Σε μικρό χρονικό διάστημα, για συγκεκριμένο λόγο και χωρίς προετοιμασία το συγκριτικό που ακολουθεί δεν είναι σε καμία περίπτωση δεσμευτικό, και συμπερασματικό για την συνολική απόδοση της κάμερας σε κάθε μια από τις συσκευές. Οι συνθήκες φωτογράφισης είναι προφανώς “πρόχειρες” παρόλα αυτά η κάθε μια έχει επιλεχθεί για συγκεκριμένο λόγο, ενώ σε όλες το ζητούμενο είναι η φωτογράφιση σε χαμηλό ή και σχεδόν καθόλου φωτισμό. Για κάθε ένα από τα αντικείμενα φωτογράφισης υπάρχει και μια μικρή σύντομη περιγραφή για τον λόγο επιλογής του, με δεδομένες πάντα τις συνθήκες και τους περιορισμούς που επικτρατούν κατά τη λήψη τους.
Οι συσκευές που συμμετέχουν είναι οι εξής : Galaxy S8, Galaxy Note 8, Galaxy S7 Edge και Galaxy S6 Edge Plus για τη Samsung. Το Mi Mix και το Mi A1 της Xiaomi, και για την Sony τα XZ1 και XZ1 Compact. Ειδικά στην περίπτωση της Xiaomi είναι προφανές ότι οι δύο συσκευές δεν είναι το πιο αντιπροσωπευτικό δείγμα του τι μπορεί να κάνει η εταιρεία στον τομέα της φωτογραφίας. Επιλέχθηκαν απλά σαν οι δύο διαθέσιμες αυτή τη στιγμή, και προκειμένου να υπάρχουν δύο ακόμα δειγματα προς σύγκριση. Τα Mi Mix, Mi A1, XZ1 και XZ1 Compact δεν έχουν Optical Image Stabilization με ότι επιπτώσεις αυτό έχει στο τελικό αποτέλεσμα, ενώ ειδικά το Mi A1 “αδικείται” και από το μικρότερο από όλες τις συσκευές f/2.2 διάφραγμα του φακού του. Παράλληλα, αν και έχει μικρή επίπτωση και σημασία στις συγκεκριμένες συνθήκες, όλες οι συσκευές είχαν την επιλογή αν το “κρίνουν” απαραίτητο, να ενεργοποιήσουν αυτόματα το HDR.
Η πρώτη φωτογραφία είναι εμφανώς ένα μακρυνό πλάνο σε σκοτάδι, με το φωτισμό της πόλης στο βάθος. Η λογική είναι να φανεί όσο αυτό είναι δυνατόν, ο τρόπος που κάθε μια από τις συσκευές εκμεταλλεύεται την ανάλυση του αισθητήρα που έχει η κάμερα, πως ο φακός πάνω από αυτόν “διαχειρίζεται” το φως ειδικά στο βάθος, και αν η λέπτομέρεια επιρρεάζεται και πόσο από την μείωση του ψηφιακού θορύβου.
Στην δεύτερη περίπτωση το ζητούμενο είναι η αποτύπωση στην φωτογραφία της “υφής” του σχεδίου στο Bluetooth ηχείο της Creative, και με πόση λεπτομέρεια μπορεί να το κάνει κάθε συσκευή. Ο φωτισμός είναι και εδώ σταθερός, οπότε η κάθε μια από αυτές μπορεί να “δει” το φως που της επιτρέπει ο φακός που διαθέτει και η ελευθερία που προσφέρει η όχι το OIS. Σαν επιπλέον “μπόνους” είναι η λεπτομέρεια στο θολό φόντο πίσω από το ηχείο.
Η τρίτη φωτογραφία είναι και περισσότερο απλή. Σκοπός είναι να καταφέρει κάθε ένα από τα Smartphones να αποτυπώσει την δική του “άποψη” για το πορτοκαλί χρώμα του καλωδίου των ακουστικών (επίσης της Creative…). Προφανώς και εδώ είναι θέμα η λεπτομέρεια που μπορεί να αποθηκεύσει κάθε συσκευή, σε ελάχιστα σημεία, και κυρίως στο “χειριστήριο” έντασης που έχει το καλώδιο των ακουστικών.
H τέταρτη και τελευταία φωτογραφία είναι και η λιγότερο “λογική” από όλες. Το Power Bank της Huawei έχει συγκεκριμένη “ματ” υφή και τον αριθμό 10 σκαλισμένο στην μπροστινή του όψη. Το μαύρο χρώμα σε χαμηλό φωτισμό είναι δύσκολο θέμα φωτογραφίας και καμία από τις συσκευές δεν καταφέρνει κάτι περισσότερο από ένα απλά αποδεκτό αποτέλεσμα. Παρόλα αυτά και εδώ υπάρχει διαφορά μεταξύ τους, και ενδιαφέρον για το τι μπορεί να κάνει η κάθε μια.
Στο μέτρο που αυτό είναι δυνατόν, το μικρό αυτό δείγμα επιλέχθηκε με τρόπο που να μην δίνει ξεκάθαρο πλεονέκτημα/προβάδισμα σε κάποια κάμερα ή και κάποιο κατασκευαστή. Ανάλογα με την περίπτωση, όλες οι συσκευές σχεδόν παράγουν ενδιαφέρον τελικό αποτέλεσμα, ενώ ακόμα και ανάμεσα σε συσκευές της ίδιας εταιρείας είναι προφανές ότι έχουν γίνει διαφορετικές επιλογές. Τα Galaxy Note 8 και Xiaomi Mi A1 έχουν και δεύτερη κάμερα, με “τηλεφακό” που όμως έχει μικρότερο διάφραγμα και στις δύο περιπτώσεις. Εκτός αυτού, η κάμερα του Galaxy Note 8 έχει OIS και στον δεύτερο αισθητήρα, σε μια συσκευή όμως που κοστίζει εντυπωσιακά περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη που συμμετέχει στο μικρό αυτό συγκριτικό.
Προφανώς και τα αποτελέσματα είναι υπό συζήτηση, βελτίωση αλλά και επιπλέον σύγκριση σε διαφορετικές συνθήκες, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που θα έχουμε όλες τις συσκευές στη διάθεση μας.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας