Εισαγωγή
Η πρόσφατη ιστορία της Sony δείχνει, κατά τη γνώμη μας, μια εταιρεία που παρόλο το «βαρύ» brand name που διαθέτει, στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας προσπαθεί να βρει τα «πατήματά» της. Το συμπέρασμα αυτό, βγαίνει με απλή καταμέτρηση των κινήσεών της τον τελευταίο χρόνο: κατάργηση των σειρών «Ζ» και «Μ», καθυστέρηση στην κυκλοφορία συσκευών όπως το Μ5 και αρκετά προβλήματα στις αρχικές παρτίδες και ανακοίνωση νέων μοντέλων τα οποία «θα κυκλοφορήσουν σε επιλεγμένες αγορές».
Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι πωλήσεις δεν είναι οι επιθυμητές, ο ανταγωνισμός σε όλες τις κατηγορίες είναι ισχυρότατος και η ανάγκη για ένα νέο ξεκίνημα φάνηκε πολύ πρόσφατα από τις δηλώσεις των ίδιων των στελεχών της ιαπωνικής εταιρείας, οι οποίες και σηματοδότησαν μια αλλαγή στην φιλοσοφία και την κατεύθυνσή της.
Στα πλαίσια αυτά, μία από τις πρώτες συσκευές που αντανακλούν αυτήν ακριβώς την αλλαγή, είναι το Xperia X, το οποίο μας παραχώρησε η Cosmote και έχουμε την ευχαρίστηση να σας παρουσιάσουμε, καταγράφοντας όσο καλύτερα και αντικειμενικότερα μπορούμε την εμπειρία μας μαζί του. Περιληπτικά, θα αναφέρουμε ότι πρόκειται για smartphone που ανήκει στα «άνω ράφια» της μεσαίας κατηγορίας, διαθέτει οθόνη 5 ιντσών, κάμερα 23 MP, Android 6 (Marshmallow) και, τουλάχιστον στα χαρτιά, φαίνεται να είναι αρκετά… υποσχόμενο. Φυσικά, το αν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες θα το μάθουμε μαζί, οπότε ας το… γνωρίσουμε καλύτερα.
Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος
Εάν η πολυτέλεια, η καλαισθησία και το «σοβαρό» design είναι παράγοντες – κλειδιά για την επιλογή της επόμενης συσκευής σας, τότε το Xperia X θέτει σοβαρή υποψηφιότητα ώστε να καταλήξετε σε αυτό. Η εξ’ολοκλήρου μεταλλική κατασκευή του δίνει αίσθηση ακριβής, ποιοτικής και στιβαρής συσκευής και θεωρούμε πραγματικά δύσκολο να υπάρξουν παράπονα στον τομέα αυτό.
Ο σχεδιασμός του Xperia X είναι σαφώς επηρεασμένος από τον αντίστοιχο της σειράς «Ζ», χαρακτηρίζεται από σχεδόν παντελή έλλειψη καμπυλών (με εξαίρεση τις ελαφρώς στρογγυλεμένες γωνίες της συσκευής) και ακολουθεί τον γενικότερο «μινιμαλιστικό» πνεύμα των μοντέλων της Sony, επιλογή που εδώ και χρόνια έχει δημιουργήσει το δικό της κοινό.
Τα bezels της συσκευής και ιδιαίτερα εκατέρωθεν της οθόνης έχουν κρατηθεί σε λογικά επίπεδα (μιλώντας πάντα για smartphone με 5ιντση οθόνη), με αποτέλεσμα οι διαστάσεις της να φτάνουν τα 142,7 x 69,4 x 7,9 χιλιοστά. Όσον αφορά το βάρος, αγγίζει τα 153 γραμμάρια, κάτι που σημαίνει ότι το Xperia X σίγουρα δεν είναι η ελαφρύτερη συσκευή που έχουμε δει, ωστόσο αναλογιζόμενοι την μεταλλική του κατασκευή είναι κάτι που δικαιολογείται και σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί εμπόδιο στην καθημερινή χρήση.
Όλα τα πλήκτρα χειρισμού του Xperia X βρίσκονται στην δεξιά πλευρά του και κατά σειρά από πάνω προς τα κάτω θα βρούμε το πλήκτρο κλειδώματος (το οποίο επιτελεί και χρέη scanner δαχτυλικού αποτυπώματος – θα αναφερθούμε ξανά σε αυτό αργότερα), το πλήκτρο αυξομείωσης της έντασης, καθώς και το πλήκτρο της κάμερας.
Πηγαίνοντας στην αριστερή πλευρά τώρα, θα συναντήσουμε το «πορτάκι» για την SIM και την κάρτα μνήμης μας, το οποίο είναι αρκετά εύκολο στην χρήση του.
Όπως είναι προφανές, το καπάκι της μπαταρίας δεν αφαιρείται, κάτι που μπορεί να ενοχλήσει κάποιους. Ένα θετικό όμως είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα γλιστερό και, παράλληλα, σε αντίθεση με παλαιότερα μοντέλα της Sony στα οποία είχε τοποθετηθεί γυαλί, στην περίπτωση του Xperia X δεν εμφανίζεται το ενοχλητικό φαινόμενο του να μαζεύονται δαχτυλιές… όλη την ώρα.
Στην εμπρόσθια όψη του Xperia X, πάνω από την οθόνη του να συναντήσουμε την δευτερεύουσα κάμερά του η οποία έχει φακό 13 MP και, παράλληλα, αισθητήρα φωτεινότητας καθώς και LED ειδοποιήσεων, κάτι που ο γράφων θεωρεί πάντοτε χρήσιμο.
Κλείνοντας την περιήγησή μας στα εξωτερικά χαρακτηριστικά του Xperia X, θα τονίσουμε ότι το νέο μοντέλο της Sony δεν είναι αδιάβροχο ούτε διαθέτει κάποια επιπλέον αντοχή στην σκόνη και στην υγρασία, οπότε αν είσαστε χρήστης που έχει… καλομάθει από παλαιότερα μοντέλα της ιαπωνικής εταιρείας, καλό είναι να το έχετε υπόψη σας.
Οθόνη
Όπως ήδη αναφέραμε, το Xperia X είναι εξοπλισμένο με οθόνη διαγωνίου 5 ιντσών και θα συνεχίσουμε αναφέροντας ότι είναι τεχνολογίας LCD, ενώ η ανάλυσή της φτάνει τα 1080p (1080 x 1920 pixels). Η ανάλυση αυτή μεταφράζεται σε 441 pixels ανά ίντσα και, πραγματικά, πρόκειται για μια από τις καλύτερες οθόνες που έχουμε δει σε αυτή την κατηγορία (μιλώντας πάντοτε για μη AMOLED υλοποιήσεις).
Τα χρώματα δεν ξεθωριάζουν υπό οποιαδήποτε γωνία θέασης και, ταυτόχρονα, είναι όσο «πλούσια» και «φυσικά» πρέπει να είναι. Παράλληλα, το μαύρο (ένα χρώμα στο οποίο παραδοσιακά οι περισσότερες LCD οθόνες «πονάνε») είναι αρκετά «βαθύ», ένα επιπλέον στοιχείο που υποδηλώνει την ποιότητα της οθόνης του Xperia X.
Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το Xperia X διαθέτει αισθητήρα φωτισμού ο οποίος επιτρέπει την αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητας της οθόνης του, ενώ σε συνθήκες καθημερινής χρήσης η απόδοση και η ευκρίνειά της θεωρούμε ότι θα ικανοποιήσουν εύκολα τον απαιτητικό χρήστη, τόσο κατά την διάρκεια της μέρας όσο και κατά την διάρκεια της νύχτας.
Στο μενού των Ρυθμίσεων, υπάρχουν διαθέσιμες ορισμένες επιλογές που μας επιτρέπουν να καθορίσουμε σε κάποιο βαθμό την συμπεριφορά της.
Σε κάθε περίπτωση, είμαστε της άποψης ότι η οθόνη του Xperia X αποτελεί ένα από τα «ατού» του και θα επαναλάβουμε την πεποίθησή μας ότι θα καλύψει τις ανάγκες του αγοραστή εκείνου που θέλει το… κάτι παραπάνω.
Λειτουργικό Σύστημα
Όπως αναφέραμε και στην εισαγωγή μας, το Xperia X είναι ένα από τα πρώτα μοντέλα της Sony το οποίο κυκλοφορεί με προεγκατεστημένη την έκδοση 6 του Android και συγκεκριμένα την 6.0.1. Φυσικά, κάτι που πάντοτε χαρακτήριζε τις συσκευές της ιαπωνικής εταιρείας ήταν το περιβάλλον χρήστη που έχει δημιουργήσει, για το οποίο πολλές φορές έχουμε γράψει καλά λόγια και το ευχάριστο είναι ότι το Xperia X δεν αποτελεί εξαίρεση.
Όσοι λοιπόν έχουν ήδη εμπειρία με το Android (ιδιαίτερα από την έκδοση 5 και μετά) δεν θα συναντήσουν κάποια δυσκολία στον χειρισμό του Xperia X, καθώς ο βαθμός ευχρηστίας και παραμετροποίησης κινείται σε υψηλά επίπεδα.
Στα πλαίσια αυτά, μπορούμε να διαχειριστούμε τις Αρχικές Οθόνες μας κατά το δοκούν, όπως επίσης τις ταπετσαρίες και τα widgets που επιθυμούμε, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής Θεμάτων.
Ο Πίνακας Ειδοποιήσεων είναι όπως στην έκδοση stock του Android, με την διαφορά ότι υπάρχει η δυνατότητα διαχείρισης των συντομεύσεών μας.
Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές είναι αρκετά… πολυπληθείς, ενώ το μενού των Ρυθμίσεων αρκετά «μαζεμένο» και εύχρηστο.
Στο σημείο αυτό, να επισημάνουμε ότι το Xperia X διαθέτει και λειτουργία δαχτυλικού αποτυπώματος, για όσους επιθυμούν… επιπλέον ασφάλεια κατά την χρήση της συσκευής τους. Όπως είναι ευνόητο, το πλήκτρο που θα χρησιμοποιείτε, είναι το lock key.
Η διαχείριση των επαφών μας, οι εφαρμογές κλήσεων και μηνυμάτων είναι στα γνώριμα επίπεδα του Android, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δύσκολα θα αντιμετωπίσει ο μέσος χρήστης κάποιο πρόβλημα στην καθημερινότητά του.
Κάτι άλλο που θέλουμε να αναφέρουμε, είναι ότι εάν χρησιμοποιείτε ήδη κάποιο μοντέλο της Sony και έχετε εξοικειωθεί με το πληκτρολόγιο της εταιρείας, στο Xperia X θα βρείτε προεγκατεστημένο το Swiftkey, για το οποίο πιθανότατα θα χρειαστείτε κάποιο χρονικό διάστημα εκμάθησης.
Τέλος, ένα ακόμα θετικό του Xperia X είναι η ύπαρξη Ραδιοφώνου, ενώ όπως είναι αναμενόμενο η ύπαρξη του Play Store της Google διασφαλίζει πληθώρα εφαρμογών για κάθε γούστο και… ανάγκη.
Κάμερα
Όσο και αν η Sony επιμένει να προωθεί τις συσκευές τις σαν «ικανές» και ξεχωριστές στον τομέα της φωτογραφίας, η εταιρεία επιμένει να μην προσφέρει αυτό που υπόσχεται.
Όπως και στις 3 συσκευές της (νεκρής πλέον) σειράς Z5, έτσι και το Xperia X διαθέτει μια κάμερα στο πίσω μέρος του με ονομαστική ανάλυση 23 Mpixels.
Έτσι λοιπόν, το Xperia X υποφέρει από όλα τα μειονεκτήματα που είχαν και οι προηγούμενες από αυτό συσκευές. Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει σε συνθήκες κανονικού φωτισμού ημέρας είναι σίγουρα αρκετά καλές, όχι όμως αυτό που υπόσχεται η Sony και αυτό που θα περίμενε κανείς από μια κάμερα με αυτή την ανάλυση. Η λεπτομέρεια που περιέχουν σε καμία περίπτωση δεν είναι αντάξια ενός αισθητήρα με τόσο μεγάλη ανάλυση και πολλές φορές υπολείπεται σημαντικά ακόμα και σε σύγκριση με πολύ πιο οικονομικές από το Xperia X συσκευές με κάμερα αρκετά χαμηλότερης ανάλυσης.
Το χρωματικό εύρος χωρίς να είναι περιορισμένο δεν είναι ταυτόχρονα και όσο μεγάλο θα περίμενε κανείς, κάτι που είναι ιδιαίτερα εμφανές σε συνθήκες με πολλά διαφορετικά χρώματα στο αντικείμενο της φωτογραφίας. Το Superior Auto Mode στο οποίο και οι περισσότεροι χρήστες πρόκειται να χρησιμοποιήσουν την κάμερα του Xperia X αρνείται να αναγνωρίσει σωστά τις συνθήκες και να ενεργοποιήσει αυτόματα το HDR, κάτι που για να το κάνει ο χρήστης μόνος του πρέπει να μεταβεί στο Manual Mode.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως του Xperia X όπως και όλων των μέχρι σήμερα συσκευών της εταιρείας είναι η πραγματικά ανεξήγητη εμμονή της στην μη προσθήκη του Optical Image Stabilization. Το τμήμα Marketing της εταιρείας μπορεί να τονίζει όσο θέλει τα τεχνικά χαρακτηριστικά του αισθητήρα των 23 Mpixels όμως μαγικά δεν υπάρχουν, και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού η κάμερα αυτή απλά δεν έχει καμία τύχη απέναντι στις συσκευές του ανταγωνισμού της. Δεν πρέπει εδώ να ξεχνάμε ότι το Xperia X κοστίζει στην χώρα μας 600 ευρώ, βρίσκεται δηλαδή σε μια κατηγορία τιμής που μπορεί να βρει κανείς πολλές διαφορετικές προτάσεις με απλά πολύ καλύτερη κάμερα. Όταν μια συσκευή ανήκει στην High End κατηγορία με βάση την τιμή της, πρέπει η κάμερα της να προσφέρει αντίστοιχη απόδοση και χαρακτηριστικά, κάτι που απλά δεν ισχύει για το Xperia X.
Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού και ειδικά στο σκοτάδι, οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει η συσκευή είναι απλά απαράδεκτες για την συγκεκριμένη κατηγορία τιμής. Τα επίπεδα ψηφιακού θορύβου είναι αδικαιολόγητα υψηλά, παρότι το Xperia X προσπαθεί να τα μειώσει. Η επεξεργασία αυτή έχει άμεσες επιπτώσεις και στην λεπτομέρεια των φωτογραφιών, με το τελικό αποτέλεσμα να θυμίζει περισσότερο κάμερα ενός οικονομικού Mid-range. Η χρήση του Led Flash μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση αλλά μόνο στην φωτογράφιση κοντινών αντικειμένων.
Μέχρι πριν λίγο καιρό μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι «κρίμα» οι συσκευές της Sony να μην έχουν την απόδοση που περιμένει κανείς από αυτές στον τομέα της φωτογραφίας. Το τμήμα του ομίλου που κατασκευάζει κάμερες για φορητές συσκευές είναι από τα πιο επιτυχημένα (κάτι που δεν ισχύει για τη Sony Mobile) και προμηθεύει με κάμερες πολλές από τις καλύτερες συσκευές του ανταγωνισμού. Πλέον αντί για «κρίμα» είναι από απλά απαράδεκτο έως αστείο για την Sony mobile να μην μπορεί να εκμεταλλευτεί η ίδια τις κάμερες που ένα άλλο τμήμα του ίδιου ομίλου της παρέχει, αν όχι καλύτερα από ότι ο ανταγωνισμός, έστω απλά το ίδιο καλά.
