Κάθε χρόνο, χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου γίνονται θύματα οικονομικών κυβερνοεγκλημάτων που τους αφήνουν με άδειες τσέπες. Έρευνα της Kaspersky Lab αποκαλύπτει ότι περισσότεροι από τους μισούς χρήστες του διαδικτύου (52%) που έχουν πέσει θύμα απατεώνων στο Διαδίκτυο και έχουν απωλέσει χρήματα από εγκληματίες του κυβερνοχώρου έχουν καταφέρει να πάρουν πίσω μόνο ένα μικρό μέρος αυτών των χρημάτων, ή ακόμα και τίποτα.
Με την ποικιλία και την πολυπλοκότητα των χρηματοοικονομικών απειλών κατά των καταναλωτών συνεχώς να αυξάνεται, οι απώλειες της διαδικτυακής απάτης, της κλοπής προσωπικών στοιχείων ταυτότητας και του hacking τρέχουν τώρα με ρυθμούς δισεκατομμυρίων ανά έτος. Και καθώς πολλές περιπτώσεις δεν αναφέρονται στις αρχές, το αληθινό οικονομικό κόστος υπολογίζεται να είναι σημαντικά υψηλότερο.
Η έρευνα αποκαλύπτει πόσο δαπανηρές είναι τελικά αυτές οι επιθέσεις για τους χρήστες του Διαδικτύου και πόσο προσοδοφόρες έχουν γίνει για τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου. Κατά μέσο όρο, οι χρήστες του Διαδικτύου χάνουν $476 δολάρια ανά επίθεση και ένας στους δέκα ανθρώπους που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι έχασε περισσότερα από $5.000 δολάρια σε μια ή περισσότερες επιθέσεις.
Μια μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών του Διαδικτύου λένε ότι διεξάγουν χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε απευθείας σύνδεση (81%) και μόλις κάτω από το μισό των χρηστών (44%) αποθηκεύουν τα οικονομικά τους στοιχεία στις έξυπνες συσκευές τους. Καθώς όλο και περισσότεροι χρήστες πλέον συνδέονται διαδικτυακά για να διαχειριστούν τα οικονομικά τους, οι περισσότεροι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναζητούν ευκαιρίες να εισπράξουν άμεσα, γεγονός που καθιστά σημαντικό για τους χρήστες να έχουν ισχυρή ασφάλεια στο Διαδίκτυο για να προστατέψουν τον εαυτό τους και τα χρήματά τους. Παρ’ όλα αυτά, μόνο το 60% των χρηστών του Διαδικτύου προστατεύει όλες τις συσκευές που χρησιμοποιεί για να διαχειρίζεται τα οικονομικά του δεδομένα.
Οι συμπεριφορές σε σχέση με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο μπορούν να επηρεαστούν από τους χρήστες που λανθασμένα πιστεύουν ότι εάν χάσουν χρήματα σε κάποια συναλλαγή αυτά άμεσα θα τους επιστραφούν από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Σχεδόν οι μισοί (45%) παραδέχονται ότι πιστεύουν πως θα αποζημιωθούν από τις τράπεζες για το οικονομικό έγκλημα στον κυβερνοχώρο, χωρίς κανένα πρόβλημα, αλλά η έρευνα καταδεικνύει ότι πάνω από τους μισούς (52%) απ’ όσους έχουν αναφέρει χρηματική απώλεια δεν τους έχουν επιστραφεί όλα τους τα κλεμμένα χρήματα.
«Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους για να εξαπατήσουν και να εκμεταλλευτούν τους καταναλωτές και για αυτό είναι πολύ σημαντικό οι χρήστες του Διαδικτύου να βρίσκονται σε επιφυλακή κάθε στιγμή», λέει ο Vyacheslav Zakorzhevsky,Επικεφαλής της Ερευνητικής Ομάδας Anti-Malware της Kaspersky Lab. «Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου μπορούν να διαπράξουν οικονομικά εγκλήματα μέσω malware, phishing και πολλών άλλων τεχνικών. Για αυτό μην υποθέσετε ότι θα αποζημιωθείτε παίρνοντας πίσω τα χρήματά σας σε περίπτωση που πέσετε θύμα οικονομικού εγκλήματος μέσω Διαδικτύου. Ο καλύτερος τρόπος ώστε να διασφαλίσετε τα οικονομικά σας στοιχεία μέσω Διαδικτύου είναι να βεβαιωθείτε ότι δεν θα πέσετε θύμα εκμετάλλευσης, και για αυτό σας προτείνουμε ένα ειδικό λογισμικό που θα προστατεύσει την ταυτότητά σας (τα προσωπικά σας στοιχεία δηλαδή) και θα κρατήσει τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα μακριά από τα χέρια των εγκληματιών του κυβερνοχώρου».
Το Kaspersky Safe Money, ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά των προϊόντων για το σπίτι της Kaspersky Lab, όπως το Kaspersky TotalSecurity, είναι μια σουίτα τεχνολογιών οικονομικής ασφάλειας, σχεδιασμένη να προστατεύει τις διαδικτυακές οικονομικές συναλλαγές των χρηστών με τρεις βασικές αρχές — αξιόπιστο διαδικτυακό τόπο (trusted site), αξιόπιστη σύνδεση (trusted connection) και αξιόπιστο περιβάλλον (trusted environment). Η δυνατότητα αυτής της λύσης να προστατεύει αποτελεσματικά τους χρήστες ενάντια στις χρηματοοικονομικές απειλές έχει πιστοποιηθεί από πολλούς ανεξάρτητους ερευνητές.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας