Επεξεργαστής Μνήμη.
Η Samsung εκτός από Smartphones και κάθε είδους ηλεκτρονικές συσκευές, είναι και ένας από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές «ημιαγωγών» στον κόσμο. Αυτό επιτρέπει στην εταιρεία όχι μόνο να έχει τις δικές της γραμμές παραγωγής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων (κάτι που δεν μπορούν να ισχυριστούν αρκετές γνωστές εταιρείες του χώρου…) αλλά και να σχεδιάζει τους δικούς της επεξεργαστές.
Πριν ένα χρόνο, λίγο πριν την επίσημη ανακοίνωση του Galaxy S7, η Samsung είχε κάνει γνωστή την ύπαρξη του νεότερου τότε Exynos 8890. Παρότι προφανώς δεν ήταν ο πρώτος Exynos, είχε κάτι το μοναδικό, αφού στο εσωτερικό του βρίσκονταν οι σχεδιασμένοι από την ίδια τη Samsung πυρήνες επεξεργασίας με το «στοχευμένο» όνομα Mongoose ή πιο τυπικά Μ1.
Ένα χρόνο αργότερα, ο Exynos 8895 όπως ονομάζεται αυτός στο εσωτερικό του Galaxy S8, είναι μια αρκετά πιο σημαντική αναβάθμιση από αυτή που αφήνει να εννοηθεί η μικρή αριθμητική αλλαγή στην ονομασία του. Οι 4 ισχυροί πυρήνες επεξεργασίας είναι επίσης της Samsung, όμως στην δεύτερη βελτιωμένη έκδοση τους, και όνομα πλέον… Μ2. Η ταχύτητα τους φτάνει τα 2.3 GHz, ενώ συνοδεύονται από επίσης 4 πιο φυσιολογικούς Α-53 της ARM σχεδιασμένους για τις καθημερινές απλές εργασίες που δεν απαιτούν ισχύ και ταυτόχρονα πολλή ενέργεια.
Η απόδοση του Galaxy S8 είναι απλά απερίγραπτη, αφού κάθε είδους εφαρμογή και εργασία εκτελείται με χαρακτηριστική άνεση, ακόμα και όταν ο χρήστης του θέλει να κάνει «τα πάντα» ταυτόχρονα. Το γραφικό περιβάλλον της Samsung που εδώ και χρόνια δικαίως κατηγορείται για τα μειονεκτήματα του, έχει ένα λιγότερο, αφού στην έκδοση που «φοράει» το Galaxy S8 δεν έχει πλέον σχεδόν κανένα κόλλημα και καθυστέρηση στην απόκριση του.
Τα 4GB μνήμης RAM ίσως είναι αποτρεπτικός παράγοντας για τους πιο «ανήσυχους» χρήστες, όμως η Samsung γνωρίζει πολύ καλά ότι τουλάχιστον σήμερα, ακόμα και οι πιο απαιτητικές εφαρμογές κάθε άλλο παρά μπορούν να τα κάνουν να φανούν λίγα. Προφανώς και η ταυτόχρονη εκτέλεση εφαρμογών όπως το Photoshop express, μαζί με κάποιο παιχνίδι όπως το Asphalt 8, με το facebook και κάποια Instant Messaging εφαρμογή ταυτόχρονα θα «αναγκάσει» το Galaxy S8 να τερματίσει κάποια από όλες (Αυτή που είναι παλαιότερη…).
Όμως με όλα αυτά ενεργά ταυτόχρονα, στο Galaxy S8 και όχι μόνο, ο χρήστης θα έχει πάντα μεγαλύτερο πρόβλημα με την κατανάλωση μπαταρίας και όχι με τα μερικά δευτερόλεπτα που θα απαιτηθούν για την εκκίνηση μιας από αυτές από την αρχή. Η Samsung έχει κάνει μια σωστή επιλογή, αφού ακόμα και οι λίγες συσκευές που έχουν πλέον 6 GB RAM, στις περισσότερες περιπτώσεις, για λόγους εξοικονόμησης ενέργειας και όχι μόνο, αρνούνται και αυτές να κρατήσουν «τα πάντα» ανοιχτά απλά και μόνο για ψυχολογικούς λόγους.
Στον τομέα των γραφικών, ο Exynos 8895 προσφέρει την νεότερη και ισχυρότερη Mali G71 κάρτα γραφικών της ARM. Στην έκδοση που χρησιμοποιεί το Galaxy S8, υπάρχουν συνολικά… 20 πυρήνες παραγωγής γραφικών. Προφανώς και η μέγιστη απόδοση της Mali G71 είναι απαραίτητη μόνο σε παιχνίδια και μάλιστα τα πιο «δύσκολα» σε γραφικά, ενώ για κάθε άλλη χρήση, απλά το Galaxy S8 δεν εμφανίζει το παραμικρό σημάδι δυσκολίας στην λειτουργία του.
Όπως και όλοι οι Exynos επεξεργαστές τα τελευταία χρόνια, έτσι και ο 8895 έχει ξεχωριστό hardware για την αναπαραγωγή αρχείων video αλλά και ήχου. Στο video, υποστηρίζεται η αναπαραγωγή αρχείων σε ανάλυση 4k και με 120 (?!) καρέ το δευτερόλεπτο, ενώ το dedicated hardware για την αποκωδικοποίηση αρχείων ήχου εξασφαλίζει χαμηλή κατανάλωση για αρκετές ώρες αναπαραγωγής μουσικής.
Ακολουθώντας τις τασεις της εποχής, και όχι ορίζοντας τις, η Samsung εξόπλισε τη βασική έκδοση του Galaxy S8 με 64 GB διαθέσιμης μνήμης ονομαστικά, από τα οποία περίπου 55 είναι πραγματικά διαθέσιμα στον χρήστη του. Η λήψη αρχείων Video 4k (και γιατί όχι η αποθήκευση και αναπαραγωγή ταινιών…) είναι ο μόνος λόγος που μπορεί να κάνει τον χρήστη του να αγοράσει και μια επιπλέον κάρτα μνημης microSD.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας