Εισαγωγή
Η Xiaomi συνεχίζει την προσπάθεια διείσδυσης στην Ευρώπη και, προφανώς, η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Στα πλαίσια αυτά φροντίζει να συνάπτει συνεργασίες με αντιπροσώπους, κάτι που ήδη έχει συμβεί εδώ και λίγο καιρό και στην δική μας αγορά, μέσω της γνωστής Quest, η οποία έχει αναλάβει την υποστήριξη των προϊόντων της.
Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στην μεσαία κατηγορία συσκευών, η οποία… βρίθει από ενδιαφέρουσες προτάσεις και συχνά ο ανταγωνισμός μεταξύ των κατασκευαστών είναι εντονότατος. Στα πλαίσια αυτά, στην παρουσίαση που ήδη διαβάζετε θα ασχοληθούμε με το Xiaomi Redmi 4 Pro το οποίο με επίσημη τιμή πώλησης που φτάνει τα 220 ευρώ είναι ένας χαρακτηριστικός εκπρόσωπος της εν λόγω κατηγορίας και αποτελεί μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική πρόταση από την κινέζικη εταιρεία.
Περιληπτικά, θα αναφέρουμε ότι διαθέτει οθόνη 5 ιντσών, κάμερα με φακό 13 MP, ιδιαίτερα μεγάλη μπαταρία, ενώ χαρακτηρίζεται από εντυπωσιακή ποιότητα κατασκευής. Όπως είναι ευνόητο, «τρέχει» το Android της Google και, παράλληλα, είναι dual-SIM. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για μια άκρως ενδιαφέρουσα συσκευή, οπότε θα περάσουμε σιγά-σιγά στα… ενδότερα, αφού προηγουμένως ευχαριστήσουμε την Quest η οποία και μας την παραχώρησε για τις ανάγκες της παρουσίασής μας.
Σχέδιο – Μέγεθος – Βάρος
Ο σχεδιασμός του Xiaomi Redmi 4 Pro μπορεί να χαρακτηριστεί ως «κλασσικός» και «σοβαρός», πράγμα το οποίο σημαίνει ότι ως συσκευή απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες καταναλωτών. Τουλάχιστον στον γράφοντα, θύμισε ιδιαίτερα το Note 3 Pro το οποίο πρόσφατα παρουσιάσαμε και που μας άφησε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις.
Όπως μας έχει συνηθίσει η Xiaomi, η αίσθηση που δίνει το Redmi 4 Pro είναι ιδιαίτερα πολυτελής, ενώ τα υλικά κατασκευής του θα μπορούσαν άνετα να δικαιολογήσουν υψηλότερη τιμή πώλησης. Σε κάθε περίπτωση, ο αγοραστής του πολύ δύσκολα θα έχει κάποιο παράπονο βάσει των χρημάτων που θα δαπανήσει, κάτι που σίγουρα αποτελεί πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού.
Στα πλαίσια αυτά, ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκαλεί το (μη αφαιρούμενο) καπάκι της μπαταρίας το οποίο είναι μεταλλικό, ενώ η αίσθηση που δίνει στο χέρι είναι ποιοτικότατη.
Κάτι που μας άρεσε αρκετά, είναι η σχετικά «ματ» υφή του, η οποία έχει ως αποτέλεσμα το κινητό να μην γλιστράει τόσο εύκολα από το χέρι ενώ, τουλάχιστον στο χρυσό χρώμα με το οποίο ήρθε στα χέρια μας, διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι δεν δημιουργούνται δαχτυλιές.
Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχάσουμε την ύπαρξη του αισθητήρα δαχτυλικών αποτυπωμάτων που βρίσκεται κάτω από την κάμερα, ο οποίος ταυτόχρονα λειτουργεί και ως «πλήκτρο» ξεκλειδώματος της οθόνης. Αυτό, στην αρχή τουλάχιστον μπορεί να «ενοχλήσει» κάποιους χρήστες καθώς είναι αρκετά πιθανή η… κατά λάθος ενεργοποίησή της, ωστόσο θεωρούμε ότι είναι θέμα εξοικείωσης και με την πάροδο του χρόνου δεν θα αποτελέσει πρόβλημα.
Στην αριστερή πλευρά του Redmi 4 Pro θα συναντήσουμε το καπάκι των υποδοχών για τις SIM μας, ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε περίπτωση που θελήσετε να τοποθετήσετε κάποια κάρτα μνήμης (υποστηρίζονται χωρητικότητες έως 256 GB) θα πρέπει να «θυσιάσετε» την μία SIM σας καθώς δεν υπάρχει ξεχωριστό slot.
Συνεχίζοντας, στην δεξιά πλευρά θα βρούμε τόσο το κλασσικό πλήκτρο αυξομείωσης της έντασης όσο και το πλήκτρο κλειδώματος και ξεκλειδώματος της οθόνης,
ενώ στην κορυφή και στην βάση βρίσκονται οι υποδοχές για τα ακουστικά και τον φορτιστή μας, αντίστοιχα. Να σημειώσουμε, για όσους ενδιαφέρονται, ότι το ηχείο της συσκευής βρίσκεται δεξιά της microUSB θύρας, καθώς οι αριστερές «γρίλιες» είναι διακοσμητικές.
Κλείνοντας την εξωτερική περιήγησή μας στο Xiaomi Redmi 4 Pro, πάνω από την οθόνη θα βρούμε την μπροστινή κάμερά του η οποία διαθέτει φακό 5 MP, αισθητήρα φωτισμού καθώς και LED ειδοποιήσεων, προσθήκη κατά τη γνώμη μας πάντα χρήσιμη.
Επίσης, στο κάτω μέρος είναι τοποθετημένα τα μηχανικά πλήκτρα αφής της συσκευής, τα οποία δυστυχώς δεν φωτίζονται.
Για το τέλος θα αναφερθούμε στο κομμάτι της φορητότητας της συσκευής και συγκεκριμένα στις διαστάσεις και το βάρος, τα οποία αγγίζουν τα 141,3 x 69,6 x 8,9 χιλιοστά και 156 γραμμάρια αντίστοιχα.
Σε πρακτικό επίπεδο, ο χρήστης δεν θα δυσκολευτεί σε κάτι στην καθημερινότητά του, καθώς τα bezels κινούνται σε λογικά επίπεδα.
Οθόνη
Η Xiaomi επέλεξε να εφοδιάσει το Redmi 4 Pro με μια LCD οθόνη διαγωνίου 5 ιντσών και ανάλυσης 1080 x 1920 pixels.
Ως εκ του αποτελέσματος, η πυκνότητα των pixels ανά ίντσα φτάνει περίπου τα 440, έτσι για τα δεδομένα της κατηγορίας του θεωρούμε πραγματικά δύσκολο να έχει κάποιο παράπονο ο χρήστης.
Τα ίδια ισχύουν και με την απόδοση των χρωμάτων η οποία κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ δεν παρατηρήσαμε αλλοιώσεις υπό οποιαδήποτε γωνία θέασης. Παράλληλα, η ύπαρξη αισθητήρα φωτισμού επιτρέπει την αυτόματη ρύθμιση της φωτεινότητάς της καθώς και της αντίθεσης και, γενικότερα, η «συμπεριφορά» της τόσο κάτω από το φως του ήλιου όσο και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού κρίνεται ικανοποιητική για τα δεδομένα της κατηγορίας στην οποία ανήκει η συσκευή.
Τέλος, στις Ρυθμίσεις θα βρούμε διάφορες επιλογές μέσω των οποίων μπορούμε να την φέρουμε πιο πολύ στα… μέτρα μας.
Λειτουργικό Σύστημα
Το Redmi 4 Pro κυκλοφορεί στην αγορά με την έκδοση 6.0.1 (Marshmallow) του Android και προς το παρόν σε εμάς τουλάχιστον δεν είναι γνωστό εάν και πότε θα υπάρξει αναβάθμιση για την Nougat. Φυσικά, το περιβάλλον χρήσης είναι το MIUI της Xiaomi, το οποίο βρίσκεται στην έκδοση 8.2.1.
Όπως έχουμε ξαναπεί και στο παρελθόν (και πιο συγκεκριμένα κατά την παρουσίαση του Note 3 Pro) η Xiaomi έχει πραγματοποιήσει μεγάλες επεμβάσεις στο λειτουργικό σύστημα της Google, δημιουργώντας έτσι την δική της εμπειρία χρήσης, η οποία κάποιους μπορεί να ενθουσιάσει και κάποιους να… δυσκολέψει, αν δεν είναι εξοικειωμένοι με το MIUI. Ο βασικότερος λόγος για αυτό, είναι ο τομέας των Ρυθμίσεων ο οποίος κατά την άποψή μας είναι πιο πολύπλοκος απ’όσο θα έπρεπε για τον μέσο χρήστη. Φυσικά, εάν ανήκετε στην κατηγορία εκείνων που… ψάχνονται συνέχεια με την συσκευή σας και αρέσκεστε στο να την εξερευνάτε, θεωρούμε ότι θα εκτιμήσετε δεόντως την πληθώρα επιλογών.
Όπως αρκετοί κατασκευαστές, πλέον, συνηθίζουν, έτσι και η Xiaomi έχει αφαιρέσει το Μενού Εφαρμογών (App Drawer). Έτσι, τα πάντα, από τις εφαρμογές μέχρι τα widgets μας, βρίσκονται στις διάφορες Οθόνες μας. Φυσικά, μπορούμε να ομαδοποιήσουμε τις εφαρμογές σε φακέλους ώστε να έχουμε την οργάνωση που επιθυμούμε.
Φυσικά, μπορούμε επίσης να διαχειριστούμε τις ταπετσαρίες μας, τα widgets και τις Οθόνες μας κατά το δοκούν, ενώ η εγκατάσταση και απεγκατάσταση των εφαρμογών είναι ιδιαίτερα εύκολη διαδικασία. Κάτι επίσης θετικό, είναι η ύπαρξη Θεμάτων.
Οι προεγκατεστημένες εφαρμογές είναι αρκετές σε σημείο που ορισμένους χρήστες ενδέχεται να τους… κουράσουν. Πάντως, ενδιαφέρον έχει η «Ασφάλεια» η οποία ουσιαστικά επιτρέπει την συνολική επόπτευση και διαχείριση της συσκευής, καθώς και η ύπαρξη File Manager.
Ο dialer, η αποστολή και λήψη SMS και η διαχείριση των επαφών έχουν επίσης ανασχεδιαστεί στα πρότυπα του MIUI.
Τα ίδια ισχύουν και για τον Πίνακα Ειδοποιήσεων, στον οποίο υπάρχει η δυνατότητα αναδιάταξης των συντομεύσεων.
Τέλος, η ύπαρξη Ραδιοφώνου είναι κάτι που ενδιαφέρει αρκετούς, ενώ θυμίζουμε και την δυνατότητα κλειδώματος της συσκευής με το δαχτυλικό αποτύπωμά μας.
Θα πρέπει να τονίσουμε ότι είναι πραγματικά δύσκολο ακόμα και σε ένα review να περιγραφούν όλες οι λειτουργίες του MUIU. Το σίγουρο είναι ο μέσος χρήστης κατά τη γνώμη μας θα χρειαστεί λίγο καιρό ώστε να το μάθει εφόσον δεν έχει την ανάλογη εμπειρία και επιθυμεί να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που του δίνει.
Κάμερα
Η κάμερα του Xiaomi Redmi 4 Pro διαθέτει φακό με ανάλυση 13 MP και η απόδοσή της κινείται μέσα στα πλαίσια της μεσαίας κατηγορίας στην οποία ανήκει, χωρίς ωστόσο να εντυπωσιάζει, κάτι αναμενόμενο άλλωστε.
Έτσι, κατά την διάρκεια της μέρας οι φωτογραφίες που μπορεί να τραβήξει το Redmi 4 Pro είναι αρκετά ικανοποιητικές με καλή απόδοση των χρωμάτων και των λεπτομερειών.
Όπως συνήθως συμβαίνει ωστόσο, κατά την διάρκεια της νύχτας το αποτέλεσμα εξ ορισμού δεν θα ικανοποιήσει όσους θα ήθελαν το… κάτι παραπάνω, παρόλη την ύπαρξη HDR. Κάτι θετικό όμως, είναι η ύπαρξη dual-tone LED flash το οποίο θα βοηθήσει στην φωτογράφιση κοντινών αντικειμένων.
Όσον αφορά το interface, είναι σχετικά απλό ενώ η δυνατότητα καταγραφής video φτάνει τα 1080p με 30 fps. Ο συγκεκριμένος περιορισμός είναι “άτυχος” αφού ένα από τα πλεονεκτήματα του Snapdragon 625 σε σχέση με τον ανταγωνισμό του σε αυτή την κατηγορία, είναι ότι διαθέτει το απαραίτητο Hardware για την εγγραφή και αναπαραγωγή video σε 4k.
Επεξεργαστής – Μνήμη
Η Xiaomi συνήθως επιλέγει κάποιον από τους αρκετούς και αρκετά διαφορετικούς μεταξύ τους, επεξεργαστές της Mediatek για τις συσκευές της.
Στην περίπτωση της έκδοσης που έρχεται επίσημα στη χώρα μας όμως, της «Global Version» όπως την ονομάζει η εταιρεία, το Redmi 4 Pro χρησιμοποιεί τον Snapdragon 625 της Qualcomm. Η επιλογή αυτή έχει γίνει κυρίως για την καλύτερη υποστήριξη διασύνδεσης με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας που προσφέρει ο συγκεκριμένος επεξεργαστής. Η Global Version λοιπόν, προσφέρει υποστήριξη για όλες τις συχνότητες του 4G/LTE που χρησιμοποιούνται στη χώρα μας, και από τα τρία δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.
Στο κομμάτι της απόδοσης τώρα, ο Snpadrgagon 625 έχει συνολικά 8 πυρήνες επεξεργασίας στο εσωτερικό του, αρχιτεκτονικής Α-53 της ARM. Η μέγιστη ταχύτητα τους φτάνει τα 2 GHz, και για τους 8, ενώ έχουν και ένα σημαντικό πλεονέκτημα στην κατανάλωση λιγότερης ενέργειας λόγω της κατασκευής του Snapdragon 625 στα 14nm.
Σε συνδυασμό με τα 3 GB μνήμης RAM, το RedMi 4 Pro λειτουργεί άριστα σε καθημερινή χρήση, και βρίσκεται στο μέγιστο της απόδοσης που μπορεί να περιμένει κανείς από μια συσκευή της μεσαίας κατηγορίας. Η εκκίνηση όλων των εφαρμογών γίνεται άμεσα, όπως και η εκτέλεση τους στην συνέχεια.
Μονάχα η εναλλαγή μεταξύ των πιο απαιτητικών από αυτές και η επιστροφή στην οθόνη αναμονής μπορεί να κάνει το RedMi 4 Pro να πλησιάσει κοντά στο όριο της απόδοσης του.
Στον τομέα των γραφικών, ο Snapdragon 625 «κρύβει» στο εσωτερικό του την σχεδιασμένη ως συνήθως από την ίδια την Qualcomm, Adreno 506 κάρτα γραφικών. Η απόδοση της είναι απλά καλή για την 1080p οθόνη του RedMi 4 Pro, αφού το γραφικό του περιβάλλον παράγεται χωρίς «κολλήματα» και αισθητή καθυστέρηση. Το ίδιο ισχύει και για τα περισσότερα παιχνίδια που μπορεί να εγκαταστήσει κανείς, τα οποία έστω και όχι στην μέγιστη δυνατή ποιότητα τους, θα παίξουν χωρίς προβλήματα στην συσκευή.
Μια μάλλον «ανεξήγητη» έλλειψη του RedMi 4 pro όμως, η είναι η πλήρης απουσία της υποστήριξης για αναπαραγωγή και εγγραφή αρχείων Video σε 4k, ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν τον Snapdragon 625 στην μεσαία κατηγορία.
Η Xiaomi είναι πάντα «γενναιόδωρη» στον αποθηκευτικό χώρο που προσφέρουν οι συσκευές της, και το RedMi 4 Pro δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Η βασική του έκδοση που εισάγεται στη χώρα μας επίσημα, έρχεται με ονομαστικά 32 GB από τα οποία περίπου 26 GB είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη.
Φυσικά υπάρχει και υποδοχή για κάρτες μνήμης MicroSD, που όμως καταλαμβάνει μια από τις δύο θέσεις για κάρτα SIM.
Μπαταρία
Η μπαταρία του Xiaomi Redmi 4 Pro μας άφησε θετικότατες εντυπώσεις, καθώς η χωρητικότητά της που φτάνει τα 4.100 mAh είναι παραπάνω από αρκετή ώστε να προσφέρει πολύ καλούς χρόνους αναμονής και λειτουργίας.
Στα πλαίσια αυτά, με «βαριά» χρήση (κλήσεις, SMS, κοινωνικά δίκτυα, εφαρμογές IM κτλ) το mid-range smartphone της κινέζικης εταιρείας μπορεί να βγάλει ακόμα και 2 μέρες προτού σας… ζητήσει να επισκεφτείτε την πλησιέστερη πρίζα.
Εάν, πάλι, είσαστε χρήστης που κάνει τα απολύτως βασικά, θεωρούμε ότι οι παραπάνω χρόνοι μπορούν να αυξηθούν σημαντικά, φτάνοντας ακόμα και τις 3 με 4 ημέρες.
Όπως και να έχει, στις Ρυθμίσεις υπάρχουν ορισμένες επιλογές διαχείρισης της μπαταρίας, τις οποίες θα σας προτείνουμε να εξερευνήσετε εάν επιθυμείτε το βέλτιστο αποτέλεσμα.
Συμπέρασμα
Με το Redmi 4 Pro, η Xiaomi καταφέρνει να παρουσιάσει στην μεσαία κατηγορία μια άκρως ανταγωνιστική συσκευή. Θεωρούμε ότι για τα χρήματα που κοστίζει είναι ένα ελκυστικό «πακέτο», καθώς ο αγοραστής παίρνει ένα smartphone με πολύ καλή ποιότητα κατασκευής, αξιοπρεπή οθόνη, αρκετά ισχυρό hardware και ιδιαίτερα καλή σε απόδοση μπαταρία.
Αν θέλουμε να αναφέρουμε σημεία που θα τα θέλαμε να είναι κάπως… καλύτερα, θα μπορούσαμε ίσως να αναφέρουμε την κάμερα η οποία σίγουρα δεν «βάζει φωτιά» και το MUIU το οποίο θα θέλαμε να είναι πιο εύχρηστο σε κάποια σημεία για τον μέσο χρήστη.
Παρόλαυτά, θεωρούμε αρκετά πιθανό ότι το Redmi 4 Pro δεν θα περάσει απαρατήρητο από την αγορά και, κατά τη γνώμη μας, αξίζει το δικό του μερίδιο στην επιτυχία.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
1 σχολιο
καλησπέρα. Ενδιαφέρομαι για την αγορά συσκευής. Ενδιαφέρομαι να αγοράσω Xiaomi με ένα πόσο κάτω των 200€. Ποια συσκευή θα μου προτείνατε ή αν έχετε να μου προτείνεται με αυτό το ποσό συσκευή άλλης εταιρίας.
Η χρήση του θα είναι όπως των περισσοτέρων χρηστών smartphone.