Εισαγωγή
Η Microsoft επιχειρεί να κάνει περισσότερο… αισθητή την παρουσία της στην αγορά της κινητής και βασικό «όχημα» σε αυτό το εγχείρημα αποτελεί η ανάλογη έκδοση των Windows 10, λίγο καιρό ύστερα από αυτή για υπολογιστές. Στα πλαίσια αυτά και έχοντας στο μυαλό μας ότι πλησιάζει η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων, πιστεύουμε ότι έχει ενδιαφέρον να ασχοληθούμε με τις προτάσεις της αμερικάνικης εταιρείας στην «οικονομική» κατηγορία, μία από τις οποίες ακούει στο όνομα Lumia 550.
Περιληπτικά, θα αναφέρουμε ότι το Lumia 550 κοστίζει περίπου 140 ευρώ και το «πακέτο» περιλαμβάνει οθόνη 4,7 ιντσών, κάμερα ανάλυσης 5 MP, υποστήριξη για κάρτες microSD και, βεβαίως – βεβαίως, προεγκατεστημένα τα Windows 10, όντας έτσι ένα από τα πρώτα μοντέλα που κυκλοφορούν στην αγορά με τη νέα έκδοση του λειτουργικού της Microsoft. Συνεπώς, περνάμε στην αναλυτική μας παρουσίαση, ώστε να γνωρίσουμε καλύτερα την συσκευή…
Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος
Η «κληρονομιά» της Nokia στην οποία έχουμε αναφερθεί ξανά, κάνει την εμφάνισή της και στο Lumia 550, το οποίο κερδίζει τις εντυπώσεις από την πρώτη στιγμή, τόσο με τις διαστάσεις και το βάρος του (136,1 x 67,8 x 9,9 χιλιοστά και 142 γραμμάρια, αντίστοιχα), όσο και με την αίσθηση των πλαστικών του τα οποία είναι καλής ποιότητας και δεν δημιουργούν σε καμία περίπτωση την εικόνα «φτηνής συσκευής».
Για τα δεδομένα του μεγέθους της οθόνης του, το Lumia 550 παίρνει πολύ καλό βαθμό στον τομέα της φορητότητας και η χρήση με ένα χέρι είναι πολύ άνετη. Σε αυτό, συμβάλλει και το γεγονός ότι τα πλήκτρα αφής δεν είναι μηχανικά αλλά ενσωματωμένα στην οθόνη του, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των bezels σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο.
Το καπάκι της μπαταρίας είναι αφαιρούμενο και κάτω από αυτό ως… είθισται, υπάρχουν οι υποδοχές για την SIM και την κάρτα μνήμης μας (υποστηρίζονται χωρητικότητες έως 200 GB).
Όπως συνηθίζεται σε όλα τα Lumia, η αριστερή πλευρά του νέου μοντέλου της Microsoft είναι εντελώς άδεια, ενώ στην δεξιά συναντάμε τόσο το πλήκτρο κλειδώματος της οθόνης, όσο και το ανάλογο αυξομείωσης της έντασης. Ξεχωριστό πλήκτρο για την κάμερα δεν υπάρχει, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα αρκεστείτε αποκλειστικά στην ανάλογη εφαρμογή για λήψεις φωτογραφιών, βιντεοσκόπησης κτλ.
Στην μπροστινή όψη του Lumia 550 διακρίνεται ο αισθητήρας φωτεινότητας και, φυσικά, η εμπρόσθια κάμερά του η οποία έχει φακό 2 MP και μπορεί να καταγράψει video 480p. Γενικά, θα δηλώσουμε ότι μείναμε πολύ ευχαριστημένοι από το design, το «φινίρισμα» και την αίσθηση στο χέρι από το Lumia 550: πρόκειται για πολύ βολική στην χρήση συσκευή η οποία δίνει την αίσθηση ότι κοστίζει περισσότερα χρήματα από την τιμή στην οποία πωλείται.
Οθόνη
Η LCD οθόνη του Lumia 550 αποτέλεσε, με την σειρά της, ακόμα μια ευχάριστη έκπληξη για εμάς, καθώς πέραν του ότι είναι 4,7 ιντσών όπως ήδη αναφέραμε, διαθέτει ανάλυση 1280 x 720 pixels (315 ppi). Για την κατηγορία στην οποία ανήκει η συσκευή, είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει και είναι δεδομένο ότι είναι σημαντικά καλύτερη από αρκετά μοντέλα του ανταγωνισμού στην ίδια κατηγορία τιμής.
Τα χρώματα είναι αρκετά «πλούσια» και ζωντανά και δεν προσέξαμε αλλοιώσεις σε διαφορετικές γωνίες θέασης, παρά μόνο σε περιπτώσεις αύξησης των φωτεινότητας και της ευκρίνειας.
Θυμίζουμε επίσης ότι η ύπαρξη του αισθητήρα φωτεινότητας (άλλο ένα στοιχείο που λείπει από αρκετές συσκευές σε αυτή την κατηγορία) επιτρέπει την αυτόματη ρύθμισή της ανάλογα με το που βρισκόμαστε και στην πράξη κάνει την ανάγνωση αρκετά άνετη τόσο κάτω από το φως του ήλιου, όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας.
Τέλος, ακόμα ένα θετικό είναι ότι υποστηρίζεται η γνωστή λειτουργία – κληροδότημα της Nokia, η «Οθόνη Γρήγορης Ματιάς» η οποία κατά τη γνώμη μας δεν πρέπει να λείπει από κανένα Lumia και, δυστυχώς, σημαντικά ακριβότερες συσκευές (όπως το 930) κατά το παρελθόν δεν την είχαν.
Λειτουργικό Σύστημα
Το Lumia 550 είναι, όπως είπαμε και πριν, ένα από τα πρώτα μοντέλα της Microsoft με προεγκατεστημένα τα Windows 10, συνεπώς έχει ενδιαφέρον να ρίξουμε μια πιο αναλυτική ματιά στην εμπειρία χρήσης που προσφέρει.
Όπως έχουμε ήδη συνηθίσει από το OS της αμερικάνικης εταιρείας, όλες οι εφαρμογές μας εμφανίζονται στην κεντρική οθόνη μας σαν Live Tiles (εφόσον «καρφιτσώσουμε» αυτές που επιθυμούμε), τα οποία μπορούμε να τοποθετήσουμε στην θέση που μας εξυπηρετεί και, φυσικά, να αλλάζουμε τα μεγέθη τους.
Φυσικά, το χρώμα των Live Tiles μας μπορεί να αλλαχτεί από την διαθέσιμη παλέτα που θα βρούμε στο «Εξατομίκευση» στις Ρυθμίσεις, ενώ το ίδιο ισχύει και για την ταπετσαρία που επιλέγουμε, η οποία μπορεί να είναι οποιαδήποτε εικόνα ή φωτογραφία. Ως αποτέλεσμα, μπορούν να προκύψουν αμέτρητοι συνδυασμοί, ώστε το τηλέφωνό μας να έχει την δική μας, προσωπική… χροιά.
Κάτι καινούργιο στα Windows 10, είναι ότι υπάρχει η δυνατότητα να καθορίσουμε πόσο διάφανα θέλουμε να είναι τα Live Tiles, κάτι… καλοδεχούμενο.
Ο Πίνακας Ειδοποιήσεων, έχει ανασχεδιαστεί και πλέον έχουμε τη δυνατότητα να βλέπουμε 4 συντομεύσεις που έχουμε ορίσει εμείς, είτε όλες τις διαθέσιμες.
Τα ίδια ισχύουν για τον dialer, τις Επαφές και την εφαρμογή των SMS, στην οποία μάλιστα δίνεται η επιλογή να γίνει συνένωση με την εφαρμογή του Skype, εφόσον το επιθυμούμε.
Φυσικά, για τους… οργανωτικούς χρήστες, υπάρχει πλήρης υποστήριξη των εφαρμογών του Office, διαχείριση των mail μας, της ατζέντας μας κτλ.
Για την πλοήγησή μας στο Internet, είναι διαθέσιμος ο Microsoft Edge, ο οποίος είναι, όπως αναφέραμε και στο review του Lumia 950, ταχύτατος.
Νέο… look έχει αποκτήσει το Store καθώς και η εφαρμογή των Χαρτών, ενώ το μενού των Ρυθμίσεων έχει και αυτό χωριστεί σε κατηγορίες πλέον.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι στο μέλλον αναμένεται να δούμε περισσότερα πράγματα από τα Windows 10 όπως η… γνωστή και μη εξαιρετέα Cortana η οποία προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη στην χώρα μας.
Κάμερα
Η κάμερα του Lumia 550 έχει φακό 5 MP και διαθέτει επίσης LED flash, αυτόματη εστίαση, geo-tagging κτλ. Μπορεί στα χαρτιά να μην φαίνεται… εντυπωσιακή, στην πράξη όμως και δεδομένου ότι μιλάμε για κινητό που κοστίζει λιγότερο από 150 ευρώ, η απόδοσή της κρίνεται ικανοποιητικότατη.
Τα χρώματα εμφανίζονται με αρκετή ζωντάνια, ο φακός διαχειρίζεται αρκετά σωστά το φως και αν υπάρχει κάποια υστέρηση αφορά την λεπτομέρεια, κάτι φυσιολογικό όμως. Ακόμα και σε συνθήκες έλλειψης φωτός, το Lumia 550 καταφέρνει να βγάζει αρκετά καλές φωτογραφίες και θεωρούμε ότι σε σχέση με τις αντίστοιχες συσκευές του ανταγωνισμού, κινείται πάνω από τον μέσο όρο.
Το interface της κάμερας είναι ουσιαστικά η γνωστή εφαρμογή της Nokia που έχουμε συναντήσει πολλάκις στα Lumia μοντέλα και είναι πολύ εύχρηστη, ενώ ταυτόχρονα έχει ρυθμίσεις που μας επιτρέπουν να «παίξουμε» αρκετά με το τελικό αποτέλεσμα.
Κλείνοντας, η δυνατότητα καταγραφής video φτάνει τα 720p και θα επαναλάβουμε ότι για όσους επιδίδονται… συχνά στην χρήση της κάμερας, υποστηρίζεται η επέκταση της μνήμης του κινητού μέσω καρτών microSD.
Επεξεργαστής – Μνήμη
Στον τομέα του επεξεργαστή η Microsoft φαίνεται να έκανε περισσότερη οικονομία από ότι ήταν «απαραίτητο». Στο εσωτερικό του Lumia 550 βρίσκεται ο σχετικά άγνωστος Snapdragon 210 της Qualcomm, που όπως δηλώνει και η ονομασία του, είναι η οικονομικότερη και χαμηλότερη σε απόδοση λύση που έχει διαθέσιμη η εταιρεία.
Ο Snapdragon 210 κρύβει μέσα του συνολικά 4 πυρήνες επεξεργασίας, της αρκετά παλιάς πλέον όμως αρχιτεκτονικής A-7 της ARM που μάλιστα είναι χρονισμένοι και σχετικά χαμηλά στο 1.1 GHz. Στο Lumia 550 συνοδεύεται και από μόλις 1 GB μνήμης RAM. Τα Windows 10 όπως και οι προηγούμενες εκδόσεις του λειτουργικού συστήματος «φημίζονται» για την άνετη λειτουργία τους ακόμα και σε Hardware χαμηλών απαιτήσεων. Αυτό σημαίνει πως ακόμα και ο Snapdragon 210 είναι αρκετός ώστε ο χρήστης να έχει μια σχετικά καλή εμπειρία χρήσης του Lumia 550.
Η εκκίνηση των εφαρμογών γίνεται με μια μικρή καθυστέρηση που όμως… κρύβεται καλά πίσω από τα εφέ κίνησης των Windows 10 και στις περισσότερες περιπτώσεις ο χρήστης του Lumia 550 δεν αντιλαμβάνεται κάποια αισθητή καθυστέρηση στην λειτουργία του. Παρόλα αυτά, μόλις ο χρήστης γίνει λίγο πιο απαιτητικός μαζί του, θα διαπιστώσει ότι ο Snapdragon 210 είναι ουσιαστικά «οριακός» για την συσκευή.
Ο αποθηκευτικός χώρος έχει ονομαστική χωρητικότητα 8 GB, όσο δηλαδή θα περίμενε κανείς στην κατηγορία τιμής του Lumia 550. Από αυτά, περίπου 4.5 GB είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη και επαρκούν για την βασική χρήση της συσκευής για την οποία άλλωστε και προορίζεται. Παρόλα αυτά, υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης μέσω καρτών μνήμης microSD που μάλλον είναι απαραίτητη στους χρήστες που σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν τις Multimedia δυνατότητες της συσκευής.
Μπαταρία
Η μπαταρία του Lumia 550 έχει χωρητικότητα 2.100 mAh, η οποία είναι επαρκής για να προσφέρει περίπου 2 μέρες χρόνο λειτουργίας, με μέση χρήση. Στις Ρυθμίσεις, υπάρχει διαθέσιμη η λειτουργία «Οικονομία Μπαταρίας», μέσω της οποίας μπορούμε να διαχειριστούμε πότε θα… αναλαμβάνει τα ηνία, ποιες εφαρμογές μπορούν να τρέχουν στο παρασκήνιο κτλ.
Γενικά, εάν επιθυμείτε να χρησιμοποιείτε τον φορτιστή σας όσο γίνεται… λιγότερο, προτείνουμε να περιορίσετε όσο γίνεται την φωτεινότητα της οθόνης και να την έχετε στην αυτόματη ρύθμιση και, ακόμα περισσότερο ίσως, να ρυθμίσετε την «Οθόνη Γρήγορης Ματιάς» κατά το πρέπον.
Συμπέρασμα
Πιστεύουμε πραγματικά ότι για τα λεφτά που κοστίζει το Microsoft Lumia 550, είναι μία από τις καλύτερες προτάσεις που μπορείτε να βρείτε στην αγορά αυτή την στιγμή, εάν θέλετε να κινηθείτε σε τιμές έως 150 ευρώ. Τα Windows 10 είναι όντως μια σημαντική εξέλιξη – ορόσημο στην ιστορία του OS της αμερικάνικης εταιρείας και, όλο και περισσότερο, γίνονται και πιο… θελκτικά έναντι του ανταγωνισμού.
Εάν θέλουμε να αναφέρουμε μειονεκτήματα, είναι σίγουρο ότι ακόμα και τώρα το Store υπολείπεται στο κομμάτι των εφαρμογών (αν και δεν μπορούμε να μιλάμε για… χάσμα, όπως παλαιότερα), κάτι που η Microsoft ελπίζει να αλλάξει έχοντας σαν αρωγό την ενοποίηση των Windows για όλες τις πλατφόρμες.
Το σίγουρο είναι ότι το Lumia 550 είναι ένα κινητό με καλή ποιότητα κατασκευής, οθόνη που δεν συναντάμε εύκολα στην κατηγορία του και compact διαστάσεις. Εάν λοιπόν θέλετε να… μεταπηδήσετε στο λειτουργικό της Microsoft και δεν θέλετε να δαπανήσετε πολλά χρήματα, είμαστε της άποψης ότι πρέπει οπωσδήποτε να το δείτε από κοντά πριν πάρετε την απόφασή σας, καθώς έχει πολλές πιθανότητες να σας κερδίσει.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας