαστή της Broadcomm και συγκεκριμένα τον BCM2835, με μόλις ένα πυρήνα επεξεργασίας και μάλιστα αρκετά παλιάς αρχιτεκτονικής ARM11. Σε συνδυασμό με μόλις 512 MB μνήμης RAM, το σύνολο απευθύνεται σε όσους επιθυμούν να εισέλθουν στον κόσμο του προγραμματισμού αφού ουσιαστικά τα χαρακτηριστικά του Raspberry Pi Zero δεν επαρκούν για την άνετη χρήση ενός λειτουργικού βασισμένου σε γραφικό περιβάλλον. Με δεδομένη την ύπαρξη επεξεργαστή της ARM στο εσωτερικό του Pi Zero, πρακτικά είναι εφικτή η εγκατάσταση μόνο κάποιας ειδικής διανομής του Linux στην κάρτα SD που χρησιμοποιείται σαν αποθηκευτικός χώρος.
Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του Pi Zero περιλαμβάνουν μια mini HDMI θύρα για την σύνδεση του σε κάποια οθόνη, και δύο micro USB θύρες. Η μια από αυτές λειτουργεί σαν τροφοδοσία ρεύματος για το Pi Zero και η δεύτερη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ποντίκι και πληκτρολόγιο.