Εισαγωγή
Η low-end κατηγορία τιμής, απευθύνεται κατά βάση σε όσους δεν θέλουν να δαπανήσουν μεγάλα χρήματα για την επιλογή της επόμενης συσκευής τους, για λόγους που για τον κάθε καταναλωτή μπορεί να είναι διαφορετικοί. Παρόλαυτά όμως, ακόμα και σε αυτή την κατηγορία παράγοντες όπως ο σχεδιασμός, τα υλικά κατασκευής, το περιβάλλον χρήστη και, γενικότερα, το κατά πόσο ένα smartphone μπορεί να φέρει εις πέρας ό,τι του ζητούμε να κάνει έχουν πάντα την σημασία τους.
Στο κείμενο που ήδη διαβάζετε, λοιπόν, θα ασχοληθούμε με το Lenovo Vibe C, το οποίο αποτελεί μια πρόταση της γνωστής εταιρείας στην προαναφερθείσα κατηγορία και τα κυριότερα χαρακτηριστικά του είναι η οθόνη 5 ιντσών που διαθέτει, κάμερα με φακό 5 MP, 8 GB αποθηκευτικού χώρου και, φυσικά, το γνωστό λειτουργικό σύστημα της Google που… ακούει στο όνομα Android.
Έχοντας στο μυαλό μας την πληθώρα συσκευών που υπάρχουν στην αγορά οι οποίες κοστίζουν πάνω-κάτω με μικρές αποκλίσεις τα ίδια χρήματα, πιστεύουμε ότι υπάρχει ενδιαφέρον στο να γνωρίσουμε καλύτερα το νέο μοντέλο της κινέζικης εταιρείας, οπότε χωρίς άλλη χρονοτριβή περνάμε στα… ενδότερα.
Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος
Το design του Lenovo Vibe C μπορεί κατά την γνώμη μας να χαρακτηριστεί ως «ουδέτερο», καθώς απουσιάζει οποιαδήποτε «πινελιά» που θα του έδινε κάποιον ξεχωριστό «χαρακτήρα». Ταυτόχρονα όμως, τα (πλαστικά) υλικά κατασκευής του και η αίσθηση που δίνει στο χέρι παίρνουν καλό βαθμό και κινούνται στα πλαίσια που περιμένει κανείς από μια οικονομική συσκευή.
Όπως θα περίμενε κανείς, στην εμπρόσθια όψη του Vibe C δεσπόζει η οθόνη του, πάνω από την οποία υπάρχει η δευτερεύουσα κάμερα για βιντεοκλήσεις και selfies. Θα πρέπει να επισημάνουμε στο σημείο αυτό ότι τα bezels είναι σχετικά μεγάλα, γεγονός για το οποίο μέχρι ένα βαθμό παίζει ρόλο ότι τα πλήκτρα αφής της συσκευής είναι μηχανικά.
Κάτι το οποίο μπορεί να δυσκολέψει τον χρήστη είναι ότι δεν φωτίζονται και, επίσης, το μέγεθός τους είναι αρκετά μικρό, με αποτέλεσμα αρκετές φορές να είναι δύσκολο να πατηθούν, ιδιαίτερα σε συνθήκες απουσίας φωτισμού.
Όσον αφορά το καπάκι της μπαταρίας, είναι αφαιρούμενο και – προφανώς – κάτω από αυτό θα βρούμε τις υποδοχές για την (ή τις) SIM μας (δοκιμάσαμε την δίκαρτη έκδοση), όπως επίσης και για την κάρτα μνήμης μας. Ένα θετικό στοιχείο είναι ότι η υφή του δεν είναι ιδιαίτερα γλιστερή, παράλληλα όμως θα επισημάνουμε ότι κατά την διάρκεια που χρησιμοποιήσαμε την συσκευή διαπιστώσαμε την ύπαρξη τριξιμάτων, χωρίς ωστόσο να μιλάμε για ενοχλητικό βαθμό.
Κλείνοντας την εξωτερική περιήγησή μας στο Vibe C, η αριστερή πλευρά και η βάση του είναι κενές, ενώ στην δεξιά θα βρούμε τόσο το πλήκτρο κλειδώματος/ξεκλειδώματος όσο και το πολυπλήκτρο ρύθμισης της έντασης. Τέλος, στην πάνω πλευρά βρίσκεται η θύρα φόρτισης καθώς επίσης και η υποδοχή για τα ακουστικά μας.
Σε γενικές γραμμές, θεωρούμε ότι το Lenovo Vibe C σίγουρα δεν απευθύνεται σε κάποιον που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο design. Παρόλαυτά, χρήστες οι οποίοι θέλουν απλά μια συσκευή για την καθημερινότητά τους δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα, κρατώντας μόνο μια επιφύλαξη για όσους έχουν σχετικά… μικρές παλάμες και συνηθίζουν να «δουλεύουν» τα κινητά τους με το ένα χέρι, οπότε θα προτρέψουμε τους ενδιαφερόμενους να το δοκιμάσουν σε κάποιο μαγαζί.
Οθόνη
Όπως ήδη αναφέραμε, η οθόνη του Vibe C έχει διαγώνιο 5 ιντσών και σίγουρα θα αποτελέσει ατού για όσους ψάχνουν για μια οικονομική συσκευή που να μην κυμαίνεται στις 4,5 ή, ακόμα πιο κάτω, στις 4.
Φυσικά, πρόκειται για LCD τεχνολογία, ενώ η ανάλυσή της είναι 480 x 854 pixels (480p), κάτι το οποίο μεταφράζεται σε πυκνότητα 197 εικονοστοιχεία ανά ίντσα (ppi). Είναι δεδομένο ότι τα παραπάνω χαρακτηριστικά δεν εντυπωσιάζουν, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι μιλάμε πάντα για μια συσκευή της τάξης των 100 ευρώ.
Η χρωματική απόδοση της οθόνης του Lenovo Vibe C κρίνεται ως αποδεκτή, με άλλα λόγια τα γραφικά και οι πληροφορίες απεικονίζονται σε βαθμό που δεν θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα κατά την… συμβίωσή σας μαζί του. Υπό συγκεκριμένες γωνίες παρατηρήσαμε αλλοιώσεις στα χρώματα, χωρίς ωστόσο να είναι έντονες και, σίγουρα, όχι ενοχλητικές.
Θα χαρακτηρίσουμε ικανοποιητική την απόδοση της οθόνης του νέου μοντέλου της Lenovo σε κλειστούς χώρους και, ταυτόχρονα, μέτρια κάτω από το φως του ήλιου. Η απουσία ανάλογου αισθητήρα αυτόματης ρύθμισης της φωτεινότητας και της αντίθεσης είναι εμφανής και, δυστυχώς, το μόνο που μπορεί να κάνει ο χρήστης είναι να πάει στον Πίνακα Ειδοποιήσεων είτε στις Ρυθμίσεις και να αλλάζει χειροκίνητα την φωτεινότητα μέσω του ανάλογου «διακόπτη». Επίσης, να αναφέρουμε ότι απουσιάζουν, γενικότερα, επιπλέον επιλογές ώστε να μπορούμε να φέρουμε την συμπεριφορά της οθόνης στα μέτρα μας, καθώς το σχετικό μενού είναι αρκετά… σπαρτιάτικο.
Όπως είναι εμφανές, είναι δεδομένο ότι η οθόνη του Vibe C απέχει από το να ικανοποιήσει τον απαιτητικό χρήστη, κάτι όμως φυσιολογικό και αποδεκτό για τα χρήματα που κοστίζει. Έτσι, εάν δεν δίνετε μεγάλη σημασία στον τομέα αυτό και επιθυμείτε μια συσκευή ώστε να κάνετε τα βασικά, θεωρούμε ότι δεν θα αντιμετωπίσετε μεγάλα προβλήματα.
Λειτουργικό Σύστημα
Το Lenovo Vibe C ήρθε στα χέρια μας με προεγκατεστημένη την έκδοση 5.1.1 του Android (Lollipop) και, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε εάν αργότερα θα υπάρξει δυνατότητα να αναβαθμιστεί στην έκδοση 6 (Marshmallow).
Η Lenovo έχει επέμβει αρκετά στο λειτουργικό φτιάχνοντας το δικό της περιβάλλον χρήστη και μια σημαντική διαφορά από τα… καθιερωμένα, είναι ότι δεν υπάρχει μενού εφαρμογών (Launcher – App Drawer), κάτι που έχουμε δει και από άλλους κατασκευαστές.
Κάτι θετικό, είναι η δυνατότητα αλλαγής Θεμάτων η οποία προφανώς επιτρέπει να αλλαχτεί η μορφή των εικονιδίων και, φυσικά, όπως πάντα, μπορούμε να επιλέξουμε και να ορίσουμε τις ταπετσαρία που επιθυμούμε, τα widgets κτλ. Αυτό που ίσως δυσκολέψει (και ενοχλήσει) χρήστες που θέλουν να ασχοληθούν με την παραμετροποίηση του τηλεφώνου τους, είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να επιλέξουμε εμείς την δημιουργία και την τοποθέτηση των οθονών μας, καθώς η κάθε μία δημιουργείται αυτόματα, όταν μετακινούμε widgets και εικονίδια «έξω» από τις ήδη υπάρχουσες. Η μόνη δυνατότητα που υπάρχει, είναι να ορίσουμε κάποια οθόνη ως «Home» (μέσω του ανάλογου εικονιδίου).
Ο Πίνακας Ειδοποιήσεων έχει ανασχεδιαστεί και διαφέρει αρκετά από την stock έκδοση της Google. Δυνατότητα επεξεργασίας των συντομεύσεων υπάρχει και αφορά αποκλειστικά την επανατοποθέτησή τους.
Ο τομέας των επαφών μας, των κλήσεων και των SMS κινείται στα γνωστά πρότυπα του Android, όπως θα περίμενε κανείς από ένα σύγχρονο smartphone.
Στα θετικά θα προσθέσουμε την ύπαρξη Ραδιοφώνου ενώ, παράλληλα, ο αριθμός των προεγκατεστημένων εφαρμογών είναι μικρός. Τέλος, το μενού των Ρυθμίσεων χαρακτηρίζεται από απλότητα και δεν θα δυσκολέψει ακόμα και τον μη έμπειρο χρήστη.
Κάμερα
Η κύρια κάμερα του Lenovo Vibe C διαθέτει φακό με ανάλυση 5 MP και, παράλληλα, η δυνατότητα καταγραφής video φτάνει τα 720p. Στο κομμάτι της λήψης φωτογραφιών, η επίδοσή της είναι ενδεικτική της κατηγορίας στην οποία ανήκει η συσκευή και σίγουρα δεν αποσκοπεί στο να καλύψει τις ανάγκες του απαιτητικού χρήστη. Έτσι, κατά την διάρκεια της μέρας η ποιότητα των φωτογραφιών είναι απλά μέτρια και ιδιαίτερα εάν οι συνθήκες είναι σχετικά… δύσκολες (όπως π.χ. όταν υπάρχει συννεφιά) το αποτέλεσμα απέχει αρκετά από το να χαρακτηριστεί ικανοποιητικό.
Όσον αφορά την φωτογράφηση κατά την διάρκεια της νύχτας, η χρήση του led flash μπορεί να διευκολύνει τα αποτελέσματα και πάλι όμως είναι δεδομένο ότι το Vibe C δεν προσφέρεται για κάτι περισσότερο… απαιτητικό.
Όσον αφορά το σχετικό interface, είναι αρκετά λιτό με μικρό αριθμό ρυθμίσεων και επιλογών, κάτι κατά την γνώμη μας όχι απαραίτητα αρνητικό δεδομένου του ότι έτσι και αλλιώς η ίδια η συσκευή δεν απευθύνεται σε κάποιον για τον οποίο η κάμερα είναι κριτήριο επιλογής της συσκευής του.
Πιστεύουμε ότι είναι παραπάνω από εμφανές ότι η κάμερα του Vibe C δείχνει ξεκάθαρα το που ανήκει η συσκευή και σίγουρα δεν μπορεί να κριθεί… αυστηρά για τις επιδόσεις της.
Επεξεργαστής – Μνήμη
Στο εσωτερικό του Vibe C βρίσκεται ο οικονομικότερος επεξεργαστής της Qualcomm που προσφέρει συνδεσιμότητα σε 4G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ο Snapdragon 210 λοιπόν, είναι πρακτικά ένας “Rebranded” Snapdragon 400 με 4 συνολικά πυρήνες επεξεργασίας, της αρκετά παλιάς πλέον αρχιτεκτονικής Α-7 της ARM. Με το 1.1 GHz (περίπου) σαν μέγιστη ταχύτητα λειτουργίας και σε συνδυασμό με 1 GB μνήμης RAM, ο Snapdragon 210 απλά προσφέρει την ταχύτητα λειτουργίας που χρειάζεται μια συσκευή σαν το Vibe C για καθημερινή φυσιολογική χρήση.
Όλες οι εφαρμογές “τρέχουν” με απλά αποδεκτή ταχύτητα όταν ο χρήστης του Vibe C ξέρει τι να περιμένει από αυτό και δεν του ζητά υπερβολικά πράγματα όπως την ταυτόχρονη εκτέλεση πολλών διαφορετικών. Προφανώς και θα υπάρχει καθυστέρηση αν για παράδειγμα κατά την προβολή ενός Video στο Youtube κάποιος προσπαθεί να χρησιμοποιήσει και τον Facebook messenger ταυτόχρονα όμως αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί μειονέκτημα στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής.
Η Adreno 304 κάρτα γραφικών τώρα, με την σειρά της απλά μπορεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες του Vibe C και του χρήστη του. Στην χαμηλής ανάλυσης οθόνη της συσκευής και πάντα γνωρίζοντας τα όρια των δυνατοτήτων της, ο χρήστης θα μπορεί να παίξει και κάποια παιχνίδια με όχι απαιτητικά γραφικά.
Ο αποθηκευτικός χώρος τώρα, έχει ονομαστική χωρητικότητα 8 GB όμως διαθέσιμος είναι όπως άλλωστε σε όλες τις συσκευές λιγότερος και συγκεκριμένα περίπου 4.5 GB. Ευτυχώς το Vibe C διαθέτει υποδοχή για κάρτες μνήμης micro SD για όσους χρειάζονται επιπλέον χώρο για φωτογραφίες και μουσική.
Μπαταρία
Στον τομέα της αυτονομίας οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι το Lenovo Vibe C σε πολύ αποδεκτά πλαίσια, καθώς η μπαταρία του έχει χωρητικότητα 2.300 mAh και, συνδυαζόμενη με το μη-απαιτητικό hardware που διαθέτει, αρκεί ώστε να προσφέρει 2 μέρες χρόνο λειτουργίας με μέση χρήση (κλήσεις, μηνύματα, Wi-Fi, σύνδεση δεδομένων κτλ) προτού αρχίσει να… σας προτρέπει να βρείτε τον φορτιστή σας.
Εάν, μάλιστα, είσαστε χρήστης που δεν εντάσσει στην καθημερινότητά του τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή εφαρμογές μηνυμάτων (Facebook, Twiter, Viber, Skype κ.ο.κ.) και χρησιμοποιείτε την συσκευή απλά για κλήσεις και μηνύματα, ο χρόνος αναμονής της μπορεί να κυμανθεί ακόμα και στις 3 μέρες. Φυσικά, όλα τα παραπάνω αυτόματα αναθεωρούνται… προς τα κάτω εάν χρησιμοποιείτε δύο SIM, όπως άλλωστε συμβαίνει με όλα τα dual SIM κινητά τηλέφωνα.
Συμπέρασμα
Το Lenovo Vibe C είναι ό,τι ακριβώς περιμένει κανείς από ένα smartphone στην entry-level κατηγορία τιμής: μια απλή συσκευή η οποία απευθύνεται σε καταναλωτές που δεν θέλουν να δαπανήσουν πολλά χρήματα και, ταυτόχρονα, δεν έχουν μεγάλες απαιτήσεις. Εάν το κρίνουμε με αυτό το σκεπτικό λοιπόν, τότε μπορούμε να πούμε ότι την… αποστολή του την φέρει εις πέρας και, πράγματι, ο αγοραστής που γνωρίζει τι παίρνει δεν θα απογοητευτεί.
Στα θετικά του, θα προσμετρήσουμε την καλή απόδοση της μπαταρίας, την οθόνη 5 ιντσών, την δυνατότητα επέκτασης μνήμης και – φυσικά – για όσους ενδιαφέρονται, την ύπαρξη dual-SIM έκδοσης. Το περιβάλλον χρήστη της Lenovo πιθανόν να ξενίσει κάποιους που μπορεί να έχουν συνηθίσει σε ανάλογες υλοποιήσεις άλλων κατασκευαστών και σίγουρα χρειάζεται κάποια εξοικείωση. Έτσι και αλλιώς όμως, το UI είναι πάντοτε και θέμα προσωπικού γούστου καθώς και του τι εξυπηρετεί τον καθένα.
Κλείνοντας λοιπόν την παρουσίασή μας, εάν επιθυμείτε μια συσκευή στην κατηγορία που ανήκει η νέα πρόταση της Lenovo, έχετε πλέον ακόμα μια διαθέσιμη επιλογή η οποία μπορεί, κάλλιστα, να καλύψει τα κριτήριά σας. Συνεπώς, από την μεριά μας θα σας προτρέψουμε να το δείτε σε κάποιο μαγαζί ώστε να βγάλετε τα δικά σας συμπεράσματα… όπως πάντα!
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας