Εισαγωγή
Το ξέρουμε ότι… επαναλαμβανόμαστε, αλλά για άλλη μια φορά θα πούμε ότι η οικονομική κατηγορία των smartphones έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και σπουδαιότητα, καθώς είναι πολλοί οι καταναλωτές που όταν θέλουν να επιλέξουν την επόμενη συσκευή τους ψάχνουν σε αυτήν. Για τον λόγο αυτό, από την μεριά μας, προσπαθούμε (και θέλουμε να πιστεύουμε ότι το καταφέρνουμε) να σας παρουσιάζουμε όσο το δυνατό περισσότερες συσκευές που ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, ώστε να έχετε μια βοήθεια στην επιλογή εκείνης που θα σας… συντροφέψει στο άμεσο μέλλον.
Υπό αυτό το πρίσμα, στο κείμενο που ήδη διαβάζετε θα ασχοληθούμε και θα γνωρίσουμε από κοντά τη νέα πρόταση της Huawei που ακούει στο όνομα Y5II. Ουσιαστικά, είναι το μοντέλο-συνεχιστής του Y560 (ή αλλιώς Υ5) που ήδη έχουμε παρουσιάσει και είναι η πρότασή της για όσους δεν επιθυμούν να δαπανήσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για την αγορά του επόμενου κινητού τους.
Έχει, πιστεύουμε, ενδιαφέρον να παρακολουθούμε τις κινήσεις της φημισμένης κινέζικης εταιρείας μιας και ήδη έχει καθιερωθεί ως μια από τις σπουδαιότερες παγκοσμίως και μοντέλα όπως το P9 και το P9 Lite μας άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις. Έτσι, στην περίπτωση του Y5II θα προσπαθήσουμε να διαπιστώσουμε αν και κατά πόσο είναι σε θέση να προσφέρει κάτι ανάλογο σε μια πιο χαμηλή κατηγορία τιμής, συνεχίζοντας έτσι την ήδη πετυχημένη της πορεία στην αγορά.
Πριν περάσουμε στο review μας, θα πούμε εν συντομία ότι πρόκειται για συσκευή με οθόνη 5 ιντσών, Android, δυνατότητα επέκτασης μνήμης και κάμερα 8 MP. Δεν θα αργήσει ο καιρός που θα το δείτε στα μαγαζιά, οπότε ας δούμε αναλυτικότερα τι έχει να μας… προσφέρει!
Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος
Ο σχεδιασμός του Huawei Y5II μπορεί να χαρακτηριστεί «ουδέτερος» και «κλασσικός», καθώς απουσιάζουν τυχόν… στυλιστικές εξάρσεις. Για τον λόγο αυτό, είμαστε της άποψης ότι η συσκευή μπορεί να προτιμηθεί από κάθε ηλικιακή ομάδα μιας και δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που θα του έδινε έναν ξεχωριστό «χαρακτήρα».
Τα πλαστικά που επέλεξε η Huawei είναι αρκετά ποιοτικά για την κατηγορία που ανήκει το νέο της μοντέλο και κατά το χρονικό διάστημα που το είχαμε στα χέρια μας δεν παρατηρήσαμε τριγμούς ή οτιδήποτε άλλο που να υποδηλώνει ότι πρόκειται για οικονομική συσκευή.
Το καπάκι της μπαταρίας είναι αφαιρούμενο, συνεπώς οι υποδοχές για την SIM και την κάρτα μνήμης μας βρίσκονται κάτω από αυτό. Κάτι επίσης θετικό, είναι ότι δεν είναι ιδιαίτερα ολισθηρό, γεγονός που μεταφράζεται ότι δεν χρειάζεται ιδιαίτερη… ανησυχία κατά την χρήση της συσκευής.
Στην δεξιά πλευρά του Huawei Y5II είναι τοποθετημένα το πλήκτρο κλειδώματος/ξεκλειδώματος της οθόνης καθώς και το πλήκτρο αυξομείωσης της έντασης
ενώ κάτι ξεχωριστό είναι το πλήκτρο που βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του, το οποίο μπορούμε να ρυθμίσουμε ώστε να εκκινούμε κάποια λειτουργία ή εφαρμογή, ακόμα και όταν η οθόνη είναι σβηστή.
Πρόκειται για ιδιαίτερα έξυπνη προσθήκη, η οποία βελτιώνει σημαντικά την ευχρηστία της συσκευής και, σε προσωπικό επίπεδο, χαιρόμαστε να βλέπουμε τέτοιες υλοποιήσεις.
Όσον αφορά τις διαστάσεις και το βάρος του Y5II, κυμαίνονται στα 143,8 x 72 x 8,9 χιλιοστά και 135 γραμμάρια αντίστοιχα, με αποτέλεσμα η χρήση του να είναι αρκετά εύκολη, μιλώντας πάντοτε για συσκευή με οθόνη 5 ιντσών.
Μιλώντας γενικά, το Huawei Y5II είναι ό,τι περιμένει κανείς να είναι ως μια συσκευή που ανήκει στην οικονομική κατηγορία: απλό, εύχρηστο και βολικό στην καθημερινή χρήση. Δεν έχει σχεδιαστικές ιδιαιτερότητες, αλλά ταυτόχρονα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως «ακαλαίσθητο».
Οθόνη
Όπως αναφέραμε ήδη, η οθόνη του Huawei Y5II ανήκει στην κατηγορία των 5 ιντσών και θα συμπληρώσουμε αναφέροντας πως η ανάλυσή της φτάνει τα 720p, γεγονός που μεταφράζεται σε 294 pixels ανά ίντσα.
Στην πράξη, πρόκειται για μία από τις καλύτερες οθόνες που μπορεί να συναντήσει κανείς στην κατηγορία που ανήκει το νέο μοντέλο της κινέζικης εταιρείας και σίγουρα ανεβάζει αρκετά τον πήχη για τον ανταγωνισμό, μιλώντας πάντοτε για μη AMOLED οθόνες.
Σε συνθήκες καθημερινής χρήσης, τα χρώματα αποδίδονται αρκετά «φυσικά» χωρίς υπερβολές, ενώ δεν παρατηρήσαμε χρωματικές αλλοιώσεις. Ταυτόχρονα, η οθόνη του Huawei Y5II αποδίδει αρκετά καλά όσον αφορά την ευκρίνειά της τόσο κατά την διάρκεια της μέρας όσο και της νύχτας, κάτι που υποβοηθείται από τον αισθητήρα φωτισμού που διαθέτει η συσκευή.
Στις Ρυθμίσεις, υπάρχουν διαθέσιμες επιλογές με τις οποίες μπορούμε να… «πειράξουμε» την συμπεριφορά της, σύμφωνα με τα γούστα μας, κάνοντας τα χρώματα να φαίνονται περισσότερο ή λιγότερο «θερμά».
Θεωρούμε σίγουρο ότι η οθόνη του Huawei Y5II θα ικανοποιήσει με ευκολία τον χρήστη στον οποίο απευθύνεται και, κλείνοντας, δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για το ότι βλέπουμε όλο και συχνότερα αξιόλογες υλοποιήσεις στην οικονομική κατηγορία.
Λειτουργικό Σύστημα
Το Huawei Y5II διαθέτει προεγκατεστημένη την έκδοση 5.1 του Android και, φυσικά, όσον αφορά το Περιβάλλον Χρήστη (UI) είναι εξοπλισμένο με το γνωστό EMUI της κινέζικης εταιρείας, το οποίο χαρακτηρίζεται από μεγάλο βαθμό παραμετροποίησης.
Ως γνωστόν, μία από τις ιδιαιτερότητες του EMUI είναι ότι δεν υπάρχει Μενού Εφαρμογών, αλλά μόνο Αρχικές Οθόνες, στις οποίες θα βρούμε τόσο τις εφαρμογές που υπάρχουν στην συσκευή μας, όσο και τα διαθέσιμα widgets που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κτλ.
Όπως είναι ευνόητο, μπορούμε να διαχειριστούμε… τα πάντα ανάλογα με το τι μας εξυπηρετεί, από την ταπετσαρία που επιθυμούμε, μέχρι τα εφέ μετάβασης από την μια homescreen στην άλλη, τα widgets κ.ο.κ.
Ο Πίνακας Ειδοποιήσεων χωρίζεται σε δύο καρτέλες, μία για τα εισερχόμενα συμβάντα και μία για τις συντομεύσεις μας, την διάταξη των οποίων μπορούμε να διαχειριστούμε.
Ιδιαίτερη μνεία αξίζει η εφαρμογή «Διαχείριση Συστήματος» της Huawei, η οποία επιτρέπει την συνολική επόπτευση της συσκευής μας και, παράλληλα, αναλαμβάνει να βελτιστοποιήσει την λειτουργία της.
Ακόμα μεγαλύτερη παραμετροποίηση δίνει η δυνατότητα αλλαγής Θεμάτων, ενώ ο Πίνακας Ρυθμίσεων χωρίζεται σε 2 μέρη και είναι αρκετά εύχρηστος.
Μέσα στις Ρυθμίσεις, παράλληλα, υπάρχουν διαθέσιμες επιπλέον λειτουργίες οι οποίες επιτρέπουν να αλλάξουμε το στυλ της Αρχικής μας Οθόνης, να διευκολύνουν την λειτουργία της συσκευής με το ένα χέρι, να αλλάξουμε τον συνδυασμό των soft keys, κτλ.
Φυσικά, δεν πρέπει να παραλείψουμε τον dialer καθώς και τις εφαρμογές για τα SMS και την διαχείριση των επαφών μας, οι οποίες χαρακτηρίζονται επίσης από… πληθώρα επιλογών.
Κλείνοντας, όπως πάντα θεωρούμε θετική την ύπαρξη Ραδιοφώνου ενώ, γενικά, νομίζουμε ότι είναι αντιληπτό το ότι ο βαθμός που η Huawei έχει επέμβει στο λειτουργικό της Google είναι ιδιαίτερα… μεγάλος, με αποτέλεσμα να διαφοροποιεί σημαντικά τις συσκευές της έναντι του ανταγωνισμού. Κατά τη γνώμη μας, η υλοποίηση της κινέζικης εταιρείας θα ικανοποιήσει όσους επιθυμούν να έχουν όσο το δυνατό περισσότερες δυνατότητες παραμετροποίησης, ενώ σε ότι αφορά τον τομέα της ευχρηστίας θεωρούμε ότι ο μέσος χρήστης δεν θα συναντήσει κάποιο πρόβλημα.
Κάμερα
Ήδη αναφέραμε στην εισαγωγή μας ότι η βασική κάμερα του Huawei Y5II έχει κάμερα της τάξεως των 8 MP, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε και την μπροστινή η οποία κινείται στα… ταπεινά πλαίσια των 2 MP.
Στο καθαρά πρακτικό κομμάτι, η απόδοση της κάμερας του νέου μοντέλου της κινέζικης εταιρείας κρίνεται ως «αποδεκτή», με άλλα λόγια οι παραγόμενες φωτογραφίες κινούνται στα πλαίσια μιας κάμερας με τέτοιες προδιαγραφές: τα χρώματα αποδίδονται αρκετά «φυσικά» και η απεικόνιση των λεπτομερειών σε επίσης λογικά επίπεδα.
Κατά την διάρκεια της μέρας, το Y5II καταφέρνει να διαχειρίζεται αρκετά καλά το διαθέσιμο φως, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας υπάρχουν κάποια (λογικά) επίπεδα «θορύβου», τα οποία κρίνονται αποδεκτά για μια οικονομική συσκευή. Παράλληλα, θέλουμε να αναφέρουμε το LED flash της συσκευής, το οποίο είναι ένα από τα δυνατότερα που έχουμε δει και θα βοηθήσει στις περιπτώσεις εκείνες που θέλουμε να φωτογραφήσουμε κάποιο κοντινό αντικείμενο.
Το interface της κάμερας χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη αρκετών επιλογών και ρυθμίσεων, οι οποίες θα βοηθήσουν όσους αρέσκονται στους… πειραματισμούς.
Επεξεργαστής – Μνήμη
Σε αντίθεση με τους περισσότερους κατασκευαστές που επιλέγουν (δυστυχώς) τις λύσεις της Qualcomm για τις συσκευές αυτής της κατηγορίας και όχι μόνο, η Huawei προτιμά συνήθως τους δικούς της επεξεργαστές και αυτούς της Mediatek.
Στην περίπτωση του Y5II, η Huawei επέλεξε λύση της Mediatek και συγκεκριμένα τον MT6735. Έχουμε και εδώ λοιπόν τους «συνηθισμένους» πλέον Α-53 της ARM, τέσσερις στον αριθμό, και χρονισμένους στο 1.3 GHz.
Η απόδοση του MT6735 καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το 1 GB μνήμης RAM που έχει το Y5II. Οι περισσότερες εφαρμογές «τρέχουν» χωρίς προβλήματα και ενοχλητικές καθυστερήσεις, η μετάβαση όμως από την μια στην άλλη χρειάζεται ένα μικρό χρονικό διάστημα.
Η Mali T720 κάρτα γραφικών με τη σειρά της, έχει απλά αρκετά καλή απόδοση ώστε το Y5II να παρουσιάζει το γραφικό του περιβάλλον χωρίς προβλήματα. Για παιχνίδια, όπως και όλες οι συσκευές στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής, η απόδοση της είναι αρκετή για τα πιο απλά από αυτά.
Ο αποθηκευτικός χώρος τέλος, έχει ονομαστικό μέγεθος 8 GB από τα οποία στην πραγματικότητα είναι διαθέσιμα περίπου 4.5 GB. Φυσικά, το Y5II διαθέτει υποδοχή για κάρτες μνήμης microSD για όσους χρειάζονται περισσότερο χώρο.
Μπαταρία
Η μπαταρία με την οποία φρόντισε η Huawei να εφοδιάσει το Y5II έχει χωρητικότητα 2.200 mAh, μια σχετικά λογική επιλογή για τα δεδομένα της συσκευής, ενώ δεν πρέπει να παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι είναι αποσπώμενη.
Βάσει των δοκιμών που κάναμε για όσο καιρό είχαμε την συσκευή στα χέρια μας, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι με μέση χρήση (κλήσεις, μηνύματα, εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης κτλ) είναι ικανή να προσφέρει 2 μέρες χρόνο λειτουργίας και αναμονής. Εάν, μάλιστα, είσαστε χρήστης που αφήνει το τηλέφωνο στην… ησυχία του, οι παραπάνω επιδόσεις μπορούν ακόμα και να διπλασιαστούν, καθώς το hardware δεν είναι απαιτητικό σε ό,τι αφορά την κατανάλωση.
Φυσικά, για άλλη μια φορά θα επισημάνουμε ότι είναι δύσκολο να καθοριστεί ένα πρότυπο χρήσης που να ισχύει για όλους τους χρήστες, πόσο μάλλον όταν υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως το πώς έχουμε ρυθμίσει την συμπεριφορά της οθόνης, η κάλυψη του δικτύου μας, κ.ο.κ. Πάντως, θα σας προτείνουμε να πειραματιστείτε με τις διαθέσιμες επιλογές που θα βρείτε στις Ρυθμίσεις ώστε να βελτιστοποιήσετε την απόδοση της μπαταρίας, καθώς η Huawei έχει κάνει ιδιαίτερα καλή δουλειά, δίνοντάς μας την δυνατότητα να ορίσουμε εμείς ποιες εφαρμογές θα είναι… δραστήριες και ποιες όχι και, γενικότερα, να διαμορφώσουμε το «ενεργειακό προφίλ» του κινητού μας.
Συμπέρασμα
Η Huawei φρόντισε να επιβεβαιώσει την ήδη καλή εικόνα που έχουμε για αυτήν, καθώς το Y5II είναι ένα από τα καλύτερα smartphones που έχουμε δει στην οικονομική κατηγορία. Η καλή ποιότητα κατασκευής και οθόνη που διαθέτει, πάντοτε έχοντας σαν μέτρο το κόστος του, η αξιοπρεπής κάμερά του και το όλο και πιο εξελιγμένο και παραμετροποιήσιμο UI της κινέζικης εταιρείας, έχουν ως αποτέλεσμα ένα σύνολο που μπορεί να καλύψει με αρκετή άνεση τις ανάγκες του μέσου χρήστη, χωρίς να προκαλεί κάποιο πρόβλημα κατά την χρήση του.
Προφανώς το hardware δεν είναι ιδιαίτερα «δυνατό», αλλά έτσι και αλλιώς σε αυτή την κατηγορία υπάρχουν και οι ανάλογες προσδοκίες, στα πλαίσια των οποίων το Y5II κινείται με αξιοπρέπεια.
Κλείνοντας λοιπόν την παρουσίασή μας, θα σας προτρέψουμε να δείτε από κοντά το Y5II σε κάποιο κατάστημα, καθώς οι πιθανότητες να σας κάνει να το προτιμήσετε δεν είναι καθόλου… λίγες!
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
4 σχολια
Μηπω ξέρετε που μπορώ να βρω καπάκι μπαταρίας για το συγκεκριμένο μοντέλο; Σας ευχαριστώ.
Καλησπέρα !
Από όσο ξέρω, αν υπάρχει κάποιο μέρος που μπορείς να βρεις, είναι η Arvato στο κτελ στον Κιφησσό
exw to idio kinito to mono pou me enoxli einai oti den anavi i othoni stis idopeisis . mporeis na katalavis oti exis minima mono an to kinito einai se donisi i me foni . diaforetika mono an tixi na to exis sto xeri ekini ti stigmi
Καλησπέρα !
Δυστυχώς σε πολλές συσκευές πλέον, προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση μπαταρίας, η οθόνη όντως δεν ανάβει σε κάθε νέα ειδοποίηση. Ο σκοπός είναι να αποφύγει η συσκευή να μείνει με την οθόνη αναμένη, αφού αλλιώς κάθεται για όσο έχει ρυθμίσει ο χρήστης την οθόνη να μένει ενεργή μέχρι να κλείσει μόνη της.
Δεν διαφωνούμε ότι μπορείς να χάσεις ειδοποιήσεις με αυτόν τον τρόπο, για αυτό και πολλές εφαρμογές έχουν ήχο ειδοποίησης που χτυπάει με χαρακτηριστική ένταση ώστε να είναι πιο εύκολο να τον ακούσεις, όπως για παράδειγμα το Facebook Messenger