Εισαγωγή
Στην ιδιαίτερα ανταγωνιστική αγορά των Smartphones, είναι δύσκολο για ήδη «αναγνωρισμένες» εταιρείες, με χρόνια παρουσίας, να διατηρήσουν την θέση τους σε αυτή. Το να δοκιμάσει να μπει σε αυτή την αγορά μια νέα εταιρεία, είναι κάτι που για πολλούς ίσως φαίνεται αδύνατον πλέον, όχι όμως και για την… TPlink. Η γνωστή από προϊόντα δικτυακής υποδομής εταιρεία, έχει κάνει ξεκάθαρο πλέον ότι επιθυμεί να γίνει γνωστή και εκτός της πολύ συγκεκριμένης αυτής αγοράς.
Στην προσπάθεια της αυτή, η δημιουργία μιας ολόκληρης σειράς από Smartphones είναι θεωρητικά πάντα, ένα βήμα στην σωστή κατεύθυνση, αφού πρόκειται για ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα προϊόντα τεχνολογίας παγκοσμίως. Η TPlink επέλεξε ταυτόχρονα να μην χρησιμοποιήσει την δική της ονομασία, αλλά να δημιουργήσει ένα νεό Brand, με την ονομασία Neffos.
Η Neffos λοιπόν, έρχεται και στην Ελληνική αγορά με το σύνολο των Smartphones που έχει διαθέσιμα, προκειμένου να καλύψει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι της, και να προσφέρει μια επιλογή σε περισσότερους αγοραστές.
Αναγνωρίζοντας ότι η μεσαία κατηγορία τιμής είναι και η μεγαλύτερη στην αγορά, η Neffos εστιάζει την προσοχή της σε αυτή, και οι καλύτερες συσκευές της φροντίζουν να προσφέρουν όσο το δυνατόν περισσότερα χαρακτηριστικά, ώστε να είναι από τις πιο ανταγωνιστικές προτάσεις.
Η εταιρεία μας παραχώρησε το Neffos X1, την συνολικά πιο «ολοκληρωμένη» συσκευή που διαθέτει στην χώρα μας, που με τις διαστάσεις και τα τεχνικά της χαρακτηριστικά του καλύπτει το μεγαλύτερο «φάσμα» υποψήφιων αγοραστών.
Σχέδιο Μέγεθος Βάρος
Το πρώτο που γίνεται άμμεσα εμφανές σε όποιον κρατήσει το Neffos X1 στα χέρια του, είναι η εντυπωσιακή για την κατηγορία τιμής του ποιότητα κατασκευής και συναρμολόγησης του.
Σχεδόν ολόκληρο το πίσω μέρος του Neffos X1 είναι κατασκευασμένο από ένα κομμάτι αλουμινίου, με εξαίρεση τα δύο σημεία όπου είναι τοποθετημένες οι κεραίες του.
Στο πάνω μέρος της «ματ» σε υφή αλουμινένιας αυτής επιφάνειας είναι τοποθετημένη η κάμερα, αλλά και ο αισθητήρας ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Στο δεξί μέρος του Neffos X1 βρίσκονται τα πλήκτρα έντασης αλλά και αυτό της ενεργοποίησης / απενεργοποίησης του.
Στην αριστερή πλευρά τώρα, βρίσκεται ένας διακόπτης η λειτουργία του οποίου είναι αρκετά γνωστή στους χρήστες των iPhone της Apple, αφού κάνει «αθόρυβο» με μια κίνηση το Neffos X1.
Η μπροστινή επιφάνεια του Neffos X1 τώρα, είναι λιγότερο εντυπωσιακή οπτικά από το πίσω μέρος του, αφού το μαύρο χρώμα κρύβει τις έτσι και αλλιώς λίγες σχεδιαστικές λεπτομέρειες του.
Παρόλα αυτά, δίπλα στο ακουστικό της συσκευής «κρύβεται» το χρήσιμό για πολλούς αγοραστές, LED ειδοποιήσεων που διαθέτει το Neffos X1.
Αυτό που δυστυχώς δεν μας άρεσε είναι τα πλήκτρα χειρισμού του Neffos X1 που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την οθόνη του. Το «πρόβλημα» είναι ότι εκτός από το ότι δεν φωτίζονται, δεν είναι και αρκετά εμφανή με αποτέλεσμα να χρειάζεται αρκετή εξοικείωση στη χρήση τους. Στα θετικά πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι στο μενού των ρυθμίσεων υπάρχει η δυνατότητα επιλογής τοποθέτησης του πλήκτρου επιστροφής (και αυτού του «μενού» αντίστοιχα) ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη.
Οι συνολικές διαστάσεις του Neffos X1 είναι αρκετά περιορισμένες, αφού εκτός από το μικρό πλαίσιο γύρω από την 5 ιντσών οθόνη του, το πάχος του είναι επίσης ιδιαίτερα περιορισμένο. Το βάρος τέλος είναι ακριβώς αυτό που πρέπει ώστε να δίνει την αίσθηση μιας «Στιβαρής» μεταλλικής κατασκευής χωρίς να είναι ταυτόχρονα βαρύ και δύσκολο στην μεταφορά του.
Η Neffos με το X1 είναι προφανές ότι ήθελε να δημιουργήσει μια «σοβαρή» σε εμφάνιση συσκευή που ταυτόχρονα να εντυπωσιάζει στην πράξη, και όχι με σχεδιαστικές… υπερβολές. Το αποτέλεσμα είναι ίσως καλυτερο από ότι αρχικά περιμένει κανείς, αφού η πολύ καλή αυτή συνολικά σχεδίαση και κατασκευή προσφέρεται σε μια πολύ ανταγωνιστική τιμή πώλησης. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το Neffos X1 απλά και μόνο με την εμφάνιση του μπορεί να δικαιολογήσει την ύπαρξη του αλλά και τα χρήματα που ζητάει η εταιρεία για την απόκτηση του.
Οθόνη
Η Neffos στην περίπτωση του X1, προκειμένου αυτό να έχει την εντυπωσιακή κατασκευή του, έπρεπε μέχρι ένα σημείο να βάλει ένα μέτρο σε κάποια από τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του.
Η 5 ιντσών οθόνη του είναι αυτή που για λόγους κόστους έχει χαμηλότερη ανάλυση από ότι θα θέλαμε, χωρίς όμως να θυσιάζεται η πολύ καλή της απόδοση.
Με 1280 x 720 pixels ή αλλιώς 720p, η οθόνη του Neffos X1 έρχεται να καλύψει τις βασικές ανάγκες του χρήστη του και να δώσει ταυτόχρονα και το κάτι παραπάνω. Αυτό που της λείπει σε ανάλυση το αποζημιώνει σε χρωματική απόδοση αλλά και σε φωτεινότητα.
Το αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό, αφού ειδικά για συσκευή των περίπου 190 ευρώ, η οθόνη του Neffos X1 έχει πολύ καλές γωνίες θέασης ενώ κάθε είδους φωτογραφία και βίντεο παρουσιάζεται με πολύ καλή χρωματική ένταση και ζωντάνια.
Στο μενού των ρυθμίσεων υπάρχει ένα τυπικό μενού ρύθμισης της χρωματικής απόδοσης της οθόνης και πιο συγκεκριμένα του πόσο «ζεστά» ή μη χρώματα θα παρουσιάζονται σε αυτή.
Η διαγώνιος των 5 ιντσών είναι σίγουρα ιδανική, αφου βοηθά στο να κρατηθούν οι εξωτερικές διαστάσεις του Neffos X1 σε πολύ καλά επίπεδα.
Η 720p ανάλυση είναι αρκετή για την χωρίς προβλήματα καθημερινή χρήση του Neffos X1 ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι στην κατηγορία χρημάτων που ανήκει η συσκευή, οι περισσότεροι υποψήφιοι αγοραστές είτε δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε άλλους τομείς, είτε απλά την θεωρούν αρκετή για να «κάνουν την δουλειά τους».
Λειτουργικό Σύστημα.
Το Neffos X1 «τρέχει» την 6.0.1 έκδοση του Android της Google, με το… Neffos UI, το γραφικό περιβάλλον που έχει σχεδιάσει η ίδια η εταιρεία για τις συσκευές της.
Από το neffos UI απουσιάζει το ξεχωριστό «μενού» εφαρμογών, και το σύνολο των προεγκατεστημένων αλλά και αυτών που έχει εγκαταστήσει ο χρήστης του Neffos X1 βρίσκονται ουσιαστικά σε διαφορετικές οθόνες αναμονής.
Υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας φακέλων, αλλά και η δυνατότητα αλλαγής απλά της διάταξης που εμφανίζονται οι εφαρμογές.
Η Neffos έχει αλλάξει την εμφάνιση και την λειτουργικότητα πολλών εφαρμογών όπως αυτής του ημερολογίου αλλά και της «Συλλογής» φωτογραφιών.
Υπάρχει και η δυνατότητα αλλαγής της εμφάνισης του γραφικού περιβάλλοντος ανάλογα με τις προτιμήσεις του χρήστη. Μάλιστα εκτός από ολόκληρο το θέμα εμφάνισης, υπάρχει η δυνατότητα επιλογής απλά της εικόνας φόντου, διαφορετικών εικονιδίων για τις εφαρμογές αλλά και της γραμματοσειράς κειμένου.
Παραδόξως, ο χρήστης του Neffos X1 πρέπει να περιοριστεί στις προ-εγκατεστημένες επιλογές, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα λήψης νέων θεμάτων από κάποιο «ηλεκτρονικό κατάστημα» της εταιρείας. Παρόλα αυτά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η δυνατότητα αυτή θα προστεθεί μελλοντικά με κάποια αναβάθμιση.
Το Neffos UI, ειδικά σαν η πρώτη «προσπάθεια» της εταιρείας στον σχεδιασμό του δικού της γραφικού περιβάλλοντος, είναι αρκετά επιτυχημένη. Από το UI απουσιάζουν ενοχλητικά προβλήματα στην λειτουργία του, και λάθη στον σχεδιασμό και την λογική δομή του μενού, κάτι που δείχνει ότι η Neffos (και η TP Link) έχει επενδύσει στον σωστό σχεδιασμό του.
Η εταιρεία θα μπορούσε να επιλέξει τον «ευκολο» δρόμο της χρήσης του Stock Android της Google προκειμένου να προσφέρει την βασική λειτουργικότητα που αυτό προσφέρει, με σχετική ευκολία και μικρότερο κόστος. Προς τιμήν της, δεν το έκανε, και το ευχάριστο είναι ότι το Neffos UI προσφέρει όλα όσα χρειάζεται ο χρήστης του Neffos X1 χωρίς να είναι ενοχλητικό ή «περίεργο».
Κάμερα.
Στο πίσω μέρος του Neffos X1 υπάρχει μια κάμερα με ονομαστική ανάλυση 13 Mpixels. Όπως δηλώνει με σχετική υπερηφάνεια η εταιρεία, ο αισθητήρας της είναι κατασκευασμένος από την Sony, και είναι συγκεκριμένα ο IMX258.
Πάνω από αυτόν βρίσκεται ένας σχετικά «ευαίσθητος» στο φως φακός με f2.0, που όμως δεν συνδυάζεται με Optical Image Stabilization. Ουσιαστικά αυτό είναι λογικό, αφού στα 189 ευρώ που κοστίζει το Neffos X1, το χαρακτηριστικό αυτό είναι ακόμα αδύνατον να το βρει κάποιος.
Η απόδοση τώρα της κάμερας του Neffos X1 είναι από αρκετά ικανοποιητική έως απλά καλή ανάλογα με το τι περιμένει κανείς από μια συσκευή αυτής της κατηγορίας.
Οι φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει έχουν πολύ καλά επίπεδα λεπτομέρειας, κοντά στο μέγιστο που μπορεί να περιμένει κανείς από μια κάμερα σε αυτά τα χρήματα.
Αυτό που λείπει συνήθως είναι η χρωματική ένταση αλλά και το εύρος που αποθηκεύεται σε κάθε φωτογραφία. Η χρήση του HDR βελτιώνει σημαντικά το φαινόμενο αυτό, έχει όμως επίπτωση στον χρόνο που χρειάζεται για την λήψη μιας φωτογραφίας.
Σε χαμηλό φωτισμό τώρα, η (σχετικά) καλή ευαισθησία στο φως και το ότι ο αισθητήρας χρησιμοποιεί την τεχνολογία BSI της Sony, βοηθούν όσο είναι δυνατόν το Neffos X1 να αντισταθμίσει την έλλειψη του Optical Image Stabilization. Η συσκευή μάλιστα αναγνωρίζει αυτόματα (και αρκετά σωστά) το πότε ο φωτισμός είναι χαμηλός, και προσφέρει την δυνατότητα ενεργοποίησης του «Night Mode» σχετικά εύκολα από τον Viewfinder προκειμένου οι φωτογραφίες να είναι όσο το δυνατόν πιο φωτεινές.
Το αποτέλεσμα είναι και εδώ από αρκετά καλό έως απλά αποδεκτό ανάλογα με το πώς το κρίνει κανείς. Για συσκευή των 189 ευρώ, οι φωτογραφίες έχουν πολύ μικρό έως ανύπαρκτο ψηφιακό θόρυβο, ακόμα και με την χρήση του Night Mode. Για να το πετύχει αυτό όμως το Neffos X1 θυσιάζει μεγάλο μέρος από την λεπτομέρεια σε κάθε φωτογραφία, που είναι ουσιαστικά και το μοναδικό μειονέκτημα.
Η κάμερα απαιτεί αρκετά σταθερό χέρι για την λήψη φωτογραφιών το βράδυ, αφού σε διαφορετική περίπτωση, ειδικά με την χρήση του Night Mode, οι φωτογραφίες βγαίνουν «κουνημένες». Εδώ πάντως, το Neffos X1 εμφανίζει το αντίστοιχο μήνυμα στην οθόνη του προκειμένου ο χρήστης του να ξέρει πότε χρειάζεται να το κρατήσει σταθερό και πότε όχι.
Στον τομέα του βίντεο, το Neffos X1 περιορίζεται από τις δυνατότητες του επεξεργαστή που βρίσκεται στο εσωτερικό του. Η μέγιστην ανάλυση εγγραφής είναι το 1080p που φυσικά είναι κάθε άλλο παρά λίγο στην κατηγορία αυτή.
Τα ίδια τα αρχεία βίντεο τώρα, φαίνεται να διατηρούν καλύτερη χρωματική πιστότητα και εύρος από ότι η φωτογραφική μηχανή, ενώ καταγράφουν και πολύ καλά την γρήγορη κίνηση ακόμα και σε χαμηλό φωτισμό.
Επεξεργαστής Μνήμη.
Το Neffos X1 προκειμένου να προσφέρει ανταγωνιστικές επιδόσεις στην τιμή πώλησης του, ουσιαστικά «έπρεπε» να χρησιμοποιεί επεξεργαστή της Mediatek, αφού η εταιρεία είναι γνωστή για τις οικονομικές και αρκετά ισχυρές για τα χρήματα τους λύσεις που διαθέτει.
Πιο συγκεκριμένα στο εσωτερικό του βρίσκεται ο MT6755 που είναι περισσότερο γνωστός με την εμπορική του ονομασία, Helio P10.
Ο Helio P10 λοιπόν, έχει συνολικά 8 πυρήνες αρχιτεκτονικής Α-53 της ARM, με μέγιστη συχνότητα λειτουργίας το 1.8 GHz. Παρόλα αυτά, μόνο έως 4 από αυτούς μπορούν να είναι ταυτόχρονα σε αυτή την συχνότητα, και οι υπόλοιποι περιορίζονται στο 1.4 GHz την ίδια στιγμή. Προς τιμήν της Mediatek, ο Helio P10 μπορεί να διαχειρίζεται κάθε έναν από τους 8 πυρήνες του ξεχωριστά και δεν τους έχει χωρισμένους σε δύο «ομάδες» των τεσσάρων, όπως οι αντίστοιχες λύσεις της Qualcomm και της Samsung στην ίδια κατηγορία.
Για το σχετικά ελαφρύ γραφικό περιβάλλον του Neffos X1, ο επεξεργαστής είναι περισσότερο από αρκετός για άνετη καθημερινή χρήση των περισσότερων εφαρμογών. Θα πρέπει ο χρήστης του να είναι ιδιαίτερα απαιτητικός με αυτό, και πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να το «πιέσει» αρκετά με γρήγορες εναλλαγές από την μια εφαρμογή στην άλλη, για να δει ορατή καθυστέρηση στην απόκριση του.
Τα 2 GB μνήμης RAM, είναι περιοριστικός παράγοντας και πάλι μόνο σε απαιτητικές συνθήκες, με εφαρμογές που απαιτούν η κάθε μια μεγάλο μέρος αυτής για να λειτουργήσουν. Το «κακό» εδώ είναι ότι σε αυτές πλέον συμπεριλαμβάνονται και πολλές συνηθισμένες, όπως το Facebook, ο Messenger και Instant Messaging εφαρμογές όπως το WhatsApp και το VIber.
Το Neffos X1 υπάρχει στην αγορά και σε έκδοση με 3 GB μνήμης RAM και 32 GB αποθηκευτικού χώρου, με αυξημένη τιμή πώλησης στα 209 ευρώ. Η διαφορά είναι πρακτικά πολύ μικρή με δεδομένο τον αυξημένο αποθηκευτικό χώρο αλλά κυρίως την μεγαλύτερη μνήμη RAM, για όσους θέλουν το Neffos X1 για κάτι περισσότερο από «φυσιολογική» χρήση.
Στον τομέα των γραφικών τώρα, δυστυχώς ο Helio P10 δεν ξεχωρίζει, όπως και οι περισσότεροι επεξεργαστές της Mediatek. Η Mali T860 κάρτα γραφικών της ARM έρχεται σε υλοποίηση με μόλις 2 «πυρήνες» παραγωγής γραφικών, χρονισμένους στα 550 MHz όπως δηλώνει η ίδια η Neffos.
Για την 720p οθόνη του Neffos X1 και το γραφικό του περιβάλλον, η Mali T860 είναι αρκετή για την χρήση του χωρίς προβλήματα, καθυστερήσεις και ενοχλητικά «σπασίματα» κατά την κίνηση στο μενού και τις εφαρμογές.
Για παιχνίδια τώρα, η απόδοση είναι απαγορευτική για τα πιο απαιτητικά από αυτά, όμως σίγουρα στα 189 ευρώ δεν υπάρχει gaming Smartphone έτσι και αλλιώς.
Μπαταρία.
Οι περιορισμένες εξωτερικές διαστάσεις του Neffos X1 «περιορίζουν» αντίστοιχα και το μέγεθος της μπαταρίας που υπάρχει στο εσωτερικό του. Πιο συγκεκριμένα, αυτή είναι μόλις 2,250 mAh χωρίς όμως απαραίτητα να υπάρχει και πρόβλημα στην λειτουργία του.
Σε φυσιολογικές συνθήκες χρήσης, η μπαταρία του Neffos X1 προσφέρει μια ολόκληρη ημέρα χρήσης, στο τέλος της οποίας το ποσοστό φόρτισης που έχει απομείνει είναι περίπου στο 30% και δύσκολα είναι αρκετό και για δεύτερη ημέρα.
Για τους λιγότερο απαιτητικούς, η δεύτερη ημέρα λειτουργίας είναι δεδομένη, πριν το Neffos X1 χρειαστεί και πάλι φόρτιση.
Το Neffos UI έχει μερικές ενδιαφέρουσες λειτουργίες εξοικονόμησης ενέργειας, όπως τον έλεγχο και τον τερματισμό εφαρμογών όταν σβήνει η οθόνη προκειμένου αυτές να μην καταναλώνουν μπαταρία. Φυσικά ο χρήστης του Neffos X1 μπορεί να επιλέξει ποιες θέλει να διατηρούνται ενεργές προκειμένου να λαμβάνει και τις ειδοποιήσεις από αυτές.
Συμπέρασμα.
Η TP Link επιθυμεί να εισέλθει σε μια από τις πιο ανταγωνιστικές αγορές τεχνολογίας, αυτή των Smartphones, και για να το κάνει αυτό πρέπει να «δουλέψει» και να σχεδιάσει άριστα τις συσκευές της. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι το Neffos X1 σαν μια από τις καλύτερες συσκευές της είναι κοντά σε αυτό το… τέλειο, ειδικά όταν σκεφτεί κανείς ότι είναι η πρώτη της προσπάθεια.
Η επιλογή του Brand Neffos αντί της ονομασίας TP Link είναι κάτι που δεν έχει σημασία στην συγκεκριμένη περίπτωση, και με δεδομένο το ότι έτσι και αλλιώς το όνομα της TP Link δεν είναι γνωστό στην συγκεκριμένη αγορά δεν επηρεάζει σημαντικά το αποτέλεσμα.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι το Neffos X1 αποτελεί μια πραγματικά «προσεγμένη» συσκευή, σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική κατηγορία τιμής. Η εταιρεία γνωρίζει ότι για να την επιλέξουν αντι μιας πιο… καταξιωμένης εναλλακτικής, πρέπει να προσφέρει το κάτι παραπάνω σε αυτά τα χρήματα και το Neffos X1 το κάνει και αυτό.
Η μεταλλική κατασκευή του είναι υποκειμενικά εντυπωσιακή και αντικειμενικά πολύ καλή, ενώ αντίστοιχα και τα τεχνικά του χαρακτηριστικά είναι ικανά να καλύψουν όλες τις απαιτήσεις.
Είναι σπάνιο φαινόμενο η πρώτη συσκευή μιας εταιρείας να είναι τόσο καλή ώστε να μην είναι «ρίσκο» η επιλογή της, όμως στην περίπτωση του Neffos X1 το ρίσκο αυτό είναι ανύπαρκτο.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
4 σχολια
Gia sas …sas parakalo kreazome thn voithia sas, prin apo 2 imeres eko agorasi to microsoft lumia 550 omos otan to vazo to fortisti sth siskevi na fortoni to kinito anavi san na patiso to power on, giati anavi to kinito otan to fortizo? sas parakalo voithiseme
Καλησπέρα !
Από όσο γνωρίζω, τουλάχιστον οι προηγούμενες συσκευές της εταιρείας, δεν φορτίζουν κλειστές. Όταν τις βάζεις στον φορτιστή, ανάβουν κανονικά και μετά αρχίζουν τη φόρτισ.
SAS efkaristo para poli gia thn voithia SAS, ke kati telefteo, gia na proseko thn mpataria pote prepi na vazo to fortisti sto siskevi otan i mpataria tou einai 20% i 10% ? EFKARISTO POLI ..
Δεν έχει ιδιαίτερη διαφορά. Ιδανικά, το μόνο που μπορείς να κάνεις για να την “προστατεύσεις” είναι να μην αφήνεις την συσκευή να σβήσει εντελως και να μείνει πολλή ώρα χωρίς καθόλου μπαταρία 🙂