Βασιζόμενοι σε ανάλυση πληροφοριών από περισσότερα από 31 εκατομμύρια Wi-Fi hotspots παγκοσμίως, οι ειδικοί της Kaspersky Lab ανακάλυψαν ότι ένα στα τέσσερα (28%) δεν προστατεύεται και ενέχει άμεσο κίνδυνο για τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Αυτό σημαίνει ότι όλη η κίνηση που μεταφέρεται και μεταδίδεται μέσω αυτών των δικτύων, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών μηνυμάτων, τυχόν κωδικών πρόσβασης ή εγγράφων μεταξύ πολλών άλλων, εύκολα μπορούν να υποκλαπούν και να χρησιμοποιηθούν από επιτιθέμενους.
Σύμφωνα με το Kaspersky Security Network, 25% των Wi-Fi δικτύων παγκοσμίως δεν έχουν καμία κρυπτογράφηση ή προστασία με κωδικό πρόσβασης οποιουδήποτε είδους. Με άλλα λόγια, οι πληροφορίες που μεταδίδονται μέσω αυτών των δικτύων είναι εντελώς ευάλωτες σε εξωτερικές επιθέσεις, καθώς μπορούν να διαβαστούν από τρίτους. Επίσης, ένα 3% των Wi-Fi hotspots χρησιμοποιεί το WEP (Wired Equivalent Privacy) για την κρυπτογράφηση δεδομένων. Αυτό το αναξιόπιστο πρωτόκολλο μπορεί να παραβιαστεί μέσα σε λίγα λεπτά χρησιμοποιώντας ευρέως διαδεδομένα εργαλεία, διαθέσιμα ελεύθερα στο διαδίκτυο.
Τα υπόλοιπα σχεδόν τρία τέταρτα των Wi-Fi hotspots χρησιμοποιούν μια πιο αξιόπιστη μορφή κρυπτογράφησης που βασίζεται στην «οικογένεια» των Wi-Fi Protected Access (WPA) πρωτοκόλλων. Η προσπάθεια που απαιτείται για να παραβιαστούν αυτά τα δίκτυα εξαρτάται από τις ρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένης της ισχύος του κωδικού πρόσβασης. Για παράδειγμα, αν είναι ένας αδύναμος ή κοινόχρηστος κωδικός πρόσβασης (π.χ. που εμφανίζεται δημοσίως σε μια καφετέρια), ένας εγκληματίας θα είναι επίσης σε θέση να αποκρυπτογραφήσει οποιοδήποτε κίνηση μεταδίδεται μέσω του συγκεκριμένου δικτύου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 20 πρώτες χώρες με το υψηλότερο ποσοστό μη κρυπτογραφημένων Wi-Fi hotspots περιλαμβάνονται πολλοί δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί, όπως η Ταϊλάνδη, η Γαλλία, το Ισραήλ, οι Η.Π.Α. και ούτω καθεξής. Οι ταξιδιώτες είναι μεταξύ των πιο ευάλωτων ομάδων χρηστών, επειδή το πλησιέστερο διαθέσιμο Wi-Fi hotspot είναι συχνά ο μόνος τρόπος για να μείνουν συνδεδεμένοι. Παράλληλα, μια άλλη έρευνα δείχνει ότι μόνο το 57% των χρηστών του Διαδικτύου ανησυχεί για το ότι τα δεδομένα του ενδέχεται να υποκλαπούν κατά τη διάρκεια μιας Wi-Fi σύνδεσης.
«Συμβουλεύουμε όλους τους χρήστες να παραμένουν σε εγρήγορση όταν συνδέονται σε ένα Wi–Fi δίκτυο. Μην χρησιμοποιείτε hotspots χωρίς κωδικούς πρόσβασης και μην χρησιμοποιείτε δημόσια hotspots για να πραγματοποιήσετε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου, όπως online τραπεζικές συναλλαγές ή αγορές, ή σύνδεση σε ιστότοπους ή για τη μεταφορά εμπιστευτικών ή προσωπικών πληροφοριών. Αν αυτό το είδος της κίνησης υποκλαπεί από τρίτους, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοβαρές απώλειες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών. Και φυσικά, συνιστούμε τη χρήση πρόσθετων μέτρων για την προστασία της κίνησης, όπως οι VPN τεχνολογίες (Virtual Private Network)», εξηγεί ο Denis Legezo, Antivirus Expert της Kaspersky Lab.
Τα προϊόντα ναυαρχίδες Kaspersky Internet Security και Kaspersky Total Security τώρα ενσωματώνουν τώρα τη νέα λειτουργία «Secure Connection» που κρυπτογραφεί όλα τα εισερχόμενα και απεσταλμένα μέσω ενός καναλιού επικοινωνίας. Ανάλογα με τις ρυθμίσεις, η λειτουργία «Secure Connection» μπορεί να εκτελείται αυτόματα όταν ο χρήστης προσπαθεί να συνδεθεί σε ένα μη ασφαλές δίκτυο ή κατά την εκτέλεση δυνητικά ευάλωτων αποπειρών στο Διαδίκτυο.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας