Εισαγωγή
Για ένα μικρό μέρος του αγοραστικού κοινού, το κινητό τηλέφωνο αποτελεί εργαλείο δουλειάς, με έναν τρόπο διαφορετικό από το συνηθισμένο.
Η συσκευή που επιλέγουν είτε πρέπει είτε απλά προτιμούν, να έχει αυξημένη αντοχή σε πολλά είδη ατυχημάτων που μπορεί να συμβούν στην καθημερινότητα τους. Για τους χρήστες αυτούς, ένα Smartphone πολλές φορές δεν χρειάζεται να προσφέρει ότι καλύτερο υπάρχει τεχνολογικά, και δεν χρειάζεται να είναι αντίστοιχα ακριβό.
Το ευκολότερο για έναν κατασκευαστή κινητών τηλεφώνων, είναι να δημιουργήσει ένα Smartphone που να «προστατεύει» τον εαυτό του από την επαφή με το νερό, αρκετά ώστε τα πιο συνηθισμένα ατυχήματα να μην το καταστρέψουν. Το «ευχάριστο» είναι ότι πλέον αυτού του είδους η προστασία δεν κοστίζει πολλά χρήματα, και μπορεί να την βρει κανείς και σε συσκευές της μεσαίας ή ακόμα και χαμηλότερης κατηγορίας τιμής.
Αντικείμενο της συγκεκριμένης παρουσίασης είναι μια συσκευή αυτής της κατηγορίας, που με σχετικά χαμηλό κόστος, προσφέρει αυξημένη προστασία από … φυσικά φαινόμενα αλλά μέχρι ένα βαθμό και ατυχήματα που μπορεί να συμβούν στον καθένα μας.
Η ιδιαιτερότητα του X Cover 3 είναι ότι κυκλοφορεί ήδη περίπου ένα χρόνο στην αγορά και τη χώρα μας. Η Samsung αποφάσισε πριν λίγο καιρό να «ανανεώσει» το X Cover 3 με μια νεότερη έκδοση του, με τις διαφορές να είναι το λιγότερο απλά καλά κρυμμένες. Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα δοκιμάσουμε μαζί να τις «ανακαλύψουμε», να δούμε αν προσφέρουν κάτι το διαφορετικό, αλλά και αν είναι αρκετές ώστε να διατηρήσουν το X Cover 3 στην αγορά για τους επόμενους μήνες.
Σχέδιο Μέγεθος Βάρος
Σε άμεση σύγκριση με την πρώτη έκδοση του X Cover 3 που είχαμε παρουσιάσει πριν λίγο περισσότερο από ένα χρόνο, η νέα έκδοση δεν έχει καμία απολύτως σχεδιαστική διαφορά.
Προφανώς και στην συγκεκριμένη κατηγορία τιμής αλλά και είδους, η εξωτερική εμφάνιση δεν είναι από τα σημαντικότερα κριτήρια επιλογής. Στην περίπτωση του «νέου» X Cover 3 η Samsung προτίμησε, πιθανότατα σωστά, να χρησιμοποιήσει το ίδιο εξωτερικό σχεδιασμό, θεωρώντας ότι οι χρήστες που θα το επιλέξουν δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για αυτόν.
Χωρίς κάποια ιδιαίτερη έμφαση στις λεπτομέρειες αλλά και την εργονομία στη χρήση του, το X Cover 3 είναι περισσότερο σχεδιασμένο ώστε η κατασκευή του να προσφέρει την προστασία από το νερό (και όχι μόνο).
Προφανώς και πλέον υπάρχει τρόπος μια συσκευή να είναι ταυτόχρονα και αδιάβροχη και …. Όμορφη, και η Samsung το έχει αποδείξει αυτό με τις συσκευές της σειράς Galaxy S7 (και πλέον και του Note 7). Η εξωτερική εμφάνιση που συνδυάζεται με την αδιαβροχοποίηση όμως είναι κάτι που κοστίζει περισσότερο από όσο είναι αποδεκτό στην κατηγορία τιμής του X Cover 3, ενώ δεν μπορεί να προσφέρει και την επιπλέον προστασία που αυτό διαθέτει.
Εκτός του γνωστού και «διαφημισμένου» πλέον πρότυπου IP67, η νέα αλλά και η παλιά έκδοση του X Cover 3 καλύπτουν τις απαιτήσεις του MIL STD 810G. Η διαφορά είναι ότι το συγκεκριμένο πρότυπο απαιτεί από μια συσκευή να προσφέρει αντοχή σε βάθος χρόνου στα ίδια στοιχεία της φύσης όπως το νερό και η σκόνη, ακόμα και όταν μια συσκευή βρίσκεται σε αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Έτσι, μπορεί το X Cover 3 να αντέχει για έως μισή ώρα σε νερό βάθους ενός μέτρου, πρέπει όμως ταυτόχρονα να «αντέχει» μέχρι και αυξημένα ποσά συνεχόμενης υγρασίας, την βροχή (προφανώς) αλλά και αυξημένη έκθεση στη ζέστη.
Για όσους λοιπόν βρίσκονται για παράδειγμα συχνά στη θάλασσα λόγω δουλειάς ή σε αντίστοιχα δύσκολες συνθήκες (οικοδομή, κατασκευές κλπ), το X Cover 3 θεωρητικά τουλάχιστον, μπορεί σε βάθος χρόνου να αντέξει ταλαιπωρία που άλλες συσκευές δεν μπορούν. Καλώς ή κακώς το συγκεκριμένο πρότυπο δεν περιλαμβάνει την αντοχή στα πεσίματα, κάτι που δυστυχώς ειδικά για την πρώτη έκδοση του X Cover 3 δεν είχε γίνει απόλυτα ξεκάθαρο.
Προφανώς και η φορητότητα περνάει σε δεύτερη μοίρα, όταν ένα κινητό σαν το X Cover 3 προσφέρει αυτού του είδους την προστασία, ακόμα όμως και έτσι δεν μπορεί να το χαρακτηρίσει κανείς σαν μια «ογκώδη» συσκευή. Η μικρή σχετικά σε διαγώνιο οθόνη του αλλά και το επίσης περιορισμένο πλαίσιο γύρω από αυτή, αφήνουν μόνο το αυξημένο πάχος του να δείχνει ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό.
Οθόνη.
Παρότι σίγουρα υπάρχει και εδώ το επιχείρημα της διαφορετικής χρήσης και των αναγκών που έρχεται να καλύψει μια συσκευή σαν το X Cover 3, η οθόνη που αυτό διαθέτει είναι πλέον κοντά στα όρια του τι είναι αποδεκτό.
Ένα χρόνο μετά την κυκλοφορία του πρώτου X Cover 3, πιθανότατα η Samsung θα μπορούσε να εφοδιάσει την νέα έκδοση με μια αυξημένης ανάλυσης οθόνη. Ο λόγος που αυτό δεν έγινε είναι πιθανότατα ακριβώς ώστε η νέα έκδοση να μην είναι τόσο διαφορετική ώστε να «Ενοχλήσει» αυτούς που επέλεξαν την αμέσως προηγούμενη.
Καλώς ή κακώς λοιπόν, ανάλογα την οπτική γωνία και τις απαιτήσεις, η 4.5 ιντσών οθόνη του X Cover 3 έχει σημαντικά χαμηλή ανάλυση μόλις 800 x 480 pixels. Επίσης, κυρίως λόγω της αντοχής που πρέπει να προσφέρει ειδικά στην έκθεση στον ήλιο, είναι τεχνικά (και οικονομικά) αδύνατον να είναι τεχνολογίας SUPER AMOLED. Έτσι λοιπόν, η χαμηλής ανάλυσης LCD οθόνη του X Cover 3 προσφέρει αποδεκτή απόδοση.
Οι γωνίες θέασης είναι επίσης απλά αποδεκτές, αφού η χρωματική αλλοίωση είναι αισθητή μαζί με μια μικρή αντανάκλαση του φωτισμού. Σε ότι αφορά τον φωτισμό, δυστυχώς από το X Cover 3 απουσιάζει ο αισθητήρας αυτόματης ρύθμισης του.