Επεξεργαστής – Μνήμη
Στην κατηγορία τιμής που ανήκει το Xperia X θα περίμενε κανείς από την Sony να έχει χρησιμοποιήσει ότι καλύτερο υπάρχει στην αγορά για τον επεξεργαστή στο εσωτερικό του. Δυστυχώς όμως η εταιρεία όχι μόνο δεν έκανε αυτό, αλλά δεν επέλεξε ούτε την αμέσως «κατώτερη» λύση της Qualcomm, τους επεξεργαστές της οποίας κατά παράδοση χρησιμοποιεί στις ακριβές συσκευές της.
Αντί λοιπόν του Snapdragon 820 που η Sony έχει επιλέξει να κρατήσει για το ακόμα πιο ακριβό (χωρίς λόγο επίσης) Xperia X Performance, το Xperia X έχει στο εσωτερικό του τον Snapdragon 650 επίσης της Qualcomm. Υπάρχει όμως και ο αμέσως μεγαλύτερος Snapdragon 652 που η Sony απλά επέλεξε να αγνοήσει ίσως γιατί η παράδοση που έχει στις συσκευές με επεξεργαστές 8 πυρήνων είναι απλά… κακή.
Στα 600 ευρώ λοιπόν, ο υποψήφιος αγοραστής του Xperia X δεν παίρνει τον Snapdragon 820 με τους 4 μεν αλλά εντυπωσιακούς σε απόδοση Kryo πυρήνες επεξεργασίας, αλλά ούτε και τον Snapdragon 652 με τους 4 νέους Α-72 της ARM μαζί με άλλους 4 πιο «συνηθισμένους» Α-53.
Ο αμέσως επόμενος Snapdragon 650 διαθέτει συνολικά 6 πυρήνες επεξεργασίας, 2 από τους οποίους είναι Α-72 χρονισμένοι στο 1.8 GHz και 4 πιο μικρούς Α-53 στο 1.4 GHz. Αναμενόμενα, η απόδοση του Snapdragon 650 δεν είναι αυτή που πρέπει να έχει μια συσκευή σε αυτή την κατηγορία τιμής. Χωρίς πάντως να δημιουργεί προβλήματα στην χρήση του Xperia X, απλά δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει από τις συσκευές της μεσαίας κατηγορίας στην οποία μάλλον έπρεπε να ανήκει.
Στον τομέα των γραφικών τουλάχιστον, ο Snapdragon 650 διαθέτει την εντελώς νέα σε αρχιτεκτονική Adreno 510 της Qualcomm, με αρκετα βελτιωμένη απόδοση. Για την 1080p οθόνη του Xperia X η απόδοση της Adreno 510 είναι αρκετή για την παραγωγή του γραφικού περιβάλλοντος της Sony, αλλά και μη ιδιαίτερα απαιτητικά σε γραφικά παιχνίδια.
Σε ότι αφορά τον αποθηκευτικό χώρο τουλάχιστον, το Xperia X προσφέρει 32 GB ονομαστικά, από τα οποία περίπου 25 GB είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη του. Η συσκευή διαθέτει υποδοχή για κάρτες μνήμης MicroSD, και η Sony όμως έχει επιλέξει να μην προσφέρει την δυνατότητα «ενοποιήσης» της με τον χώρο της συσκευής, μια δυνατότητα που η Google έχει προσθέσει στο Android 6.0 Marshmallow.
Μπαταρία
Η μπαταρία με την οποία εφοδίασε η Sony το Xperia X, έχει χωρητικότητα 2.620 mAh και σε καθημερινή χρήση αρκεί ώστε να προσφέρει περίπου 2 μέρες λειτουργίας με μέση χρήση (κλήσεις, μηνύματα, εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης κτλ). Φυσικά, θα τονίσουμε για άλλη μια φορά ότι δεν αναφερόμαστε σε συνεχές gaming, ούτε σε streaming ή οποιαδήποτε χρήση που απαιτεί μόνιμη σύνδεση στο Internet.
Η έκδοση 6 του Android, έφερε μαζί της το doze, το οποίο πρακτικά δίνει στον χρήστη την δυνατότητα να ελέγξει ποιες εφαρμογές επικοινωνούν με τον «έξω κόσμο» και θα βρούμε την εν λόγω λειτουργία στις Ρυθμίσεις. Ως γνωστόν, κάτι ανάλογο έκανε ήδη εδώ και καιρό η Sony με την λειτουργία «Stamina», η οποία πλέον έχει αναπροσαρμοστεί στα πλαίσια της νέας έκδοσης του Android παρέχοντας λιγότερες δυνατότητες (τις οποίες ούτως ή άλλως αναλαμβάνει πλέον το doze). Φυσικά, υπάρχει πάντα και η λειτουργία «Ultra Stamina» η οποία «κόβει» μεν σχεδόν όλες τις λειτουργίες της συσκευής μετατρέποντάς την σε… dumbphone, από την άλλη όμως επεκτείνει θεματικά την απόδοση της μπαταρίας της.
Συμπέρασμα
Εάν έχετε διαβάσει το κείμενό μας μέχρι εδώ, πιστεύουμε πως θα συμφωνήσετε ότι το Xperia X είναι μια ενδιαφέρουσα συσκευή: είναι αρκετά compact για τα δεδομένα της κατηγορίας της, έχει όμορφο σχεδιασμό, μεταλλική κατασκευή, πολύ καλή οθόνη, ένα από τα καλύτερα UI που υπάρχουν και είναι αρκετά γρήγορη ώστε να καλύψει με σχετική άνεση τις ανάγκες του μέσου χρήστη.
Όσον αφορά τα μειονεκτήματα του Xperia X, η απόδοση της κάμεράς του δεν είναι αυτή που θα περίμενε κανείς με βάση τις προδιαγραφές του, φαινόμενο που συναντήσαμε για ακόμα μια φορά σε μοντέλο της Sony. Παράλληλα, χωρίς να είναι ακριβώς μειονέκτημα, θα μας άρεσε το Xperia X να είναι επίσης αδιάβροχο όπως ακριβώς ήταν τα μοντέλα από τις σειρές «Ζ» και «Μ», των οποίων υποτίθεται ότι είναι «απόγονος».
Όμως, το ουσιαστικό μειονέκτημα του Xperia X είναι η τιμή του, η οποία – μιλώντας πάντοτε για την ελληνική έκδοση – φτάνει τα 600€ και που εμείς τουλάχιστον δεν μπορούμε εύκολα να δικαιολογήσουμε. Οι συσκευές που μπορεί κανείς να βρει σε αυτή την κατηγορία τιμής είναι ισχυρότερες τόσο στα χαρτιά όσο και στην πράξη και υπάρχει πάντα και το οξύμωρο φαινόμενο να μπορεί ένας αγοραστής να βρει ακόμα και μοντέλα της ίδιας της Sony (π.χ. το Μ5) περίπου στην μισή τιμή, τα οποία κάνουν την διαφορά στο κόστος να μοιάζει… ακατανόητη.
Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε με ποιο σκεπτικό αποφάσισε η Sony να τιμολογήσει τόσο ψηλά το Xperia X. Σε κάθε περίπτωση, είμαστε της άποψης ότι η πορεία του στην αγορά θα βοηθηθεί από μια σημαντική πτώση της τιμής του η οποία και θα ανταποκρίνεται καλύτερα στο hardware και τις επιδόσεις του. Εάν η ιαπωνική εταιρεία θέλει να κάνει το… comeback που επιθυμεί, το Xperia X είναι μια καλή αρχή, αρκεί να γίνει περισσότερο… ανταγωνιστικό, καθώς κατά τα άλλα είναι ένα σχεδόν άριστο mid-range smartphone.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
4 σχολια
πραγματικα η τιμη του ειναι απαραδεκτη αν και ηδη μεσω σκρουτζ το βρισκεις περιπου στα 540.πιστευω οτι σε κανα μηνα η τιμη του θα ναι κατω απο 500 ευρω..εγω ειμαι κατοχος του xperia z5 το οποιο κοστιζει περιπου 430 και ειναι αν οχι καλυτερο τουλαχιστον ισαξιο με το xperia x και ειναι αδιαβροχο…σε αυτα τα χρηματα υπαρχουν καλυτερα κινητα οπως το samsung s7 lg g5 και φυσικα ισαξια και πιο φτηνα οπως το samsung s6 και της ιδιας εταιριας οπως το z5 και ακομα πιο οικονομικα και αξιολογα οπως το xperia m5…πιστευω οτι θα πεσει η τιμη αμμεσα γιατι δεν θα χει τυχη στον ανταγωνισμο που ναι μεγαλος.παντως εγω προσωπικα ειμαι πληρης ικανοποιημενος με το xperia z5..
Ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα με το Xperia X. Η συσκευή δεν είναι καλύτερη από τις αμέσως προηγούμενες προτάσεις της εταιρείας, ενώ υποτίθεται ότι θα τις αντικαταστήσει σαν νεότερη συσκευή. Το Ζ5 είναι καλύτερο σε σχεδόν όλους τους τομείς εκτός από αυτόν της οθόνης, όπου αυτή του Xperia X τουλάχιστον προσωπικά πραγματικά με εντυπωσίασε.
Κανείς δεν ξέρει γιατί η Sony επέλεξε να μην είναι αδιάβροχο το Χ. Η συσκευή έχει ακριβώς τον σχεδιασμό και την κατασκευή που η εταιρεία χρησιμοποιεί εδώ και χρόνια και της επέτρεπε να φτιάχνει άνετα αδιάβροχες συσκευές.
Σε κάθε περίπτωση είναι σίγουρο ότι σύντομα θα μειωθεί σημαντικά η τιμή του όπως άλλωστε γίνεται με όλες τις συσκευές της Sony λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία τους.
Καλησπερα σας. η ερωτηση μου ειναι στα 199 ευρω εχει αντιπαλο αυτη την στιγμη? γιατι ειμαι μεταξυ samsung a5 2016 / A5 2017 και σε sony xperia x οπου τα 2 προαναφερθεντα κινητα ειναι πιο ακριβα. Ευχαριστω εκ των προτερων
Καλησπέρα !
Το Α5 2016 είναι μια σίγουρα “κατώτερη” συσκευή από το Xperia X, τουλάχιστον σε συνολική απόδοση, ίσως στο γραφικό περιβάλλον και το μενού και την κάμερα, κυρίως επειδή το Xperia X είναι από τις λίγες καλές συσκευές που είχε η Sony σε αυτόν τον τομέα. Το Α5 2017 όμως έχει καλύτερη οθόνη, είναι πιο όμορφο τουλάχιστον υποκειμενικά για εμένα, έχει καλύτερη κάμερα σε συνολική απόδοση και είναι και αδιάβροχο.
Η διαφορά στην τιμή του Xperia X το κάνει πάντως πολύ ενδιαφέρον, γιατί δεν μπορείς να βρεις πολλές συσκευές στα 199 ευρώ σαν και αυτή. Αν θες να περιοριστείς σε αυτά τα χρήματα, τότε ναι είναι καλή επιλογή. Αν θες να πάρεις το Α5 2017 θεωρώ ότι είναι έστω και λίγο καλύτερο συνολικά.