Λειτουργικό Σύστημα.
Το Fluo Live 4G «τρέχει» την σχετικά παλιά πλέον 5.1 Lollipop έκδοση του Android της Google.
To θετικό είναι ότι στην σχεδόν Stock μορφή του, το Android είναι σχετικά γρήγορο σε απόκριση ενώ προσφέρει σχεδόν όλα όσα χρειάζεται ο χρήστης στην καθημερινότητα του. Οι περιορισμένες «προσθήκες» από την Fluo αφορούν επιπλέον εφαρμογές που αυξάνουν την χρηστικότητα, καθώς και δυνατότητες που η εντελώς Stock έκδοση δεν διαθέτει.
Έτσι λοιπόν υπάρχει ξεχωριστή εφαρμογή για την «Συλλογή» φωτογραφιών, κάτι που η Google επιμένει να αναθέτει στην εφαρμογή του Google Photos.
Αντίστοιχα εκτός του Play Music, υπάρχει και εφαρμογή διαχείρισης μουσικής, η λειτουργικότητα και η εμφάνιση της οποίας είναι πρακτικά αυτή που είχε η Stock εφαρμογή της Google πριν καταργηθεί.
Υπάρχει φυσικά και File Manager, μια εφαρμογή που δυστυχώς μέχρι και σήμερα, δεν περιλαμβάνεται (τουλάχιστον όχι… κρυμμένη) στο σύνολο των default εφαρμογών του Android.
Το θετικό είναι ότι έστω και στην 5.1 Lollipop έκδοση του Android, οι προ-εγκατεστημένες εφαρμογές για τις υπηρεσίες της Google και όχι μόνο, όπως αυτή του Gmail αλλά και του ημερολογίου, αναβαθμίζονται στην νεότερη έκδοση τους από το Play Store.
Αυτό προσφέρει στον χρήστη του Fluo Live 4G τουλάχιστον για αυτές τις εφαρμογές, ανάλογη εμπειρία χρήσης και δυνατότητες σε σύγκριση με συσκευές που «τρέχουν» νεότερη έκδοση του Android.
Επεξεργαστής Μνήμη.
Το Fluo Live 4G είναι ένα Tablet 8 ιντσών, με πρόσβαση σε 4G δίκτυα κινητής τηλεφωνίας με κόστος κοντά στα 100 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι ο επεξεργαστής στο εσωτερικό του πρέπει να καλύπτει αυτές τις απαιτήσεις αλλά να έχει και κόστος που να επιτρέπει την διάθεση του σε αυτή την τιμή.
Λογικά λοιπόν έχει για μια ακόμα φορά επιλεχθεί λύση της Mediatek και πιο συγκεκριμένα ο MT6735m. Το m στην ονομασία του δηλώνει ελαφρά χαμηλότερη συχνότητα λειτουργίας για τους 4 πυρήνες Α-53 που περιορίζονται στο 1 GHz. Εδώ θα πρέπει πάντως να αναφέρουμε ότι στην σελίδα της Fluo, στα χαρακτηριστικά του Fluo Live 4G αναφέρεται ο ΜΤ8735p σαν ο επεξεργαστής του. Όλες οι διαθέσιμες εφαρμογές πάντως επέμεναν να «ανιχνεύουν» τον MT6735m στο εσωτερικό του. Με δεδομένο ότι πρόκειται ουσιαστικά για τον ίδιο επεξεργαστή με ή χωρίς υποστήριξη για δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα.
Η απόδοση είναι ανάλογη των δυνατοτήτων του MT6735m ενώ το 1 GB μνήμης RAM δείχνει ότι το Fluo Live 4G έχει σχεδιαστεί κυρίως για την εκτέλεση μιας εφαρμογής κάθε φορά. Με δεδομένο το ότι ένα Tablet συνήθως χρησιμοποιείται για προβολή βίντεο ή Browsing μέσω του Chrome, δύο σενάρια χρήσης που διαρκούν αρκετή ώρα, παρότι είναι λίγο το 1 GB δεν είναι τόσο ενοχλητικό όσο θα ήταν σε ένα Smartphone.
Αντίστοιχα και η Mali T720 συνεχίζει να διατίθεται σε έκδοση με 1 πυρήνα παραγωγής γραφικών, και η απόδοση της καλύπτει «οριακά» τις απαιτήσεις της 1280 x 800 pixels σε ανάλυση οθόνης του Fluo Live 4G. Για απλά παιχνίδια η απόδοση της είναι ικανοποιητική. Η αναπαραγωγή αρχείων βίντεο σε… λογική ανάλυση έως 1080p (που είναι υπερβολή για την οθόνη του Fluo Live 4G) γίνεται χωρίς προβλήματα.
Από τα 8 GB ονομαστικού χώρου, το Fluo Live 4G έχει περίπου 5 GB πραγματικά διαθέσιμα. Με την αναβάθμιση όλων των προ-εγκατεστημένων εφαρμογών σε νεότερη έκδοση, και την προσθήκη μερικών ακόμα, ο χώρος μειώνεται σε λιγότερο από 2 GB κάτι που κάνει σχεδόν «απαραίτητη» την χρήση μιας κάρτας μνήμης MicroSD.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας