Αρχικη ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ Huawei Mate 20 Pro VS Samsung Galaxy Note 9 : Η “κόντρα” της φόρτισης

Huawei Mate 20 Pro VS Samsung Galaxy Note 9 : Η “κόντρα” της φόρτισης

απο Kostas Gliatiotis

Μια από τις πλέον χρήσιμες «καινοτομίες» στον χώρο των Smartphones τα τελευταία χρόνια είναι οι σημαντικές βελτιώσεις που έχουν γίνει στον τρόπο και τον χρόνο φόρτισης της μπαταρίας τους. Από τις πρώτες εκδόσεις του Quick Charge της Qualcomm μέχρι και σήμερα, κάθε εταιρεία σχεδιάζει το δικό της πρότυπο, το εξελίσσει και το προσαρμόζει στις απαιτήσεις κάθε συσκευής.

Σκεφτήκαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε ένα TimeLapse βίντεο, που να δείχνει το Mate 20 Pro να φορτίζει «δίπλα» σε ένα Galaxy Note 9 της Samsung, και να καταγράψουμε τα αποτελέσματα της διαδικασίας.

Στην περίπτωση της Huawei και του νέου της Mate 20 pro, το πρότυπο SUPER CHARGE έχει βελτιωθεί σημαντικά, και αποτελεί πλέον ένα από τα πιο «γρήγορα» που υποστηρίζονται σε οποιοδήποτε Smartphone. Από την πλευρά της Samsung, η ανάγκη υποστήριξης παλαιότερων συσκευών και φορτιστών, έχει περιορίσει μέχρι και σήμερα την εταιρεία στο σχεδιασμένο από την ίδια AFC πρότυπο (Adaptive Fast Charging) που είναι συμβατό με την έκδοση 2.0 του Quick Charge της Qualcomm.

Τεχνικά, το AFC της Samsung μπορεί να παρέχει έως και 1,67 A ρεύματος σε τάση 9V όταν οι συνθήκες είναι σωστές σε θερμοκρασία, ποσοστό μπαταρίας, και η συσκευή είναι σε κατάσταση αναμονής. Τα νούμερα αυτά είναι πιο… εντυπωσιακά στην περίπτωση της Huawei, αφού το Mate 20 Pro μπορεί να «τραβήξει» έως και 4Α στα 10W, αντίστοιχα στις ίδιες συνθήκες.

Για την συγκεκριμένη δοκιμή χρησιμοποιήσαμε το Galaxy Note 9 της Samsung, σαν τη συσκευή με την μεγαλύτερη διαθέσιμη μπαταρία, που με 4.000 mAh βρίσκεται κοντά σε αυτή του Mate 20 Pro και τα 4.200 mAh. Οι δύο συσκευές ξεκίνησαν να φορτίζουν από το 20% ενώ χρησιμοποιήθηκε ο φορτιστής και το καλώδιο που περιλαμβάνεται στην συσκευασία της κάθε μιας.

Σκοπός της δοκιμής ήταν να δούμε σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα το ποσοστό φόρτισης που μπορεί να φτάσει η κάθε μια από τις δύο συσκευές. Η αντιστοιχία δεν είναι απόλυτα ακριβής, αφού ή μπαταρία του Note 9 είναι κατά 5% μικρότερη από αυτή του Mate 20 Pro. Αντίστοιχα κάθε «νούμερο» στο ποσοστό φόρτισης θεωρητικά αντιστοιχεί σε λιγότερη πραγματική ενέργεια, άσχετα από την κατανάλωση που έχει μετά στην χρήση η κάθε συσκευή.

Επιστρέφοντας στα νούμερα, καταγράψαμε το επίπεδο φόρτισης που έφτανε η κάθε μπαταρία μετά από 10, 20, 30 λεπτα, στα 45 λεπτά και στη μια ώρα. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να έχουμε μια καλή εικόνα του πόσο γρήγορα φορτίζει κάθε ένα από τα δύο Smartphones, και πόσο γρήγορα μπορεί να βγάλει το κάθε ένα τους από την πρίζα κάποιος και να το χρησιμοποιήσει με την μπαταρία που έχει καταφέρει να «γεμίσει».

Από τα 10 λεπτά ξεκίνησε να φαίνεται η διαφορά του νέου SUPER CHARGE προτύπου της Huawei, αφού είχε καταφέρει να πάει την μπαταρία του Mate 20 Pro στο 43%, με το Note 9 και τον AFC φορτιστή του να φτάνουν μόλις στο 32%.

Στα 20 λεπτά η διαφορά συνέχισε να είναι υπέρ του Mate 20 Pro αφού αναμενόμενα συνεχίζει να φορτίζει με τον ίδιο ρυθμό. Η μπαταρία του είχε φτάσει στο 68% με το Note 9 να διατηρεί τον ίδιο περίπου ρυθμό και αυτό και φτάνοντας στο 43% τη δική του μπαταρία.

Θα πρέπει εδώ να περιγράψουμε και μερικές ακόμα λεπτομέρειες για την δοκιμή, που καθορίζουν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα της. Τα δύο Smartphones τοποθετήθηκαν σε επίπεδη επιφάνεια από μάρμαρο, σαν ένα υλικό που απορροφά αρκετά καλά την θερμότητα που τυχόν παράγεται κατά τη διαδικασία της φόρτισης. Στόχος της δοκιμής είναι επίσης να εξομοιώσει συνθήκες κανονικής χρήσης, και για αυτόν τον λόγο και οι δύο συσκευές είχαν κάρτα SIM (του ίδιου δικτύου), και ήταν συνδεδεμένες στο ίδιο ασύρματο δίκτυο.

Το Galaxy Note 9 μάλιστα προέρχεται από επαναφορά εργοστασιακών ρυθμίσεων, με εγκατεστημένο μόνο έναν Gmail λογαριασμό και καμία Τρίτη εφαρμογή, παρότι το Mate 20 Pro χρησιμοποιείται εδώ και μερικές ημέρες κανονικά και με ένα σύνολο από εφαρμογές εγκατεστημένες, όπως Facebook, Instagram, WhatsApp κλπ.

Φτάνοντας τώρα στη μισή ώρα φόρτισης, το Mate 20 Pro έχει φτάσει στο 85%, με το Note 9 να έχει μειώσει τον ρυθμό φόρτισης του και να έχει φτάσει μόλις στο 57%. Στο χρονικό διάστημα της μισής ώρας, οι δύο συσκευές έχουν πλέον ένα ποσοστό φόρτισης που αρκεί για να τις βγάλει από το φορτιστή ο χρήστης τους και να τις λειτουργεί κανονικά την κάθε μια.

Το ενδιαφέρον είναι όμως ότι στην περίπτωση του Mate 20 Pro, το 85% είναι πολύ κοντά σε μια πλήρη φόρτιση, και έφτασε σε αυτό το ποσοστό από το 20% σε μόλις μισή ώρα. Τυπικά λοιπόν, και διατηρώντας αυτό τον ρυθμό φόρτισης, μπορεί να γεμίσει τη μπαταρία του σε αρκετά λιγότερο από μια ώρα, χρόνος που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακός.

Στα 45 λεπτά όμως η σύγκριση έχει πρακτικά πάψει να έχει νόημα, αφού το Mate 20 Pro έχει ήδη φτάσει τη μπαταρία του στο 97%, με το Note 9 να «περιορίζεται» στο … αξιοσέβαστο 75%. Η συσκευή της Huawei θωρείται πρακτικά πλέον… γεμάτη σε μπαταρία, ενώ εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι όπως ήδη αναφέραμε, με 5% μεγαλύτερη μπαταρία, κάθε 1% ένδειξης στην οθόνη αντιστοιχεί σε μεγαλύτερο ποσοστό φόρτισης.

Το «πρόβλημα» στην περίπτωση του Note 9 είναι ότι μειώνει αισθητά τον ρυθμό φόρτισης της μπαταρίας του πάνω από το 70%, με αποτέλεσμα να χρειαστεί αρκετή ακόμα ώρα μέχρι να την φορτίσει πλήρως. Από το 85% στα 30 λεπτά μέχρι και το 97% στα 45 λεπτά, και το Mate 20 Pro έχει μειώσει εμφανώς το ρυθμό φόρτισης του, όμως έχει ήδη πετύχει να γεμίσει αισθητά πιο γρήγορα μια πιο μεγάλη μπαταρία.

Στα 51 λεπτά (!) το Mate 20 Pro φόρτισε την μπαταρία του στο 100% της χωρητικότητας της, αφήνοντας το Galaxy Note 9 να συνεχίζει … μόνο του τη διαδικασία. Μετά από… 1 ώρα και 27 λεπτα, ολοκλήρωσε και αυτό με τη σειρά του τη διαδικασία της φόρτισης, για την λίγο μικρότερη μπαταρία των 4.000 mAh.

Η πρακτική χρησιμότητα της ταχείας φόρτισης είναι κατά κύριο λόγο να μπορεί να «ανεβάσει» το ποσοστό φόρτισης σε μια μπαταρία σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ώστε ο ιδιοκτήτης του Smartphone να μπορεί να το βγάλει από τον φορτιστή του και να… το πάρει να φύγει.

Η δοκιμή ξεκίνησε από το 20% σαν ένα ποσοστό που είναι αρκετά χαμηλό και στις δύο συσκευές, παρά τη μεγάλη μπαταρία τους, και όχι αρκετό για να βγάλουν μια ημέρα χρήσης. Η λογική της δοκιμής ειδικά μέχρι τα 30 λεπτά έχει μεγαλύτερη σημασία αφού είναι ένα χρονικό διάστημα που έχει κάποιος διαθέσιμο από την ώρα που θα ξυπνήσει ίσως το πρωί, θα δει ότι έχει ξεχάσει να φορτίσει το Smartphone του, και θα ξεκινήσει την φόρτιση μέχρι να είναι έτοιμος να φύγει από το σπίτι του.

Η προσέγγιση της Samsung θεωρεί χρήσιμο το να φορτίσει σχετικά γρήγορα η μπαταρία του Galaxy Note 9 μέχρι περίπου το 75% και ότι από εκεί και πάνω ο ιδιοκτήτης του θα το αφήσει στην πρίζα μόνο κατά τη διάρκεια της νύχτας ή γενικά όταν δεν έχει «ανάγκη» να την φορτίσει γρήγορα. Η Huawei από την πλευρά της φαίνεται να έχει μια σημαντικά διαφορετική άποψη, αφού το Mate 20 Pro ξεκινά τη φόρτιση του εντυπωσιακά γρήγορα, συνεχίζει με αυτόν τον ρυθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα, και μειώνει ελάχιστα ταχύτητα στα τελευταία 15 λεπτά πριν ολοκληρωθεί η φόρτιση μέχρι το 100%

Nεα και αρθρα που σε ενδιαφερουν

Γραψτε ενα σχολιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Στο In2mobile xρησιμοποιούμε cookies για να σας παρέχουμε την πιο σχετική εμπειρία, απομνημονεύοντας τις προτιμήσεις και τις επαναλαμβανόμενες επισκέψεις σας. Κάνοντας κλικ στο κουμπί «Αποδοχή», συμφωνείτε στη χρήση ΟΛΩΝ των cookies. Αποδοχή Διαβάσε περισσότερα

Verified by MonsterInsights