Στον κόσμο του Android υπάρχουν ελάχιστες συσκευές με πραγματικά κορυφαία απόδοση στον τομέα της φωτογραφίας. Για τη Huawei τον τίτλο αυτό τον είχε μέχρι πριν μερικές ημέρες το πάντα εντυπωσιακό P20 Pro, μέχρι την παρουσίαση του ακόμα καλύτερου Mate 20 Pro, στην παρουσίαση του οποίου βρεθήκαμε και εμείς στο Λονδίνο.
Μια από τις πιο «αναμενόμενες» συγκρίσεις σε ότι αφορά την κάμερα σε τόσο ακριβά Android Smartphones γίνεται σχεδόν… αυτόματα στο μυαλό κάθε υποψήφιου αγοραστή, με το Galaxy Note 9 της Samsung. Είναι δεδομένο ότι η κάθε συσκευή έχει τα δικά της πλεονεκτήματα, ενώ υπό συνθήκες απευθύνονται και σε λίγο διαφορετικό κοινό, ή έστω η κάθε μια δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Στο κείμενο που ακολουθεί θα επιχειρήσουμε μια μικρή σύγκριση της κάμερας που διαθέτει το κάθε ένα από αυτά, στους τομείς που «συναντιούνται», καθώς ειδικά στην περίπτωση του Mate 20 pro, τα διαθέσιμα Modes λήψης φωτογραφιών είναι… εντυπωσιακά πολλά.
Στα τεχνικά χαρακτηριστικά ήδη το Galaxy note 9 ξεκινά με «handicap» αφού η βασική του κάμερα έχει σημαντικά μικρότερη ανάλυση στα 12 Mpixels σε σύγκριση με αυτή των 40 Mpixels του Mate 20 pro. Η συσκευή της Huawei όμως χρησιμοποιεί τεχνική pixel binning για να εκμεταλλεύεται τα δεδομένα του αισθητήρα προκειμένου να δημιουργεί φωτογραφίες των 10 Mpixels με περισσότερη λεπτομέρεια.
Με αυτόν τον τρόπο, η σύγκριση είναι σχεδόν … δίκαιη, και για τις ανάγκες της δοκιμής δεν επιλέξαμε τη λήψη φωτογραφιών στην πλήρη ανάλυση των 40 Mpixels, μια επιλογή που υπάρχει κανονικά στο Mate 20 Pro.
Σε κάθε ένα από τα δείγματα της σύγκρισης, έχουμε επιλέξει και ένα τμήμα της φωτογραφίας το οποίο το έχουμε «μεγαλώσει», προκειμένου να είναι πιο εύκολη η σύγκριση της λεπτομέρειας που περιέχει κάθε μια από αυτές αλλά και των επιπέδων τυχόν ψηφιακού θορύβου.
Από τη στιγμή που και οι δύο συσκευές έχουν την δική τους έκδοση της αυτόματης αναγνώρισης σκηνικού και λήψης φωτογραφιών με προσαρμοσμένα χρώματα, επιλέξαμε να διατηρήσουμε ενεργή την δυνατότητα και στα δύο. Το Galaxy Note 9 κάνει ελάχιστες παρεμβάσεις στις φωτογραφίες του, πολλές φορές ανεπαίσθητες που κάνουν την χρησιμότητα της λειτουργίας αυτής αμφιλεγόμενη.
Για το Mate 20 Pro επιλέξαμε να δειξουμε και τις δύο φωτογραφίες, αφού παρότι δεν υπάρχει αισθητή διαφορά στη λεπτομέρεια τους, οι έντονες χρωματικές διαφορές μπορεί να «έκριναν» το αποτέλεσμα από μόνες τους, κάτι όχι απαραίτητα δίκαιο, ανάλογα με τις προτιμήσεις του κάθε χρήστη.
Το επίπεδο λεπτομέρειας που μπορεί να καταγράψει κάθε συσκευή είναι ουσιαστικά στο ίδιο επίπεδο στις περισσότερες περιπτώσεις, ειδικά σε συνθήκες κανονικού φωτισμού και σε σκηνικό που δεν έχει έντονες χρωματικές αντιθέσεις.
Όταν όμως οι συνθήκες γίνονται πιο απαιτητικές, το Galaxy Note 9 ενεργοποιεί αυτόματα το HDR, η λειτουργία του οποίου είναι επίσης σχετικά «ήπια». Για πιο έντονα αποτελέσματα είναι απαραίτητη η αλλαγή της λειτουργίας από αυτόματο σε μονίμως ενεργό, μια αλλαγή που είναι πλέον κρυμμένη στις ρυθμίσεις της κάμερας. Για το Mate 20 Pro τώρα, η τεχνητή νοημοσύνη αναγνωρίζει πότε είναι απαραίτητη η ενεργοποίηση του HDR και χωρίς να το αναφέρει, το χρησιμοποιεί ταυτόχρονα με την χρωματική προσαρμογή του σκηνικού της φωτογραφίας.
Κάθε μια από τις δύο συσκευές έχει διαφορετική «άποψη» για το πόσο έντονα πρέπει να είναι τα χρώματα μιας φωτογραφίας. Προς έκπληξη μας διαπιστώσαμε ότι το Galaxy Note 9 επιλέγει να τα κάνει πιο έντονα και εντυπωσιακά, θυσιάζοντας μέρος της «ακρίβειας» σε χρωματικό επίπεδο, ειδικά με την αυτόματη αναγνώριση σκηνικού. Για το Mate 20 Pro, το ρόλο αυτό τον αναλαμβάνει το AI Mode, και με αυτό ανενεργό, η κάμερα προσπαθεί να βγάλει πιο «ήπιες» και χρωματικά σωστές φωτογραφίες.
Η φωτογράφιση σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα… άδικο πεδίο σύγκρισης για το Galaxy Note 9, αφού σαν συσκευή δεν διαθέτει το ξεχωριστό Night Mode που η Huawei έχει σχεδιάσει σε συνεργασία με την Leica. Με αυτό ενεργό, το Mate 20 Pro βγάζει διαδοχικές φωτογραφίες για έως και 5 δευτερόλεπτα, με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης στο φως, προκειμένου να δημιουργήσει μια τελική φωτογραφία.
Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να δει σημαντικά περισσότερο φως σε κάθε πλάνο, αλλά και να δημιουργήσει μια φωτογραφία με αυξημένα επίπεδα λεπτομέρειας.
Αντίστοιχα και εδώ λοιπόν, επιλέξαμε να προβάλουμε και τις δύο φωτογραφίες, με και χωρίς το Night Mode ενεργό, προκειμένου η σύγκριση με το Note 9 να γίνει σε όλα τα επίπεδα. Η Samsung από την πλευρά της, έχει επιλέξει την γνωστή από τα Galaxy S9 λύση της κάμερας με μεταβαλλόμενο διάφραγμα, που σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού «ανοίγει» φτάνοντας στο f/1.5 προκειμένου ο αισθητήρας να δει περισσότερο φως. Η εταιρεία έχει βελτιώσει όμως σημαντικά τον αλγόριθμο επεξεργασίας, με αποτέλεσμα οι φωτογραφίες να είναι ανώτερες σε κάθε τομέα, σε σύγκριση με τα δύο αυτά Galaxy S9.
Με το Night Mode ενεργό, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο σύγκρισης στην ουσία, αφού οι φωτογραφίες που βγάζει το Mate 20 Pro είναι κάτι που δεν μπορεί να βρει κανείς σε άλλο Smartphone που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, εκτός προφανώς από το P20 pro της ίδιας της Huawei.
Εκτός από τα εντυπωσιακά επίπεδα φωτισμού, οι φωτογραφίες διατηρούν τον χαρακτήρα τους, και δεν φτάνουν στο σημείο της υπερβολής, κάτι που η Samsung από την πλευρά της συνήθιζε στο παρελθόν, αλλά έχει και αυτή μειώσει σημαντικά στο Galaxy Note 9.
Ακόμα όμως και χωρίς το Night Mode, προς έκπληξη μας διαπιστώσαμε ότι το Mate 20 Pro μπορεί να βγάλει φωτογραφίες με συνολικά καλύτερα χαρακτηριστικά από αυτές του Galaxy Note 9. Το μικρό μειονέκτημα από το f/1.8 διάφραγμα του φακού της βασικής κάμερας, περιορίζεται και σχεδόν «εξαφανίζεται» χάρη στον τρόπο που ο αισθητήρας των 40 Mpixels χρησιμοποιεί το Pixel binning προκειμένου να αποτυπώσει καλύτερα επίπεδα λεπτομέρειας. Παραδοσιακά, η Samsung έχει επίσης ένα… πρόβλημα με την αποτύπωση του φωτισμού σε κίτρινη απόχρωση, φαινόμενο που έχει βελτιωθεί σημαντικά αλλά δεν έχει εξαλειφθεί πλήρως στο Galaxy Note 9.
Πιθανότατα πλησιάζει ή έχει έρθει η εποχή που η Samsung πρέπει να αλλάξει δραστικά και πραγματικά την πολιτική της στον τομέα της φωτογράφισης προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι σε εταιρείες σαν την Huawei. Το Galaxy Note 9 είναι το καλύτερο παράδειγμα του ότι όσο καλή και αν γίνει μια κάμερα των 12 Mpixel θα συνεχίσει να υστερεί όταν ο ανταγωνισμός προσφέρει κάτι τεχνικά ανώτερο. Η μικρή διαφορά σε συνθήκες κανονικού φωτισμού, εντείνεται περισσότερο από τα διαφορετικά Modes φωτογράφισης που έχει το Mate 20 Pro και το Galaxy Note 9 δεν μπορει να συγκριθεί απλά επειδή δεν έχει κάτι αντίστοιχο, και γίνεται ακόμα πιο έντονη σε χαμηλό φωτισμό με ή και χωρίς τη χρήση του Night Mode για τη συσκευή της Huawei.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας