Ο τρόπος που η κάθε εταιρεία έχει τη δική της «προσέγγιση» στον τομέα της φωτογραφίας με ένα Smartphone, καθορίζει και το τι μπορεί τελικά να κάνει και ο ιδιοκτήτης καθενός από αυτά με την κάμερα που διαθέτει.
Στο συγκεκριμένο άρθρο θα ασχοληθούμε με το πως το Mate 20 Pro της Huawei και τις τρεις διαφορετικές κάμερες που διαθέτει, μπορεί να συγκριθεί με το iPhone Xs της Apple, μια συσκευή που σε μεγάλο βαθμό «περιορίζεται» σε πιο απλές φωτογραφικές δυνατότητες.
Επειδή το Mate 20 Pro διαθέτει σημαντικά περισσότερες δυνατότητες, αλλά και πολλά διαφορετικά Modes λήψης φωτογραφιών, το συγκριτικό είναι χωρισμένο σε δύο κατηγορίες, με την μια να συγκρίνει τις φωτογραφίες στις ίδιες συνθήκες, και μια δεύτερη που παρουσιάζει το τι μπορεί να κάνει επιπλέον το Mate 20 Pro της Huawei στην ίδια περίπτωση.
Ξεκινώντας από την λήψη φωτογραφιών σε θεωρητικά ιδανικές συνθήκες ημέρας, το Mate 20 Pro εκμεταλλεύεται την υψηλή ανάλυση της κάμερας των 40 Mpixels που διαθέτει, ώστε να συνδυάζει τα δεδομένα που λαμβάνει από αυτή, σε μια τελική φωτογραφία με ανάλυση 10 Mpixels και αυξημένα επίπεδα λεπτομέρειας και χρωματικού εύρους. Η Apple από την πλευρά της «επιμένει» στην χρήση μιας κάμερας των 12 Mpixels, με σχετικά μεγάλο φυσικό μέγεθος για τον αισθητήρα, που στα 1.4μm για κάθε φωτοευαίσθητο στοιχείο, δεν αποτελεί πλέον κάτι ξεχωριστό στον κόσμο των Smartphones.
Η κάθε μια από τις δύο συσκευές, έχει επιπλέον δυνατότητες, όπως η λειτουργία του HDR, και η αναγνώριση του σκηνικού της φωτογραφίας στο Mate 20 Pro, και το Smart HDR όπως ονομάζει η Apple την δική της υλοποίηση. Το μειονέκτημα του Smart HDR, όπως και της συνολικότερης λογικής που εφαρμόζει η Apple στο iPhone Xs, είναι ότι ενεργοποιείται μόνο αυτόματα όταν κρίνει αυτό ότι είναι απαραίτητο χωρίς να δίνει στον ιδιοκτήτη την δυνατότητα χειροκίνητης επιλογής του.
Οι φωτογραφίες που μπορούν να βγάλουν οι δύο συσκευές διαφέρουν σημαντικά στον τρόπο που η κάθε μια επιλέγει να τονίσει ή όχι χρωματικά το αντικείμενο ή το συνολικό σκηνικό σε κάθε μια από αυτές. Η Apple θεωρεί ότι μια πιο «ήπια» χρωματική απεικόνιση είναι πάντα η καλύτερη λύση, με την Huawei δικαίως να διαφωνεί με αυτό, και το Mate 20 Pro διαθέτει μεγαλύτερο χρωματικό εύρος που βοηθάει στην λήψη πιο «ζωντανών» φωτογραφιών.
Η λεπτομέρεια είναι και στις δύο συσκευές ιδιαίτερα υψηλή, όμως και εδώ το Smartphone της Huawei εκμεταλλεύεται την υψηλή ανάλυση της κάμερας του, επιβεβαιώνοντας ότι αυτή δεν υπάρχει απλά για… διαφημιστικούς λόγους.
Η Apple έχει επιλέξει καλώς η κακώς να μην συμμετέχει στην λογική της αυτόματης αναγνώρισης του σκηνικού της φωτογραφίας, και την προσαρμογή των χρωμάτων σε κάθε μια από αυτές. Η Huawei από την πλευρά της χρησιμοποιεί την «τεχνητή νοημοσύνη» του Mate 20 Pro ώστε να αναγνωρίζει έναν εντυπωσιακά υψηλό αριθμό σκηνικών αλλά και αντικειμένων, και να τονίζει το χρώμα που κυριαρχεί σε αυτές τις φωτογραφίες ώστε να τις κάνει συνολικά πιο «ομορφές».
Υπάρχει εδώ το επιχείρημα ότι μια φωτογραφία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο «φυσική», όμως η απάντηση που έχει η Huawei σε αυτό, είναι ότι ο ιδιοκτήτης των συσκευών της πρέπει να έχει την επιλογή ανάμεσα σε χρωματική ακρίβεια και… ομορφιά στις φωτογραφίες του.
Το Master AI όπως ονομάζεται η αναγνώριση σκηνικού, παράγει σημαντικά πιο όμορφες οπτικά φωτογραφίες, κάτι που είναι σημαντικότερο για ένα μεγάλο κομμάτι των χρηστών, ειδικά όταν αυτοί θέλουν τις φωτογραφίες τους για δημοσίευση σε Social media και όχι μόνο. Όπως είναι εμφανές, σε αυτό το Mode φωτογραφίας, το iPhone Xs δεν έχει κάτι να «απαντήσει» με μόνο τις φωτογραφίες με το Smart HDR ενεργό να έχουν λίγο τονισμένα χρώματα, που όμως δεν πλησιάζουν στο επίπεδο του Mate 20 Pro.
Για τη φωτογράφιση σε χαμηλό φωτισμό τώρα, το Mate 20 Pro και το iPhone Xs έχουν θεωρητικά «παρόμοιες» δυνατότητες, τουλάχιστον με βάση τα τεχνικά χαρακτηριστικά της βασικής τους κάμερας. Το διάφραγμα είναι στο f/1.8 και για τις δύο, με το Mate 20 Pro να συνεχίζει να έχει το πλεονέκτημα της σημαντικά μεγαλύτερης σε ανάλυση και φυσικό μέγεθος κάμερας των 40 Mpixels.
Οι φωτογραφίες που μπορούν να βγάλουν οι δύο συσκευές είναι εντυπωσιακές για τα δεδομένα ενός Smartphone, και κάτι που μέχρι πριν μερικά χρόνια θεωρούνταν αδύνατο να γίνει χωρίς τη χρήση φωτογραφικής μηχανής. Το Mate 20 Pro επιλέγει πάντα να χρησιμοποιήσει μια υψηλότερη τιμή ISO, εκμεταλλευόμενο την σημαντικά μεγαλύτερη ανάλυση της κάμερας του, και όταν χρησιμοποιείται η τεχνική «συνδυασμού» των πληροφοριών σε μια φωτογραφία των 10 Mpixels, το αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό.
Ο αισθητήρας ισορροπίας λευκού που υπάρχει και στις δύο συσκευές, φαίνεται να λειτουργεί διαφορετικά, με το iPhone Xs να παράγει συνήθως φωτογραφίες που είναι λιγότερο «ψυχρές» χρωματικά. Σε συνθήκες όμως όπου υπάρχει κατά βάση «κίτρινος» τεχνητός φωτισμός, η προσέγγιση της Huawei είναι προτιμότερη στο τελικό αποτέλεσμα.
Εδώ όμως το Mate 20 Pro έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα, που δεν είναι άλλο από το καταπληκτικό Night Mode που διαθέτει. Με αυτό ενεργό, το Smartphone μπορεί να βγάλει καταπληκτικές φωτογραφίες, με επίπεδα φωτισμού που δεν μπορεί να βρει κανείς σε κάποια συσκευή του ανταγωνισμού του. Η λογική λειτουργίας του είναι η συνεχόμενη λήψη φωτογραφιών για έως και 5 δευτερόλεπτα, με διαφορετικά επίπεδα έκθεσης στο φωτισμό. Η τεχνητή νοημοσύνη αναλαμβάνει στη συνέχεια να επιλέξει αυτές που δεν είναι «κουνημένες» και να δημιουργήσει την τελική φωτογραφία.
Η σύγκριση με το iPhone Xs είναι σχεδόν χωρίς νόημα εδώ, αφού το Smartphone της Apple δεν έχει να προσφέρει κάτι περισσότερο από την λήψη απλά φωτογραφιών με όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα (για τα δεδομένα της κάμερας που διαθέτει).
Για την χρήση της δεύτερης κάμερας, το iPhone Xs προσφέρει 2Χ οπτικό ζουμ, με το Mate 20 Pro να είναι και εδώ «καλύτερο» απλά και μόνο με το 3Χ οπτικό ζουμ της δεύτερης κάμερας από τις τρεις που έχει συνολικά. Το iPhone Xs έχει κάμερα ανάλυσης 12 Mpixels και εδώ, με το Mate 20 Pro να χρησιμοποιεί μια των 8 Mpixels. Σε συνδυασμό όμως και εδώ με δεδομένα από την βασική κάμερα των 40 Mpixels, οι φωτογραφίες έχουν και πάλι μέγεθος 10 Mpixels και σημαντικά βελτιωμένα επίπεδα λεπτομέρειας.
Η μεγαλύτερη διαφορά είναι το πόσο «κοντά» μπορεί να δει κάθε συσκευή το αντικείμενο που θέλει να βγάλει φωτογραφία ο ιδιοκτήτης της, αφού το 2Χ με το 3Χ οπτικό ζούμ έχουν σημαντική διαφορά.
Σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού όμως , το iPhone Xs επιλέγει να κάνει ψηφιακό 2Χ ζουμ με την βασική του κάμερα, και να μην χρησιμοποιεί την δεύτερη με τον τηλεφακό, λόγω του ότι αυτή έχει ένα σημαντικά πιο περιοριστικό f/2.4 διάφραγμα. Η διαφορά σε ποιότητα είναι άμεσα ορατή, ενώ στην περίπτωση του Mate 20 Pro, η εφαρμογή της κάμερας, ακόμα και όταν αναγκαστεί να κάνει κάτι ανάλογο, συνεχίζει να συνδυάζει δεδομένα από τις δύο κάμερες προκειμένου να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Τέλος, μια από τις σημαντικότερες αλλαγές που έχει κάνει η Huawei στο Mate 20 Pro είναι η προσθήκη της τρίτης κάμερας στο πίσω μέρος του, μιας κάμερας που έχει έναν υπερ-ευρυγώνιο φακό με σημαντικά μεγαλύτερο οπτικό πεδίο. Η λογική στην επιλογή του είναι η λήψη φωτογραφιών με σημαντικά πιο ευρύ πλάνο, όμως σε αντίθεση με συσκευές του ανταγωνισμού με ανάλογη κάμερα, εδώ η ανάλυση είναι σημαντικά αυξημένη στα 20 Mpixels.
Το iphone Xs και εδώ δεν έχει κάτι να προσφέρει, και οι φωτογραφίες που βγάζει είναι πρακτικά οι «απλές» που έχει να προσφέρει σε κάθε άλλη περίπτωση. Παρότι η κάμερα με τον ευρυγώνιο φακό του Mate 20 Pro έχει διαφορετική συνολική ποιότητα στις φωτογραφίες που μπορεί να βγάλει, παραμένει κάτι χρήσιμό που η συσκευή της Apple δεν έχει να προσφέρει κάτι αντίστοιχο του.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας