Εισαγωγή
Πριν από περίπου ένα χρόνο, η Samsung έκανε μια σημαντική αλλαγή στον σχεδιασμό και την κατασκευή των High End συσκευών της. Η αλλαγή αυτή αφορούσε την εξωτερική τους εμφάνιση, με την εταιρεία να «αναγνωρίζει» ότι πρέπει να την βελτιώσει σημαντικά ώστε οι συσκευές της εκτός από εντυπωσιακά τεχνολογικά… επιτεύγματα να έχουν και αντίστοιχη ποιότητα και πολυτέλεια. Τα Galaxy Alpha και Galaxy Note 4 αποτέλεσαν τα πρώτα… δείγματα της νέας αυτής πολιτικής, που «ολοκληρώθηκε» με την παρουσίαση του Galaxy S6, της μέχρι πριν λίγο καιρό καλύτερης συσκευής της εταιρείας.
Όπως είναι μάλλον λογικό, έχοντας ήδη δημιουργήσει μερικές από τις πιο εντυπωσιακές σε εμφάνιση και ποιότητα κατασκευής συσκευές, με αποκορύφωμα το Galaxy S6 Edge και ακόμα περισσότερο το Galaxy S6 Edge Plus, η συνέχιση της συγκεκριμένης σχεδιαστικής φιλοσοφίας αποτελούσε σχεδόν «μονόδρομο» για την Samsung. Το νεότερο Galaxy S7 λοιπόν θα έπρεπε να ακολουθεί την ίδια σχεδιαστική πολιτική, ενώ ταυτόχρονα σαν νεότερη συσκευή θα έπρεπε να είναι και αρκετά διαφορετικό ώστε να «πάρει» από την σειρά των Galaxy S6 τον τίτλο της καλύτερης συσκευής της εταιρείας (μαζί φυσικά με το Galaxy S7 Edge).
Στην παρουσίαση που ακολουθεί, θα γνωρίσουμε μαζί το νέο Galaxy S7 και θα αναλύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις αλλαγές που αυτό έχει, στον σχεδιασμό αλλά και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.
Σχέδιο Μέγεθος Βάρος
Ένα χρόνο μετά την παρουσίαση του Galaxy S6, οι High End συσκευές της Samsung είναι πλέον άμεσα αναγνωρίσιμες με βάση την κατασκευή και το σχέδιο τους. Αυτό σημαίνει ότι και το Galaxy S7 με την σειρά του ξεχωρίζει με την πρώτη ματιά σαν μια συσκευή κατασκευασμένη από την εταιρεία.
Οι σχεδιαστικές αλλαγές που επέλεξε να κάνει η Samsung στην νέα συσκευή είναι σχετικά περιορισμένες στο σύνολο τους, όμως κάθε μια από αυτές έχει σκοπό να βελτιώσει όσο το δυνατόν περισσότερο το ήδη εντυπωσιακό σχέδιο του αμέσως προηγούμενου Galaxy S6.
Ξεκινώντας από το μπροστινό μέρος του Galaxy S7, η βασικότερη αλλαγή αφορά το «τελείωμα» της οθόνης του στο σημείο που αυτή συναντά το αλουμινένιο πλαίσιο στο πλαϊνό του μέρος. Σε αντίθεση με το Galaxy S6, στο Galaxy S7 οι γωνίες της οθόνης έχουν μια ελαφρά «κυρτή» επιφάνεια που μοιάζει σαν να … αγκαλιάζει το αλουμινένιο πλαίσιο του.
Η συγκεκριμένη σχεδιαστική αλλαγή έκανε την εμφάνιση της στο νέο Galaxy A5 2016 της εταιρείας και σε προσωπικό επίπεδο θεωρούμε ότι είναι αρκετά «σημαντική» ώστε να βελτιώσει την συνολική εικόνα των συσκευών της Samsung.
To ίδιο το μεταλλικό πλαίσιο με την σειρά του έχει δεχθεί περιορισμένες αλλαγές. Η βασικότερη από αυτές έχει να κάνει με την τεχνική «κατεργασίας» του, που του χαρίζει μια διαφορετική σε εμφάνιση και υφή επιφάνεια. Σε αντίθεση με το σχεδόν «γυμνό» μέταλλο του Galaxy S6, αυτό του Galaxy S7 δείχνει και έχει μια πιο πολυτελή εμφάνιση που είναι άμεσα αντιληπτή όταν ο χρήστης το κρατά στα χέρια του.
Εκτός από την διαφορετική κατασκευή του, το μεταλλικό αυτό πλαίσιο είναι και σημαντικά πιο λεπτό στο Galaxy S7, μια αλλαγή που οφείλεται στο πως είναι σχεδιασμένο το πίσω μέρος της συσκευής.
Το καπάκι λοιπόν στο πίσω μέρος του Galaxy S7 δεν μπορεί να αφαιρεθεί όπως και στον προκάτοχο του, έχει όμως μια αρκετά σημαντική αλλαγή στο σχεδιασμό του. Αντί για μια πλήρως επίπεδη επιφάνεια, το πίσω «γυαλί» του Galaxy S7 είναι κυρτό στις δύο πλευρές του στο σημείο που καταλήγει στο αλουμινένιο πλαίσιο.
Η σχεδιαστική αυτή αλλαγή έχει πρακτική χρησιμότητα, αφού επέτρεψε στην Samsung να χρησιμοποιήσει μια μεγαλύτερη μπαταρία στο εσωτερικό του Galaxy S7 χωρίς να αυξηθούν σημαντικά οι διαστάσεις του. Ταυτόχρονα, κάνει αρκετά πιο «Ευχάριστη» την αίσθηση που αφήνει η συσκευή στο χέρι του χρήστη αφού αυτός ουσιαστικά αντιλαμβάνεται στο χέρι του την καμπύλη αυτή σαν μια κυρτή επιφάνεια.
Στο Galaxy S7 όμως, έχει επιστρέψει και η αντοχή στο νερό και την σκόνη που η εταιρεία είχε προσθέσει στο Galaxy S5 και απουσίαζε από τις διάφορες εκδόσεις του Galaxy S6. Στην προσπάθεια της να βελτιώσει σημαντικά την «Ευχρηστία» μιας αδιάβροχης συσκευής σε καθημερινή χρήση, η Samsung έχει φροντίσει ώστε το Galaxy S7 να είναι αδιάβροχο χωρίς να χρειάζεται επιπλέον «καπάκια» προστασίας.
Η MicroUSB θύρα στο κάτω μέρος της συσκευής είναι σχεδιασμένη να μην επιτρέπει την είσοδο νερού στην συσκευή, ενώ αν έρθει σε επαφή με το νερό η συσκευή αυτόματα απενεργοποιεί την δυνατότητα φόρτισης μέχρι αυτό να στεγνώσει προκειμένου να αποφύγει τυχόν… βραχυκύκλωμα. Αντίστοιχα και το ηχείο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στην MicroUSB θύρα αλλά και η υποδοχή για τα ακουστικά, έχουν σχεδιαστεί ώστε να διατηρούν την συσκευή αδιάβροχη χωρίς να έχουν κάποια επιπλέον προστασία.
Οι αλλαγές αυτές στον τρόπο που το Galaxy S7 παραμένει αδιάβροχο χωρίς ενοχλητικές (και όχι ιδιαίτερα αξιόπιστες…) προστατευτικές «τάπες» αυξάνει σημαντικά την ευκολία χρήσης του, ενώ καταφέρνει να συνδυάσει την πολυτελή εμφάνιση και ποιότητα κατασκευής με ένα σίγουρα χρήσιμο χαρακτηριστικό.
Οθόνη.
Για όσους θεωρούν ότι οι συσκευές της σειράς Edge της Samsung δεν προσφέρουν κάτι περισσότερο από απλά εντυπωσιασμό ( πρακτικά τα πλεονεκτήματα είναι ελάχιστα έτσι και αλλιώς), η Samsung επέλεξε για τουλάχιστον ακόμα μια χρονιά να προσφέρει την κορυφαία της συσκευή με μια απλή «επίπεδη» οθόνη στο Galaxy S7.
Η οθόνη όμως αυτή, εκτός από το ότι είναι επίπεδη όπως ακριβώς και αυτή του προκατόχου του, έχει βελτιωθεί σημαντικά σε σχεδόν κάθε τομέα που αφορά την απόδοση της. Η ανάλυση των 2560 x 1440 pixels ή αλλιώς QHD είναι το μοναδικό χαρακτηριστικό της που έχει μείνει «σταθερό», ενώ σε συνδυασμό με την διαγώνιο των 5.1 ιντσών προσφέρει εντυπωσιακή λεπτομέρεια απεικόνισης που φτάνει τα 571 Pixels ανά ίντσα.
Η Samsung έχει έναν «μοναδικό» τρόπο να βελτιώνει την απόδοση των SUPER AMOLED οθονών σε κάθε νέα συσκευή της ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα το Galaxy S7 να έχει μια οθόνη που εντυπωσιάζει ακόμα περισσότερο από αυτή του προκατόχου του.
Η χρωματική της απόδοση και κυρίως η «ζωντάνια» με την οποία εμφανίζει κάθε πιθανό χρώμα, είναι σχεδόν αδύνατον να περιγραφεί με λόγια αλλά και να αποτυπωθεί σε φωτογραφίες. Το Galaxy S7 διαθέτει την καλύτερη SUPER AMOLED οθόνη (σε επίπεδη πάντα έκδοση) που έχει κατασκευάσει μέχρι σήμερα η εταιρεία. Μάλιστα η ζωντάνια της συνδυάζεται με αντίστοιχα εντυπωσιακό σε ένταση φωτισμό. Η μέγιστη ένταση του είναι περισσότερο από απλά αρκετή για την χρήση του Galaxy S7 ακόμα και κάτω από έντονο φως του ήλιου.
Μπορεί οι «επίπεδες» εκδόσεις κάθε νέας συσκευής της εταιρείας να μην προσφέρουν τον παράγοντα εντυπωσιασμού των Edge εκδόσεων, για πολλούς χρήστες όμως είναι προτιμότερες ενώ δεν παύουν να είναι και σημαντικά πιο οικονομικές.
Λειτουργικό Σύστημα.
Όπως είναι λογικό, το Galaxy S7 έρχεται στην αγορά με την νεότερη διαθέσιμη έκδοση του Android της Google, την 6.0 Marshmallow. Αυτή συνδυάζεται με τις σημαντικές αλλαγές που έχει κάνει η Samsung στο γραφικό περιβάλλον που χρησιμοποιεί στις συσκευές της, με το τελικό αποτέλεσμα να είναι ότι καλύτερο έχει δημιουργήσει μέχρι σήμερα η εταιρεία.
Για τους χρήστες του αμέσως προηγούμενου Galaxy S6 (και για όσους δεν το επέλεξαν για αυτούς τους λόγους), το Galaxy S7 «επαναφέρει» αρκετές δυνατότητες που για κάποιον ανεξήγητο λόγο απουσίαζαν.
Η δυνατότητα προβολής των συντομεύσεων στην οθόνη ειδοποιήσεων στο Galaxy S6 δεν επέτρεπε στον χρήστη να «κατεβάσει» την οθόνη προς τα κάτω και να προβάλει το σύνολο των διαθέσιμων συντομεύσεων. Η δυνατότητα αυτή έχει επιστρέψει στο Galaxy S7 και μαζί με αυτή υπάρχει φυσικά η δυνατότητα ταξινόμησης ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη.
Μια ακόμα αλλαγή αφορά τον τρόπο «διαχείρισης» των εφαρμογών που είναι εγκατεστημένες στην συσκευή. Στο Galaxy S7 μπορεί ο χρήστης να δημιουργήσει φακέλους μέσα στο μενού του και στην συνέχεια να επιλέξει μαζικά τις εφαρμογές που θέλει να έχει μέσα σε κάθε έναν από αυτούς.
Μια αλλαγή του Android 6.0 που σίγουρα είναι χρήσιμη και έχει μεταφερθεί «αυτούσια» στο Galaxy S7 είναι οι επιπλέον δυνατότητες που προσφέρει στην διαχείριση των ειδοποιήσεων από διάφορες εφαρμογές. Ο χρήστης του Galaxy S7 μπορεί να επιλέξει ποιες εφαρμογές θα εμφανίζουν ειδοποιήσεις αλλά και ποιες από αυτές θα εμφανίζονται πάνω από άλλες εφαρμογές, στην οθόνη κλειδώματος κλπ.
Η εφαρμογή του “Smart Manager” έχει πλέον… εξαφανιστεί από το μενού του Galaxy S7 και ο χρήστης μπορεί να την βρει στο μενού των ρυθμίσεων. Η λειτουργικότητα της έχει παραμείνει (ευτυχώς) η ίδια και προσφέρει μια συνολική εικόνα της κατάστασης της συσκευής.
Μια εφαρμογή / δυνατότητα τέλος στην οποία έχει δώσει αρκετή προβολή η Samsung για τις νέες δύο συσκευές της είναι το «Always On Display”. Η λειτουργία της είναι ακριβώς αυτή που περιγράφει η ονομασία της και κάνει την οθόνη του Galaxy S7 να παραμένει … μονίμως ενεργή. Ένα τμήμα της οθόνης και όχι το σύνολο της, μπορεί να προβάλει την ώρα και μαζί με αυτή πληροφορίες για την μπαταρία του Galaxy S7 αλλά και τυχόν ειδοποιήσεις από διάφορες εφαρμογές.
Η «λογική» του Always On Display είναι να προσφέρει στον χρήστη την δυνατότητα να… βλέπει αν η συσκευή του έχει κάτι νέο χωρίς να χρειάζεται να ανάψει την οθόνη. Σε προσωπικό επίπεδο η χρησιμότητα της συγκεκριμένης δυνατότητας είναι περιορισμένη αφού για τις πιο σημαντικές από τις ειδοποιήσεις «αναβοσβήνουν» με διαφορετικό χρώμα το LED του Galaxy S7.
Η SUPER AMOLED οθόνη του Galaxy S7 έχει ένα συγκεκριμένο πλεονέκτημα σε σύγκριση με αντίστοιχες … δυνατότητες του ανταγωνισμού. Μόνο το κομμάτι της οθόνης που προβάλει τις πληροφορίες του Always On display είναι ενεργό, με την υπόλοιπη οθόνη να είναι απενεργοποιημένη, μειώνοντας σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας.
Στο σύνολο του το λειτουργικό σύστημα του Galaxy S7 είναι ο καλύτερος συνδυασμός πραγματικά χρήσιμων δυνατοτήτων και βελτιώσεων που έχει δημιουργήσει η Samsung τα τελευταία χρόνια. Η εταιρεία έχει κάνει σημαντικά βήματα από την εποχή που προσπαθούσε να προσθέσει όσο το δυνατόν περισσότερες δυνατότητες και λειτουργίες στις συσκευές της και πλέον πρακτικά προσφέρει μόνο αυτές που είναι ουσιαστικά χρήσιμες για τους χρήστες.
Η εταιρεία έχει “κατηγορηθεί” στο παρελθόν για τον μεγάλο αριθμό εφαρμογών που προ-εγκαθιστά στις συσκευές της, μερικές από τις οποίες είχαν (και έχουν μέχρι και σήμερα) μικρή χρησιμότητα και θα μπορούσαν να αποτελούν επιλογή του χρήστη αν θα υπάρχουν ή όχι. Στην περίπτωση του Galaxy S7 όμως η εταιρεία “προχώρησε” ίσως λίγο πιο μακριά από ότι θα έπρεπε έχοντας μάλλον πάρει περισσότερο κυριολεκτικά από ότι παλιότερα την πολιτική της απλότητας. Από το μενού της συσκευής απουσιάζει η ξεχωριστή εφαρμογή αναπαραγωγής Video αλλά και αυτή της μουσικής. Παρότι η λειτουργικότητα τους υπάρχει κανονικά στο Galaxy S7, και η συσκευή αναπαράγει video που έχει ο χρήστης στην συλλογή του, οι ίδιες οι εφαρμογές πρέπει να “κατέβουν” από το Galaxy Apps ώστε να υπάρχουν και στο μενού της.
Κάμερα.
Στον τομέα της κάμερας, η Samsung επέλεξε να κάνει συγκεκριμένες όμως πολύ σημαντικές αλλαγές. Η ανάλυση της κάμερας του Galaxy S7 όπως είναι ήδη γνωστό έχει μειωθεί από τα 16 Mpixels αυτή των εκδόσεων του Galaxy S6 (Αλλά και των Galaxy Note 4 και Note 5…) στα 12 Mpixels. Η διαφορά αυτή στην ονομαστική ανάλυση, σύμφωνα με την Samsung «συνδυάζεται» με σημαντικές βελτιώσεις στην απόδοση της και τον τρόπο που λειτουργεί.
Η βασικότερη διαφορά, και ο λόγος που έχει μειωθεί η ανάλυση της είναι η διαφορά στην κατασκευή της. Λιγότερα Pixels σε ουσιαστικά τον ίδιο χώρο επιτρέπουν σε κάθε ένα από αυτά να είναι μεγαλύτερο σε φυσικό μέγεθος. Αυτό με την σειρά του έχει ένα πολύ συγκεκριμένο πλεονέκτημα, την αυξημένη ευαισθησία στο φως χωρίς να μειώνεται η ποιότητα του. Αυτό σημαίνει πως θεωρητικά (και πρακτικά όπως θα δούμε στην συνέχεια) η κάμερα του Galaxy S7 μπορεί να «Δει» περισσότερο φως από αυτή των προηγούμενων Galaxy S6 και ταυτόχρονα να βγάλει φωτογραφίες με περισσότερη λεπτομέρεια και λιγότερο ψηφιακό θόρυβο.
Η αλλαγή αυτή στην ανάλυση του αισθητήρα της κάμερας του Galaxy S7 συνδυάζεται με αρκετές ακόμα αντίστοιχα σημαντικές και χρήσιμες αλλαγές. Η επόμενη από αυτές είναι το «Dual Pixel» η λειτουργία του οποίου για να είμαστε ειλικρινείς απέχει πολύ από αυτό που αφήνει να εννοηθεί η ονομασία του. Το «Dual Pixel» επιτρέπει στην κάμερα του Galaxy S7 να χρησιμοποιεί το σύνολο των Pixels της ώστε να αναγνωρίσει το αντικείμενο ή το σημείο στο οποίο θα εστιάσει, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα κάμερες που ανάλογα με την περίπτωση χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένα μέρη του αισθητήρα τους.
Εκτός του πρακτικά μεγαλύτερου εύρους επιλογών στο σημείο εστίασης της κάμερας, το “Dual Pixel” βελτιώνει δραματικά τον χρόνο που χρειάζεται η κάμερα του Galaxy S7 ώστε να εστιάσει. Στην πράξη, η κάμερα του Galaxy S7 εστιάζει τόσο γρήγορα που κάθε φορά που την γυρνάει ο χρήστης του σε κάποιο άλλο αντικείμενο αυτή έχει ήδη εστιάσει και είναι έτοιμη να βγάλει μια φωτογραφία.
https://www.youtube.com/watch?v=Dr6AZ6Dg0aA
Οι αρκετές τεχνολογικές βελτιώσεις της κάμερας του Galaxy S7 κάνουν το Optical Image Stabilization να μοιάζει «συνηθισμένο» όμως η Samsung έχει βελτιώσει σημαντικά και την λειτουργία αυτού, η οποία συνδυάζεται άριστα με τις επιπλέον δυνατότητες του αισθητήρα της κάμερας. Μάλιστα σαν «κερασάκι στην τούρτα», το Galaxy S7 έχει μπροστά από τον αισθητήρα της κάμερας του και έναν φακό που του επιτρέπει να δει ακόμα περισσότερο φως σε σύγκριση με το Galaxy S6.
Ξεκινώντας «ανάποδα» από ότι συνήθως, θα αναφερθούμε στην ποιότητα και την λεπτομέρεια των φωτογραφιών που μπορεί να βγάλει το Galaxy S7 σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Οι επιλέον δυνατότητες της κάμερας του είναι περισσότερο χρήσιμες σε αυτές τις συνθήκες ή τουλάχιστον είναι εκεί που είναι πιο άμεσα αντιληπτή η λειτουργία τους. Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει το Galaxy S7 είναι χωρίς αμφιβολία σημαντικά καλύτερες συνολικά από ότι σε οποιαδήποτε προηγούμενη συσκευή της εταιρείας (και σχεδόν όλες τις συσκευές του ανταγωνισμού μέχρι σήμερα…). Το αυξημένο μέγεθος των Pixels του αισθητήρα της κάμερας, κάνει την χρήση του Optical Image Stabilization λιγότερο «επιθετική». Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στην συνέχεια το Galaxy S7 να επεξεργάζεται λιγότερο τις φωτογραφίες προκειμένου να εξαφανίσει τον ψηφιακό θόρυβο και το τελικό αρχείο να έχει περισσότερη λεπτομέρεια. Το φως που μπορεί να δει η κάμερα του Galaxy S7 είναι σχεδόν αυτό που βλέπει και ο ίδιος ο χρήστης, κάνοντας το τελικό αποτέλεσμα πιο «φυσικό».
Σε συνθήκες κανονικού φωτισμού τώρα, η κάμερα του Galaxy S7 δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι μπορεί να «εξισορροπήσει» την χαμηλότερη ανάλυση της σε σύγκριση με αυτή των Galaxy S6. Η λειτουργία του “Dual Pixel” κάνει ιδιαίτερα εύκολη και γρήγορη την χρήση της, αφού πρακτικά ο χρήστης του δεν χρειάζεται να περιμένει καθόλου μέχρι το Galaxy S7 να εστιάσει και να μπορεί να βγάλει μια φωτογραφία. Οι ίδιες οι φωτογραφίες τώρα, περιέχουν την μέγιστη δυνατή λεπτομέρεια που μπορεί να προσφέρει η κάμερα των 12 Mpixels και πρακτικά είναι περισσότερο από απλά ικανοποιητικές. Το χρωματικό τους εύρος είναι σχεδόν τέλειο, ενώ η λειτουργία του “Αυτόματου HDR” έχει βελτιωθεί σημαντικά και μπορεί να αναγνωρίσει σχεδόν πάντα σωστά τις συνθήκες φωτογράφισης.
Η εφαρμογή της κάμερας τέλος, δεν έχει δεχθεί σημαντικές αλλαγές σε σύγκριση με το άμεσο παρελθόν. Η λειτουργία της βασίζεται στην ευκολία χρήσης για την άμεση λήψη μιας φωτογραφίας, όμως προσφέρει και αρκετά επιπλέον Modes λειτουργίας. Το πιο «ενδιαφέρον» από αυτά είναι το “manual mode” που δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να ρυθμίσει μόνος του τις διαφορετικές επιλογές όπως την ταχύτητα του κλείστρου και την ευαισθησία ISO του αισθητήρα.
Επεξεργαστής Μνήμη
Έχοντας περάσει σχεδόν δύο χρόνια «εξάρτησης» από την Qualcomm για την χρήση των επεξεργαστών της σε συσκευές όπως το Galaxy S4 και το Galaxy S5, με την παρουσίαση του Galaxy S6 η Samsung έκανε ξεκάθαρο πως πλέον πρόκειται να βασίζεται στις δικές τις (ιδιαίτερα ανταγωνιστικές) προτάσεις για τις High End συσκευές της. Στην περίπτωση του Galaxy S7 η εταιρεία έχει επιλέξει την χρήση του Snapdragon 820 της Qualcomm μόνο για τις εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν στην Αμερική, ενώ στην Ευρώπη και την χώρα μας θα είναι αποκλειστικά διαθέσιμη η έκδοση με τον Exynos 8890 επεξεργαστή της ίδιας της Samsung.
Ο Exynos 8890 αποτελεί κάτι το «ιδιαίτερο» για την Samsung για περισσότερους από έναν λόγους. Αρχικά είναι ο πρώτος High End επεξεργαστής της εταιρείας που συνδυάζει όλα τα τμήματα του μαζί με το Modem επικοινωνίας με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε ένα μόνο ολοκληρωμένο κύκλωμα. Το βασικότερο του όμως χαρακτηριστικό είναι ότι χρησιμοποιεί για πρώτη φορά πυρήνες επεξεργασίας σχεδιασμένους από την ίδια τη Samsung αντί για αυτούς που σχεδιάζει και προσφέρει στους κατασκευαστές η ARM. Στο εσωτερικό του Exynos 8890 βρίσκονται 4 πυρήνες με την ονομασία Mongoose, για τους οποίους όπως άλλωστε συνηθίζει η Samsung, δεν έχει δώσει συγκεκριμένες πληροφορίες χαρακτηριστικών και απόδοσης. Οι τέσσερις αυτοί πυρήνες συνδυάζονται με επίσης τέσσερις πιο «φυσιολογικούς» A-53 της ARM που όπως συνήθως είναι σχεδιασμένοι να έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας και να αναλαμβάνουν τις λιγότερο απαιτητικές εργασίες.
Επιστρέφοντας στους «Custom» πυρήνες της Samsung, αυτοί έχουν ένα αρκετά ενδιαφέρον χαρακτηριστικό λειτουργίας. Η εταιρεία αναφέρει τα 2.6 GHz σαν μέγιστη συχνότητα λειτουργίας τους. Η συχνότητα αυτή είναι πρακτικά εφικτή μόνο για τους δύο από τους τέσσερις πυρήνες. Όταν λειτουργούν και οι 4 ταυτόχρονα, η συχνότητα περιορίζεται σε 2.3 GHz και για τους τέσσερις ή σε 2.6 GHz για τους δύο και 2.3 GHz για τους άλλους δύο.
Η «περίεργη» αυτή λογική λειτουργίας έχει μια αρκετά μεγάλη χρησιμότητα στην πράξη. Το Galaxy S7 διατηρεί τους 4 Α-53 ενεργούς και επιλέγει να ενεργοποιήσει μόνο 2 από τους MonGoose πυρήνες τους στα 2.6 GHz όταν οι συνθήκες δεν απαιτούν περισσότερη ισχύ. Αυτή η επιλογή περιορίζει σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας με τους δύο «τελευταίους» πυρήνες να είναι ανενεργοί. Φυσικά όταν αυτό χρειαστεί, ο Exynos 8890 ενεργοποιεί χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση το σύνολο των 8 πυρήνων του, και σε αυτή την περίπτωση η ταχύτητα εκτέλεσης εφαρμογών είναι πραγματικά εξωπραγματική.
Το Galaxy S7 μπορεί να ανοίξει σε μηδενικό χρόνο σχεδόν όλες τις εφαρμογές που έχει εγκατεστημένες, αλλά και τις περισσότερες από αυτές που θα εγκαταστήσει ο χρήστης του. Χάρη στα 4 GB μνήμης RAM που διαθέτει η συσκευή, ακόμα και πολλές απαιτητικές εφαρμογές μπορούν να λειτουργούν ταυτόχρονα, με το Galaxy S7 να μην παρουσιάζει την παραμικρή καθυστέρηση στην εναλλαγή μεταξύ τους.
Ακόμα και για τον γράφων που χρησιμοποιούσε σε καθημερινή βάση το επίσης εντυπωσιακό σε ταχύτητα Galaxy S6 Edge Plus, η βελτίωση του Galaxy S7 είναι τόσο έντονη που κάνει την αμέσως προηγούμενη συσκευή της Samsung να δείχνει και να είναι αργή.
Στον τομέα των γραφικών τώρα, ο Exynos 8890 έχει αντικαταστήσει την Mali T760 του Exynos 7420 με την αρκετά ισχυρότερη και νεότερη Mali T880. H απόδοση της νέας κάρτας γραφικών είναι αισθητά καλύτερη και επιτρέπει την χωρίς προβλήματα χρήση της QHD οθόνης του Galaxy S7 ακόμα και για ιδιαίτερα απαιτητικά παιχνίδια. Στην πράξη, καμία εφαρμογή όσο απαιτητική και αν είναι (με εξαίρεση συγκεκριμένα Benchmarks…) δεν μπορεί να πιέσει την Mali T880 αρκετά ώστε αυτή να δειξει ότι δεν μπορεί να κάνει αυτό που της ζητά.
Στον τομέα του αποθηκευτικού χώρου τώρα, η Samsung επέλεξε καλώς ή κακώς να επαναφέρει στο Galaxy S7 την δυνατότητα χρήσης καρτών μνήμης MicroSD. Η λογική πίσω από την αφαίρεση τους είχε να κάνει με την ταχύτητα λειτουργίας τους που είναι σημαντικά μικρότερη από την ενσωματωμένη μνήμη μιας High End συσκυεής, ενώ διαφέρει σημαντικά ανάλογα με την ποιότητα και το κόστος κάθε MicroSD κάρτας. Σε κάθε περίπτωση η υποδοχή για κάρτες μνήμης συνδυάζεται με 32 GB ονομαστικού χώρου από τα οποία περίπου 25 GB είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη του Galaxy S7.
Μπαταρία
Ένα από τα «πλεονεκτήματα» του ελάχιστα αυξημένου πάχους του Galaxy S7 σε σύγκριση με τον προκάτοχο του είναι η επίσης αυξημένης χωρητικότητας μπαταρία που βρίσκεται στο εσωτερικό του.
Η Samsung φαίνεται να «άκουσε» τα σχόλια των χρηστών του Galaxy S6 η μπαταρία του οποίου σίγουρα θα μπορούσε να είναι καλύτερη και εφοδίασε το Galaxy S7 με μια μπαταρία 3.000 mAh.
Η αύξηση της χωρητικότητας σε συνδυασμό με τις σημαντικές βελτιώσεις που έχει κάνει η εταιρεία στον τομέα της διαχείρισης της ενέργειας, έχουν σαν αποτέλεσμα το Galaxy S7 να προσφέρει πολύ καλούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας.
Σε καθημερινή εντατική χρήση, η συσκευή μπορεί να παραμείνει ενεργή για μια ολόκληρη ημέρα χωρίς ο χρήστης να «αγχώνεται» ότι θα τον αφήσει από μπαταρία στην διάρκεια αυτής.
Ο χρόνος αυτός μπορεί να επεκταθεί σε περίπου δύο ημέρες με λιγότερο εντατική χρήση, κάτι που μάλλον δεν είναι ιδιαίτερα πιθανό για όποιον θα επιλέξει το Galaxy S7 με βάση τις δυνατότητες του.
Φυσικά, η Samsung έχει «συμπεριλάβει» όλες τις γνωστές επιπλέον δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας που επιτρέπουν την αύξηση του χρόνου λειτουργίας ανάλογα με το αν ο χρήστης θέλει απλά μειωμένη απόδοση για να «βγάλει» την ημέρα ή ακόμα και αν θέλει να περιορίσει το Galaxy S7 στην βασική λειτουργικότητα μιας απλής συσκευής ώστε να το διατηρήσει ενεργό για το μέγιστο δυνατό χρονικό διάστημα.
Συμπέρασμα.
Μπορεί το Galaxy S7 να μην είναι για την Samsung η «επανάσταση» που ήταν πριν ένα χρόνο το Galaxy S6, αυτό όμως σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η συσκευή δεν είναι ξεχωριστή και διαφορετική από τον προκάτοχο της.
Η εταιρεία φρόντισε ώστε το νέο Galaxy S7 να διαθέτει όλες εκείνες τις βελτιώσεις και αναβαθμίσεις που περιμένει το αγοραστικό κοινό σε μια νέα συσκευή. Το βασικότερο όμως είναι ότι φρόντισε τουλάχιστον οι περισσότερες από αυτές να έχουν πρακτική χρησιμότητα και να μην είναι απλά «χαρακτηριστικά στα χαρτιά».
Η απόδοση της κάμερας του Galaxy S7 είναι σίγουρα βελτιωμένη και μάλιστα σημαντικά, η ταχύτητα λειτουργίας του είναι ότι καλύτερο μπορεί να βρει κανείς σε συσκευή στην αγορά, ενώ η αυξημένη χωρητικότητα της μπαταρίας του και η αντοχή στο νερό αποτελούν δύο επιπλέον πλεονεκτήματα.
Το σίγουρο είναι ότι η εταιρεία έχει μάθει από τα «λάθη» του παρελθόντος, και το Galaxy S7 δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα να συνδυάσει ότι καλύτερο έχει τεχνολογικά και σχεδιαστικά, στην δημιουργία της κορυφαίας της συσκευής.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
14 σχολια
Καλησπερα, ευχαριστουμε για τα πολυ λεπτομερη reviews σου.
Αναμεσα στο s7 και στο z5 compact, που θα εγερνες τι ζυγαρια;;;;;
Καλησπέρα !
Σε ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια 🙂
Απλά δεν θεωρώ ότι υπάρχει σύγκριση μεταξύ των δύο συσκευών! Το Z5 Compact πέρα από το ότι είναι αμφίβολο το αν θα έπρεπε να υπάρχει γενικότερα, δεν έχει κανένα απολύτως πλεονέκτημα απέναντι στο S7 εκτός ίσως από το μικρότερο μέγεθος του για όποιον είναι αυτό σημαντικό.
Το Z5 Compact έχει μια απλά αποδεκτή σε χρωματική απόδοση οθόνη με αρκετά μικρό μέγεθος και ανάλυση μόλις 720p, σε αντίθεση με την πραγματικά εντυπωσιακή SUPER AMOLED οθόνη του S7. Όπως και σε όλα τα Sony, η κάμερα δεν έχει την απόδοση που υπόσχεται η Sony, η μεγάλη ονομαστική ανάλυση είναι απλά ένα “Εμπορικό τρικ” της εταιρείας. Το κακό είναι ότι οι περισσότεροι που αγοράζουν ένα Sony με βάση την ανάλυση της κάμερας του, στην συνέχεια διαπιστώνουν ότι δεν έχει τα αποτελέσματα που περίμεναν όταν έχουν κάποια άλλη συσκευή να την συγκρίνουν και απλά δεν επιλέγουν ξανά συσκευή της εταιρείας.
Για το ηχειο δεν ειπατε κατι
Τι ακριβώς να αναφέρω για το ηχείο ? 🙂
Ακούστηκαν κάποια αρνητικά σχόλια για μείωση της έντασης του ήχου με τη χρήση ακουστικών γνωρίζετε κάτι;
Καλησπέρα !
Μέχρι και πριν λίγες ημέρες που λόγω ατυχήματος του έσπασα την οθόνη, χρησιμοποιούσα το S7 σαν καθημερινή βασική μου συσκευή. Έχω ξανα ακούσει να αναφέρουν ότι η ένταση του ήχου του δεν είναι δυνατή, όμως ποτέ δεν παρατήρησα κάποιο πρόβλημα αυτού του είδους. Μάλιστα, δεν το χρησιμοποιώ για ακουστικά, αλλά το συνδέω στο Auxiliary Input στο αυτοκίνητο για μουσική, και ο ήχος του είναι καταπληκτικός. Ακόμα και οι διαθέσιμες 0ρυθμίσεις ήχου είναι εντυπωσιακές στην ποικιλία και το αποτέλεσμα τους ! 🙂
Καλησπέρα! Μου έσπασε το πίσω το τζαμάκι! ποσο κανει να το φτιαξω?
Καλησπέρα ! Από όσο γνωρίζω, το κόστος για να αλλάξεις το πίσω τζάμι σε S7 είναι γύρω στα 60 ευρώ. Μιλάμε πάντα σε επίσημο Service της εταιρείας 🙂
Πριν λιγες μερες αγορασα το s7.εχω επισης στην κατοχη μου το xperia z5 το οποιο ειναι αριστο κινητο απλα οπως ειπε και ο κωστας τα 23 megapixel ειναι τρικ της εταιριας παρολαυτα οι φωτο ειναι καταπληκτικες την ημερα και σχετικα ικανοποιητικες το βραδυ.οσο αναφορα το s7 εχω 2 παρατηρησεις…η μπαταρια του αν και 3000mh ειναι πραγματικα κατωτερη των περιστασεων…ελαφρα καλυτερη του s6 ομως αναλογα της χωρητικοτητας του ειναι απογοητευτικη.τελος στην αναλυση 12 megapixel δεν υπάρξει ανοιγμα 16 προς 9 και πρεπει να κατεβεις στα 9.1 megapixel για ανοιξει η οθονη στο full σε αντιθεση με το s6 που στα 16 mpixel εχει 16 προς 9.κατα τα αλλα ειναι σουπερ η συσκευη ομως θεωρω οτι οσοι εχουν το s6 δεν θα δουν μεγαλες διαφορες περα της αδιαβροχοποιησης και της καρτας μνημης…
Καλησπέρα !
Η μπαταρία στο S7 η αλήθεια είναι ότι μεγάλωσε σε χωρητικότητα όχι απαραίτητα για καλύτερους χρόνους αναμονής και λειτουργίας, αλλά ώστε να συμβαδίζει αν θες με την αυξημένη ισχύ και κατανάλωση. Ο Exynos 8890 είναι πραγματικά εντυπωσιακός σε απόδοση, όμως έχει και αντίστοιχα εντυπωσιακή κατανάλωση. Δυστυχώς λοιπόν, η μεγαλύτερη μπαταρία απλά καλύπτει αυτή την διαφορά σε σύγκριση με αυτή του S6.
Αυτό που όμως έχει βελτιωθεί σημαντικά, είναι η κατανάλωση σε κατάσταση αναμονής. Το S7 μπορεί να βγάλει ένα βράδυ σε αναμονή με πολύ λιγότερη κατανάλωση από ότι το S6 σε αντίστοιχο χρονικό διάστημα απλής αναμονής.
Γενικά η άποψη μου είναι ότι η μπαταρία πρέπει να αποδίδει τόσο ώστε ο χρήστης κάθε κινητού να μπορεί να το εκμεταλλευτεί χωρίς προβλήματα. Αυτή του S7 σίγουρα δεν έχει μεγάλους χρόνους αναμονής, καταφέρνει όμως κατά την γνώμη μου πάντα, να διατηρεί ενεργό το τηλέφωνο όταν ο χρήστης του θέλει να κάνει με αυτό όλα αυτά για τα οποία το επέλεξε.
Για την κάμερα τώρα, σε γενικές γραμμές απλά θα συμφωνήσω. Η μείωση της ανάλυσης του αισθητήρα ήταν στην πραγματικότητα τεχνικός περιορισμός και όχι επιλογή. Τα μεγαλύτερα σε μέγεθος ευαίσθητα στο φως στοιχεία απαιτούν είτε μεγαλύτερο πραγματικο εμβαδό για την ίδια ανάλυση ή μικρότερη ανάλυση στην ίδια σε μέγεθος φυσική επιφάνεια. Η Samsung ήθελε μια κάμερα με καλύτερη ευαισθησία στο φως οπότε είτε θα χρησιμοποιούσε έναν μεγαλύτερο σε φυσικές διαστάσεις αισθητήρα ώστε να διατηρήσει την ανάλυση των 16 Mpixels είτε θα επέλεξε έναν μικρότερο όπως και έκανε. Επίσης, το Pixel Focus με την σειρά του έτσι και αλλιώς είναι αρκετά απαιτητική στην κατασκευή τεχνολογία που περιορίζει τις επιλογές κυρίως στο κόστος σε αυτή την περίπτωση.
Πρακτικά, η κάμερα της σειράς S6 και κυρίως αυτή του Edge Plus που είναι συνολικά καλύτερη από των άλλων δύο, σε 4:3 διαστάσεις βγάζει ακριβώς τις ίδιες σε λεπτομέρεια και ποιότητα φωτογραφίες με το S7. Αυτό όμως πάντα σε συνθήκες φυσικού και καλού φωτισμού, αφού στο σκοτάδι και γενικά τον χαμηλό φωτισμό, η κάμερα του S7 είναι συνολικά καλύτερη. Σε προσωπικό επίπεδο μου άρεσε πολύ περισσότερο ο 16:9 Wide αισθητήρας της σειράς S6 αλλά και του S5 και θεωρώ ότι η Samsung θα πρέπει να τον επαναφέρει στις επόμενες συσκευές της.
Καλησπέρα.
Έχω ένα Samsung Galaxy S3 Neo και είμαι έτοιμος να περάσω σε άλλο “επίπεδο” κινητού.
Είμαι ανάμεσα στο S7 και στο Samsung Note 4.
S7 γιατί είναι μία από τις ναυαρχίδες της Samsung και και Note 4 για όλους τους σένσορες του S7 με επιπλέον το πενάκι, μεγαλύτερη οθόνη, σύνδεση με TV (απουσίες στο S7)
Υπάρχει “σύγκριση” μεταξύ τους ή κατά τη γνώμη σας σαφώς καλύτερο είναι το S7?
Πιστεύετε ότι υπερέχει σε όλα το S7?
Με ενδιαφέρει πολύ η γνώμη σας, ευχαριστώ και περιμένω την απάντησή σας…
Καλησπέρα !
Συνολικά η απάντηση είναι ότι το S7 είναι μια απλά καλύτερη συσκευή. Είναι πιο γρήγορο, έχει καλυτερη κάμερα, όχι ίσως όσο θα περίμενε κανείς, αλλά είναι καλύτερη, ενώ αντίστοιχα και η αντοχή στο νερό και την σκόνη είναι σημαντική.
Από την άλλη, μέχρι και σήμερα, το Note 4 είναι μια εντυπωσιακή συσκευή με καταπληκτικές δυνατότητες. Έχει αναβαθμιστεί και σε Android 6.0 σε όλες τις εκδόσεις του και προσφέρει σχεδόν τις ίδιες δυνατότητες με ελάχιστες εξαιρέσεις που δεν είναι και ουσιαστικά απαραίτητες όπως η εναλλαγή “θεμάτων” εμφάνισης.
Με δεδομένο το ότι έχουν ακόμα και σήμερα μια μάλλον σημαντική διαφορά στην τιμή πώλησης δεν ξέρω να σου πω με ευκολία πιο θα επέλεγα. Αν είσαι διατεθιμένος να δώσεις τα χρήματα που έχει το S7 είναι μάλλον η καλύτερη επιλογή, απλά΄και μόνο επειδή το Note 4 είναι πλέον για τη Samsung δύο “γενιές” πίσω, κάτι που σημαίνει ότι σύντομα η υποστήριξη του σε νέες αναβαθμίσεις θα σταματήσει να υπάρχει. Για πολύ κόσμο αυτό είναι αρκετά σημαντικό κριτήριο επιλογής, για άλλους όχι.
Προσωπικά, το Note 4 το έχω ακόμα στην προσωπική μου “Συλλογή” και είναι μια συσκευή που θα χρησιμοποιούσα ακόμα ευχαρίστως χωρίς ποτέ να χρειαστεί να κάνω κάτι που δεν θα μπορεί να το κάνει. Η κάμερα του είναι πολύ καλή ακόμα και αν όπως είπα δεν είναι σαν και αυτή του S7, ενώ το σημαντικότερο πλεονεκτημα του είναι πιθανότατα η μεγάλη σε μέγεθος και εντυπωσιακή σε απόδοση οθόνη του.
Αν θες μπορείς να δεις και το Review που είχαμε κάνει για αυτό πριν σχεδόν δύο χρόνια πλέον εδώ
https://in2mobile.gr/2014/10/24/galaxy-note-4-review/
Καλησπερα.Να ρωτησω.Πως μπορω να καταλαβω απο που ειναι αγορασμενο(Αμερικη,Ευρωπη)?
Καλησπέρα !
Η Ευρωπαϊκή έκδοση της συσκευής έχει τον κωδικό μοντέλου G930f για το Flat και G935f Για το S7 Edge.
Οι εκδόσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι διαφορετικές.
Όμως, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, η Ευρωπαϊκή έκδοση G930f και G935f υπάρχει και σε άλλα Region. Στην Ασία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για παράδειγμα, έχουν επίσης την ίδια έκδοση της συσκευής.
Ο μοναδικός σίγουρος τρόπος είναι με το ΙΜΕΙ της συσκευής που είναι μοναδικό για την κάθε μια, και η Samsung γνωρίζει για που προορίζονταν.