Η COSMOTE, σε συνεργασία με το οινοποιείο Κυρ-Γιάννη στη Νάουσα, υλοποίησε την πιλοτική εφαρμογή ‘‘Smart Wine’’ η οποία, σύμφωνα με την εταιρεία, διασφαλίζει τις συνθήκες ποιότητας του κρασιού σε κάθε βήμα της πορείας του μέχρι τον καταναλωτή, χάρη στην αξιοποίηση της καινοτόμου τεχνολογίας Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT).
Η εφαρμογή ‘‘Smart Wine’’ επιτρέπει την παρακολούθηση των συνθηκών ολόκληρης της διαδρομής του κρασιού, από τον παραγωγό, στο διανομέα, μέχρι τον τελικό καταναλωτή. Ειδικοί αισθητήρες καταγράφουν σε πραγματικό χρόνο τη θερμοκρασία, την υγρασία και τη φωτεινότητα στο οινοποιείο Kυρ-Γιάννη, τις συνθήκες στην αποθήκη του διανομέα στη Θεσσαλονίκη και σε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, ενώ έχουν εγκατασταθεί αισθητήρες που παρακολουθούν και τη μεταφορά του.
Όλα τα δεδομένα συγκεντρώνονται μέσω του δικτύου NB-IoT COSMOTE σε ειδική εφαρμογή, όπου αναλύονται, επιτρέποντας στον επιχειρηματία να ελέγχει και να διασφαλίζει την ποιότητα του προϊόντος του, σε όλη την πορεία του μέχρι τον καταναλωτή. Η cloud εφαρμογή, που στηρίζεται στη λύση ISTMOS της ελληνικής εταιρείας ASN, είναι προσβάσιμη ανά πάσα στιγμή από οποιοδήποτε σημείο, επιτρέποντας έλεγχο από απόσταση και υλοποιείται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας WARP-NBIoT του hub:raum της Deutsche Telekom.
Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT)
Η τεχνολογία NB-IoT προσφέρει τη δυνατότητα διασύνδεσης συσκευών (αισθητήρες κ.λπ.) ευκολότερα, ασφαλέστερα, χωρίς τη χρήση ειδικού εξοπλισμού και με χαμηλό κόστος. Η μετάδοση των δεδομένων γίνεται μέσω δικτύου κινητής ΝΒ-ΙοΤ, το οποίο προσφέρει: κάλυψη ακόμα και σε εσωτερικούς χώρους, χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, αυξάνοντας τη διάρκεια της μπαταρίας των συσκευών έως και 10 έτη, μεγαλύτερη ασφάλεια στην κίνηση δεδομένων και χαμηλό κόστος χρήσης.
Η COSMOTE επεκτείνει το δίκτυο της με τη νέα τεχνολογία NB-IoT, με στόχο η πληθυσμιακή κάλυψη να αγγίζει το 95% μέσα στο 2019.
Ήδη, έχει υλοποιήσει πιλοτικά προγράμματα μέσω NB-IoT, όπως το “Smart City” στην Πάτρα, με εφαρμογές έξυπνου φωτισμού, έξυπνου parking και ανάλυσης του ατμοσφαιρικού αέρα και το “Smart University Campus” στην Ξάνθη, με εφαρμογές ανάλυσης του ατμοσφαιρικού αέρα, μέτρησης της στάθμης του πετρελαίου θέρμανσης και ανάλυσης της ποιότητας του νερού.
Το hub:raum
To hub:raum είναι η θερμοκοιτίδα της Deutsche Telekom, που στόχο έχει να υποστηρίξει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις προσφέροντας καινοτόμες επιχειρησιακές ιδέες και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Το hub:raum, επίσης, διοργανώνει προγράμματα ανάπτυξης επιχειρήσεων, hackathons και παρέχει εργαλεία για την ανάπτυξη prototypes. Ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2012 σε τρεις τοποθεσίες: το Βερολίνο, την Κρακοβία και το Τελ Αβίβ.