Μετά την “προσαρμογή” του Snapdragon 835 ώστε να τρέχει μια ειδική έκδοση των Windows 10, και την φημολογούμενη ύπαρξη του Snapdragon 850 σαν μια ειδική έκδοση του 845 για τον ίδιο σκοπό, η Qualcomm φαίνεται πως σχεδιάζει και έναν επεξεργαστή αποκλειστικά σχεδιασμένο για υπολογιστές με το λειτουργικό της Microsoft.
Ο Snapdragon 1000 όπως φαίνεται ότι θα είναι η ονομασία του, θα έχει σημαντικές διαφορές και αλλαγές στον σχεδιασμό του, κυρίως λόγω των διαφορετικών απαιτήσεων που πρέπει να καλύψει στο εσωτερικό ενός φορητού υπολογιστή. Αρχικά οι μπαταρίες των υπολογιστών είναι αισθητά μεγαλύτερες από αυτές ενός κινητού τηλεφώνου, κάτι που επιτρέπει στην Qualcomm να αυξήσει σημαντικά την συνολική κατανάλωση ενέργειας του Snapdragon 1000 σε περίπου 12 W. Οι πυρήνες επεξεργασίας θα είναι βασισμένοι στους νεότερους διαθέσιμους Α-76 της ARM και θα έχουν μόνοι τους ένα TDP κοντά στα 6.5 Watt που είναι μεγαλύτερο από τη συνολική κατανάλωση των περισσοπερισ επεξεργαστών για smartphones.
Το περιθώριο μέχρι τα 12 W θα χρησιμοποιηθεί από τη κάρτα γραφικών του Snapdragon 1000, αλλά και από υποσυστήματα όπως το ενσωματωμένο modem, ενώ και οι φυσικές διαστάσεις θα είναι μεγαλύτερες φτάνοντας τα 20 X 15 mm αντί του σημαντικά μικρότερου Snapdragon 845 στα 12 X 12 mm.
Η Qualcomm φαίνεται ότι σχεδιάζει τέλος τον Snapdragon 1000 ώστε να μπορεί να “καθίσει” σε socket παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται από την intel και την Amd προκειμένου να απλοποιήσει την κατασκευή σε σύγκριση με την ενσωμάτωση των επεξεργαστών στην … πλακέτα των Smartphones.
Εκτός απροόπτου, η κατασκευή του Snapdragon 1000 θα γίνει από την TSMC στα 7nm και θα είναι η μέχρι στιγμής μεγαλύτερη προσπάθεια της Qualcomm να μπει στον χώρο των υπολογιστών. Η Microsoft από την πλευρά της συνεχίζει την εξέλιξη των Windows 10 σε έκδοση που να τρέχει σε ARM επεξεργαστές, αλλά προσφέρει και υποστήριξη στους developers που θέλουν να προσαρμόσουν τις εφαρμογές τους ώστε να τρέχουν σε αυτά.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας