Επεξεργαστής Μνήμη.
Στον τομέα της συνολικής απόδοσης, όσο και αν μας ενοχλεί η τιμή πώλησης του iPhone XR πρέπει να αναγνωρίσουμε στην Apple ότι δεν επέλεξε κάποιον παλαιότερο επεξεργαστή της, και η συσκευή κρύβει στο εσωτερικό της τον A12 Bionic.
Είναι δεδομένο ότι ο επεξεργαστής αυτός αποτελεί με εντυπωσιακή διαφορά, ότι ισχυρότερο μπορεί να βρει κανείς στον κόσμο των Smartphones, ασχέτως λειτουργικού συστήματος. Ο Kirin 980 της Huawei και ο Exynos 9810 της Samsung μπορεί να πλησιάζουν «κοντά» σε απόλυτη επεξεργαστική ισχύ, δεν τον φτάνουν όμως, και δεν φτάνουν και τους υπόλοιπους τομείς του.
Ο A12 Bionic έχει συνολικά 6 πυρήνες επεξεργασίας στο εσωτερικό του. Από αυτούς οι δύο είναι σημαντικά ισχυρότεροι, έχουν την περίεργη ονομασία Vortex και φτάνουν έως και τα 2.5 GHz σαν μέγιστη συχνότητα. Είναι και αυτοί που δίνουν στον επεξεργαστή την εντυπωσιακή του απόδοση, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις είναι σχεδιασμένοι για καλύτερη απόδοση σε κατανάλωση ενέργειας, και έχουν μια αντίστοιχα ασυνήθιστη ονομασία Tempest.
Η μετρήσιμη μέσω Benchmarks απόδοση του Α12 Bionic παρότι είναι όντως εντυπωσιακή, δεν είναι η πιο σημαντική αφού σημασία έχει η απόδοση στην πράξη. Εκεί το iPhone XR όπως και τα δύο ακριβότερα … αδέρφια του, κάνουν πραγματικά τα πάντα χωρίς το παραμικρό ίχνος προσπάθειας και καθυστέρησης.
Είναι δεδομένο ότι το iOS είναι σε γενικές γραμμές σχεδιασμένο ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή απόδοση, κάτι που δεν ισχύει πολλές φορές σε θεωρητικά ισχυρές Android συσκευές. Όλες οι εφαρμογές ξεκινούν χωρίς καμία καθυστέρηση, η εναλλαγή μεταξύ τους γίνεται με αστεία άνεση, ενώ σε κανένα σημείο δεν εμφανίζεται κάποιου είδους «κόλλήμα» στην ροή των γραφικών στην οθόνη του iPhone XR.
Η κάρτα γραφικών του A12 Bionic είναι και αυτή δημιουργία της ίδιας της Apple και η απόδοση της είναι σημαντικά αυξημένη σε σύγκριση με αυτή του αμέσως προηγούμενου Α11. Η εταιρεία έχει προσθέσει μια ακόμα μονάδα παραγωγής γραφικών, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό στις τέσσερις, με την απόδοση όμως να έχει αυξηθεί συνολικά κατά 50% σε σύγκριση με τον προκάτοχο της.
Με την χαμηλότερη ανάλυση της οθόνης του iPhone XR σε σύγκριση με τα XS και XS max, η κάρτα γραφικών της Apple έχει σαφώς ευκολότερο έργο να εκτελέσει. Επειδή έτσι και αλλιώς μπορεί να πετύχει το «ταβάνι» των 60 καρέ το δευτερόλεπτο που μπορεί να παράγει η οθόνη του iPhone XR, η εταιρεία φαίνεται ότι έχει εκμεταλλευτεί την διαφορά αυτή ώστε να προσφέρει την ίδια απόδοση με χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας σε σύγκριση με τα άλλα δύο Smartphones και τις υψηλότερης ανάλυσης AMOLED οθόνες τους.
Αυτό που έχει και εδώ σημασία είναι ότι το iPhone XR μπορεί να παίξει κάθε παιχνίδι με αστεία άνεση, και σε ποιότητα και λεπτομέρεια γραφικών που δεν συνηθίζεται σε Smartphones. Μάλιστα η άμεση σύγκριση με τον κόσμο του Android είναι και εδώ σχετικά άδικη, αφού κατά παράδοση το iOS κάνει πιο εύκολη την ανάπτυξη παιχνιδιών με «ποιοτικά» γραφικά.
Σε ότι αφορά τον αποθηκευτικό χώρο, η Apple για μια ακόμα φορά έχει την δική της (λανθασμένη προφανώς) έννοια του τι θεωρείται απαραίτητο σε ένα Smartphone των σχεδόν 1.000 ευρώ. Παρότι εμείς ήμασταν αρκετά τυχεροί να έχουμε στα χέρια μας την μεγαλύτερη έκδοση των 256 GB, αυτή που κοστίζει 1.000 ευρώ και θεωρείται «βασική» έρχεται με 64 GB ονομαστικά από τα οποία λιγότερο από 56 GB είναι όντως διαθέσιμα.
Το πρόβλημα είναι ότι ένα τόσο ισχυρό Smartphone που μπορεί ο χρήστης του να εγκαταστήσει και να τρέξει όλες τις διαθέσιμες εφαρμογές που έχει το App Store, περιορίζεται σημαντικά από τον διαθέσιμο χώρο του. Η κατάσταση είναι ακόμα «χειρότερη» αν αναλογιστεί κανείς ότι κάθε λεπτό video σε ανάλυση 4k με 60 καρέ το δευτερόλεπτο είναι μεγαλύτερο από 500ΜΒ σε μέγεθος.
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας
Λίγο περισσότερο από μια 10ετία σε επίσημα service, έχοντας επισκευάσει μερικές… χιλιάδες τηλέφωνα, από την εποχή που δεν ήταν ακόμα “smartphones”. Βρήκα περισσότερο ενδιαφέρον στη δοκιμή τους, την δημιουργία αναλυτικών reviews και video για κάθε ένα από αυτά! Gaming και οδήγηση οι αγάπες μου εκτός του χώρου της τεχνολογίας