Λειτουργικό Σύστημα
Μια από τις δυο ουσιαστικές αλλαγές του νέου X Cover 3 είναι η έκδοση του Android που «τρέχει» κάτω από το γραφικό περιβάλλον της Samsung που επίσης έρχεται στην νεότερη διαθέσιμη έκδοση του.
Είναι πιθανόν η εταιρεία να μην αναβαθμίσει το προηγούμενο X Cover 3 στο Android 6.0 που «τρέχει» η νέα έκδοση, με αποτέλεσμα αυτή να έχει αρκετές λειτουργικές διαφορές.
Εκτός των βελτιώσεων που η Google έχει κάνει στο ίδιο το λειτουργικό σύστημα, το νεότερο γραφικό περιβάλλον της Samsung έχει συγκεκριμένες αλλαγές στην εμφάνιση των εικονιδίων και μερικών εφαρμογών.
Παρόλα αυτά, απουσιάζουν προφανώς επιλεκτικά, κάποιες δυνατότητες των νεότερων συσκευών της εταιρείας, όπως αυτή της δυνατότητας εναλλαγής θέματος εμφάνισης.
Έτσι και αλλιώς το γραφικό περιβάλλον της Samsung εστιάζει τον τελευταίο ένα χρόνο τουλάχιστον, περισσότερο στην ευκολία χρήσης και την απλή εμφάνιση και λιγότερο στις αμέτρητες και όχι πάντα χρήσιμες δυνατότητες και λειτουργίες.
Παρότι η Samsung επιμένει να μην το προσφέρει στις ακριβότερες συσκευές της, το X Cover 3 διαθέτει ραδιόφωνο, κάτι αρκετά χρήσιμο για πολλούς χρήστες. Το γραφικό περιβάλλον της εφαρμογής έχει όμορφη και απλή σχεδίαση, με όλες τις συνηθισμένες δυνατότητες.
Κάμερα
Στο πίσω μέρος του X Cover 3 υπάρχει μια κάμερα με την αρκετά χαμηλή πλέον ανάλυση των μόλις 5 Mpixels. Η χρησιμότητα της είναι περισσότερο για κάλυψη των βασικών αναγκών του χρήστη της συσκευής.
Η λεπτομέρεια των φωτογραφιών είναι απλά αυτή που μπορεί να είναι με μια κάμερα τόσο χαμηλής ανάλυσης, ενώ αντίστοιχα και η χρωματική τους πιστότητα είναι αποδεκτή και τίποτα περισσότερο.
Προφανώς, σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, οι φωτογραφίες είναι ακόμα πιο «μέτριες», αφού η κάμερα φυσικά και δεν έχει Optical Image Stabilization. Παρόλα αυτά, όπως και όλες οι συσκευές της Samsung πλέον, διατηρεί αρκετά χαμηλά τα επίπεδα του ψηφιακού θορύβου, θυσιάζοντας μέρος της φωτεινότητας.
Η εγγραφή βίντεο τέλος, περιορίζεται λογικά σε αρχεία ανάλυσης 1280 x 720 pixels ή απλά 720p.
Επεξεργαστής Μνήμη
Η δεύτερη ουσιαστική διαφορά της νέας έκδοσης του X Cover 3 είναι ο επεξεργαστής που βρίσκεται στο εσωτερικό του. Εδώ η Samsung δείχνει την επιμονή της στην χρήση δικών της λύσεων, και έχει επιλέξει τον σχετικά άγνωστο Exynos 3475 για το X Cover 3.
Ο επεξεργαστής αυτός έχει συγκεκριμένο λόγο υπαρξης, που δεν είναι άλλος από την υποστήριξη δικτύων 4G σε χαμηλή κατηγορία τιμής. Οι 4 σχεδόν «αρχαίοι» πλέον Α-7 πυρήνες επεξεργασίας στο εσωτερικό του είναι χρονισμένοι στο 1.3 GHz και συνοδεύονται από 1.5 GB μνήμης RAM.
Ο Exynos 3475 καλύπτει με χαρακτηριστική άνεση τις απαιτήσεις που μπορεί να έχει κάποιος από το X Cover 3 στους τομείς της ταχύτητας και της άνετης λειτουργίας. Οι προ-εγκατεστημένες εφαρμογές και οι περισσοτερες από τις επιπλέον που θα εγκαταστήσει ο χρήστης, εκκινούν με την αναμενόμενη μεν, μικρή δε καθυστέρηση που περιμένει κανείς. Η εκτέλεση τους στην συνέχεια γίνεται χωρίς προβλήματα, τηρουμένων πάντα των αναλογιών για την κατηγορία τιμής που ανήκει το X Cover 3.
Η Mali T720 τώρα, που μπορεί να συναντήσει κανείς και σε «μεγαλύτερους» Exynos επεξεργαστές της Samsung, έχει ιδιαίτερα εύκολο έργο στην χαμηλής ανάλυσης οθόνη του X Cover 3. Για όσους θελήσουν να παίξουν παιχνίδια με αυτό, η απόδοση της είναι μάλλον καλύτερη από ότι περιμένει κανείς αρχικά.
Στον αποθηκευτικό χώρο, το X Cover 3 διαθέτει 8 GB ονομαστικά, από τα οποία περίπου 4.5 GB είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη του.
Φυσικά υπάρχει η δυνατότητα επέκτασης της με κάρτες μνήμης MicroSD.
Μπαταρία.
Η μπαταρία της νέας έκδοσης του X Cover 3 έχει την ίδια χωρητικότητα με αυτή του προκατόχου του.
Ο διαφορετικός επεξεργαστής στο εσωτερικό του, αλλά και η νεότερη έκδοση του Android 6.0 Marshmallow με τις βελτιώσεις που διαθέτει, βοηθούν την 2.200 mAh μπαταρία να προσφέρει αρκετά καλούς χρόνους λειτουργίας.
Ο χαρακτήρας του X Cover 3 δεν προδιαθέτει για χρήση σαν Multimedia συσκευή, για όσους όμως το επιλέξουν για «έντονη» Online χρήση, η μπαταρία του δεν πρόκειται ποτέ να αδειάσει σε λιγότερο από μια ημέρα.
Σε πιο φυσιολογική χρήση τώρα, ο χρόνος αυτός επεκτείνεται σε περισσότερο από 2 ημέρες με χαρακτηριστική ευκολία.
Συμπέρασμα.
Το X Cover 3 απευθύνεται σε ένα αρκετά μικρό σε μέγεθος, με πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις όμως αγοραστικό κοινό. Αδιάβροχα Smartphones μπορεί κανείς να βρει πλέον ακόμα και με λιγότερα χρήματα από αυτά που κοστίζει η συγκεκριμένη πρόταση της Samsung.
Η διαφορά του X Cover 3 είναι ότι διαθέτει επιπλέον και μάλιστα πιστοποιημένη αντοχή σε παρατεταμένη «κακή χρήση» ώστε να καλύπτει τις ανάγκες του αγοραστικού κοινού αυτού.
Για όσους λοιπόν το Facebook και η περιήγηση στο Internet είναι μεν απαραίτητα αλλά όχι προτεραιότητα, γιατί στον χώρο εργασίας τους οι συνθήκες κάθε άλλου παρά το επιτρέπουν, η Samsung προσφέρει την ίδια συσκευή με πριν ένα χρόνο σε ανανεωμένη μορφή.
Προφανώς και οι αλλαγές είναι αρκετά περιορισμένες, και είναι αυτές που θα περίμενε κανείς με βάση την φιλοσοφία της εταιρείας. Παρόλα αυτά, ο στόχος του να μην ενοχληθούν οι αγοραστές της προηγούμενης έκδοσης έχει μάλλον επιτευχθεί, αφού ακόμα και η νεότερη έκδοση του Android δεν προσφέρει κάτι νέο πρακτικά που να «λείπει» από την παλιά έκδοση.
Η επιμονή της Samsung στην συγκεκριμένη κατηγορία, αλλά και η δημιουργία συσκευών αντίστοιχων δυνατοτήτων από άλλους κατασκευαστές δείχνει ότι το περιορισμένο αυτό κοινό συνεχίζει να έχει και να θέλει να καλύψει τις ανάγκες που έχει.
Για όσους συνειδητά θα επιλέξουν το X Cover 3 για αυτά που προσφέρει, είναι σχεδόν σίγουρο ότι δεν πρόκειται να τους απογοητεύσει.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας